אוכל טבעוני שילדים אוהבים: בולונז עדשים כתומות
תנו לי אתגר קטן ותכף ומיד אני רצה למטבח. זה מה שקרה כשיעל ביקשה ממני מתכון ממש פשוט, שילדים יאהבו ויהיה זול ומהיר להכנה
באמצע היום קיבלתי הודעה מחברתי יעל, שמתנדבת בפרוייקט של גני ילדים של מבקשי מקלט בדרום תל אביב. בהודעה היא מספרת שהיא מסייעת לגנים לעבור לתזונה בריאה יותר ומחפשת מנה מבוססת קטניות שילדים יטרפו, שגם תהיה קלה ומהירה להכנה כדי שהמבשלות יוכלו ללמוד להכין אותה בקלות ולא להסתבך וגם שתהיה זולה מבחינת עלויות חומרי הגלם. נשמע כמו אתגר רציני? ובכן, האמת שזה לא כל כך מסובך כמו שאנחנו חושבים. קל מאד לעבוד עם קטניות, במיוחד הקטנות שבהן שלא זקוקות להשרייה ומתבשלות במהירות. הן כמובן זולות משמעותית מבשר בעלי חיים, עליו מבוססות בדרך כלל המנות העיקריות בגני הילדים והכמות שמתקבלת מחצי קילו עדשים כתומות יכולה להאכיל המון פיות קטנים. כך שמה שנותר לי להתמודד איתו זה נושא הטעם – הילדים צריכים לטרוף את המנה! עבר בדיוק רגע עד שעלתה לי בראש התשובה ואחרי שניסיתי את המתכון על בני הבית הפרטי שלי, אני יכולה לומר בבטחה שאצלנו הוא יהפוך ללהיט מבוקש. לא בא לכם לקרוא לזה בולונז? השתמשו במילה "ראגו" (שמשמעותה בצרפתית "נזיד").
החלה ההרשמה לסדנת חורף מפנקת בלופט תל אביבי מרהיב
בולונז עדשים כתומות
מי שרוצה יכול לוותר או להפחית את כמות רסק העגבניות ולהגדיל את כמות העגבניות הטריות, אבל מניסיון הרסק הוא חלק משמעותי מההתאהבות במנה. לקטנטנים בררנים מוותרים על כל המרכיבים המרגיזים (חריף, עלים ירוקים וכדומה), המנה עדיין תהיה עשירה בטעם ובחומרים מזינים ובריאים במיוחד. העדשים הכתומות מתבשלות במהירות שיא, אבל מי שרוצה לזרז את הבישול עוד יותר מוזמן להשרות אותן לפני הבישול למשך שעה במי ברז.
חומרים ל 8-10 מנות
500 גרם עדשים כתומות, שטופות
1-2 בצלים, קצוצים דק
4 שיני שום קצוצות או כתושות
1 פלפל צ'ילי נקי מגרעינים, קצוץ (לא חובה)
3 גבעולי סלרי, קצוצים דק (לא חובה)
3-4 גזרים, מגוררים
1 כף עלי תימין טריים (לא חובה)
3-4 עגבניות בשלות, מגוררות
1/2 1 קופסאות גדולות (260 גרם כל אחת) רסק עגבניות
1 כף פפריקה מתוקה
1/2 כף סוכר
מלח, פלפל שחור
2-3 כפות שמן זית
להגשה (לא חובה):
פטרוזיליה טרייה קצוצה דק
ואפשר גם שמרי בירה, אגוז ברזיל מגורר או גבינה טבעונית קשה
+ יוצקים שמן זית לסיר רחב ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים בצל, שום, צ'ילי וסלרי, מערבבים ומטגנים במשך כ-5 דקות לריכוך והזהבה קלה.
+ מוסיפים לסיר גזר מגורר, תימין ואת העדשים, מערבבים וממשיכים לטגן עוד כ-5 דקות.
+ מוסיפים עגבניות מגוררות, רסק עגבניות ותבלינים ומערבבים. מכסים במים, מערבבים שוב ומביאים לרתיחה.
+ מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-20 דקות נוספות עד שכל הירקות רכים לחלוטין והעדשים מתמוססות. מערבבים מדי פעם ואם צריך להוסיף עוד מים.
+ בסיום הבישול טועמים ומתקנים תיבול ומגישים על פסטה או אורז. אפשר לפזר פטרוזיליה קצוצה.
עוד מנות טבעוניות שילדים אוהבים:
שניצל תירס
קציצות עדשים כתומות וקינואה
מרק עגבניות עם אורז
תגיות: עגבניות, עדשים כתומות, בולונז, ילדים אוהבים, מתכון לילדים, פסטה
קטגוריות: מהיר וטבעוני, קטניות, פוסט נבחר
תודה רבה (:
הרוטב מחזיק טוב בהקפאה?
את יודעת אם מדובר בחלבון מלא?
היי לימור, בכיף 🙂 כן, אפשר להקפיא את הרוטב. אגב, חברה שהכינו אותו השבוע לפעוטה שלה טחנה אותו לגמרי.
לגבי חלבון – למיטב ידיעתי ברגע שאת משלבת את תבשיל הקטניות עם דגן כלשהו (חיטה – פסטה או אורז למשל), יתקבל חלבון מלא. לפי מה שאני יודעת, אפילו לא חייבים לבצע את השילוב באותה ארוחה. אם באותו יום אוכלים דגן, הגוף ידע לחבר בין חומצות האמינו השונות כדי לייצר את החלבון שהוא זקוק לו.
את נהדרת (: תודה! ינוסה השבוע…
היי אורי תודה רבה, שאלה . ילך טוב השילוב עם גם טופו? או שלא היית שמה?
היי גל, מבחינה תזונתית אין הכרח כי העדשים והפסטה יחד הם חלבון מלא. מבחינת נפח המנה והמרקם, אפשר בהחלט לפורר פנימה טופו, זה רק יעשיר אותה 🙂
אני הוספתי ארטישוק ירושלמי מגורד יחד עם הגזרים – זה שידרוג מדהים. גם עלי דפנה בזמן הבישול הסופי חשובים.
נשמע טעים!
ניסיתי בגרסה לילדים, ללא חריף ועלים ירוקים.
מבחינת כמות, 500 גרם עדשים כתומות יוצא בערך 40 מנות ולא 10.
ממליץ להפחית את כמות העדשים ל150 גרם.
גם לא מספיק להוסיף מים עד לכיסוי, כי העדשים סופחות מלא מים. צריך להוסיף הרבה מים.
אולי הכוונה הייתה ל500 גרם עדשים מבושלות?
היי אלון, תודה על המשוב, העדשים לא מבושלות מראש, כל הרעיון שהן מתבשלות יחד עם הרוטב ובמהירות יחסית. לגבי מספר המנות, אני מניחה שזה תלוי בגודל המנה שאתה מגיש, 40 מנות נשמע לי כמו מנות קטנות מאד מאד.. ההערכה שלי היא לפי מנה ממוצעת לאדם מבוגר. לגבי המים, יכולים להיות הבדלים בין עדשים, אחרי הכל זה צמח 🙂 בניסיונות שלי לא היה צורך ביותר נוזלים אבל כמובן שאפשר להוסיף מים אם צריך, זה גם כתוב בהוראות המתכון.
המתכון מדהים!!
אני ובת זוגתי התאהבנו מיד
בתור טבעונים בולונז הוא אחד המאכלים הכי חסרים בתפריט שלנו
זה ענה על הצורך בצורה מדהימה ומרעננת
איזה כייף
תודה!!
איזה כיף לשמוע!! <3
נשמע טעים ממש!! כמה פסטה צריך לבשל עם זה?
ועוד שאלה אם אני רוצה ל4 מנות אז להפחית כמויות לחצי בהכל?
היי, כן, חצי כמות נשמעת הגיונית לחבילת פסטה אחת, שזה פחות או יותר ארבע מנות לאדם. מן הסתם אם זה עבור קטנטנים אז הם אוכלים פחות 🙂
הוספתי חצי כף פפריקה מעושנת. הקפיץ את הטעם…
תמיד מומלצת!!! 🙂