שיפודי ג'ק פרוט עם רוטב חמאת בוטנים על טורטייה

על האש: שיפודי ג'ק פרוט ברוטב חמאת בוטנים

מאי 4, 2019 מאת:

מנה אחת שמורכבת מארבעה חלקים נהדרים, שישמשו אתכם לאורך כל עונת הפיקניקים: שיפודי פרי הג'ק במרינדה אסייתית עוקצנית, קרם קטיפתי של חמאת בוטנים, מטבל פיקנטי של כוסברה (או נענע!) וטורטייה-פנקייק רכה משלושה רכיבים ובלי שמן בכלל, שאפשר לגלגל בתוכה את הכל. הנה אנחנו מתחילים

כבר כמה חודשים שאפשר להשיג בישראל את הפרי המדהים והגדול ביותר בעולם, המוכר בשמו האמריקאי Jack Fruit או בלשון האקדמיה: לחמן שונה העלים (נו, טוב). המוצא שלו רחוק מאיתנו, באזורים הטרופיים והגידול של הפרי העצום שיכול להגיע למשקל של 50 קילו (!) לא כל כך מתאים לישראל. אבל לאחרונה התחילו לייבא לכאן את נתחי הפרי בשימורים, שזה לא מושלם אבל עדיף על לפרק אותו בעצמכם ולהוציא את הגרעינים (הייתי בסדנה כזו בקליפורניה, זה סיוט). עוד ראיתי שיש מקומות שמוכרים אותו קפוא, לא ניסיתי עדיין אבל אשמח לשמוע אם מישהו כאן התנסה.

הקטע של הפרי הזה, שיש לו מרקם עסיסי ובשרני במיוחד, הוא מתפרק לסיבים קטנים שמזכירים צורה של בשר שהתבשל לאט המון זמן, הוא סופג רטבים וטעמים מכל סוג, עשיר בחומרים מזינים כמו ויטמינים A ו-C ועוד, סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, סידן, אשלגן ושלל מינרלים נוספים – בקיצור, יש לו כל מה שצריך כדי להיות המרכיב הזה על הצלחת שנועצים בו שיניים. ואכן בעולם הוא נפוץ למדי בתפריטים צמחו-טבעוניים, במיוחד במנות כמו סלופי ג'ו או קארי (אמרנו שהוא נהדר עם רטבים דומיננטיים).

ג'ק פרוט שיצא מקופסת שימורים

ככה הוא יוצא מהקופסא. אני ממליצה לשטוף משאריות של מלח וטעמים אחרים

לקראת חגיגות המנגלים שפותחות את עונת הפיקניקים המתמשכת, החלטתי לפנק אתכם במתכון לפרי הנהדר הזה, בגרסה בריאה במיוחד – אין בה גלוטן, אין בה כמעט שומן מעובד (גם מהשומן שיש אפשר להפחית) והיא מורכבת מארבעה מתכונים שונים וממש קלים, שאתם יכולים להשתמש בהם גם בנפרד לשימושים לגמרי אחרים. פייר, יצאה גם מנה יפה במיוחד, אז זו גם הזדמנות להשוויץ למשפחה ולחברים שבטוח יעופו עליה, אפילו אם הם עדיין לא טבעונים. תהנו!

אה, ואם אתם משתדלים במיוחד לאכול בריא, בסוף המתכון תמצאו טיפ חשוב איך אפשר לטגן את הבצל לרוטב בלי שמן בכלל!
שימו לב, המתכון הטעים טעים הזה הוא גם לגמרי ללא גלוטן – אם משתמשים בסויה ללא גלוטן.

אני ממליצה להגיש את המנה עם הסלט המשגע הזה

טורטייה עדשים כתומות במילוי ג'ק פרוט

תראו את המרקם המטריף של הטורטייה-פנקייק הזאת! חובה לנסות

עוד מתכונים מעולים למנגל ולפיקניק:

שיפודי טופו, ברוקולי וחצילים בשלושה רטבים
פלאפל ממכר של כוסמת ואפונה ירוקה
המבורגר אורז, עדשים וסלק

שיפודי ג'ק פרוט בקרם חמאת בוטנים על טורטייה מקמח עדשים

שימו לב, כדאי להשרות את הפרי במרינדה אפילו לילה שלם, שיספוג היטב את הטעמים. את הרוטב והמטבל אפשר להכין יום מראש ולשמור במקרר.

חומרים ל 2-3 סועדים

לשיפודים:

440 גרם ג'ק פרוט משומר, מסונן ושטוף מעט במי ברז
1 בצל שאלוט, קצוץ דק
3 שיני שום קצוצות דק
קליפה מגוררת מ-1/2 ליים
1/2 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר
1 כף יין לבן
2 כפות סויה תאילנדית בהירה (או 1 כף סויה יפאנית כהה)
1 כף סילאן טבעי
1/2 כפית צ'ילי יבש גרוס
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
1/2 כפית כמון טחון
1/2 כפית כורכום
1/2 כוס ציר ירקות או מים

כאן יש טיפ מעולה איך מכינים ציר ירקות כל שבוע בלי מאמץ בכלל!

לקרם חמאת בוטנים:

1 כפית שמן (לא חובה, ראו הסבר בהמשך)
1 בצל שאלוט, קצוץ דק
2 שיני שום, קצוצות דק
1/2 פלפל צ'ילי טרי, קצוץ
2 כפות יין לבן
1/2 כוס קרם קוקוס (ראו הסבר בהמשך)
3 כפות חמאת בוטנים טבעית
2 כפות סויה תאילנדית בהירה (או 1 כף סויה יפאנית כהה)
1/2 כוס ציר ירקות או מים

לפנקייק-טורטייה עדשים כתומות:

1 כוס קמח עדשים כתומות
3/4 כוס מים (או קצת יותר)
2 כפות רסק תפוחים ללא תוספת סוכר
מלח, פלפל שחור
1 כף תערובת איטלקית של עשבי תיבול מיובשים

למטבל כוסברה:

1/2 חבילה (כ-175 גרם) טופו משי מוצק
1 צרור כוסברה
פלפל ירוק חריף קטן עם או בלי גרעינים
מיץ מ-1/2 ליים (אפשר גם קליפה מגוררת)
קורט מלח ים

להגשה:

חופן כוסברה קצוצה
טבעות צ'ילי טרי
חופן שברי קשיו

גיוונים ושינויים:

שונאי כוסברה יכולים להחליף אותה בעשב תיבול אחר שאוהבים, אני ממליצה על נענע או בצל ירוק.
קמח עדשים כתומות אפשר להכין לבד – פשוט טוחנים היטב עדשים כתומות יבשות, הכי טוב במטחנת תבלינים אבל גם מעבד מזון יעבוד.
קרם קוקוס – הכוונה לחלב קוקוס העשיר ביותר, שיש בו מעל 17-18% שומן. אפשר להחליף לחלב עם פחות שומן ואז להפחית בכמות (הוא דליל יותר).
למתכון ללא גלוטן החליפו את הסויה בכזו ללא גלוטן.

אל תפספסו את סדנת המאפים המיוחדת לשבועות – כזאת עוד לא היתה!

+ מתחילים בהשריית הג'ק פרוט, רצוי יום מראש: מערבבים היטב את כל חומרי המשרה. משטחים את נתחי הפרי בכלי גדול עם מכסה ויוצקים עליו את המרינדה. מערבבים בעדינות כך שכל הנתחים ייעטפו בתיבול, סוגרים ומאחסנים במקרר למשך 3 שעות לפחות עד לילה. רצוי להפוך מדי פעם את הקופסא.
+ מכינים את קרם הבוטנים: מחממים כפית שמן במחבת קטנה (ראו למטה הוראות איך לצרוב את הירקות ללא שמן בכלל) ומטגנים את הבצל, השום והצ'ילי במשך כ-2 דקות תוך כדי ערבוב, להזהבה. מוסיפים בזהירות יין לבן (זה קופץ!) ומערבבים. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים היטב עד לקבלת קרם אחיד. כשהקרם חם הוא מעט דליל, כשיתקרר יתייצב ויסמיך (אפשר לחמם מעט שוב לפני ההגשה). שומרים בצד או במקרר אם מכינים מראש.
+ מכינים מטבל כוסברה: טוחנים היטב את כל המרכיבים במעבד מזון, עד לקבלת קרם סמיך וחלק. טועמים ומתקנים תיבול. מאחסנים במקרר ואם צריך מדללים מעט בעוד מיץ ליים לפני ההגשה.
+ לקראת ההגשה: משרים 10 שיפודי עץ במים למשך חצי שעה, על מנת שלא יישרפו. משפדים עליהם את נתחי הג'ק פרוט ומחזירים למרינדה.
+ מכינים את הטורטיות: טורפים היטב את כל החומרים עד לקבלת בלילה בסמיכות הרצויה – תערובת סמיכה תייצר חביתית בסגנון פנקייק, דלילה יותר תייצר חביתית בסגנון טורטייה. מלהיטים מחבת נון-סטיק טובה (זה חשוב!) מעל להבה גבוהה ויוצקים אליה מצקת מהבלילה. משטחים וממשיכים "לטגן" מעל להבה בינונית-גבוהה עד שנוצרות בועות והצד התחתון משחים יפה. מנתקים את הטורטייה מהמחבת בעדינות בעזרת תרווד והופכים – היא אמורה להתקבל אחידה ושלמה ולהתהפך בקלות כמו בתמונה הבאה. ממשיכים לחמם את הצד התחתון עוד כמה שניות ומעבירים לצלחת הגשה. חוזרים על הפעולה עוד פעם או פעמיים (תלוי בכמות הבלילה שאתם יוצקים) ושומרים על הטורטיות חמות.

טורטייה פנקייק עדשים כתומות בלי שמן

הופכים אחרי שנוצרות בועות והצד התחתון שחום יפה

 

חביתה, פנקייק, טורטייה טבעונית - עם רכיב סודי!

מתהפכת בלי בעיה ונשארת יפה ושלמה – כדאי לנסות!

+ צולים את השיפודים: מלהיטים מחבת פסים כבדה ומברישים במעט שמן או במרינדה (אפשר לצלות גם על הגריל). מניחים בכל פעם כמה שיפודים וצולים במשך 2-3 דקות מכל צד (הופכים בזהירות שלא ייתפרקו), לריכוך ולהשחמה. ממשיכים כך עם יתר השיפודים.
+ אפשר גם בתנור: מחממים תנור ל-200 מעלות, מניחים את השיפודים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מברישים במרינדה ואם רוצים מזלפים קצת שמן. צולים במשך כ-15 דקות עד שהפרי מזהיב.
+ מרכיבים את המנה: מניחים על הטורטיה 3-4 שיפודים, יוצקים עליהם מקרם הבוטנים ומניחים לצידם תלולית של מטבל כוסברה. מפזרים כוסברה טריה, פרוסות צ'ילי ושברי קשיו ומגישים.

שיפודי ג'ק פרוט במרינדה על מחבת פסים

נצרבים יופי על מחבת פסים, בתנור או על הגריל

טיפ: איך מטגנים בצל בלי שמן?

מלהיטים את המחבת וכשהיא ממש חמה מוסיפים את הבצל (חכו קצת עם השום והצ'ילי, שלא יישרפו). נותנים לבצל להשחים ולהגיר מעט נוזלים (אפשר לכסות את המחבת לדקה או שתיים) ואז הוסיפו את הצ'ילי והשום ומעט נוזלים (ציר או מים), רק כדי שלא יידבקו למחבת. אחרי דקה נוספת המשיכו במתכון כרגיל.

מנה טבעונית מפתיעה ומפנקת ליום העצמאות

החברים שלכם יתעלפו. גם יפה, גם טעימה וגם בריאה!

 

Print Friendly, PDF & Email

אורי שביט |

אורי כותבת ועורכת ראשית בבלוג "טבעוניות נהנות יותר". בשאר הזמן היא מנחה סדנאות בישול, מרצה ומייעצת למסעדות.

תגובה אחת לפוסט

  1. איילה הגיב:

    היי נראה ממש טעים, אך מעט מורכב. יש לך המלצה על רוטב יותר פשוט לג'ק פרוט?

השאר תגובה

סדנת בישול טבעונית
המטבח הטבעוני שלי
אורי שביט בהרצאה TEDX
אתגר 22+

מתכוני וידאו

במקום לזניה: מאפה זריז של טופו וירקות בסגנון איטלקי במקום לזניה: מאפה זריז של טופו וירקות בסגנון איטלקי

זכויות יוצרים © 2019 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games
שינוי גודל גופנים
ניגודיות