יין עם ביצים, בירה עם דגים
"תודה לאל שאלכוהול זה טבעוני".
את המשפט הזה אמרתי לעצמי ולכל מי שהיה מוכן לשמוע בחודשים האחרונים, כל פעם שיצאתי לאכול בחוץ (אני משתדלת לעשות את זה כמה שיותר) – בעודי נאבקת בתפריטים שבחלקם אין אפילו מנה צמחונית אחת (יש כאלה למרבה הצער), חופרת למלצרים בראש, משגעת שפים אומללים, מחטטת בקרביים של צלחות וסירים, ומבקשת קומבינציות שטבחים הכי הכי שונאים. למשל: "אפשר את הפילה מוסר על ראגו עדשים, רק בלי הפילה מוסר?" (קיבלתי, ברור). עוד הגיעו לשולחני במסעדות שונות ומשובחות: סלט קלמארי עם יוגורט בלי קלמארי ויוגורט (מהמם! סלט של ירקות, עלים וחומוסים, הכי טעים שיש), פילה חציל וריג'לה בלי פירות ים (מנה ראשונה טעימה ועסיסית) וסלט חזיר תאילנדי בלי חזיר (חריף-חריף אבל שווה כל ביס). לצערי הרב נכשלתי במבחן ה"פיצה בלי רוטב עם פטריות ואספרגוס בשמן זית, בלי חמאה". בשלב הזה הטבחים התמרדו ושלחו את המלצר לשאול אותי בעדינות אם אני לא מעדיפה לבחור משהו אחר (לא שמעתי את הקללות שהם בטח אמרו במטבח).
כך הפכתי מהאורחת הכי כיפית, שאוכלת כל מה שבתפריט בתאוותנות שאין לה קצה ומבקשת עוד, טובלת אצבעות ברטבים ומפרקת צלחות בשיניים, ללקוחה המנג'סת והבעייתית הזאת, שצריך להכין לה מנות במיוחד. תכלס, בשבילם הפכתי להורסת מסיבות שלא יכולה לאכול כלום.
מה שמציל אותי ממבטי השטנה של הצוות המותש, היא האהבה שלי לשתייה. ואלכוהול זה הרי טבעוני! וכשמגיע הרגע, אפשר לשמוע למרחק קילומטרים את אנחות הרווחה – שלי, של המלצר, הברמן, השף, הפרטנר שלי לארוחה או כל אחד אחר שנמצא בסביבה, כולל זרים גמורים שיושבים על הבר במרחק שמיעה. יאללה, להסתער! הכל פתוח, הכל אפשרי, אין מגבלות ולא צריך ללכת על ביצים (אופס).
אבל מהר מאד הבנתי, שזה לא ממש מדויק. אופס.
עזבו טבעונות, הדברים שגיליתי הפתיעו אותי בתור חובבת אלכוהול די רצינית שגם מתעסקת בכתיבה על אוכל (ולפעמים גם על אלכוהול). מתברר שהיו לא מעט דברים שנעלמו מעיני בדרך ועכשיו, בזכות ההתעניינות שלי בנושא, הם נחשפו בפני. הנה זה:
חיפושיות בקמפרי? היום כבר אין, אבל עד לפני כמה שנים הצבע האדום של המשקה המריר החביב הזה (שהפך לטרנד ברים לוהט לאחרונה) הופק באמצעות ייבוש וטחינה לאבקה של חיפושיות אדומות! ההרגל המגונה הופסק דווקא בזכות רבנים יהודים, שהתרעמו על בעיית הכשרות. כיום רוב הקאמפרי שמיוצר בעולם ובודאי זה שמגיע לישראל, כשר ונצבע בסתם צבע מאכל. למרבה הצער, לפי הודעת החברה האחרונה הם משתמשים בג'לטין בתהליך הייצור ולפיכך קמפרי איננו טבעוני.
דגים בבירה? עד עכשיו ידעתי שג'לטין מפיקים מדגים (לפעמים גם מחזירים). אבל בחיים לא שמעתי על חומר שנקרא "איסינגלס" (isinglass). מדובר בחומר שמופק מדגים ומשמש לסינון כמה סוגים של בירות (בעיקר בריטיות, ביניהן גינס למשל), על מנת שיהיו צלולות ולא מעורפלות. גם בתעשיית היין משתמשים בחומר הזה לעיתים, על מנת לנקות אותו ממשקעים מיותרים. שאריות מזעריות של החומר הזה עלולות להימצא במשקה, אבל גם אם הוא נקי לחלוטין – הרי שמרבית הטבעונים מאידיאולוגיה לא יצרכו מוצר שעושה שימוש בחומרים מן החי.
ביצים ביין? מתברר שסינון משקעים הוא חלק מתהליך ייצור היין, שבמרבית היקבים דואגים לטשטש. ברוב היקבים הגדולים והמודרניים משתמשים בחומרים סינטטיים למיניהם על מנת להפריד את המשקעים מהמשקה. אבל בחלק מהיקבים הקטנים או המסורתיים יותר ובמצבים מסוימים גם ביקבים גדולים, משתמשים בחלבון ביצה שסופח אליו את המשקעים ומשאיר את היין נקי וצלול. גם כאן היקבים מתחייבים שבתוצר הסופי אין שאריות ביצה, אלא שצריכת יין כזה מעודדת למעשה את תעשיית הביצים בדרך עקיפה. לאחרונה למדתי שלא רק בביצים משתמשים ביין, אלא גם בקזאין (חלבון חלב) ובג'לטין (שמופק מדגים).
הפרשות בליקר? ליקרים מטבעם מכילים תערובת של חומרים שונים עם אלכוהול. עלולים להסתתר בהם מוצרים מן החי כמו דבש, יוגורט או שמנת. על אחריותכם.
יקב "תשבי" הוא כיום היקב היחיד בישראל שמסמן את יינותיו בסימון Vegan מטעם העמותה הטבעונית הבריטית (The Vegan Society). יינות היקב נושאים את הסמל הבינלאומי מזה 8 שנים, בעקבות פניה של מפיץ היינות באנגליה. הסימון ניתן אחרי בדיקה קפדנית של היין, מסמכי היקב ותהליך הייצור ובכל שנה היקב מחדש את הרישיון השנתי לשאת את התו המוכר. "אנחנו ממילא לא משתמשים בחומרים מן החי, שמטרתם לנטרל את ה"טאנינים", הטעמים המרירים שמתלווים ליין. אני סולד מהריח של ג'לטין, אלבומין וקזאין שנוהגים להשתמש בהם בענף היין. באיסינגלס משתמשים פחות מכיוון שהוא לא נחשב כשר", אמר לי גולן תשבי, יינן וסמנכ"ל היקב. "אנחנו ממשיכים לחדש את הסימון בכל שנה, מכיוון שמעבר לטבעונות הוא מסמל לצרכנים שהיין נמצא בפיקוח ונתפס כ"נקי" יותר".
אז איך ממשיכים לשתות ונשארים טבעוניים?
בודקים. מצלצלים ליקבים, מבררים ושואלים, מחפשים ברשת, ומשתדלים להימנע ממוצרים שאינם ידידותיים לטבעונים.
הנה קישורים שיכולים לסייע לגבי משקאות תוצרת חוץ:
http://www.enchant.me.uk/Vegetarian_beers.html
בדיקה ממש שטחית וראשונית העלתה שיש בישראל לפחות עשרה יקבים ושתי מבשלות, שמתחייבים על כך שאינם משתמשים בשום חומר מן החי בתהליך ייצור היינות שלהם. אני ממליצה להם בחום להוסיף סימון ברור על הבקבוקים, לטובת קהילת הצמחונים והטבעונים בישראל ובתפוצות.
יקב סגל
מכירים עוד יצרנים כאלה? נשמח לעדכן את הרשימה האלכוהולית! כתבו לי בתגובות.
תגיות: יין לבן, ליקר, ביצים, דגים, חלבון, ג'לטין, אלכוהול, תפריט, קמפרי, טקילה, יין, יין אדום
קטגוריות: פוסט נבחר, אלכוהול מותר!
לגבי שתיית אלכוהול ושאר המוצרים שאולי יש בהם חשש לשימוש במרכיבים מהחי –
הגישה שלנו היא שכמו כל דבר בחיים צריך לקחת את זה בפרופורציות
לעומת מי שהיינו קודם – אוכלי כל, חסרי עכבות בלי שום פילטר מצפוני על חוש הטעם עכשיו כמות המוצרים מהחי בחיינו היא זניחה עד לא קיימת, ממש קרובה לאפס.
גם לנו יש חיבה מיוחדת לאלכוהול ואני זוכר את עצמי רגע אחרי ההחלטה נושם לרווחה ומתנחם שאלכוהול הוא מהצומח ולא מהחי ולפחות את זה לא איבדתי 🙂
אכן יש רשימה ארוכה של מבשלות בירה המשתמשות במוצרים מהחי בתהליך היצור שלהן,
(לפחות כאן באמריקה)
צריך לזכור שטבעונות זה לא אפס או אחד, אפשר להסתפק בלהיות יותר טוב מקודם, אפשר בכל יום להסתכל אחורה ולהגיד לעומת פעם אני הרבה יותר מוסרי הומני בריא והוגן
וגם צריך להזכיר לעצמנו שטבעונות זה מסע ארוך שלא הסתיים ביום שהפכנו לטבעונים, אלא אולי רק התחיל.
חותמת על כל מילה, תודה אסף! ועדיין מוצאת את הגילויים לגבי אלכוהול מרתקים. לגבי רוב הדברים פשוט לא היה לי מושג..
תודה אסף. תזכורת מצויינת לפרופורציות
אם השימוש בתוצרים מן החי בתעשיית האלכוהול משמש את המטרה וההסתייגות היחידה היא שהתוצרים הללו מגיעים מתעשיית החי הנוראית, יש ליידע, ואחת כמה וכמה לעשות זאת כשיש אלטרנטיבות שלא מהחי לייצור האלכוהול.
דומה להעדפה של הצרכנים לקנות שמפו עם ציור של ארנבון, נגיע למצב שהצרכנים מבקשים תווית טבעונית על האלכוהול, מוצר שמלכתחילה לא משתמש בתוצרי חי כאלמנט מרכזי.
כדי להגיע למצב כזה, אני ואתה צריכים להעדיף אלכוהול עם תווית טבעונית. זו חברה קפיטליסטית ותיווצר התאמה לדרישת השוק.
ברור שהמעטה בצריכה מהחי יותר טובה מהמצב שקדם לה. אבל צריך להשוות למצב טוב יותר שיכול להתקיים, ולא להתנחם בהשוואה למצב הטוב פחות שהיה קודם. בהיבט הזה אין להפריד אלכוהול משאר האג'נדה הטבעונית שלך.
אסף, אני ואתה נשנה את העולם.
מסכימה ביותר. אני חייבת לומר שצריכה ותמיכה במוצרים "בוטיקיים" ומקומיים חשובה לי לא פחות ממניעה של הרג וניצול של בעלי חיים וצריך לזכור גם את זה.
אני באופן אישי מרגיש מרומה, שכן היום גליתי שבירות ויינות מכילות ברובן מרכיבים מן החי. בלי שום מחשבה, אני מוותר על בירות ויין למעט אלה שבוודאות אני יודע שאין בהן מוצרים מן החי. יש לציין, אני צרכן של בירה ויין. אצלי זה כן אפס ואחד, לא מוכן לעגל פינות, כנראה, זה משהו בנפש, הניקיון של הנפש שלי חשוב יותר מכל דבר אחר. מחכה לי אתגר לא פשוט שכן יין מוגש בארוחות ובמסעדות, ועלי לבדוק לעומק מה אני עכשיו שותה.
כל הכבוד
תחקירנית היית ותחקירנית נשארת
כל הכבוד!
בחיים שלי לא הייתי מאמינה
חיפושיות בקמפרי?!
ועוד בשביל הצבע?!
נראה לי שאני מעדיפה עשבי תיבול בוורמוט, זרעי אניס בעראק ואגוזי לוז בפרנג'ליקו
את רואה מה זה?? חושבת שיש גם שקדים באמרטו ותפוזים בקוואנטרו?
זה ידוע, גם לגבי סוכריות אדומות שאני חושבת שפעם אמרו לי שמוכרים אותן באיקאה.
בכל מקרה דתיים יודעים לא להתקרב לממתקים אדומים בחו"ל כי יש אפשרות שמקור הצבע הוא בחיפושיות
ויין אור הגנוז (שמוזכר למטה כטבעוני) מיוצר באור הגנוז 🙂 לא בעמוקה
תותחית את,
כתבה חשובה, מלא טבעונים לא יודעים את זה.
למידע נוסף מוזמנים להציע חברות
https://www.facebook.com/profile.php?id=634767897
תודה, האמת שלא רק טבעונים לא יודעים את זה 🙂
מזעזע! ואני חשבתי שיין זה תמיד טבעוני. אני לא שותה הרבה יין, קצת בקידוש או לעיתים רחוקות, אבל בכל זאת – לחשוב שזה עלול להכיל ביצים? גועל נפש!
היי אורי, אכן מבאס לגלות, אבל בשורה התחתונה – להבנתי השימוש בביצים נדיר יחסית. מי שזה חשוב לו צריך לטרוח ולברר, אין דרך לדעת.. היין עצמו כאמור לא אמור להכיל ביצים, הן משמשות בתהליך הסינון.
המסע הטבעוני לא מסתיים בהחלפה ושדרוג של מוצרים בצלחת.
צריך לברר ולחקור, זה נשמע מתיש אבל כשנמצאים שם זה הרי מובן מאליו, אסור לעגל פינות ולחיות באי שלמות עם עצמך.
כתבה חשובה מאוד, תודה!
יקבי כץ
http://www.katz-winery.com/index.html
אורי תודה
הצלחת ללמד אותי משהו חדש.
אגב- יקב תשבי מציין על הבקבוקים שהוא טבעוני החל מלפני חצי שנה בערך, וגם קיבל סטמפה רישמית.
מעולה! טוב לדעת
שלום,
אני מברך אותך על שעברת לתזונה טבעונית… עם זאת אני מוצא שהכתיבה שלך בעניין היא קצת לא מעבירה את המסר לקהל הרחב ואפילו מקבעת אותו… כל השיח של דברים "שאינם ידידותיים לטבעונים" או "מותר" ו"אסור" מצייר את האדם שבחר לא לצרוך מוצרים מן החי לדומה לזה שהחליט לא לאכול יותר גלוטן או חיטה מלאה. כאילו מדובר בהחלטה אישית, שאין לה השלכות על הכלל ושאין בה אמירה פוליטית אלא רק איזה קפריזה אישית. ככה משתמע לי מדברייך ואני מקווה שתקחי את זה ברוח טובה.
אין אסור ואין מותר. "טבעוני" יכול ככל האדם לאכול את מה שבא לו בכל רגע נתון. הוא פשוט בוחר שלא לעשות זאת מטעמים של מוסר.
עוד עניין שאת מעלה הוא החוסר בעייתיות בלצאת לאכול בחוץ בתור טבעוני. אני רואה את זה קצת אחרת. אולי בתור מבקרת מסעדות את יכולה לבקש כל מיני שיפוצים במנה וגם ייעשו לך את זה. אני בספק לגבי הנכונות לעשות זאת ל"סתם לקוח", מה גם שאני משער שהמנה שומרת על המחיר שלה למרות שהורדת את המרכיב העיקרי שלה. אני אישית לא מוכן לשלם 80 ש"ח על רוטב צ'ילי עם כמה טעים שהוא יהיה.
בקיצור, אני שוב חוזר על הברכה שלי לקראת המעבר שלך לתזונה לא מנצלת, וגם חייב לציין כסייג לביקורות שלי, שגם עם זה מורכב וגם יש לי מה לומר על זה, זה עדיין מבורך שאת נוגעת בתכנים האלה. לפחות זה יחלחל קצת לתודעות המנומנמות…
יום נפלא 🙂
היי יואל, ברוך הבא, תודה רבה על הדברים שכתבת. אני מבינה את הביקורת אבל רואה את זה באור קצת אחר – יש פרטי ויש כללי, כל אחד עושה את הבחירות כראות עיניו, תחת הגדרת ה"טבעונות". יש מי שלא נוגע במה שכתוב "עלול להכיל עקבות", יש מי שלא מדקדק בקטנות, יש טבעונים שאוכלים דבש.. לכן סייגתי "רוב הטבעונים" וכד'. נכון שלא קל לאכול בחוץ – העשייה שלי היא חלק מניסיון לשנות את זה. ברגע שנלך למסעדות "רגילות" ולא נתחום את עצמנו בגטו קולינארי, נאלץ את השפים להתגמש ולפתוח את הראש, נוכיח שיש קהל שצמא לאוכל כזה, שרוצה לאכול טוב וטעים, שיש ביקוש ושזה כלכלי – האופציות ייגדלו ויאפשרו לסועדים נוספים לבחור במנות טבעוניות ולהפחית צריכת מוצרים מן החי. כל הרעיון הוא להעיר את התודעה – אני בוחרת לעשות את זה באמצעות המקצוע שלי – כתיבה קולינארית. ברור שיש לזה היבטים הרבה יותר רחבים. שוב תודה ומקווה שתמשיך לעקוב 🙂
אני חושבת שהעשרת התודעה הזו מאוד חשובה.
עם השנים נתקלתי בכמה וכמה מקומות שהוסיפו מנות טבעוניות, או אופציות טבעוניות למנות שאינן כאלה, כתוצאה מהבקשות, החקירות והשאלות שלי ושל אחרות.
אני גם חייבת לומר שלמרות שאני לא מבקרת מסעדות, כמעט בכל המסעדות ובתי הקפה שיצא לי לפקוד הייתה המון נכונות לבוא לקראתי ולעשות שינויים והתאמות במנות, ואני לא מדברת על שינויים שגורמים לי לשלם 80 שקל על רוטב צ'ילי, אלא על מנות משובחות שבהחלט מצדיקות את המחיר.
לעניין האלכהול, למיטב ידיעתי, הגינס שנמכר בארץ אינו הגינס שנמכר באנגליה, וזה הישראלי טבעוני למהדרין, ואינו מערב שום דגים בהליך הייצור.
תודה רבה על התגובה ליהי, אנסה לברר לגבי הגינס.
אז מה נסגר עם גינס בסוף?
בארץ מבקבוק היא טבעונית.
ישר כוח. לא היה לי מושג בתור טבעוני שמשתמשים במוצרים מן החי בתעשיית האלכוהול, למעט ליקרים מבוססי שמנת. זה מפתיע אותי כל פעם מחדש עד כמה אנחנו מנצלים בעלי חיים ובאיזה דרכים סמויות שמסתירים מאיתנו. אם יהיה תווית VF על מוצרי אוכל בארץ ותפריטים, זה יהיה גאוני.
צודק בכל מילה. אני מקווה שעם הזמן נצליח להשיג גם את זה.
,HI Ori
!I've just discovered your Blog, and find it a very interesting read
Some wines (usually expensive French ones)have Ox Blood in theme, as I found the hard way, I think they add it for colour and texture
You might also find this site helpful
http://www.barnivore.com
Thanks for a great Blog
היי יובל, תודה רבה! על דם לא שמעתי.. זה נורא! האתר ששלחת מצוין, הוא מופיע גם בגוף הכתבה. תודה על הביקור 🙂
אז השאלה היא, בתור טבחית חובבת יין ושוקלת ברצינות לוותר על בשר, חלב וביצים (לא נסחפת עד דבש) היא… שילובי יין ואוכל.
יין אדום הוא בד"כ מובנה לתזונה לא-טבעונית בעליל. גבינות, בשרים, וכיו"ב.
מה משלבים עם מה? זה תהליך לימודי שאני ממש סקרנית לעשות.
פטריות עם פינו נואר, למשל, זה הגיוני.
אבל יינות חזקים כמו סירה או קברנה צרפתי עתיר משקעים וריחות חייתיים.
מה עושים עם יינות כאלה? הפטיט סירה של ויתקין, למשל. או שיראז כרם קאיומי מ"כרמל".
או שרדונה משובח – בד"כ הולך עם דגים, פירות ים, שמנת. מה האלטרנטיבה הצמחית?
אשמח להחליף רשמים עם כל מי שרוצה ויכול. 🙂
היי דינה, שאלה מעניינת ואני מבטיחה להרהר בה וגם להתייעץ עם מומחים גדולים ממני. בתזונה טבעונית אפשר להכין גם מאכלים "כבדים" (יין לבן או מבעבע זה לא הבעיה שלנו, גם אדומים קלים לא כמו שציינת). אבל אני לא כל כך אוהבת להתעסק עם תחליפים אז צריך לחשוב מה ואיך. פסטות, מאפים, לזניות בטוח אפשריים. יין אדום "כבד" – בטוח יילך נפלא עם קדרת ירקות שורש ותפוחי אדמה מתקתקים ששהתה כל הלילה בתנור.. וגם עם חמין טבעוני 🙂 (ואז להתעלף למיטה)
דווחי על ניסיונותיך! תודה!
תודה על רשימת היקבים. זה אחד המבאסים, עד שאחת ליובל אני שותה יין לחפור גם בנוגע לזה. אבל כן, זה חשוב והלוואי ויטרחו בישראל לסמן מוצרים עם סמל הV הירוק או באותיות VF.
וואו, בחיים לא הייתי מנחשת. אני חושבת, אגב, שבארץ המצב טוב יותר, בגלל חוקי הכשרות, שבאופן כללי הופכים את הצמחונות (והטבעונות) לקצת יותר פשוטות לביצוע.
מבחינת האלכוהול לא ממש – עם דגים וביצים אין בעיות כשרות. רק עם חיפושיות 🙂
בהחלט!!! בסרט של שירה ליין- חלב, לא מה שחשבתם, היא מראה את השימוש ברכיבי חלב במוצרים המעובדים בסופרמרקט האמריקאי. כמעט כל המוצרים המעובדים הכילו רכיבי חלב. אצלינו, בגלל כשרות, מה שלא צריך להיות בשרי או חלבי, יהיה פרווה. עדיין נשארנו עם תוצרי דגים וביצים, אבל בהחלט יותר מוצרים טבעוניים מבחו"ל.
אני אסתכן בחיסול ממוקד ע"י הקפיטליזם ואומר: מספיק לצרוך מוצרים מעובדים!!! בשריים, צמחוניים וטבעוניים כאחד!!!
לא ראיתי שציינת את המרסלה all'Uovo – זה סוג של יין מרסלה שמכיל ביצים ( כפי שהשם מעיד).
תבשילים שמכינים עם מרסלה לרוב יהיו עם מרסלה all'Uovo – אז בררו אם התבשיל מוקפץ עם מרסלה – במידה וכן המנעו.
נו אז מה אומרים, חברים, יש למישהו תשובה/תובנות בעניין הגינס?
ליהי, מאיפה המידע?
תודה. 🙂
היי מיקה, גם אני שמעתי שהגינס המקומית "כשרה" לטבעונים. עם זאת, לטעמי הדבר היחיד שהוא בגדר הוכחה הוא מכתב או מייל חתומים על ידי היצרן. תמיד אפשר אגב לשלוח להם מייל בעצמך, אני מניחה שהם יגיבו. עדכני!
אני מאוד ממליץ להסיר את היינות שבאים מהגולן ושאר ההתנחלויות,
הרי אם טיבעונות לפחות בחלקה, באה מתוך החשיבה למנוע פגיעה, הרי התנחלויות וכל הגולן מעודד פגיעה, בפלסטינים.
מזון, וחקלאות שנגנבה, מאנשים, רק בגלל שדהם לא יהודים.
כטבעונית, מרשה לעצמי להזכיר את האיור המפורסם: http://www.google.co.il/imgres?imgurl=http://www.signsfunny.com/wp-content/uploads/2010/12/no-such-thing-as-vegan.jpg&imgrefurl=http://www.signsfunny.com/tag/no-such-thing-as-a-vegan/&h=435&w=485&sz=63&tbnid=90Mfcty7nAWpjM:&tbnh=86&tbnw=96&zoom=1&docid=uBLy93DCC5AwtM&sa=X&ei=dt95T5ycJ6nL0QWX9YW6DQ&ved=0CEcQ9QEwAw&dur=386
(שווה להעתיק-הדביק).
בקיצור.. פרופורציות.
חג שמח
COOL
היי אורי,
כחלק מסבב הבירורים שערכתי מול יקבי ישראל לקראת פסח, גיליתי (בעקיפין) שהיקבים ש*אינם* משתמשים בחלבון ביצה לתהליך הצללת היינות האדומים שלהם, משתמשים באבקת חלבון כתחליף. ידוע לך אם מדובר בתחליף טבעוני או שגם האבקה מופקת מרכיב כלשהוא מן החי? (אם התקלתי אותך ויש לך אפשרות לשאול יינן שאת סומכת על תשובתו- זה יהיה נהדר)
היי ענת, אני לא יודעת אם זאת אבקת חלבון סינטטית או מן החי – צריך לבדוק נקודתית. אם תכתבי לי בפרטי דרך "צרו קשר" באילו יקבים מדובר, מבטיחה לנסות לברר. תודה!
פרסמת בפוסט הזה רשימה של יקבים עם יינות טבעוניים לכאורה.
תוכלי לוודא שהם אכן כאלו?
למיטב ידיעתי הם אכן כאלה, לפי דיווח ישיר של מנהלי היקבים ו/או מי מטעמם.
יש לך אפשרות לקבל תשובה (מדגמית) מאחד היקבים הללו כדי שנדע ממה עשויה אבקת החלבון המסתורית? 😕
בוודאי, האם את יודעת מי מהם משתמש בה?
ובכן, ממה שהבנתי כשביררתי עם יקב טוליפ את סוגית הטבעונות של האדומים שלהם- היקבים שלא משתמשים בחלבון ביצה משתמשים באבקת חלבון במקום. כך שניתן להסיק שזו החלופה הרווחת בביצוע תהליך ההצללה של היין. אני מניחה שרוני ססלוב תוכל לאמת את הסברה.
יש חדש בנושא?
לצערי טרם עסקתי בכך, אנסה לברר, אבל האמת היא שבכל יקב נוקטים בגישה אחרת ועל מנת לוודא יש לקבל אישור מהיקב המסוים לגביו את מעוניינת לברר. בססלוב למשל לא מצלילים בכלל.
בהקשר של דגים בבירה: מה שלמדתי למדתי בסיור במבשלה של פולרס הוא ש-isinglass נוסף בעיקר לבירות שמאוחסנות ב-cask (וקאסקים לרוב לא מגיעים לארץ כיוון שהתוקף שלהם פג מהר מאוד ולא מאפשר את המשלוח).
בירות שמאוחסנות בkegים ובבקבוקים עוברות לפני כן תהליך פילטור (שלא מכיל מרכיבים מן החי. הבירה בcaskים לא עוברת את אותו תהליך) ולכן אין צורך להוסיף להם isinglass. אלה, כן מגיעים לארץ.
לפעמים ישנם בישולים שמבוקבקים ללא הפילטור, במקרה הזה יופיע (או לפחות אמור להופיע) על הבקבוק כיתוב של real ale, במקרים כאלה לא ניתן להניח שהבירה טבעונית.
גם יקב הרי גליל לא עושה כל שימוש במוצרים מהחי
אחרי שקראתי את הפוסט הזה אני התקשרתי ליקבי כרמל שאני מאוד אהבתי את היינות שלהם ושאלתי בעצמי.
הבחורה שם אמרה שהם התחילו לסנן עם חלבון ביצה ממאי 2012. אז היינות שהם מלפני התאריך הזה עוד בסדר, אבל כל היינות החדשים הם לא טבעוניים…
אני חושבת שכדאי להוריד את היקב הזה מרשימת ה"בסדר", כי זה כבר לא נכון…
מעיין, כל הכבוד ותודה על העדכון! (למרות שעכשיו אני צריכה למצוא מוסקטו חדש, אחרי שרמת הגולן וכרמל הורדו מהרשימה)
למישהו יש מושג מה דין הלמברוסקו?
מעיין תודה רבה על העדכון, קיבלתי אישור מהיקב והסרתי אותו מהרשימה.
בבארניבור רשום שיקבי כרמל טבעוניים.
לפי מה שאני יודעת, יש להם יינות שאינם טבעוניים, הם חזרו באיזה שהוא שלב להשתמש באלבומין. אבל אנסה לברר.
עוד מבשלת בירה נחמדה היא ליבירה החיפאית. הבירה שלהם טבעונית (שאלתי במייל) אם זאת במבשלה הנמצאת בעיר התחתית בחיפה מגישים מנות לא טבעוניות (למי שזה מפריע.
היי אורי, יש לך מושג אם הסאקה שנמכר בארץ טבעוני? ספיציפית – זה של חברת Taste of Asia, או זה של מזרח ומערב.
היי יואב, האמת שאין לי מושג.. לא נראה לי שמשתמשים בביצים או משהו כזה (מה גם שזה מוצר אסייתי) אבל אולי בחומרים אחרים. אם אתה רוצה אתה תמיד יכול לשלוח מייל/לצלצל ליבואן של המוצר שנמצא אצלך ולשאול.
קיבלתי לפני כמה ימים מתנה יין העונה לשם האור הגנוז (מיוצר בעמוקה) והתקשרתי לברר ולשמחתי הרבה הוא טיבעני אז סתם למי שרוצה לדעת.
חוץ מזה אורי אני כבר הרבה זמן רוצה להגיד לך תודה רבה בזכותך הכנתי שתי עוגות שנמנעתי מלהכין אותן במשך 4 שנים היות והן הכילו ביצים. והטריק שלך על מעדן האלפרו כתחליף באמת שיפר לי את החיים בצורה דרמטית. היות ומתוקים תמיד היה עקב האכילס של הטיבעונות שלי.
אז תודה רבה רבה
נועה
היי נועה, תודה רבה על המידע! ועל המילים הטובות כמובן 😀
הטריק של האלפרו לא שלי, אבל שמחה שיכולתי להביא אותו לידיעתך. מקווה להעשיר כאן עוד ועוד את אגב המתוקים 😉
לי קרה מקרה הפוך:
קיבלתי לראש השנה 2014 את קברנה סוביניון מכרם אידרא 2012 של אור הגנוז.
התקשרתי לברר ואחרי בירורים שהם ערכו שם הודיעו לי שהיין בוודאות לא טבעוני ויש בו כנראה שימוש בביצים ואולי שימוש במוצרים מדגים (הבדל משמעותי בשביל צמחונים). תשובה ברורה יותר לא הצלחתי לקבל.
לעומת זאת אני יכולה להוסיף ש"פלם" טענו כי כל היינות שלהם טבעונים
שאלה: הבנתי שהצללה זה בדרך כלל ליין לבן(?) מה בנוגע למיץ ענבים? (נניח תירוש כרמל המאוד פופולרי)
היי ערן, לא בדקתי לגבי זה אבל לא נשמע לי הגיוני שמשקיעים בתירוש תהליכים כאלה. אנסה לברר.
ויש גם מוצר צמחי ירוק אורגני טבעוני
שעושה שמח בלב ובנשמה 8)
בדיוק! מריחואנה היא טבעונית לחלוטין (ובניגוד לאכוהול, עד היום יש 0 הרוגים ממנה)
תודה לאורי על המחקר וההשקעה בבלוג
אני חייב לשאול – אם מותחים את ההגיון הטבעוני עד הסוף, אז האם יש בעיה עם דשן פרות? הרי גם זה תוצר של פרות שלא ממש שם מרצונן. זה נשמע כשאלה קנטרנית, אבל זה די מעניין לחשוב על זה….
כן, אם יורדים לפרטים האלה זה חומר שנוצר על ידי בעלי חיים, למרות שהפיכתו לזבל היא כבר תהליך בקטריאלי בפני עצמו. בכל מקרה, ברור שאין טבעונות מושלמת – אלא רק צמצום למינימום של הניצול והפגיעה בבעלי חיים. תודה על איתגור המחשבה 🙂
וואו, מי היה חושב על זה בכלל?
ביררתי גם על יקבי סגל/ברקן, נאמר לי שבדגים בכלל לא משתמשים ושלעתים נדירות משתמשים בביצים ושאם כן אז מצויין על הבקבוק. משתמשים ביינות נושכים שצריכים ריכוך (מה שזה לא אומר..).
תודה על האינפורמציה!
טל, למיטב זכרוני, לפני הרבה שנים הסתובבה איזו רשימה דומה בפורום הצמחונות והטבעונות של 'תפוז', ושם נטען (ע"י מישהי שביררה) ש'סגל' משתמשים בביצים רק עבור היינות האדומים. האם נאמר לך משהו כזה? האמת היא שגם לא זכור לי שראיתי אי פעם הערה שכזו על התווית. האם פנית אליהם במייל? כי אם כן – אשמח לקבל אותו ולשלוח מייל חוזר, עם בקשה לתשובה מפורטת ומדויקת.
פוסט מצוין אבל טני חייבת לתקן אותך ולציין שגנס היא לא בריטית אלא אירית! ואגב ג'לטין מיוצר מחזירים ופרות (רק בארץ משתמשים בג'לטין מדגים כדי שיהיה פרווה)
בייקב שאטו גולן משתמשים בחומר שיש בו אנזים שמופק מחלבון ביצה…אבל רק ביינות הלבנים, האדומים טבעוניים.
תודה.
נושא חומרי ההצללה בבירה ידוע אבל חשוב מאד להגיד – בבירות הבוטיק הישראליות אין שימוש בחומרים כאלה. היום נמכרות בישראל כ-120 בירות מצוינות שמיוצרות במבשלות קטנות. כולן כשרות למהדרין לטבעונים. רק שלוש או ארבע מהן מכילות דבש. כל השאר – אך ורק חומרי גלם טבעיים ולא מן החי. לחיים!
גם הבירה של מבשלת ה"ליבירה" החיפאית היא טבעונית. אם כי הפאב/מסעדה שלהם הוא לא ממש ויגן פרנדלי.
יש לי מייל מהם שמאשר את זה.
טובי 60 טבעוני??
אני באמת לא יודעת, שאלה טובה 🙂 לפי התכולה כן וקשה לי להאמין שמוסיפים לו חומרים מן החי, אבל זה הימור.
מהקישור – http://www.barnivore.com/beer עולה שרוב הבירות הגרמניות / ישראליות / צ'כיות / בלגיות – הן טבעוניות ולכן זה בטל ב-60.
מהרשימה הזו לא מצאתי הרבה שלא טבעוניות. ולא מצאתי כאלו שנמכרות בארץ בברים.
אפשר להפסיק להתעסק עם זה אם שותים מהמדינות האלו. זה די והותר.
מה קורה עם יקבי רמת הגולן? משתמשים בדגים וביצם?
לא בדקתי איתם באופן רשמי, למיטב ידיעתי לא כל היינות שלהם טבעוניים. אבל אנסה לברר.
תודה על המידע, אני שמחה להוסיף גם את מבשלת אלכסנדר לרשימה, בירה מצוינת, מקומית ולא מסוננת. לחיים
מישהו יודע על יקב דלתון?
לדעתי רוב היינות שלהם אם לא כולם טבעוניים, אבל לא קיבלתי אישור רשמי.
גם יקבי ברקן ויקב סגל הם יקבים טבעוניים
הי אורי, מתברר שקמפרי כן טבעוני. כנראה עשו שינוי. הנה קישור. תודה על הפוסט הזה. לפעמים אני המומה מהיד הארוכה של ניצול בעלי חיים, כמעט בכל דבר ודבר בעולם.
http://www.barnivore.com/products/5451-campari
נכון פשוט לא הספקתי לעדכן – אנחנו כבר מגישים אותו במיס קפלן, גם כמו שהוא וגם בקוקטייל חדש!!