מרק עוף בלי עוף
במרק הזה אין חוקים והכל פתוח לאלתורים, כיד הדמיון והירקן הטובה עליכם. אם אין חלק מהירקות – ממש לא נורא ואם יש אחרים, תפאדלו. אפשר להוסיף כורכום (שורש טרי ומגורד הכי טוב, אבל גם אבקה תתאים) וג'ינג'ר מגורד בשלב הטיגון (לשניהם מייחסים סגולות מרפא), ולהחליט אילו ירקות אתם קוצצים ואילו אתם משאירים שלמים. למי שזה קריטי, אפשר לוותר על שלב הטיגון כליל ולהתחיל ישר מבישול במים. ניסיתי לאמוד כמויות, אבל במתכונים מהסוג הזה אתם במילא תלכו "לפי העין", העיקר שהסיר יהיה מלא כל טוב.
ההרשמה לסדנאות הבישול הבאות בעיצומה!
חומרים לכ-2 ליטר מרק
3-4 גזרים קלופים ופרוסים
2 קישואים לא קלופים, פרוסים
2-3 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות
1-2 בטטות קלופות וחתוכות לקוביות
1/2 דלורית קלופה וחתוכה לקוביות
2-3 ארטישוקים ירושלמיים קלופים ופרוסים
2-3 שיני שום קלופות
2-3 עלי דפנה
6-8 גרגירי פלפל אנגלי שלמים
6-8 גרגירים פלפל שחור שלמים (לא חובה)
1 בצל קצוץ או שלם
1/2 פקעת שומר, פרוסה או שלמה
1 ראש סלרי קלוף, שלם או חתוך לקוביות
1 שורש פטרוזיליה קלוף
1 עגבניה קטנה בשלה, שלמה ומחורצת ב-X בתחתיתה
1/2 פלפל אדום בשלמותו
חופן קטן פטריות פורצ'יני מיובשות ושטופות היטב (לא חובה אבל כדאי מאד!)
1/2 צרור פטרוזיליה
1/2 צרור שמיר (לא חובה)
2-3 גבעולי סלרי עלים
מיץ מ-1/2 לימון (לא חובה)
1/2 2 ליטר מי ברז או מים מינרליים
מלח
שמן זית
+ מחממים מעט שמן זית בסיר גדול ומוסיפים את כל הירקות החתוכים, שיני השום, עלי הדפנה וגרגירי הפלפלים (גם ג'ינג'ר וכורכום אם החלטתם להוסיף). מטגנים 5-10 דקות, עד שהצבע של הירקות מעמיק והם נעטפים בשמן.
+ מוסיפים את הירקות והשורשים השלמים ואת הפטריות המיובשות, מניחים עליהם את עשבי התיבול וגבעולי הסלרי (חשוב לשטוף אותם היטב), מוסיפים מיץ לימון, מים ומלח ומביאים לרתיחה (המים אמורים להגיע עד כ-1 ס"מ מעל הירקות, הוסיפו או הפחיתו את הכמות במידת הצורך).
+ מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה, עד שהירקות מתרככים.
+ מי שרוצה לשמור על הצבע והטעם הצלולים של המרק, יכול לסנן אותו בתום הבישול ולשמור את הירקות המבושלים בנפרד. רוצים טעם עז יותר? המשיכו לצמצם את המרק המסונן.
+ לגרסה דלת שומן: מוותרים על שלב הטיגון, מרפדים את הסיר בעשבי התיבול ובעלי הסלרי ומניחים על גביהם את יתרת החומרים. מוסיפים מיץ לימון, מים ומלח, מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה עד שהירקות מתרככים.
הכנתי את המרק אתמול לקבוצת קרניבורים, ואני חייבת לציין שאף אחד לא צעק בתוכחה על העדרו של העוף! 🙂 תודה רבה על המתכון!
וואו סוניה, איזה כיף לשמוע!! 🙂 תודה
בתור קרניבור מעולם לא התלוננתי על מחסור של עוף או בשר במרק.
הצורך בבשר בתוך תבשיל עשיר כזה או אחר בוודאי נובע בהרגל מבית, פינוק יתר או הרגל מפגר לחלוטין.
בוודאי אפשר למצוא עוד סיבות פסיכולוגיות (סמל סטטוס?), אבל מרקים המבוססים על צמחיה בלבד הם תענוג גדול. לא חייבים לדחוף מקום מח עצם ושאר חלקי גופה.
אם כבר במרקים עסקינן, אורי, אולי יש לך המלצה לתחליף מן הצומח לרוטב ווסטרשייר או אפילו מתכון לאחד שלא מכיל דגים תוססים אבל שומר על ה"זינג"?
היי, הייתי מנסה להכין משהו כמו המתכון הזה
http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=75&messageid=101535761&r=1
ומחליפה את הדבש בסילאן ואת האנשובי במיסו בהיר
מאמינה שייצא טוב!
אורי תבורכי!!
הכנתי היום את המרק המופלא הזה. יצא מדהים! אני ממש נהנית ממנו.
תודה לך וגמר חתימה טובה!
אורי,
צ'מעי, בדרך כלל אני לא אוהבת מרקים צחים, אבל המרק הזה משהו אחר מעולם אחר.
המון עבודה, נכון – אבל שווה כל רגע.
תאווה לחיך.
תודה!
מרק ערב החג שכבר טעמו ממנו לפני שנה ובליל הסדר גם אוכלי הבשר וגם הצמחונים כל אח קיבל תוספת קרעפלאך או קניידעלאך (תלוי באיזה חג) משלו וכולם נהנו מאד
האם ניתן להוסיף גריסים או אורז?
בטח! רק לזכור שהם "שותים" מים אז כדאי להוסיף יותר נוזלים.