שבוע מתוק: רולדת חמאת בוטנים וריבה

אוגוסט 19, 2012 מאת:

ממש לא מזמן מישהי שאלה אותי איך מכינים בצק פריך טבעוני (סליחה, לא זוכרת את השם!) בלי חמאה ובלי ביצים כמובן, אבל שיהיה גם בלי מרגרינה. במצבים כאלה, מכיוון שאני רחוקה מלראות את עצמי מומחית לאפייה טבעונית, אני מתחילה בחיפוש זריז ברשת, מחטטת בכמה אתרי אוכל טבעוניים שאני מכירה, מגרדת בראש ומעלה כמה רעיונות משל עצמי, בשביל לתת למי ששואל אותי קצה חוט לקראת ניסוי וטעייה. רק אחר כך נתקלתי במתכון הנהדר הזה של מורן הנפלאה, קונדיטורית מוכשרת שכל יום מרחיבה עוד ועוד את מלאי המתכונים והמוצרים הטבעוניים שהיא מכינה (חכו להפתעות מעניינות לקראת ראש השנה!). הוא נשכח אי שם בין מאות המיילים בתיבה שלי והנה עכשיו הוא מקבל כאן את המקום הראוי לו. יאללה, שיהיה לכם שבוע מתוק 🙂

רולדת חמאת בוטנים וריבה מבצק פריך טבעוני
מורן יטבת-רודניק

אחרי שתעבדו עם הבצק הזה פעם אחת, אני בטוחה שתתמכרו לרעיון ומשם הדרך קצרה לשלל מליות אחרות: טחינה וסילאן, חלבה וממרח שוקולד מריר (את הממרח מכינים מגנאש ביחס של 1:1 עם חלב קוקוס), נוגט וממרח שוקולד מריר, ממרח פיסטוק ועוד לפי הטעם והדימיון. אם אין ילדים בסביבה אפשר בשמחה להוסיף אגוזים לכל העסק.

חומרים ל 2 רולדות גדולות

400 גרם (כ-3/4 2 כוסות) קמח לבן
100 גרם (כ-1 כוס) קמח שקדים
100 גרם (כ-1/2 כוס) סוכר
150 גרם (כ-3/4 כוס) שמן קנולה
40 גרם חמאת קקאו מומסת במיקרו (להשיג בחנויות המתמחות) –
אפשר להחליף בשמן קוקוס אמיתי מכבישה קרה ואז להפחית את שמן הקנולה ל-110 גרם (מעט יותר מ-1/2 כוס)
150 גרם (כ-3/4 כוס) מי קוקוס (7-8% שומן לעומת 14% שומן שיש בחלב קוקוס רגיל)

כ-4 כפות חמאת בוטנים ללא תוספת סוכר
כ-4 כפות ריבה שאוהבים

לעיטור: 
אבקת סוכר

+ במעבד מזון מעבדים בפולסים קמח, קמח שקדים, סוכר, שמן וחמאת קקאו עד לקבלת תערובת פירורית.
+ מוסיפים את מי הקוקוס ומעבדים בפולסים עד לקבלת בצק פירורי. מכדררים לכדור, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל40 דקות או למקפיא ל-15 דקות.
שימו לב: בצק פריך תמיד יש להשתדל ללוש ולעבד כמה שפחות, לעבוד איתו במהירות ולשמור עליו קר על מנת שלא יתפרק ויהיה נוח לעבודה.
+ מחממים תנור ל-170 מעלות.
+ מחלקים את הבצק ל-2 חלקים, מרדדים כל כדור על נייר אפייה (לא על השיש, אחרת הבצק ייתפרק בגלגול) למלבן בעובי 1/2 ס"מ.
+ מורחים את הבצק בשכבה דקה של חמאת בוטנים ואז בשכבה דקה של ריבה. בעזרת נייר האפייה מגלגלים את הבצק לרולדה כמו סושי.
+ מניחים את הבצק עם הנייר על גבי תבנית אפיה ואופים 30-40 דקות, עד שהבצק אפוי וזהוב. מניחים להצטנן, מפזרים אבקת סוכר ומגישים.

רולדה מתוקה ולגמרי טבעונית. טעים

רולדה מתוקה ולגמרי טבעונית. טעים

עוד מתכונים, תמונות ומטעמים בעמוד הפייסבוק שלנו

מורן והשוקולד שלה ממש כאן

Print Friendly

38 תגובות לפוסט

  1. יעל הגיב:

    אפשר להחליף את הקמח לבן במלא, ואת הסוכר לחום?

    • Morane Chocolat הגיב:

      היי יעל,
      אין שום בעיה להחליף בסוכר חום, בכדי שלא תקבלי בצק מאד מתוק ,יש להוריד כ 10-15% מהמשקל המקורי.
      לגבי קמח מלא, באופן עקרוני אני מאמינה שניתן להחליף-כמובן שיהיה שינוי במרקם והבצק ייצטרך כ- 10-20% תוספת נוזלים.

      ספרי לנו איך יצא! 😀
      מורן

    • רני הגיב:

      היוש.
      יעל, נסי במקום קמח מלא רגיל, קמח כוסמין מלא..
      המרקם שלו מזכיר מאוד קמח לבן.
      ניפוי לפני הערבוב גם יוסיף לאווריריות..

      סוכר חום לא כל כך שונה מסוכר לבן.. את יכולה להשתמש במולסה שיש לה טעם ממש מיוחד שיכול לשחק יפה עם חמאת הבוטנים והריבה

      אפייה נעימה 🙂

      • Morane Chocolat הגיב:

        היי רני, מסכימה לגמרי בעניין סוכר החוםאין הבדל מבחינה בריאותית.
        וכנ"ל לגבי כוסמין….
        לא יודעת אם הסיבה לתחליפים הייתה בריאותית או סתם מה שיש בבית 🙂

    • יעל הגיב:

      תודה רבה 😀
      אנסה בהקדם 😀 !

  2. ענבל הגיב:

    אשמח להסבר…
    בבצק פריך רגיל (1-2-3) יש 66% שומן ביחס לקמח.
    במתכון הזה יש 85%.
    האם זה הכרחי להשתמש בכמות כה גדולה של שומן?
    אני גם מחפשת אלטרנטיבות אבל לא מעוניינת לצרוך כמות גדולה יותר של שומן על הדרך.

    תודה רבה.

    • Morane Chocolat הגיב:

      החשיבות היא לא רק באחוז השומן בבצק, אלא באחוז השומן באופן כללי.ופה מדובר בשומן בריא יותר מאשר מרגרינה או חמאה.
      את יכולה להוריד 10-15% שומן, יכול לפגוע מעט בפריכות- אך אם השיקול הוא בריאותי. אני תמיד אומרת שכדאי לאכול מוצר קצת פחות פריך אך טעים!

    • Morane Chocolat הגיב:

      ענבל,
      עשיתי ניסוי עם שומן קוקוס, והוא אכן מתנהג אחרת מחמאת קקאו. לכן מה שצריך לעשות זה להוריד ל 110 גרם את כמות שמן הקנולה ואת שומן הקוקוס להשאיר 40 גרם.

      מורן

  3. נעה הגיב:

    וואו איזה כיף, תודה על המתכון – נראה מעולה ואני מתה לנסות! יש לי הכל בבית חוץ מקמח שקדים… האם הוא חיוני להצלחת המתכון? אפשר להכינו בבית משקדים? האם קמח שקדים=שקדים טחונים דק בעצם?
    תודה מראש!!! 😉

    • Morane Chocolat הגיב:

      כן ו- כן. קמח שקדים ניתן בהחלט לטחון משקדים רגילים- רק הטחינה צריכה להיות דקה, אם יש לך מטחנה חזרה, לכי על זה!

  4. רחלי הגיב:

    שלום מורן,
    אין צורך באבקת אפייה?

    • Morane Chocolat הגיב:

      היי רחלי, אבקת האפייה לא ממש נחוצה. אך אם את רגילה לשים אבקת אפייה בבצקים הפריכים הלא טבעוניים אז תוסיפי כפית א. אפיה.\המרקם בעיני יוצא טוב יותר ללא א.אפיה

  5. ענת הגיב:

    איזה מתכון מעולה! בדיוק גם אני תהיתי מה אני אעשה במתכונים שדורשים בצק פריך…

    הבצק הזה מתאים רק לגליליות או שאפשר להשתמש בו גם להכנת עוגיות "חמאה" פשוטות, או אפילו את עוגיות הסנדוויץ' האהובות עם הריבה באמצע (האלה עם החור)?

    • Morane Chocolat הגיב:

      בהחלט ניתן להכין מהבצק עוגיות חמאה או עוגיות בצורות וכמובן עוגיות פרח עם ריבה- אבל שימי לב לקרר את הבצק, וברגע שהוא מתחיל להתחמם אז להחזיר למקרר אחרת לא תוכלי לעבוד איתו כמו שצריך.

  6. נמרוד הגיב:

    תודה על המתכון! אפשר להחליף את חמאת הקקאו במרגרינה?

    • Morane Chocolat הגיב:

      אפשר להחליף במרגרינה. ואז להוריד את כמות שמן הקנולה ל 110 גרם.

      • נמרוד הגיב:

        תודה!

      • עירית הגיב:

        רק למה שמן קנולה?????
        זהו אחד הבעתיים שיש. שמן שבגלל חומציות גבוהה שינו את תכונותיו.
        אמנם יש חילוקי דעות בעניין, אבל אני נוקטת the safe side.
        שמן חמניות עושה עבודה נהדרת, והוא טוב ובריא. האם יש מניעה להשתמש בו במרשם?

  7. רחל הגיב:

    אפשר להשתמש בבצק כקלתית לעוגת פאי?
    ולגבי עוגיות חמאת בוטנים- לא צריך לפרוס לפרוסות את הגליל ורק אז לאפות? או שאופים אותו בשלמותו וחותכים אותו אחרי האפיה?

    תודה!

    • Morane Chocolat הגיב:

      היי רחל, בוודאי שאפשר 🙂 זה אותו בצק בדיוק.
      לא צריך לפרוס לפרוסות (אבל אם את רוצה, אפשר) , החלק החשוב הוא לסמן על הרולדה כדי שיהיה לך קל יורת לחתוך לאחר מכן.

      • liat הגיב:

        מורן ואורי יקרות תודה לכן על המתכון הכנתי את הבצק הפריך ובזכותכן הכנתי עם בני עוגיות בצורת חיות. עשיתי כמה שינויים בהתאם למה שהיה בבית כך שבמקום חמאת קקאו שמתי חמאת בוטנים ובמקום קמח שקדים – שקדימון. השתמשתי בשמן קוקוס והוספתי (איתכן הסליחה) כף שוקולית. יצא טעים מאוד !!!

        • אורי הגיב:

          סחטיין על התעוזה וההצלחה! 😆

        • Morane Chocolat הגיב:

          נהדר\ אני הכי אוהבת אילתורים, ותדעו לכן שדווקא הבצק הטבעוני מאפשר זאת בשונה מבצקים שאינם טבעוניים שדורשים יותר דיוק.

  8. ענבל הגיב:

    מה המטרה של מי קוקוס במתכון? האם זה חלק מהשומן? האם ניתן להחליף במשהו אחר? זה הדבר היחיד שאין לי בבית.

    • Morane Chocolat הגיב:

      היי ענבל,
      אין שום בעיה להחליף את מי הקוקוס בכל "חלב" אחר (=שקדים/סויה/אורז וכו'…) ואפילו במים. המטרה היא להכניס נוזלים ולא שומן (הבצק שמן מספיק 🙂 )

  9. יעל.מ. הגיב:

    הכנתי. מעולות!
    אני השתמשתי בשמן קוקוס שיש לו ריח קוקוס חזק, והוא נשאר אחרי האפייה. נחמד. נותן להן עוד רובד.
    כנוזל השתמשתי בחלב שיבולת שועל.
    מילאתי בממרח תמרים ואגוזי מלך טחונים.
    איזה כיף שיש בצק פריך טבעוני!

  10. מרב (Meraves) הגיב:

    שאלת בורות: קמח שקדים זה למעשה שקדים טחונים או שמא יש בו תוספות?

  11. מרב (Meraves) הגיב:

    אני רק עוד שאלה: מכיוון שיש לי ניסיון דל (ולצערי לא כה מוצלח)עם שמן קוקוס (שיש בבית כרגע, לעומת חמאת קקאו), רציתי לוודא: כמו את חמאת הקקאו, ניתן להמיסו במיקרו?

    (בשאיפה אכין מחר 😀 . האקלים הזה עשה לי חשק, ולא הספיקותי היום)

  12. עמית הגיב:

    היי
    יש לי שמן קוקוס שאני רוצה להמיר איתו את החמאת קקאו. איך מודדים 40 גר'?
    אם אני ממיסה אותו כמה מ"ל זה?
    תודה !!

  13. שיר הגיב:

    האם השמן קוקוס צריך להיות מומס/נוזלי?

השאר תגובה

מצעד בעלי החיים הגדול בהיסטוריה
בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games