דלורית ממולאת בעדשים שחורות ותרד
מקרה מבחן: אתם מוזמנים לארוחת חג וצריכים לתקתק מנה שתהיה גם טעימה וגם מרשימה, אבל כזאת שתאפשר לכם לישון צהריים ביום של ליל הסדר? צמד דלוריות ממולאות בעדשים שחורות וירוקים אביביים בשפע יסגרו לכם את הפינה
בטח כבר שמעתם לא מעט לאחרונה את הפועל המשונה החדש "לצמבז", "צימבוז", "כבר צימבזתם היום?". למי שבטעות פספס או שאין לו ילדים בגיל בית ספר, אתרגם שמדובר בראשי תיבות לא הכי קליטים שמשמעם "צמצום בזבוז מזון". זו ללא ספק מטרה מבורכת, בעולם שבו בערך מחצית מהמזון פשוט נזרק לפח, בזמן שבמקום אחר (לפעמים הרבה יותר קרוב ממה שנוח לנו להודות) יש אנשים רעבים. בגלל שמדובר בפשע של ממש, במיוחד בעידן הזה בו הרבה אנשים הצטרפו לקבוצת אלה שידם אינה משגת לקנות אוכל, אני כבר שנים מקפידה לנצל כל פריט מזון וחומר גלם שנכנס אלי הביתה ועושה מאמצים של ממש למזער את המזון שנזרק לפח (עדיין נזרק פה ושם והלב נחמץ כשזה קורה).
ולמה כל הסיפור הזה על הצמבוז בפתיחתו של מתכון חדש לחג? כי המתכון הזה נולד בדיוק ככה – מקופסא מלאה בעדשים מבושלות שלא היתה להן כתובת במטבח של "ג'ינג'ית", המיזם החדש שלי שמכין לכם אוכל טרי וביתי כל שבוע (כאן מזמינים וברור שיש מנות מהממות לחג). ואין מצב בעולם שהן יילכו לפח. מיד התחלתי לחשוב מה אפשר לעשות איתן שיהיה כיפי וטעים לפסח (לאוכלי קטניות מן הסתם) ונזכרתי שכבר מזמן רציתי להוסיף מתכון לדלוריות ממולאות, שזו אחת המנות הכי מרהיבות בעולם ואיכשהו עוד לא העליתי לבלוג. ואני אחת שמאד אוהבת דלוריות! אספתי מפה ומשם (נו ממש, מהמקרר) כל מיני ירוקים אביביים, תיבלתי בעדינות אך עם נוכחות (חרדל!) והתוצאה בהחלט משובבת נפש ולגמרי יכולה לתפקד כמנה עיקרית בכל מאורע שמצריך קצת יותר אלגנטיות על השולחן. בימים אחרים – פשוט תכינו את מילוי העדשים, אכלתי אותו גם ככה והוא ממש טעים.
הספר "חגיגה טבעונית" במחיר מיוחד לכבוד החג – לחצו כאן לקריאת התוכן המלא
דלורית ממולאת בעדשים שחורות ותרד
כמו בהרבה מתכונים אבל במתכון הזה במיוחד – בטח שאפשר לעשות שינויים ולהחליף או להוסיף כמעט כל מה שאוהבים לתערובת המילוי. למרות שהדלוריות צלויות מראש וגם העדשים מבושלות, יעשה להם רק טוב להיכנס לתנור ביחד לעוד כמה דקות לפני ההגשה.
חומרים ל-8 סועדים (כמנה עיקרית, רבע דלורית לסועד)
2 דלוריות יפות, שטופות היטב על קליפתן
שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס
למילוי:
1/2 1 כוסות (כ-300 גרם) עדשים שחורות
1 כרישה פרוסה דק
4 שיני שום פרוסות
2-3 גבעולי סלרי פרוסים דק (בלי העלים)
1 כוס דחוסה תערובת עשבי תיבול (נענע, פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק)
200 גרם עלי תרד (רצוי בייבי)
חופן נדיב חמוציות
חופן נדיב גרעיני דלעת (אפשר לקלות על מחבת יבשה)
1 כף סילאן
1 כף גדושה חרדל דיז'ון
1/4 כוס מים
מלח, פלפל שחור גרוס
שמן זית
לשמנת שקדים:
1/2 כוס שקדים מולבנים, מושרים 4 שעות במי ברז
מיץ מ-1/2 לימון
1/2 שן שום
1/4 כוס מים (או יותר לפי הצורך)
מלח
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ חוצים את הדלוריות לאורך ומרוקנים מגרעינים ומסיבים. מעסים את החצאים בשמן זית, מלח ופלפל ומניחים הפוך על תבנית מרופדת בנייר אפייה. צולים כ-30 דקות, עד שהדלוריות רכות אך עדיין יציבות (בודקים בנעיצת סכין). הופכים אותן וצולים עוד 5-10 דקות, להזהבה (לא חובה, אפשר לחמם אותן עם העדשים כשהן כבר ממולאות, לפני ההגשה).
+ בזמן שהדלורית בתנור, מעבירים את העדשים לסיר עם שפע מים. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 20-30 דקות, עד שהעדשים רכות אך עדיין מוצקות. מסננים.
+ מחממים שמן זית בסיר רחב ומטגנים את הכרישה, השום והסלרי כ-5 דקות, לריכוך והזהבה קלה. מוסיפים את העדשים ומערבבים היטב.
+ מוסיפים עשבי תיבול, עלי תרד, חמוציות וגרעיני דלעת, מערבבים וממשיכים לטגן יחד עד שהעלים מתרככים.
+ כשהדלוריות מוכנות, מרוקנים מהן את התוכן כך שיווצרו סירות נוחות למילוי עם שוליים יציבים. את התוכן שהוצאנו קוצצים ומוסיפים לסיר עם העדשים.
+ מערבבים 1/4 כוס מים עם סילאן וחרדל ויוצקים לסיר. מערבבים היטב ומניחים לנוזלים להתאדות. מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים וטועמים, אם צריך מתקנים תיבול. מסירים מהאש.
+ מכינים שמנת שקדים: טוחנים את כל המרכיבים לקבלת קרם חלק ועדין (מוסיפים מים לפי הצורך). טועמים ואם צריך מתקנים תיבול.
+ ממלאים את הדלוריות הריקות בתערובת העדשים, יוצקים מעל משמנת השקדים ומגישים. אם מכינים מראש – אפשר לזלף קצת שמן זית ולצלות יחד בתנור לחימום (לפני זילוף השמנת).
עוד מתכונים שווים עם דלורית:
דלורית שלמה צלויה עם אורז ותפוזים
תגיות: תרד, דלורית, שקדים, ממולאים, עדשים שחורות, דלוריות ממולאות דלורית במילוי עדשים, דלעת
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
שלום,
תודה יל המתכון המיוחד של דלוריות. לא הבנתי אם צריך להוריד מהם קליפה לפני שמכניסים לתנור? אשמח לתשובה.
היי מריה, לא, משאירה ככה ואוכלים עם הקליפה (לשטוף טוב כמובן!)
מושלם
היי, איך מומלץ לחמם אם מכינים מראש?
היי, הכי טוב בתנור 🙂