אפוי או מטוגן: פלאפל עדשים שחורות עם בורגול
פלאפל הוא אחת הדרכים היותר טעימות וקלות להכנה לצרוך מגוון של קטניות גם בקיץ. קבלו גרסה פריכה במיוחד עם עדשים שחורות ובורגול, שהופכת לארוחה שלמה אפילו בלי פיתה
צילום ועריכה: חגי לפלר
בואו נעשה רגע סדר בעניינים: פלאפל בדרך כלל מכינים מחומוס. זאת בעצם קציצה טעימה במיוחד, פריכה מבחוץ ורכה מבפנים, שלא צריכה שום "חומרי הדבקה" – הסוד שלה הוא בהשרייה ממושכת של הגרגירים. מי שמכיר את קציצות הקינואה המפורסמות שלי (נו, בכל זאת זה המתכון הכי נצפה בבלוג!) יודע, שבאותה שיטה אפשר להכין אינסוף סוגי פלאפל מעולים מסוגים שונים של קטניות ולקרוא להם לביבות או קציצות – אני ממש פיתחתי התמחות בנושא, ככה זה כשמתאהבים.
עוד מתכוני פלאפל מעולים:
פלאפל יווני מאפונה צהובה
פלאפל מצרי מפול יבש
פלאפל כוסמת ואפונה ירוקה
הפעם החלטתי לא רק להחליף את גרגירי החומוס הקלאסיים בעדשים שחורות קטנות ונהדרות (אני מתה על המרקם היציב והטעם העשיר שלהן) אלא גם לשדך להן בורגול – האפקט שלו על המרקם פשוט נפלא (באיזה שהוא אופן הוא מחליף את הלחם הרטוב שיש שנוהגים להוסיף לעיסת הפלאפל) ומבחינה תזונתית הוא הופך כל כדור פלאפל לארוחה מלאה (קטנית + דגן = חלבון מלא ואיכותי). שנתחיל?
איך מכינים פלאפל עדשים שחורות עם בורגול? מוזמנים לצפות בסרטון ההכנה:
רב המכר "המטבח הטבעוני שלי" עכשיו במבצע – לחצו כאן כדי להזמין אותו לכבוד חג הספר העברי!
פלאפל עדשים שחורות עם בורגול
לכל מי ששומעים את המילה פלאפל ומתחלחלים מטיגון עמוק יש לי בשורה – הפלאפל הזה מצויין גם באפייה! אפשר כמובן לשנות את עשבי התיבול והתבלינים לפי טעמכם.
חומרים לכ-25 כדורים
1/4 1 כוסות (250 גרם) עדשים שחורות בלוגה "סוגת"
1/2 כוס (120 גרם) בורגול "סוגת"
1 בצל קטן, קצוץ גס
3/4 כוס פטרוזיליה וכוסברה קצוצות גס
3 שיני שום קצוצות גס
1/2 כפית כמון
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כוסברה יבשה טחונה
מלח, פלפל שחור
2 כפות פירורי לחם לבנים
1 כף שומשום
1 כפית אבקת אפיה
שמן לטיגון עמוק או שמן זית לאפייה
להגשה:
סלט ירקות קצוץ
טחינה
חמוצים
עמבה
+ משרים את העדשים: יום לפני ההכנה מעבירים את העדשים לקערה ומוסיפים שפע מים. משרים למשך 8 שעות או למשך הלילה. אם חם בחוץ, אפשר להשרות במקרר.
+ משרים את הבורגול: לפני ההכנה מעבירים את הבורגול לקערה ומכסים בשפע מים רותחים. מכסים בניילון או בצלחת ומשהים למשך 20 דקות. מסננים היטב ומעבירים למעבד מזון.
+ מסננים את העדשים ממי ההשרייה ומוסיפים לבורגול. מוסיפים בצל, עשבי תיבול, שום ותבלינים ומעבדים היטב, עד שמתקבלת תערובת רכה ואחידה שאפשר ליצור ממנה כדורים (אם היא גרגירית מדי, אולי צריך לטחון עוד).
+ מעבירים את התערובת לקערה, מוסיפים פירורי לחם ושומשום. מערבבים, טועמים ואם צריך מתקנים תיבול. מעבירים למקרר לחצי שעה.
+ מוסיפים לתערובת אבקת אפייה ומערבבים היטב.
+ מחממים שמן לטיגון עמוק ומוודאים שהוא חם מספיק (הכי קל עם ידית של כף עץ – אם מצטברות סביבה בועות קטנות ולא פראיות, השמן מוכן). מטגנים בכל פעם כמה כדורים במשך כ-5 דקות, להזהבה יפה ומוציאים לנייר סופג.
+ אם מעדיפים לאפות: מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו במעט שמן זית. מסדרים עליו את כדורי הפלאפל ומזלפים שמן זית מלמעלה. אופים כ-15 דקות עד שהכדורים זהובים ופריכים.
+ מגישים בפיתה או בצלחת עם תוספות שאוהבים כמו סלט ירקות, טחינה, עמבה וחמוצים.
** המתכון בשיתוף סוגת **
סדנאות אינטימיות לקבוצות קטנות אצלכם בבית – כתבו לי לפרטים נוספים
תגיות: בורגול, פלאפל, פלאפל טבעוני, עדשים שחורות, קציצות טבעוניות, איך מכינים פלאפל, פלאפל עדשים
קטגוריות: קציצות טבעוניות, פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, דגנים, קטניות
היי אורי, תודה על המתכון.
האם קריטי להשרות 8 שעות? יש לי עדשים שהשריתי כשעה והקפאתי במנות, יעבוד?
היי טלי, רצוי להשרות למצב שהעדשים ספחו מספיק נוזלים ומספיק רכות לטחינה. יש סיכוי טוב שאחרי הפשרה זה יהיה בסדר אבל אם יש לך זמן, הפשירי והשרי עוד שעה שעתיים או אפילו פחות, אפשר גם השרייה קצרה במים רותחים.
בהחלפת בורגול בקינואה – קינואה מבושלת? אחרי השרייה? מה עם קוסקוס עבה זה גם יכול להיות תחליף אם אין לי משהו אחר כרגע…?
בהחלט שניהם יכולים לשמש כתחליף כשהם מוכנים לאכילה.