תיקון ליל שבועות טבעוני: מחושך לאור
סיכום המסע המרתק והמרגש עם אחד מפורצי הדרך של העולם הטבעוני ומתכון לעוגת שבועות קלאסית, בלי טיפת גבינה
עם השנים, אני משתדלת יותר ויותר להקשיב לתחושות בטן. החיים לימדו אותי שבדרך כלל הבטן לא טועה והלב אומר את הדבר הנכון, אם רק המחשבות המיותרות לא נכנסות ומפריעות באמצע. כך היה אחרי שצפיתי לראשונה בהרצאתו של איש אחד, ד"ר אלכס הרשאפט, שעד אותו יום היה עבור אלמוני.
לא יכולתי להישאר אדישה לסיפורו האישי המרגש והלא שגרתי – אדם שניצל כילד מהתופת האיומה ביותר של השואה, ומצא את ייעודו בהצלת נפשות אחרות, בפעילות בלתי נלאית למען בני האדם ובעלי החיים. אדם שיצא מהחושך הגדול ביותר, כדי להביא לעולם קצת תקווה, מעט חמלה, עוד אור. כשחושבים על זה, אני בקושי נולדתי כשהרשאפט כבר היה אחד מחלוצי התנועה העולמית לזכויות בעלי חיים, פרץ את הדרך לרבים שהגיעו בעקבותיו, הכשיר את הקרקע לשינוי תרבותי, תודעתי וגם קולינארי, שאנחנו רואים את פירותיו היום.
ואז הגיעה תחושת הבטן הברורה – איש כזה, עם סיפור מרגש ומעצים כזה, חייב להגיע להרצות גם בישראל. חברה משותפת חיברה בינינו, תכניות החלו להירקם, קבוצת מתנדבים התאספה והביקור של הרשאפט בארץ, כמעט בן 81 היום, יצא לדרך. בעשרת הימים בהם שהה הרשאפט בישראל הוא הרצה על סיפורו המרגש מול מאות רבות של מתעניינים באוניברסיטאות בן גוריון, העברית ותל אביב; השתתף במיצגים והפגנות למען בעלי חיים; העביר סמינרים מרתקים לפעילים; ואפילו נפגש עם נשיא המדינה ראובן ריבלין, הנשיא הצמחוני הראשון בישראל שרק לאחרונה ערך יום עצמאות ממלכתי במשכנו בלי גרם אחד של בשר. כל רגע פנוי שנותר בין כל האירועים המרגשים הללו, הוקדש כמובן להתרשמות בלתי אמצעית מהאוכל הטבעוני המשובח במיוחד שהתברכנו בו בישראל.
מפגש עם אדם בעל שיעור קומה מסוג זה, הוא תמיד מעצים ומחכים. למדתי במהלך הימים הללו הרבה מאד דברים, אבל המסר העיקרי שאני מאמצת הוא זה המתייחס להמשך דרכנו האישית והחברתית כבני אדם. זהו המסר העולה מהחוויה הקשה שעבר הרשאפט, שלא השאירה אותו קורבן נצחי, אלא הפכה אותו ללוחם ללא חת למען קורבנות אחרים. כדבריו – "הדבר הטוב ביותר שאנחנו יכולים לעשות כדי לכבד את זכר השואה, הוא ללמוד ממנה לקח ולהיאבק כנגד כל סוג של דיכוי, לא משנה מה תהא זהות קורבנותיו". עם המילים האלה ותובנות רבות אחרות נשארתי השבוע, אחרי שהאורח הנכבד המריא בחזרה הביתה, לארצות הברית. חשבתי על הדרך שלנו להנציח את הקורבנות ששילמו את המחיר הכבד ביותר, ועל הדרך שלנו לשמוח ולחגוג את החיים שזכו להינצל ולשגשג.
מאז בחירתי בטבעונות, בכל חג וחג אני מרגישה שעלינו לעשות בחירה מחודשת – לא רק בחיים עצמם ובמאבק למענם, אלא גם בדרך שבה אנו בוחרים לציין אותם. כך אני בכל שנה חושבת מחדש על הדרך שבה אנו בוחרים לחגוג את חג השבועות המתקרב. על כך שחג תנובת הארץ, חג הקציר, החג שבמרכזו ירקות ופירות, חיטה ושעורה, הפך בשנים האחרונות לחג של שיווק מוצרי חלב. מדוע בשביל חגיגה כזו צריכים יצורים אחרים לשלם מחיר כבד כל כך, כשיש לנו דרכים נהדרות, חגיגיות וטעימות להפליא לציין באמצעותן את החג?
לפני חודשים אחדים ביקרנו ברפת בצפון וזכינו להיות עדים להמלטה של פרה. צפו בתיעוד הנדיר של המאורע:
גם השנה, כמו בכל שנה ואפילו יותר, החלטתי לציין את שבועות בדרך אחרת – עם מאכלים מגוונים על טהרת הצומח, כאלה שמרעיפים על השולחן את הצבעוניות ועושר הטעמים של תוצרת האדמה, וכאלה שקורצים אל עבר המאכלים הלבנים המוכרים, שיש מי שעדיין מתקשה להיפרד מטעמם – בגרסה צמחית לחלוטין. חג שבועות שמח.
ערב הרצאות מיוחד "מחג החלב בחזרה לחג הקציר" יתקיים במוצאי שבת 23.5.15 בשעה 21:00 במסעדת ננוצ'קה, לילינבלום 30 תל אביב.
המון מתכונים מעולים לשבועות – ממש כאן
עוגת כמו-גבינה פירורים
אחת הארוחות הכיפיות שאכלנו עם ד"ר הרשאפט היתה ב"יולי'ס לאנץ' בוקס", מסעדונת חיפאית טבעונית, שמציעה אוכל ביתי טרי ומגוון. בסיום טעמנו מעוגת ה"גבינה" שמוגשת במקום וחזרנו עם מתכון שמתאים בול לחג.
חומרים לתבנית בקוטר 22 ס"מ
לבסיס:
2 כוסות ביסקוויטים "פתי בר", טחונים דק למרקם חולי
1/2 כוס קמח
1/4 כוס מים
1/4 כוס מזולה רכה
למילוי:
2 כוסות ממרח טופו בטעם בגבינה (להשיג במרכולים וברשתות הטבע)
1 חבילה אינסטנט פודינג בטעם וניל
2 אריזות (400 מ"ל) "שמנת" צמחית להקצפה
1/2 כפית תמצית וניל אמיתית
לפרורים:
עוגיות לוטוס, מפוררות גס
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מכינים את הבסיס: מניחים את כל החומרים בקערה ומערבבים היטב באמצעות הידיים עד לקבלת עיסה אחידה (אם היא יבשה מדי, ניתן להוסיף מעט מים).
+ מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשטחים בתחתיתה את תערובת הביסקוויטים. מהדבקים לשכבה אחידה ואופים בתנור החם במשך 10 דקות, להזהבה. מוציאים ומניחים להצטנן.
+ מכינים את המילוי: מקציפים את השמנת הצמחית עד לקבלת קצפת רכה. מוסיפים את אבקת הפודינג וממשיכים להקציף רק עד שהאבקה נבלעת בקצפת. מוסיפים את גבינת הטופו ותמצית הוניל ומקציפים עוד מעט, עד לקבלת תערובת אחידה.
+ יוצקים את תערובת הגבינה על תחתית הביסקוויטים ומשטחים. מפזרים מלמעלה עוגיות לוטוס מפוררות ומאחסנים במקרר למשך 3-4 שעות לפחות לפני ההגשה.
תגיות: שבועות, עוגת גבינה, אלכס הרשאפט
קטגוריות: פוסט נבחר, שפים מבשלים
הדבר הטוב ביותר שאנחנו יכולים לעשות כדי לכבד את זכר השואה, הוא ללמוד ממנה לקח ולהיאבק כנגד כל סוג של דיכוי, לא משנה מה תהא זהות קורבנותיו