משתובבת: התיידדתי עם שבבי סויה
הכל לא היה נראה לי בהם: הצורה, הטעם, המרקם. אבל אז נפלתי בפח השילוב הקטלני בין חמותי שבישלה אותם היטב, לילד שטרף וביקש עוד. מי לשבבים אלי!
למה שבן אדם סביר יכין או יאכל שבבי סויה? אין לי באמת תשובה טובה לשאלה הזאת, מלבד העובדה שהיום נראה לי מוזר יותר שבן אדם סביר יאכל בעלי חיים שעונו, שועבדו והומתו כדי להגיע אליו לצלחת ולא בתנאים הכי סימפטיים, אסתטיים והיגיינים אם לבטא זאת בעדינות. אבל באמת, בשונה מטופו שהוא חומר גלם ידוע ומוכר גם למי שאינו טבעוני או צמחוני, שבבי סויה קוטלגו אצלי תחת הקטגוריה "תחליפים" שלא זוכה ליותר מדי התייחסות ממני ביום יום. למה להזדקק לכל מיני חיקויים, כאשר יש לי שפע גדול כל כך של חומרי גלם אמיתיים, שלא באים במקום משהו? או במילים אחרות (כמו שאני מפצירה בתלמידיי סדנאות הבישול שלי) – תאכלו מה שיש ואל תאכלו מה שאין.
העמידה האיתנה נגד שבבי הסויה נמשכה שנתיים ולא הייתי חושבת שיהיה לה סוף, אלמלא חמותי הנהדרת שבלי לעשות מזה יותר מדי עניין, משלבת אותם במנות שהיא מכינה לנו בארוחות יום שישי הטבעוניות שלה. בהתחלה לא ממש טעמתי, אחר כך קצת נשנשתי ובעיקר הבטתי בהשתאות בבן שלי טורף את השבבים שלה ומבקש תוספת. אפשר היה לשמוע את הסדק בחומה מתבקע לחלוטין – זה טבעוני? אפשר לבשל את זה? ילדים אוהבים את זה? יאללה, מי אני שאתווכח.
מה זה בעצם שבבי סויה? אלה רצועות מוארכות או פתיתים קטנים שעשויים מהחלקים היבשים שבפולי הסויה, אחרי שמיצו מהם את השומן. אין בהם כמעט שומן והם מכילים בעיקר חלבון וסיבים ונחשבים בריאים מאד. הם מגיעים בגדלים ובגוונים שונים (דמוי עוף ודמוי בקר) ונמכרים ארוזים או בתפזורת. יש כל מיני טקטיקות לבישול שלהם על מנת להגיע למרקם המוצלח ביותר, אני דבקתי במה שחמותי אמרה לי לעשות, מוזמנים לעשות ניסויים משל עצמכם. העיקר – אין להם טעם כמעט בכלל והם יספחו מצוין רטבים ותבלינים שתוסיפו להם.
תבשיל סויה עם עגבניות, פלפלים וחומוס
אל תגלו, אבל גם אני אוהבת את הגרסה הזאת, המבוססת על אחת המנות מאותן ארוחות יום שישי. עד כדי כך היא הצליחה אצלנו בבית, שהיא מאיימת על שלטון היחיד של מתכון הבית ופותחת את כל הנושא לתחרות. טופו, מאחוריך!
חומרים ל 6-8 מנות
300 גרם שבבי סויה ארוכים קטנים
3-4 עגבניות בשלות, חתוכות לקוביות
1 פלפל גדול, חתוך לרצועות
2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים
1 בצל גדול, חצוי ופרוס
4 שיני שום, פרוסות
1/2 פלפל ירוק חריף, פרוס
1 כפית כורכום
1 כפית פפריקה
1 כפית כמון
1/2 כפית הל טחון
מלח, פלפל שחור גרוס
שמן זית
להגשה: כוסברה קצוצה
+ מניחים את פתיתי הסויה בקערה גדולה ויוצקים עליהם מים רותחים לכיסוי (אם צריך עוזרים להם לשקוע במים בעזרת כף). משאירים לפחות 10 דקות לריכוך וספיגת נוזלים.
+ מחממים שמן זית בסיר רחב. מאדים את הבצל, השום והפלפל החריף כ-5 דקות, עד שהם מתרככים מעט. מוסיפים את העגבניות, הפלפל והחומוס וממשיכים לאדות ולערבב כ-5 דקות נוספות.
+ מסננים את פתיתי הסויה מהמים וסוחטים היטב. מעבירים לסיר עם הירקות ומתבלים בנדיבות. מערבבים היטב, מוסיפים כוס מים ומביאים לרתיחה.
+ מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות לריכוך ואיחוד טעמים. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים על אורז לבן או מלא ומפזרים כוסברה קצוצה.
תגיות: אורי שביט, שבבי סויה, פתיתי סויה, תבשיל סויה, תחליפי בשר, תחליף עוף
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
אני שם אותם בכמעט כל תבשיל שאני עושה (וכשלא זה בעיקר כדי לא להעמיס סויה על עצמי – לא רצוי).
זה בעיקר תחליף נהדר למה שבאמת חסר בצמחונות (לי לפחות) היכולת באמת לנגוס במשהו. והקטנים ממש הם אחלה בשביל לעשות משהו כמו בולנז' צמחוני/טבעוני.
המלצה קטנה משלי. אפשר לגמרי לאכול אותם גם בלי השריה/בישול/חימום. אני ממש אוהב את המרקם היבש/קשה/פריך של השבבים דמויי הבשר טחון כשהם מעורבבים בפרי מעוך כלשהו, נניח בננה. נוצר שילוב של מרקמים שלי לפחות ממש כיף לאכול.
אהבתי את הרעיון. אפשר לערבב עם כל דבר כדי להוסיף חלבון בריא. ב 100 גרם יש חלבון כמו ב 400 גרם בשר. וזה חלבון מלא (בניגוד לירקות ופרות שיש בהם חלבון אולם הוא איננו חלבון מלא)
באת לי בזמן כי בדיוק תכננתי לנסות אותם בגלל הילדים. והמתכון ממש דומה ל"חריימה" שאני מכינה עם שעועית לימה. תנסי גם 🙂
לא היה חומוס, אז החלפתי בתירס, הוספתי פטריות ושיניתי קצת את התיבול (הורדתי כורכום והוספתי קינמון וטבסקו) – יצא תבשיל סטייל טקס-מקס טעים למדי. הילדה, הבנזוג והאורחת טרפו את זה, למרות שאני בסופו של דבר לא התלהבתי מהטעם והמרקם של פתיתי הסויה.
האם ניתן לחתוך את הטופו לרצועות קטנות ולשים אותן במקום שבבי הסויה?
בעקרון כן, אך ללא ההכנה המוקדמת
אני בדרך כלל משרה אותם במים עם קצת רוטב סויה. ככה הם לא תפלים לגמרי.
איפה קונים שבבי סויה במחיר ואיכות טובים?
היי, ברשתות הטבע, יש סוגים שונים. אלה שבתפזורת הכי זולים והם בסדר אבל לא וואו. הארוזים טובים יותר בדרך כלל.
פעם ראשונה שלי עם שבבי סויה. למרות האימה יצא טעים מאד. תודה רבה
כיף לשמוע!!
האם רצועות סויה של soy joy זה שבבי סויה? או שלא אבל בכל זאת מתאימות למתכון הנ״ל? תודה!
היי שירה, בהחלט אפשר להשתמש – הכוונה למוצר של נתחי סויה מיובשים. מחכה לשמוע איך יצא 🙂
מבשלת נזיד דלעות עם ירקות ירוקים כמו קישואים תרד סלרי אמריקאי ומה שבא
מוסיפה פתיתי שפע ,200CC נוזל קוקוס ,כף משחת קארי ,מעט רוטב סויה ,כף של ממתיק כלשהו(אגבה)ו,כמחצית הכוס של עדשים כתומים,כשתי כוסות מים ומבשלת עד להתרככות הירקות כולם
מגישה עם אורז מלא ממש ארוחה לתפארת
נשמע נהדר!
שלום אורי
אני קונה בניצת הדובדבן בתפזורת (כיום מאז הקורונה זה ארוז) ומאד אוהב את זה.
אבל למרות הכל זה תמיד נשאר קצת גומי.
אני משרה את זה במים רותחים בכלי מכוסה עד חצי שעה ומבשל עם תבלינים.
יש לך עצה איך לגרום לזה להיות יותר לעיס?
הדבר הכי טוב שאפשר לעשות לדעתי זה לשטח אותם על תבנית עם נייר אפייה אחרי שבישלת עם תבלינים וסחטת היטב. ואז שמן זית ועוד תבלינים, לעטוף ולצלות ב 220 מעלות להזהבה וקריספיות.
הי.
לא צמחונית אבל עושֶה ממש חשק.
קניתי שבבי סויה כדי להכין קציצות, אבל רוצה לעשות כדורים מבושלים. זה אפשרי? לא יתפרק?
היי, שמחה שאהבת! עקרונית זה אפשרי אבל בהחלט ידרוש שימוש בחומר קושר כלשהו. הכי פשוט זה קמח, אפשר גם כאלה ללא גלוטן ובריאים יותר כמו קמח עדשים. בפוסט הזה יש דוגמא שהכינה לי יונית צוקרמן https://vegansontop.co.il/free-friday-yonit-zuckerman/