מעיין הבורקס

פברואר 27, 2012 מאת:

"תראי, תראי איך העלים נפרדים!" צהלה מעיין מול התנור. "הוא באמת עושה פירורים!", המשיכה אחרי שראתה את הנזק הסביבתי שעשיתי על שולחן האוכל הממורק שלה. עכשיו תשמעו, מעיין היא בחורה רצינית. לא איזו חובבנית שפעם בשנה מכניסה משהו לתנור, אלא בחורה עם קילומטראז' קולינארי לא מבוטל – מלימודים, דרך עבודה קשה במטבחים של מסעדות ועד כתיבה אינטרנטית קולינארית ענפה. אולי נתקלתם כבר בשם שלה, שכשמה כן היא: מעיין נדיר. ומעיין מבינה דבר או שניים בבצק. ככה שההתלהבות שלה מהביצועים שהפגין בצק העלים הצמחי (פשע כנגד האנושות עבור מי שנשבעים בבצק חמאה צרפתי קלאסי), בהחלט מעידים על איכותו ויכולתו להנפיק מאפים נפלאים לא פחות מאחיו המסורתי. אבל רגע, מיד נגיע למה שעשינו עם הבצק הזה.

לטרוף אותו! בורקס פילו במילוי חצילים וארטישוק עם טחינה וצנוברים

חוץ מהכישרון הקולינארי שלה, מעיין גם נדירה ביכולת שלה לפרגן. אנחנו לא ממש מכירות (השבוע שחזרנו שהמפגש הקצרצר הראשון שלנו, מחוץ לטקס פרסי האוכל של מגזין "טיים אאוט", התקיים רק לפני שנה וחצי) ובכל זאת ממנפות את יחסינו הוירטואליים בדבקות, עם הרבה לייקים ותגובות אוהדות. כשמעיין קראה את הטיזרים שפיזרתי לכל עבר לקראת עליית הבלוג לאוויר (היום בדיוק לפני ארבעה חודשים, זה הכל!) היא הצטרפה מיד להתרגשות שלי וציפתה לו בסקרנות. הסקפטיות חלחלה למילים שלה רק אחרי שנודע לה במה הבלוג שלי עומד לעסוק.. טבעונות? לאאאאאא. לא יכול להיות.

מאז, ככה נדמה לי (גברת, תקני אותי אם אני טועה), מפלס הסקפטיות יורד בהתמדה. לא שמעיין מוותרת חלילה על תאוותיה הפרטיות למזון, אבל נדמה לי שכבר מודה שהאיזוטריות הראשונית נראית הרבה פחות מאיימת והרבה יותר טעימה ממה שנראה היה לה ברגע הראשון. ואני בתמורה טרחתי לשגר לה כפפות מטבח וירטואליות עם הצעות ליצירת פוסט משותף. נו, אחרי הכל, אנחנו כבר ממש חברות טובות.

בסוף זה תפס! הקולגה המשותפת שלנו רותם מיימון פרסם ב"עכבר העיר" טור קשה. קשה כי היו בו המלצות מגוונות ומעוררות רעב אימים על אחד ממאפי הפלא שקשה לעמוד מולם גם בשיא הדיאטה – בורקס (כן, זה ברבים וזה מעצבן. בורקה. טוב?). אני מיד התחלתי להתבכיין. מה עם בורקס טבעוני? הרי בחוץ כמעט אין דרך לקנות אחד כזה, גם כשהוא ממולא בתפוח אדמה יש סיכוי טוב שהסתננה אליו איזו גבינה, חמאה או במינימום הברשת ביצה. יאללה מעיין, פוסט בורקס טבעוני לטובת הציבור? ברור.

אז הגעתי. השער למטה היה נעול, לא היה לי את מספר הטלפון שלה (חברות, נו!) והשכנה עלתה איתי למעלה במעלית חשוכה כמו קבר, כי בדיוק שוב נשרפה הנורה. אבל הכל נשכח כשלאפי הגיעו ניחוחות בישול המליות היצירתיות שמעיין רקמה עבורי באמצע השבת (ועוד קינוח טבעוני מושלם ש"במקרה נשאר לי". אני הרווחתי טעימה ואתם הרווחתם עוד מתכון). את הבצק שמבוסס על שמן צמחי היא רכשה אצל "פנסו" בלוינסקי, אפשר למצוא כזה גם אצל "ליאון" ביפו ובודאי במקומות נוספים. אם לא משיגים וממש לא רוצים לקנות בצק על בסיס מרגרינה (יש בכל סופר), אפשר לעבוד עם בצק פילו. העלים שלו מאד דקים ועדינים (מפרידים לאט ובזהירות), מתייבשים מהר (כדאי לשמן אותם במברשת או עם ספריי שמן) אבל מתפצחים ומזהיבים מקסים. יאללה, לעבודה.

בורקס טבעוניים בשלל מליות
יצירתיות היא שם המשחק ולמעיין יש הרבה ממנה. אני בטוחה שזאת רק ההתחלה של השילובים הנהדרים שהיא יכולה לחשוב עליהם (אבל לפני כן קבענו פוסט לקינוח בצקי נפלא, ועוד אחד עם הלחמניות הסיניות של אורן לוקסנבורג, שנאדה כשהן כבר ממולאות מראש. שיגעון!). אגב, ההכנה כל כך פשוטה שאני בטוחה שגם הקוראים הלא טבעוניים (נשארו שם כאלה?) ישמחו לאמץ אותן.

חומרים לכ-10 בורקס בינוניים

1 חבילה בצק עלים צמחי/בצק פילו

למלית כרובית:
1 כרובית מחולקת לפרחים קטנים וגזע חתוך לקוביות
1 פחית נוזל קוקוס
1 בצל גדול חצוי ופרוס
1 כפית מחית קארי ירוק
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית

למלית תפוחי אדמה וקונפי שומר:
2 תפוחי אדמה גדולים מבושלים במיקרו כ-10 דקות (כך הם לא סופגים מים ושומרים על הטעם)
2 פקעות שומר חצויות ופרוסות
1/2 כפית פפריקה מתוקה מעושנת
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית

למלית חציל, ארטישוק, טחינה וצנוברים:
1 חציל קלוי, ה"בשר" בלבד (או 3 כפות חציל קנוי טבעי)
2 ארטישוקים כבושים (להשיג במעדניות)
חופן צנוברים
2 כפות טחינה גולמית
1/2 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק
מלח, פלפל שחור גרוס טרי

לעיטור:
שומשום/פרג/קצח/מלח גס/גרעינים

+ מכינים את מלית הכרובית: מניחים את הכרובית בסיר, יוצקים את חלב הקוקוס ומבשלים מעל להבה בינונית 15-20 דקות, עד שהכרובית רכה. מסננים ומועכים למחית.
+ מטגנים את רצועות הבצל בשמן זית 5-10 דקות, עד שהן משחימות.
+ מוסיפים את מחית הקארי ואת הבצל המטוגן למחית הכרובית, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים.

אתם לא מאמינים מה חלב הקוקוס מעולל לכרובית. נסו ותהנו!

+ מכינים את מלית תפוחי האדמה והשומר: מחממים שמן זית במחבת ומאדים את רצועות השומר מעל להבה נמוכה כ-10 דקות, עד שהשומר מתרכך.
+ מועכים את תפוחי האדמה, מוסיפים את השומר יחד עם השמן שבמחבת ומתבלים בפפריקה מעושנת, מלח ופלפל.
+ מכינים את מלית החצילים: קוצצים גס את הארטישוקים, מערבבים עם יתרת החומרים ומתבלים במלח ובפלפל.
+ מחממים תנור ל-170 מעלות.

גם עם פילו אפשר, תראו איזה חתיך!

+ ממלאים את הבצק ואופים: בעזרת סכין או גלגלת חותכים את יריעת הבצק למלבנים או לריבועים, מניחים את הכמות הרצויה מאחת המליות, מקפלים ומהדקים היטב את שולי הבצק מסביב (בצק פילו ניתן לגלגל סביב המלית כמו נחש ולקפל לספירלה). מברישים במעט שמן זית, מפזרים שומשום (או קצח או גרעינים או מלח גס) ואופים כ-20 דקות, עד שהמאפים משחימים.

תראו, גם עלים וגם פירורים! בורקס תפוחי אדמה ושומר

מלבי קרם קוקוס עם סלט פירות וקוקוס פריך
קינוח שמעיין הכינה לארוחה שהשתתפה בה יום לפני וזכיתי גם אני לטעום. מתה על קוקוס, מתה על מלבי והשילוב עם הבורקס מתקיים הלוא בהרמוניה יפואית מדורי דורות.

חומרים ל-8 מנות

800 מ"ל (2 פחיות) קרם קוקוס
400 מ"ל (1 פחית) נוזל מי קוקוס
150 גרם סוכר
100 גרם קורנפלור
1 כף תמצית מי ורדים
1 כפית תמצית וניל

להגשה:
פירות העונה (אנחנו השתמשנו בתותים, קיווי ואננס)
רוטב קרמל-תפוזים (מעיין רכשה את זה של הילה הוכמן בשוק האיכרים) או סילאן
שבבי קוקוס פריכים

+ מניחים בקערה קטנה את הקורנפלור ומוסיפים לו תוך כדי בחישה את מי הקוקוס, עד שמתקבלת תערובת אחידה ללא גושים.
+ מניחים בקלחת קרם הקוקוס, הסוכר והווניל ומביאים לסף רתיחה.
+ כשהתערובת בסיר מגיעה לסף רתיחה מוסיפים לה תוך כדי ערבוב מתמיד את תערובת המי קוקוס והקורנפלור. ממשיכים לבשל מעל להבה נמוכה כ-10 דקות, תוך כדי בחישה, עד שהתערובת מסמיכה ומתחילה לבעבע.
+ מעבירים מיד לקעריות אישיות. מניחים פלסטיק נצמד ממש על פני המלבי (כדי שלא ייווצר קרום) ומניחים במקרר להתייצבות לארבע שעות לפחות.
+ מרכיבים את המנה ומגישים: עורמים על כל קערית מלבי 2 כפות של פירות חתוכים, מזלפים מעט רוטב ומעטרים בשבבי קוקוס פריך. לחילופין, אפשר להפוך בזהירות את המלבי על גבי צלחות הגשה, לערום מהפירות החתוכים, לזלף עליהם את הסירופ ולפזר מעל את הקוקוס הפריך.

אחרי בורקס טוב מגיע מלבי. היה שווה להתגעגע

עוד מתכונים טבעוניים טעימים ומושקעים, הפתעות ותופינים – אצל הטבעוניות בפייסבוק!

Print Friendly

15 תגובות לפוסט

  1. אלוהים אדירים! יאמי! רוצה! מלאבי! בורקס! נשים יקרות! סליחה על כל !!! אבל רוצה! שלום.

  2. maayan הגיב:

    למען הסר ספק, אין לי ספק שאוכל טבעוני יכול להיות טעים, מעולם לא חשבתי אחרת.. הבעיה שלי היא בעיקר החוסר בחלבון בשרי, אני אוהבת את הסטייק שלי (מותר להזכיר אותו פה?). הסקפטיות היתה על המהפך הכה חד שעשית.. אבל שאפו!

    יקירתי, העונג היה כולו שלי ואני מתה על אתגרים שכאלו.. מחכה כבר למפגש הבא 🙂

    • אורי הגיב:

      סליחה ותודה על החידוד :mrgreen:
      גם אני מחכה ומצפה!! 😛 😛 😛

      תודה על הכל

    • קשה לי להיחשף הגיב:

      מותר להזכיר אבל חבל… גם על הקוראים הטבעוניים שמתקשים עם ההצהרות האלה… וגם על הפרות שסובלות ונרצחות בגלל הצהרות אגודות שכאלה. זה טיעון רציני לצריכה שמביאה כל כך הרבה סבל ונזק? לא נראה לי! לא ראוי בכלל!

  3. גלעד הגיב:

    אפשר גם לעשות בצק פילו לבד:
    http://giladayalonvegan.vkav.org/instructions/filo_dough_a.htm

    התמונות שלך נהדרות.
    הפוסטים שלך נהדרים.
    תודה!

  4. נטלי הגיב:

    וואי וואי כמה שזה נראה טוב!!!! בחיים לא הייתי מנחשת שמדובר בבורקס טבעוני 🙂

  5. עידו שחם הגיב:

    הכנתי את המלבי, יצא טעים רצח! כל כך פשוט להכנה וכל כך טוב. הוספתי לידו פסיפלורה, אגסים, ובננה, עם הזלפה של סילן מעל הכל. גם החברה שלי ממש נהנתה. כדאי להוסיף את זה לסקשן המתוקים במתכוני האתר.

    רק הערה קטנה – הכנתי אותו עם סוכר חום. רק אחרי שערבבתי את חלב הקוקוס עם הסוכר הבנתי שהצבא של הסוכר משנה את הצבע של המנה להיות כהה יותר. אז אולי עדיף להשתמש בסוכר דמררה במקרה הזהו שהוא פחות חום.

  6. ברק הגיב:

    אבל לא כתוב איך עושים את הבצק. זה כזה מובן מאליו ? 🙂

השאר תגובה

טבלאות פינוק של כרמית
בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games