קציצות עדשים טבעוניות. צילום: לני בן בשט

קציצות עדשים ירוקות וסלרי בניחוח לימוני

ינואר 22, 2013 מאת:

כדאי להוסיף עוד ועוד קליפת לימון מגורדת, זה מה שהופך את הקציצות האלה מטעימות למופלאות.

חומרים לכ-25 קציצות

250 גרם עדשים, שטופות ומושרות לפחות 12 שעות
3-4 גבעולי סלרי קצוצים
חופן עלי סלרי קצוצים
קליפה מגורדת מ-2 לימונים גדולים (אפשר יותר)
1-2 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן צמחי לטיגון

+ מסננים את העדשים היטב ומעבירים למיכל של מעבד המזון. מוסיפים את גבעולי הסלרי, העלים הקצוצים ושמן הזית וטוחנים עד לקבלת תערובת יציבה (אם היא מתפוררת מדי סימן שלא טחנתם מספיק). מעבירים לקערת ערבוב.
+ מוסיפים לתערובת העדשים את קליפת הלימון המגורדת, מתבלים, מערבבים וטועמים – התערובת צריכה להיות עזת טעמים ומלוחה, כי הטעם דוהה בטיגון.
+ מחממים שמן צמחי (לא עמוק) במחבת רחבה. יוצרים קציצות שטוחות בכפות הידיים ומטגנים 2-3 דקות עד שהצד התחתון משחים. הופכים ומטגנים כ-2 דקות נוספות. מוציאים לנייר סופג.
אם מעדיפים לאפות: מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומברישים בשמן זית. מניחים עליה את קציצות העדשים במרווח קל זו מזו ומברישים אותן במעט שמן זית. אופים כ-5 דקות. הופכים בזהירות ואופים 2-3 דקות נוספות. שימו לב לא לייבש אותן מדי – כדאי לבדוק במהלך האפייה אם הן כבר מוכנות, כי ישנם הבדלים בין תנור לתנור במשך האפייה.
+ מגישים מיד עם טחינת לימון ואגוזים או עם סלסת מלפפונים.

קציצות עדשים טבעוניות. צילום: לני בן בשט

Print Friendly

45 תגובות לפוסט

  1. מאת אירה:

    מתכון כל כך פשוט וכל כך טעים!!
    גרידת לימון זה באמת משהו-משהו
    הכנתי עם מש במקום עדשים.

    • מאת רונית:

      איך יצא עם המש ? 😆

      • מאת אבי:

        הכנתי היום את הקציצות עם שעועית מש מונבטת קלות(כי זה מה שהיה), ויצא מעולה. בהתחלה נוצר אצלי הרושם שהעיסה דלילה מדי ותתפרק מיד, אבל שמחתי לגלות שהפטנט עובד יפה, ויצאו קציצות מגובשות וטעימות מאד.
        תודה רבה אורי!

  2. מאת תמר:

    זה אמור להיות ככה? נאלצתי להוסיף קוואקר וכף קמח רק כדי שזה יתייצב. אבל בסופו של דבר זה יצא מאד טעים, והארומה של גרידת הלימון נהדרת

    • מאת אורי:

      לא, האמת שלא. אם טוחנים היטב, אין שום סיבה שהעיסה לא תידבק מעצמה, בדקתי זאת כבר אינסוף פעמים 🙂 שמחה שיצא טעים!

      • מאת תמר:

        הפוד פרוססור שלי ממש טוב וטחנתי מלא זמן ועדיין זה היה נוזלי. אולי שמתי יותר מדי שמן זית.

  3. מאת טלי:

    היי,
    לא מבינה איך זה נשאר כקציצה במעמד הטיגון!
    ניהיה לי פשוט עיסתי במחבת. אמנם טעים מאוד אבל עיסה!
    אם אני אשים את זה בתנור כפשטידה?

    מה עלי להוסיף שזה יעמוד יפה כקציצות?

    תודה

    • מאת אורי:

      היי טלי, יכולה לשחזר מה עשית? אולי בישלת את העדשים? או הוספת מים? :mrgreen: כי אני לא הייתי צריכה כלום, זה ממש חזק ונתפס בלי בעיה לקציצה..

      • מאת ליאת:

        שלום אורי,
        עשיתי בדיוק לפי המתכון וגם אצלי יצא נוזלי וגם מר.

        • מאת אורי:

          אין לי מענה לזה, אולי זה עניין של סוג העדשים.. בכל מקרה אני ממליצה להוסיף זוקיני מגורד לתערובת, זה יוצא מצוין, רק אתמול הכנתי גרסה שלהן. לגבי נוזליות – אין בתערובת כמעט נוזלים אז מוזר – מאיפה הם הגיעו?

  4. מאת קרין:

    הוספתי גזר ויצא מעולה. תודה!

  5. מאת רחל:

    תודה רבה, נראה ממש טוב:)
    אפשר להקפיא לאחר ההכנה ולהפשיר לאחר כמה שעות? או לשמור במקרר?

    • מאת אורי:

      בהחלט אפשר להקפיא או לשמור במקרר, אבל הכי טוב להכין בצורך קציצות ולהקפיא לפני הטיגון.

  6. מאת מריה:

    הי, אפשר להשתמש בעדשים מונבטות? והכמות 250 ג' זה לפני ההשריה, נכון?

    • מאת אורי:

      כן וכן 🙂

      • מאת לומינה:

        וואו! הכנתי את אותו המתכון רק עם עדשים שחורות מונבטות ויצא – פיצוץ !!! :mrgreen: אפיתי במקום לטגן (גם לא נדרשת הרבה אפייה למונבטות – רק עד שהקציצות מתמצקות… )

        הטריק הזה של לטחון את הקטניות הפך את חיי לפשוטים יותר,
        מגוון השילובים אינסופי וזה פשוט תענוג צרוף!

        תודה אורי! המשיכי נא לפזר אבקת קסמים ברחבי גלקסיית הטבעונים…

        😀 אהבה

        לומינה

  7. מאת אביטל:

    הסלרי בסופר נראה לא טוב, מה אני יכולה לשים במקום?

  8. מאת עינת:

    יצא נפלא! תודה רבה. 8)

  9. מאת דנה:

    אם אם אין באותו רגע שבא להכין הקציצות ומבשלים את העדשים לפני רק עד שיוצאים פחות קשים, אז זה בהכרח יתפרק במחבת כמו שקרה לי….

    • מאת אורי:

      נכון דנה, כל הטריק הוא שהעדשים עברו השרייה בלבד ולא בישול. מישהי אמרה לי שהשרתה זמן קצר במים רותחים וזה עבד. אבל בהחלט לא לבשל.

      • מאת דנה:

        גם התערובת שהתפרקה נאכלה בתיאבון רב בתוספת פסטה עגבניות חריפה ושומית…. אך בפעם הבאה בטוח השרייה כדי שייצאו כמו בתמונה(:
        לגבי הטחינה במעבד מזון- איך יודעים שטחנת מספיק את התערובת?

        תודה על המתכונים הנפלאים!

  10. מאת יהודית:

    יש לי עדשים מונבטות מה הכמות שצריכההלהיות לקציצות?

    • מאת אורי:

      אותה כמות, כדאי שהנבטים לא יהיו מאד ארוכים – כי אז המבנה של העדשים משתנה והקציצות עלולות לא להידבק. במקרה כזה אם את מרגישה שהעיסה לא מספיק יציבה – מומלץ להוסיף קצת קמח.

  11. מאת דונטאלו:

    מתכון מאוד קל ומאוד טעים. אבל למה כל כך הרבה לימונים? זה מריח מעולה אבל קשה יותר לאכול איתם

  12. מאת טל:

    האמת, הייתי סקפטית, אבל יצא ממש ממש טעים. תודה!

  13. מאת א:

    אפיתי בתנור, על נייר אפיה, ויצא ממש טוב.

    האם נראה לך שאפשר להכין מזה פשטידה?
    האם יש מתכון לפשטידה בלי שמן?

    תודה אורי

    • מאת אורי:

      איזה יופי שיצא מוצלח! לא ניסיתי להפוך אותן לפשטידה, לתחושתי זה עלול לצאת יבש מדי, אבל אפשר לנסות. לא מכירה ללא שמן 🙂

  14. מאת עומר:

    היי אורי,

    יצא מאוד טעים!

    השאלה שלי היא האם אפשר לשמור חלק מהעיסה יום במקרר ולהמשיך לטגן למחרת?

  15. מאת גילת:

    אורי שלום, עורבת נלהבת של הבלוג. מקסים!!!
    את חושבת שניתן לאכול את הקציצות בטמפ׳ החדר?
    צריכה להכין פיקניק טבעוני והקציצות נראות מדהימות.

    תודה, גילת

    • מאת אורי:

      בעקרון אפשר אך הן עלולות להתייבש, לכן חשוב מיד אחרי ההכנה לסגור אותן בקופסא בעודן חמות, שהנוזלים לא יתאדו. מומלץ להגיש עם עגבניות טריות מגורדות או טחינה.

  16. מאת ענת:

    היי,
    אם העדשים מושרות כבר 48 שעות, זה תופס?
    תודה!

  17. מאת יעל:

    באסה. מצב הצבירה יצא סבבה. אך הקציצות ממש מרות. העדשים היו בסדר. זה בגלל גרידת הלימון. כנראה לימון מבואס..
    בקיצור להעיף לפח או להציל איכשהו עם איזו סלסה או רוטב כלשהו?

    • מאת אורי:

      היי, סליחה על העיכוב בתגובה. האם הקציצות יצאו מרות אחרי הטיגון? או לפני? כי לא נשמע לי הגיוני שמעט גרידת לימון תשפיע כל כך על הטעם..

  18. מאת תמי:

    נראה מעולה:) זה יכול לעבוד עם עדשים שהיו מושרות 5-6 שעות במקום 12?

  19. מאת אופיר:

    בכמה עדשים מדובר אחרי השריה (בגרמים או בכוסות)? 🙂

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט