ככה זה כשלא מנסים להכין אוכל טבעוני. הלזניה המופתית של מרים

משפחה לא בוחרים

ינואר 9, 2013 מאת:

 

ככה זה נראה. כמה זה טעים

ככה זה נראה. כמה זה טעים

וטוב שכך! אחרי תהליך הסתגלות קצר לשינוי הלך הרוחות, המשפחה המקסימה שלי התחילה לעוף עלינו עם אוכל טבעוני מושקע, טעים ויצירתי

בימים הראשונים זה לא היה קל. בת הדודה רייצ'ל, בשלנית-על ואספנית ספרי בישול בינלאומית, לא הצליחה להסתיר את הקשיים. "אני מרגישה שאיבדתי פרטנרית!" קוננה. היה בזה צדק מסויים, שכן הרבה מהשיחות שלנו כללו החלפת רשמים על מסעדות, טיפים לבישול, ורכילויות מעולם הקולינאריה ששתינו מעורות בו. אוכל טבעוני, איך לומר, לא היה שם באותם ימים. ולא רק שאני הפכתי לה פתאום לטבעונית, זמן קצר לאחר מכן הלך בעקבותיי גם אחיה ליאור (המכונה קאזין), בן דודי האהוב.

אבל מה שהחל בחריקת שיניים הפך מהר מאד, כמו בהרבה מקרים אחרים, לחגיגה של טעם, צבע והתרגשות. לא רק שלי ושל ליאור – גם של יתר בני המשפחה המורחבת, שנהנים מהאוכל הנפלא שרייצ'ל טורחת להכין לנו במיוחד, ושאר הסועדים לא משאירים לנו. מרקים קטיפתיים, סלטים מעניינים ותבשילים ניחוחיים, כולם מושקעים ומרהיבים כאחת. לא פלא שתמיד אני ממהרת לצלם אותם ולתת את הכותרת הקבועה "משפחה לא בוחרים".

אבל רייצ'ל היא לא סתם טבחית מוכשרת. היא בשלנית בת בשלנית, ועל כך אני יכולה להעיד משנים של זלילה ממעשי ידיה המבורכות של אמא שלה, דודתי מרים. את ליבי וחיכי היא כבשה עוד כשהייתי ילדה (נדמה לי שהיו אלה חיתוכיות הריבה עליהן הייתי חולמת בזמנו בלילות), אבל רק ברבות השנים התחלנו גם לדסקס מתכונים, המלצות ורעיונות. ולחשוב כמה גאווה הבאתי למשפחה כזאת בתור כתבת של מגזין "על השולחן".

בשבת האחרונה התכנסה המשפחה שוב, הפעם בבית הדודים, כשעל הבישול אמונה דודה מרים, או כמו שדוד שלי מכנה אותה "המלכה האם של המשפחה". "אני לא בטוחה אם יהיה לנו מה לאכול", הזהרתי את אורן לפני שהגענו (סליחה! סליחה שהייתי קטנת אמונה!). טוב, היינו ממש רעבים. והנה, על השולחן כיכבו כמה וכמה סלטים נהדרים, וגולת הכותרת – תבנית שלמה של לזניה עסיסית, רכה ושחומה. כשחושבים על זה, היה שם הרבה יותר אוכל טבעוני מאשר לא.

אחרי שמיהרתי לצלם בהתרגשות (ולתת את הכותרת הרגילה) תפסתי את דודה מרים במטבח, כדי לחלץ ממנה את המתכון. מתכון מפתיע עם טריק קטן, כזה שמשנה הכל. מתכון שהוא מבחינתי עוד הוכחה שלא צריך להתאמץ לבשל "אוכל טבעוני", אלא פשוט לחדד את חושי הבישול ולפתח את המחשבה הקולינארית החופשית, שתאפשר לכם להגיע לתוצאות נפלאות עם כל חומר גלם, או בלעדיו.

עוד מתכוני מאפים טעימים:
גראטן תפוחי אדמה וקרם בטטה
בורקס טבעוניים בשלל מליות
שבלולי ארטישוק וזיתים

לזניה חצילים ותרד של דודה מרים
שימו לב לסוד העסיסיות – את המאפה מרכיבים יום או יומיים תמימים לפני האפייה (כן!) ושומרים במקרר. הזמן שחולף מאפשר לדפי הלזניה לספוג לאט את מיצי הרוטב והירקות, ולטעמים להתחבר ולהתאחד.

חומרים לתבנית מלבנית בינונית

1 חבילה דפי לזניה
3 חצילים
צרור תרד טורקי (או חצי חבילה תרד רגיל), העלים בלבד, קצוצים
2 שיני שום קצוצות
שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס
חופן פטרוזיליה קצוצה

לרוטב עגבניות:
10 עגבניות בשלות
3 שיני שום קצוצות
4 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס

מתחילים בהכנה יומיים לפני ההגשה. ודודה מרים מעדכנת שאפשר גם יום אחד.

+ מכינים רסק עגבניות ביתי: חורצים את קליפת העגבניות בסכין וחולטים אותן במים רותחים למשך כמה שניות. מקלפים, חותכים לקוביות קטנות ומעבירים לסיר. מוסיפים שום, שמן זית, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מבשלים מעל להבה נמוכה 20-15 דקות, עד שהעגבניות מתרככות והנוזלים מצטמצמים. טוחנים במעבד מזון או בעזרת בלנדר מוט לרוטב חלק.
+ מכינים את החצילים: פורסים את החצילים לפרוסות דקות יחסית וממליחים במלח גס. מניחים בצד להגרת נוזלים למשך כ-15 דקות.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מנגבים את פרוסות החצילים ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. משמנים בשמן זית, ממליחים (מעט!) ומפזרים פלפל שחור. מכניסים לתנור למשך כ-30 דקות, עד שהחצילים רכים לחלוטין (בודקים בנעיצת מזלג).
+ מאדים את התרד: ניתן לאדות בסיר אידוי מעל מים רותחים, לחלוט ל 1-2 דקות במים רותחים (חשוב לסחוט את התרד היטב אחרי החליטה) או לרכך במחבת עם מעט שמן זית. אחרי האידוי מערבבים עם השום הקצוץ וממליחים.
+ מרכיבים את הלזניה (הסדר לא קריטי, אבל זה העיקרון): מורחים שכבה דקה של רוטב עגבניות על תחתית תבנית חסינת חום. מניחים שכבה של דפי לזניה (לא מבושלים) ועליהם שכבת חצילים ושכבת רוטב. שוב מניחים שכבה של דפי לזניה, רוטב עגבניות, תרד מאודה ושכבה נוספת של דפים. מעליהם מורחים שוב רוטב עגבניות ומניחים שכבת חצילים ושכבת דפי לזניה. מסיימים בשכבת רוטב עגבניות ומפזרים מלמעלה פטרוזיליה קצוצה. מכסים את התבנית בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך יומיים.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות ואופים את הלזניה במשך כ-40 דקות, עד שהמאפה מוכן וזהוב.

 

עוד מתכונים טבעוניים

ככה זה כשלא מנסים להכין אוכל טבעוני. הלזניה המופתית של מרים

ככה זה כשלא מנסים להכין אוכל טבעוני. הלזניה המופתית של מרים

 

Print Friendly

4 תגובות לפוסט

  1. מאת עינת:

    איזה יופי!… נראה מעולה… ינוסה עוד הסופ"ש הזה… 🙂

  2. מאת תמרה:

    תודה על המתכון

    המון עבודה אבל יצא מעולה 🙂
    חוסל בארוחה משפחתית לא טבעונית בעליל

    הכנתי אח"כ גם ללא ההמתנה במקרר וגם יצא טעים (הוספתי עוד נוזלים והארכתי את הזמן בתנור)

    השכבה האחרונה יצאה יבשה, בפעם השניה הנחתי פרוסות דקות של עגבניה ששמרו על הרטיבות והוסיפו צבע..

    • מאת אורי:

      תודה על העדכון, נשמע מעולה!

      • מאת אפרת:

        גם אני עשיתי את הלזניה בסופ"ש…הרכבתי בצהרים ושלחתי אותה לנוח. טריק מנצח העניין הזה של המנוחה. הוספתי למעלה פרוסות עגבניות ובצל – יצא מעולה. תודה!

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט