פעם שלישית פנקייק – מתכון לפנקייק טבעוני מושלם
אחרי ניסיונות מוצלחים עם מתכונים של אחרים, חזרתי הביתה, לפנקייק של אמא
בפעם הראשונה שניגשתי להכנת חביתיות מתוקות, הילכתי עדיין בצעדי תינוקת מתנודדת בעולם הקולינאריה הטבעונית. מודה, אפילו קצת פחדתי. חיפשתי מתכון לפנקייק, לא היה אז יותר מדי היצע בעברית ומצאתי אחד שנראה מוצלח (נדמה לי של גלעד איילון, אבל מי זוכר) וגרם לי להצטייד לראשונה בחיי בשמרים יבשים. למרות שלא הבנתי את הקשר בין פנקייק לשמרים, זה יצא ממש טעים, אבל מסוג המתכונים שלא מיהרתי להכין שוב. בכל זאת, שמרים (לא שיש לי משהו נגדם!).
בפעם הבאה פניתי לעזרתה של אבישג הנהדרת, שהכירה לי את המתכון המנצח שלה לפנקייקס משובצים פירות טריים, שהכנתי והממתי בעזרתו את אברי גלעד והילה קורח בתכניתם בערוץ 2. אבל גם אותו לא הכנתי מאז שוב (סליחה אבישג!). עדיין לא הרגשתי שנחתי בקערת הבלילה הנכונה.
פנקייק טבעוני כמו של אמא
זה כנראה לא מקרי, בהתחשב בכך שחוויית הפנקייק שלי נטועה רחוק בילדות. אמא שלי לימדה אותי להכין פנקייק, כמו שהיתה אוהבת לבשל תמיד – בלי מתכונים מדוייקים, כלאחר יד, בעזרת כלים כמו אינטואיציה בריאה. כל מה שהייתי צריכה לדעת זה שפנקייק מורכב מארבעה חלקים: קמח, סוכר, ביצה וחלב (אללי). הייתי יוצרת הר לבן של קמח בקערה, מוסיפה סוכר בנדיבות מהשקית, שוברת פנימה ביצה ומערבבת עם חלב עד לסמיכות הרצויה. זה היה כל הסיפור.
אמא לא איתי כבר מזמן וככה גם חצי מארבעת המרכיבים ובכל זאת, כל מה שרציתי זה מתכון כזה, שאפשר להכין לפי העין בין רגע, בלי להצטייד במרכיבים מיוחדים ושיצא כזה נימוח, אוורירי וטעים. את הביצה, שמוסיפה שומן ומסייעת להתפחה, החלפתי בשמן ואבקת אפייה. את החלב – בחלב צמחי (לא קריטי איזה ואפשר, כך אומרים, להחליף גם במים) וכל היתר כבר היה די פשוט. יצא מושלם! עד כדי כך מושלם, שנאלצתי לבקשת הקהל להכין אותם שוב, רק כדי למדוד כמויות בשביל מתכון. כי מה לעשות, לא כולם למדו להכין פנקייקס אצל אמא שלי. מתגעגעת, אמא.
עוד מתכוני בראנץ' מפנקים:
שבלולי שוקולד חם
בורקס ארטישוק וזיתים
גלידת בננה-חלבה עם פירות מקורמלים
פנקייק ללא גלוטן משיבולת שועל
פנקייק מושלם כמו של אמא
בבקשה אל תתחילו עם "זה לא בריא" – פנקייק לא נועד להיות בריא ובתקופה שאמא שלי לימדה אותי להכין אותו, לא היה במקומותינו קמח מלא או סוכר חום. בכל זאת, השתדלתי להוסיף טיפה מצפון, קחו את זה מכאן לאן שתרצו.
חומרים לכ-15 חביתיות
2 כוסות קמח לבן
1 כוס קמח מלא
4-5 כפות סוכר (אני השתמשתי בסוכר קנים)
1 שקית אבקת אפייה
קורט מלח
3 כפות שמן חמניות (אפשר שמן צמחי אחר)
1 כפית תמצית וניל איכותית (לא חובה)
כ-1/2 2 כוסות תחליף חלב (אני השתמשתי בחלב אורז-שקדים)
+ מניחים את הקמחים, הסוכר, אבקת האפיה והמלח בקערה גדולה ומערבבים היטב. מוסיפים שמן ותמצית וניל ואת ה"חלב" – רצוי להוסיף את החלב בהדרגה ולערבב עד להגעה לרמת הסמיכות הרצויה. מערבבים היטב לקבלת בלילה חלקה, סמיכה אך נוזלית. משהים כ-5 דקות, על מנת שאבקת האפייה תתחיל לפעול.
+ מחממים מחבת קטנה וטובה (נון-סטיק) – אפשר בלי שמן בכלל, מי שרוצה יכול לשמן בעזרת נייר סופג. יוצקים מהבלילה למחבת החמה ומפזרים בשכבה אחידה על פני המחבת. ממתינים כ 1-2 דקות להופעת בועות והשחמת השוליים, הופכים וממתינים דקה נוספת. מוציאים לצלחת הגשה וממשיכים כך עם יתרת הבלילה.
+ מגישים עם פירות חתוכים, קצפת קוקוס וסירופ מייפל אמיתי.
איך מכינים קצפת קוקוס?
מאחסנים במקרר (בעמידה, זה חשוב) פחית של קרם קוקוס (שימו לב שיש בו לפחות 16 אחוז שומן, הכי טוב 20 אחוז) למשך יממה. מוציאים בזהירות ופותחים את הפחית מבלי לנער אותה. תוכלו להבחין שהקירור גרם לשומן להתקשות ולהיפרד מהמים – ככל שאחוזי השומן גבוהים יותר, ככה יהיה יותר שומן ופחות נוזל שקוף. מוציאים מהפחית את השומן ללא הנוזל לקערת הקצפה ומקציפים 2-3 דקות, עד לקבלת קצפת יציבה. אפשר להוסיף אבקת סוכר לפני ההקצפה.
תגיות: פנקייק, מתכונים טבעוניים, אורי שביט, בראנץ' טבעוני, פנקייקס טבעוניים, מתכונים, פנקייק טבעוני, מתכון לפנקייקס, מתכון פנקייק, מתכון לפנקייק
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
אפשר להשתמש בקמח כוסמין, הוא מתנהג כמו קמח לבן אבל הרבה יותר טעים ובריא. החסרון היחיד שלו זה שצריך לפתוח תוכניות חיסכון בשבילו 🙁
אורי יקירתי ,
תודה על כל המתכונים הטעימים האלה,
המעבר לטבעונות לא היה יכול להיות קל וטעים יותר ..
תבורכי 🙂
תודה לך 🙂 כיף לשמוע, תהני!
יש להשיג חלב קוקוס בקרטון. יותר אקולוגי להבנתי. וללא חומרים משמרים. תודה על הרעיון! 😛
לא שיש לי אינטרס, אבל בניצת הדובדבן יש קמח כוסמין במחיר קצת יותר זול. פעם עלה שם 15 ש"ח, היום עולה 18. שזה עדיין הרבה אבל אני משתמש בו רק מדי פעם.
אני קונה קמח כוסמין בשוק פ"ת ששומרים במקרר. כשנגמר אני פשוט טוחנת גרגרי כוסמין לבד ומשתמשת
מה עושות אם אי אפשרה להפוך (כי מחבת הפנקייק היא עם צורה)?
מה עושות אם אי אפשרה להפוך (כי מחבת הפנקייק היא עם צורה)?
וקמח כוסמין באמת עובד?
אממ לא יודעת! לא עשיתי אף פעם בתבנית כזאת, אולי מכסים אותה? קמח כוסמין עובד 🙂
אחרי שהצד הראשון נאפה ומתחילות בועות, צורת הפנקייק כבר מספיק יציבה בשביל להפוף אותו לצד השני ללא התבנית של הצורה. אם לפני ההפיכה לצד השני, הפנקייק נראה נוזלי מאוד או לא אפוי בשוליים סימן שיש יותר מידי בלילה או שלא מחכים מספיק זמן (צריכות להופיע מלא בועות…).
בהצלחה.
מחבת עם צורה!? כל מחבת עם צורה .
הכוונה בטח למחבת שהצורה שקועה ולכן קשה להפוך. אני הייתי הופכת לצלחת ואז מחזירה למחבת על הצד השני. אבל וואלה, לא הכנתי כזה אף פעם 🙂
היי,
האם אפשר לשמור את הבלילה במקרר ליום יומיים? (במקרה שאני רוצה להכין כרגע פחות)
יום אחד נראה לי אחלה, יומיים זה כבר גבולי לדעתי.
יש תחליף לשמן צמחי?
היי מאיה, למה את מתכוונת? אני ממליצה להוסיף לבלילה איזה שהוא שומן, הכמות היא לא גדולה. יש הרבה סוגים ואפשר גם לנסות בלי, אבל אין לי מושג אם זה יעבוד.
הכוונה האם אפשר להשתמש בשמן זית ? אולי קוקוס ?
הבעיה עם שמנים כגוון סויה,וקלנולה, שהם לא בריאים בעליל..(גם בכמות מזערית)
תודה!
היי, אני השתמשתי בשמן חמניות. הכי טוב להחליף אותו בשמן זרעי ענבים, שהוא ממש מעולה.
שמן זית יהיה דומיננטי ו"כבד" מדי. שמן קוקוס לדעתי יעבוד אם תמיסי אותו ותשימי כמות קטנה 1-2 כפות, גם הוא כבד יותר משמנים אחרים.
שמן קוקוס במקרה הזה אידיאלי. יוסיף מעט ארומה של הקוקוס והוא בריא. אגב מכל השמנים הוא המתאים ביותר לטיגון.
שמן זרעי ענבים נשמע כמו אופצייה סבירה או שמן חמניות בכבישה קרה..
תודה!!
חסרים המון נוזלים במתכון. חוץ מזה- מתכון חביב
תודה בת חן, מוזר אבל לא היו חסרים לי נוזלים בכלל ומדדתי היטב. אולי זה משתנה בהתאם לסוג ה"חלב" או הקמח.
כוסמין לוקח יותר נוזל מאשר חיטה רגילה.
שיפון בכלל שותה מלא
איזה כיף של מתכון במיוחד לרגישה ללקטוז 🙂
תודה! יצא נהדר 🙂
השתמשתי בקמח לבן בלבד.
אחרי שנים של הכנת פנקייק טבעוני, אני חושבת שזה המתכון הכי מוצלח שניסיתי אי פעם. מעולה!
איך זה עובד עם קמח כוסמת? ניסיתי מספר פעמים והתוצאה היא כאילו הבצק לא מוכן למרות שנוצרו בועות.
אשמח לטיפים. קמח הכוסמת מוסיף טעם מיוחד לפנקייק במיוחד עם שמים שוקו סויה וקנמון 🙂
תודה!
היי, לא ניסיתי לעבוד עם קמח כוסמת מעולם, מודה.. אולי הפתרון הוא לערב אותו עם סוג קמח נוסף. אני יודעת שיש שמשתמשים לפנקייקס בקמח קינואה. בהצלחה!
אז בעצם, מבחינת השימוש בקרם קוקוס – עושים שימוש רק בשומן ואת הנוזל זורקים?
תודה רבה.
היי קרן, עקרונית כן, כשהקרם מאד שומני ומאד קר רוב הנוזל הופך למוצק ונשארים מעט מאד נוזלים שקופים בתחתית. אפשר לזרוק ואפשר לשלב אותם אם יש לך במה (למשל במתכון המוס שאני אעלה בקרוב, השתמשתי בנוזלים האלה בקרם השוקולד שהכנתי).
עוד סיבה לחכות למתכון המוס 🙂
תודה רבה אורי.
היי אורי,
ניסיתי מספר פעמים להכין קצפת מקרם קוקוס, בדיוק כמו בהוראות שרשמת למעלה, אבל נוצר קרם עם גושים קטנטנים בתוכו. למה זה קורה/ איך אני פותרת את זה?
תודה רבה
מוזר.. אולי כדאי לנסות קרם של חברה אחרת? אצלי יצא קרם חלק לגמרי.. אני מניחה שאלה גושי שומן. אולי משהו שיכול לעזור הוא לנער היטב את הפחית לפני שמכניסים אותה לקירור.
תודה, אבדוק את זה בפעם הבאה! מאז באמת ניסיתי להשתמש בקרם עם אחוזים נמוכים יותר של שומן וזה עבד בלי בעיה.
נשמע ונראה 'וואו'! תודה. הולך לנסות בקרוב.
הקצפת קוקוס היא עניין ממש מרגש. בטבעונות, די קשה להשיג תחושה אוורירית/קרמית, ללא תחליפים, כמו שמנת צימחית. קוקוס זה לא תחליף, וזה יאמי.
סוף סוף פנקייק טבעוני שיוצא לי מעולה!!
תודה על המתכון!!! הגנבתי אותו לארוחת שבת בבוקר (בלי לגלות לבני הבית שזה לא המתכון הרגיל שהם מכירים עם חלב וביצים). הם זללו והצהירו שזה הפנקייק הכי טעים שעשיתי ובבקשה להתמיד עם המתכון הזה. נחת…
אציין שהשתמשתי בחלב האגוזים של אלפרו. יש לו טעם מיוחד וקצת דומיננטי שלא טוב לי בקפה אבל מתאים בדיוק למתכון הזה ואז ויתרתי על תמצית הוניל.
איזה יופי 🙂
היי אורי
קראתי את המתכון והוא נשמע נפלא….
אנחנו רק זוג במשפחה…צריכה המרה של הכמויות כך שיתאים לזוג?
אני חושבת חצי כמות, פשוט לחלק הכל בחצי???
תודה
מיכל
לגמרי 🙂 או פשוט לאכול המון!
הכנתי כניסיון, הוספתי קינמון וזה יצא טעים המון =) ו…אני לא טבעונית, אבל קצת נגעלת ממרכיבים מן החי. בקיצור , תודה 🙂
יש לך סיבה הכי טובה לעבור לטבעונות……..
עזבי אותך מטבעונות הכל חרטה אין כמו סטייק טעים על הצלחת
היי, אני לא חושבת שאתה בעצמך מאמין שכאב וסבל של בעלי חיים זה "חרטה". אם יש לי אפשרות בחירה בין אוכל טעים שאף אחד לא מת בשבילו לבין אוכל שאני יודעת שנקנה בסבל וייסורים, אני מעדיפה לפגוע באחרים כמה שפחות. אם תיכנס קצת יותר לעומק לאתר תראה שיש המון מתכונים נפלאים ויודע מה, אפילו אם תחשוב על מה שאתה אוכל ביום יום תגלה שיש המון אוכל טבעוני: חומוס, פלאפל, מג'דרה, פסטה עגבניות, מיליון סוגי ירקות, ממולאים ועוד ועוד.. תאמין לי שלא חסר מה לאכול. אם מעניין אותך ללמוד על זה עוד קצת, ממליצה בחום להצטרף לאתגר 22 https://etgar22.co.il/ ולנסות בעצמך 22 ימי טבעונות. אחר כך נדבר שוב 🙂
תודה רבה על המתכון. יצא מוצלח במיוחד. אפילו יותר טוב מהפנקייק הרגיל.
הפנקייקים הכי טובים שפגשתי עד היום וניסיתי מלא מתכונים, תודה….
אפשר להשתמש ב3 כוסות קמח רגיל במקום שתיים רגיל ואחד מלא?
לאיזה כמות זה מספיק?
בהחלט אפשר להכין מקמח לבן בלבד. זה מספיק בערך ל-15 פנקייקס.
יצא ממש יבש למרות שהוספתי הרבה חל ב סויה וניסיתי להנמיך את האש.
מוזר.. באיזה קמח השתמשת?
הבת שלי כל כך התלהבה מהמתכון, השמיעה שלל הטיות של 'מעולה', שאלה איפה מצאתי אותו וביקשה שאכנס ואכתוב שטעים ואעשה לייק.
שיניתי לשני שליש קמח מלא ושליש לבן. מעט תוספת מים. ומעט תמצית שוקולד.
בלילה סמיכה, קלה לעבודה, לא נדבקת, מושלמת. תוצאה אוורירית ותפוחה. וטעים, כאמור..
איזה כיף! 🙂
נראה מהמם.
שאלה חשובה, אם אין מחבת נון סטיק ואני צריכה להשתמש בשמן אז כמה שמן והאם זה משנה איזה שמן? אולי עדיף מחמאה?
לא הייתי משתמשת במחמאה. שמן קוקוס יכול להיות נהדר, גם שמן זרעי ענבים אבל גם מעט מעט שמן צמחי אחר (חמניות, תירס וכדומה) יעשה את העבודה
עם זאת קחי בחשבון שזה עלול עדיין להידבק, לפנקייקס ממש כדאי מחבת נון סטיק
אפילו הבעל הלא טבעוני אהב:)
הכנתי הבוקר עם הילדה שלי יצא ממש מצויין. תודה רבה
נהדר!
אחרי הרבה נסיונות שונים זה ללא ספק המתכון המנצח. תודה רבה!!