יש לי טבעולדת!
כמעט שנה חלפה מאז מנת הבשר האחרונה שאכלתי. סיבה טובה לחגוג במסיבה טבעונית טעימה
אכילה מודעת יכולה לשנות את העולם
זה היה כמעט לפני שנה. ישבתי עם חברה על הבר של מסעדת "ברטי" שאז רק נפתחה, עדיין הלומה מההרצאה שראיתי יום קודם לכן וגרמה לי לשנות את חיי. נשנשתי קצת מהלחם, אכלתי זיתים, הסתכלתי על הצלוחיות שהתחילו להתקבץ סביבנו והרגשתי הכי מבולבלת בעולם. אני אוהבת אוכל, אוהבת מאד. אפשר לומר שאני חברה של כבוד באומת ה"פרעסרים", אלה שכל עוד מונחות לפניהם צלחות עם אוכל טעים, לא יפסיקו לאכול, גם הרבה אחרי שכבר פתחו את כל הכפתורים במכנסיים. ופתאום – מעצור. מעצור חדש, מסוג אחר, כזה שנגרם מכוחה של הבנה שבעצם אני לא ממש רוצה לאכול יותר את האוכל הזה. מקום בו המילה "טעים" מפסיקה להיות סיבה. איך זה ייתכן?
החברה הסתכלה עלי בעין עקומה. "נו, באמת", היא אמרה ודחפה לעברי את הצלחת שבדיוק נחתה על השולחן. היה בה תמנון שלם, צלוי היטב ומעלה ניחוח שאז עוד עורר בי תיאבון. "נו, טוב", אמרתי לעצמי ונעצתי בו מזלג. הוא היה מושלם, בשר התמנון הכי טעים שאכלתי בחיי. אבל לא משנה כמה טעים היה, הבנתי די מהר שאין כאן חצי דרך. שכמו כל דבר שאני עושה, אני חייבת להיות כנה עם עצמי ולעשות את מה שאני עושה בלב שלם. רגע לפני שסגרתי את הדלת על חיי הקודמים, עוד הספקתי לכתוב המלצה על המנה הזאת ובו זמנית להחליט שזאת מנת הבשר האחרונה שאני מתכוונת לאכול. נפרדתי מהעבר הקולינארי שלי לשלום ויצאתי להרפתקה חדשה, שכולה תענוגות טעימים מן הצומח.
עברה כמעט שנה. שנה סוערת ומרתקת של גילויים קולינאריים חדשים, אתגרים מקצועיים ואישיים וסלילה של דרך שלא הייתי מאמינה שאצעד בה. עיתונאית אוכל, טבעונית. הרבה עבר מאז גם על ענף האוכל המקומי – המילה טבעונות כבר נשמעת פחות משוקצת לשפים ולמלצרים, מנות טבעוניות צצות בתפריטים הקבועים וסדנאות וארוחות מיוחדות הפכו כמעט לשגרה. בתום שנה כל כך מרגשת, אני מגיעה לרגע שבו אני חוגגת את היומולדת המסורתי שלי (שהפעם הוא עגול וגדול במיוחד) ובמקביל מציינת שנה למהפך הגדול בחיי. ב-ynet קראו לו "מעופו לטופו". אין ספק, עפתי על זה.
כמו אצל רוב ילדי הקיץ, גם אצלי יומולדת זה אישיו. כנראה הטראומה של מסיבות נטולות חברים באמצע החופשה או לחילופין, חגיגות קבוצתיות שהתקיימו רחוק מהתאריך הנכון, רק בגלל ששנת הלימודים מסתיימת. ילדי קיץ הם לנצח ילדי יומולדת מקופחים ולרוב התוצאה היא רגישות יתר ותכנונים מוקדמים שלא היו מביישים את החתונה של וויליאם וקייט. השנה, כשהמועד התחיל להתקרב, שאלתי את עצמי איך אציין את יום ההולדת הראשון שלי כטבעונית שהוא גם ה"טבעולדת" שלי. נזכרתי במנת הבשר האחרונה ההיא וחשבתי שאין כמו לחזור ל"זירת הפשע" לסגירת מעגל חגיגית, עם האנשים שמאז אותו תמנון מכינים לי אוכל טבעוני כיפי, טרי ועונתי בכל פעם שאני מגיעה לשבת עם חבר או חברה על הבר.
רועי ענתבי ואור ברי, השפים המוכשרים של "ברטי", בנו לכבוד החגיגה תפריט מקסים של מנות צבעוניות וקלילות, שילוו בקוקטיילים קיציים ויינות מקומיים. עד שהחגיגה תתחיל, קבלו כמה מהמתכונים הכיפיים שיוגשו בארוחה, כדי שתהיה לכולנו שנה מוצלחת וטעימה לא פחות מזו שחלפה.
בצלים ממולאים באורז ועגבניות ברוטב סילאן ולימון
אור בארי ורועי ענתבי, "ברטי"
הבצלים הממולאים והמקורמלים משתכשכים ברוטב חמוץ-מתוק נהדר. שימו לב שאין כמויות מדויקות של סילאן ולימון – מצאו את האיזון האישי שלכם בין המתוק לחמוץ ואל תשכחו לטעום בסוף ולתקן את התיבול לפי טעמכם.
חומרים ל-4 מנות
8 בצלים לבנים גדולים
1 צרור פטרוזיליה, קצוצה
1 כוס אורז בסמטי
1 עגבנייה קצוצה דק
כ-2 כפות סילאן (אפשר פחות או יותר, לפי הטעם)
מיץ לימון סחוט טרי
מלח דק, סוכר חום
שמן זית
+ חורצים את הבצלים לאורך עד לליבה (שומרים על השורש מחובר), מניחים בסיר, מכסים במים, מביאים לרתיחה ומבשלים מעל להבה נמוכה 30-40 דקות (תלוי בגודל הבצלים), עד שהבצלים מתרככים מעט אך צורתם נשמרת. מוציאים את הבצלים מהמים ומניחים להצטנן.
+ מכינים את המילוי: מניחים את האורז בקערה ומוסיפים עגבניות, פטרוזיליה, שמן זית, מלח, מלח לימון (מעט) וסוכר.
+ ממלאים את הבצלים: מפרידים את הבצלים לגלדים בודדים וממלאים אותם במעט אורז (באמת מעט, כי הוא תופח בבישול). סוגרים את הגלדים תוך כדי גלגול לצורת גליל ומהדקים.
+ מחממים שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הבצלים כ-5 דקות מכל הצדדים עד שהם משחימים מעט. מתבלים במעט סוכר, סילאן ומלח, מוסיפים מים לכיסוי ומבשלים כשעתיים מעל להבה נמוכה, עד שהנוזלים מצטמצמים ומסמיכים והבצלים מתרככים לחלוטין.
+ מסירים מהאש, מוסיפים מעט מיץ לימון, טועמים ומתקנים תיבול.
בורקס פלפלים קלויים וזיתי קלמטה
אור בארי ורועי ענתבי, "ברטי"
בורקס טבעוני במילוי לא שגרתי, שה"ברטים" ממליצים להגיש עם רסק עגבניות, טחינה ותפוח אדמה אפוי קר, שהם מתבלים בשמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל. לא תצטערו.
חומרים ל-4 מנות
1 חבילה (גליל) בצק עלים (פרווה)
4 פלפלים אדומים קלויים, קלופים וקצוצים דק
2 כפות גרגירי חומוס מבושלים ומעוכים גס (אפשר מקופסא או קפואים שהופשרו)
1 כף זיתי קלמטה קצוצים
1 כפית עלי זעתר קצוצים
מיץ מ-1/2 לימון
שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס טרי
מעט שומשום לעיטור
+ משטחים את בצק העלים על גבי משטח עבודה מקומח קלות. מרדדים מעט בעזרת מערוך וחותכים בסכין ל-4 ריבועים שווים, בגודל כ 15X15 ס"מ (סביר שתישאר שארית בצק).
+ מכינים את המילוי: מערבבים בקערה פלפלים קלויים, גרגירי חומוס, זיתים וזעתר ומתבלים במעט שמן זית, מיץ לימון ומלח פלפל. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ ממלאים את הבורקס: מניחים כף וחצי מהמילוי על גבי ריבוע בצק, מורחים את קצוות הבצק במעט מים, סוגרים לבורקס ומהדקים היטב. מברישים את הבורקס בשמן זית ומפזרים מעט גרגירי סומסום.
+ מניחים את הבורקס על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 7-10 דקות, עד שהבורקס פריכים וזהובים. מגישים מיד.
גנאש שוקולד מריר, עוגיית תבלינים ופירות מקורמלים
רועי ענתבי ואור ברי, "ברטי"
פירות טריים, שוקולד מרוכז ובצק פירורי מתובל מייצרים קינוח קיצי חגיגי במיוחד.
לגאנש שוקולד:
300 גרם שוקולד מריר פרווה (לפחות 53% מוצקי קקאו)
200 גרם (1/2 פחית) קרם קוקוס
לעוגיית תבלינים:
80 גרם (1/4 כוס) שמן מזולה או שמן צמחי אחר
90 גרם (1/2 כוס) קמח
90 גרם (1/2 כוס) שקדים מולבנים טחונים
50 גרם (1/4 כוס) סוכר דמררה
10 גרם (2 כפות) פולי קקאו גרוסים (להשיג בחנויות הטבע או בחנויות האפייה המתמחות)
5 גרם (1 כפית) עלי כוסברה יבשים
2 בננות בשלות ומוצקות, פרוסות דק
4 תאנים בשלות, חתוכות לרבעים
מעט שמן צמחי
מעט סוכר דמררה
+ מכינים את הגנאש: שוברים את השוקולד לקוביות ומניחים בקערה. מחממים בסיר את קרם הקוקוס, מביאים לרתיחה ויוצקים על השוקולד. מערבבים עם מטרפה עד לקבלת קרם אחיד וחלק. מניחים להצטנן לטמפרטורת החדר. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך כשעתיים, עד שמתקבלת תערובת מוצקה.
+ מחממים תנור ל 150-160 מעלות.
+ מכינים את עוגיית התבלינים: מניחים בקערת המיקסר קמח, שקדים טחונים, סוכר, פולי קקאו גרוסים וכוסברה יבשה. מערבבים במיקסר עם וו גיטרה ומוסיפים בהדרגה את השמן הצמחי, עד לקבלת תערובת פירורית אחידה.
+ מרפדים תבנית בנייר אפייה. מניחים על התבנית 2 כפות מתערובת הבצק ומשטחים בעזרת האצבעות לצורת ריבוע בעובי של כ-1/2 ס"מ. ממשיכים כך עם יתרת הבצק, עד שמתקבלים 8 ריבועים. אופים בתנור 3-4 דקות, עד שהשוליים של העוגיות מזהיבים. מוציאים ומניחים להצטנן.
+ מעבירים את התנור למצב גריל ומעלים את הטמפרטורה ל-250 מעלות.
+ מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים עליה את הפירות החתוכים. מברישים במעט שמן, מפזרים מעט סוכר דמררה וצולים במדף העליון ביותר של התנור במשך 1-2 דקות, עד שהסוכר נמס והפירות משחימים ומתרככים מעט (חשוב שלא יהיו ממש רכים).
+ מעבירים בזהירות בעזרת תרווד 2 עוגיות לכל צלחת הגשה. על עוגיה אחת מניחים פרוסות בננה מקורמלות ועל העוגיה השניה פלחי תאנים צלויים. מניחים מעל כל עוגיה כף (קאנל) מגאנש השוקולד הקר ומגישים מיד.
חטיף מתוק: תמרים ממולאים בפיסטוקים עם טחינה גולמית
רועי ענתבי ואור ברי, "ברטי"
זה לא ממש קינוח, אלא יותר ממתק שכיף לסיים איתו ארוחה בלי הרגשת כבדות אבל עם טעם מתוק בפה. ה"ברטים" אילתרו אותו עבורי באחת הפעמים שנחתי אצלם כטבעונית רעבה. כמה פשוט – ככה כיפי וטעים.
חומרים ל-10 חטיפים
10 תמרים מזן מג'הול, ללא חרצנים
100 גרם פיסטוקים קלויים, שלמים או קצוצים גס
טחינה גולמית איכותית, להגשה
+ ממלאים את התמרים המגולענים בפיסטוקים הקלויים. יוצקים על גבי צלחת מעט טחינה גולמית, מניחים את התמרים ומגישים.
תגיות: ארוחה טבעונית, אורי שביט, בורקס, ממולאים, קיץ, ברטי, רועי ענתבי, טבעונות, אור ברי, בישול טבעוני, מסיבה טבעונית, יום הולדת, בצלים ממולאים, קינוחים טבעוניים
קטגוריות: פוסט נבחר, שפים מבשלים
מזל טוב בכפל כפליים!
תודה על שנה מרגשת ומלמדת, מחכה כבר לבאות!
תהני מהחופש!
ראשית – המון מזל טוב,
שנית – הכנתי את הבצלים אתמול, ויצא טעים ברמות לא הגיונית,
מנה מרשימה, טעימה, וקלה להכנה. תודה!