ממרח עדשים שחורות, אגוזי מלך ובצל
סוג של קלאסיקה – שילוב טעמים שבאופן מסוים מזכיר את אלה של הכבד הקצוץ שכבר נפרדתי ממנו, אבל מדובר ממרח מנצח גם בלי השוואות.
150-200 גרם עדשים שחורות, מבושלות לריכוך במים ללא מלח (המשקל לפני בישול)
1 בצל גדול, פרוס גס
1/2 כוס אגוזי מלך
1/4 צרור פטרוזיליה, קצוצה גס
2 גבעולי בצל ירוק (החלק הירוק בלבד), קצוצים דק
שמן זית
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
+ מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים את הבצל במשך 5-8 דקות, עד לריכוך והזהבה. מסירים מהאש.
+ מניחים במיכל של מעבד מזון את העדשים המבושלות, הבצל המטוגן, האגוזים והפטרוזיליה. יוצקים מעט שמן זית ומעבדים לקבלת משחה גסה או חלקה (ניתן להוסיף מעט מים למרקם חלק יותר).
+ מוציאים לקערה, מוסיפים את הבצל הירוק ומתבלים במלח ובפלפל. טועמים ומתקנים תיבול.
תגיות: אורי שביט, פסח, ממרחים, ממרח עדשים, עשדים שחורות
קטגוריות: כריכים, ממרחים והברקות
עשיתי לליל הסדר, אבא שלי צמחוני ואני כמעט טבעונית אבל אמא שלי אמרה שזה מיותר ״הוא לא אוהב דברים כאלה״…אז זהו שהוא מת עו״ד ברים. כאלה״ גמר חצי מהכמות הזו וכל הקרניבורים גם וביקש שאכין לו הביתה! את השאריות גלגלו עם ירקות בדפי אורז לפיקניק יום אחרי. תודה !
חיפשתי מתכון מתאים לפסח לכבד קצוץ לנכד החייל הטבעוני שלי. הכנתי. כולם אבל כולם חיסלו את זה. עכשיו אני מכינה זאת לכל ארוחה משפחתית ובודאי לליל הסדר. מתכון מצוין מדויק ומוצלח. תודה!!!!
איזה כיף, תודה 🙂
מתכון מנצח מאז שגיליתי אותו לפני כשלוש שנים אני חוזרת עליו וכולם מבקשים שאכין את המתכון הזה. הוא מדויק ויוצא נפלא. חג שמח לכולם.
שלום אורי
עדיין לא קיבלתי למייל שלי את המתכונים של סדנת הפסח בא השתתפתי. למה? זה די מבאס.
דפנה
דפנה יקרה, שלחתי אליך את המתכונים כבר פעמיים.. אינני מבינה מדוע אינם מגיעים – אולי בדואר הזבל? אשמח אם תתני לי כתובת מייל חלופית למשלוח אם לא תמצאי.
היי, אפשר לקבל בבקשה את המתכונים לפסח ?
היי קובי, בודאי, כולם מחכים לך כאן https://vegansontop.co.il/vegan-passover/
היי אורי,
מה הכמות שיוצאת מהמתכון (המשובח) הזה? וכמה זמן הממרח יכול להחזיק במקרר?
תודה!
אממ לא מדדתי האמת אבל הכמות די גדולה, הרי יש כאן חצי קילו עדשים. הבישול מגדיל נפח אבל אחרי הטחינה הנפח מצטמצם, כך שאני מניחה שזה בערך 1/2 ליטר.
היי 🙂 לכמה זמן ניתן לשמור את הממרח במקרר לאחר הכנתו?
3-4 ימים בלי בעיה, אפשר ורצוי לכסות בשכבה דקה של שמן זית.
יאמי!!!
איזה אחלה מתכון!
הורדתי בכמות העדשים- הכנתי עם כוס אחת בלבד, והוספתי לבצל גם שן שום…
יצא מצוין.
תודה רבה ושבת שלום 🙂
(אני לא טבעונית, אבל הבלוג תמיד מעורר השראה )
איזה כיף 🙂
המתכון המנצח וכולם כולם אוכלים ממנו לא רק הטבעונים. מתכון נהדר תמיד מצליח והכמות די גדול ומספיקה לצלחת יפה גדולה ומקושטת בבצל ירוק ואפשר גם פרוסות של צנון. מ ש ג ע !!!
האם להוריד בחצי גם את יתר המרכיבים? תודה.
אם את מכינה חצי כמות אז כן, למרות שעודף בצל מטוגן ואגוזים רק יעשה טוב.
הי אורי:) האם אפשר להחליף את העדשים לעדשים אחרות? או שיש טעם מיוחד לשחורות ?
היי, לכל סוג עדשים טעם ומרקם שונה. בעיני השחורות הכי מוצלחות לממרח הזה אבל אפשר להחליף אותן בירוקות.
היי אורי,
האם צריך גם להשרות את העדשים לפני הבישול- אם כן , כמה זמן?
תודה, אפי
היי אפי, אפשר להשרות אבל ממש לא חובה. אפשר שעה ואפשר אפילו לילה, זה יקצר את זמן הבישול אך הוא ממילא לא ארוך. אפשר גם להנביט אבל זה תהליך ממושך יותר.
אני לא השרתי זה מתבשל מהר וטוב אבל בלי מלח. צריך לעשות כמו המתכון כל דבר אחר יצא אחרת.
אפשר לדעת כמה כוסות זה הכמות של העבדים? תודה רבה.
היי אפרת, המתכון בערך לכוס של עדשים לפני הבישול.
האם אפשר להקפיא?
אפשר, אבל עדיף להחזיק במקרר 4-5 ימים מאשר להקפיא.
500 ג' עדשים לפי השריה ובישול?
כן וזאת כמות די גדולה, אפשר בהחלט להסתפק ב 300 גרם נניח על פחות או יותר אותו תיבול. כמובן שהכמויות הן בסופו של דבר עניין של טעם.
היי,
במתכון ציינת 150-200 גרם עדשים לפני הבישול .. ולא 500 גרם..
אז אולי תוכלי לציין מה כמות העדשים המומלצת לאחר הבישול ?
כי הכמות חשובה ליחס של הבצל ואגוזי המלך .. וזה לא ברור ..
תודה !
כן נכון, עדכנתי את הכמות כדי שלא תצא כמות אדירה של ממרח. זה יוצא בערך פי שלוש אחרי הבישול.
הי אורי
יש תחלופה לבצל ? אני מתארת לעצמי שהוא אחראי על הלחות..יש לך רעיון?
לא רק, הוא גם מאד משמעותי בטעם.. אולי ניתן לגרד זוקיני ולטגן אותו במקום וגם להוסיף שום. זה יהיה טעים אבל לא אותו הדבר 🙂
כמה זמן לבשל? מה האומדן של רכות? אני חושש לבשל יותר מדי ולהרוס את התכונות הבריאות של העדשים.
היי יותם, ליצירת ממרח חשוב שהעדשים תהיינה רכות לחלוטין. זה לא דרמטי מבחינת הערכים התזונתיים אם מבשלים אותן קצת יותר. אם רוצים ממרח בריא יותר, אפשר להנביט אותן לפני הבישול. בהצלחה!
המתכון מעולה,מעולה!!!
מככב אצל הטבעונים במשפחה,וגם אלו שאינם טבעונים.
השתמשתי בעדשים שחורות ולעיתים גם בעדשים ירוקות והתוצאה זהה.
תודה רבה על המתכון הנהדר.
כיף לשמוע!
שלום אורי,
האם אפשר להחליף את אגוזי המלך בצנוברים/שקדים/ פקאן?
תודה
בהחלט! הייתי הולכת על פקאן
הכנתי לערב ליל הסדר והיה הצלחה. תודה!
נפלא!
הכנתי לליל הסדר, יצא תפל, לא טעים..אין לי מושג למה
היי מיכל, יכול להיות שלא היה מספיק תיבול או שהיו יותר מדי נוזלים בעדשים, אם הן לא היו מסוננות היטב.
אפשר לוותר על אגוזים לגמרי, או להחליף במשהו אחר (לא ממשפחת האגוזים) ?
תודה מראש.
היי רותם, עקרונית האגוזים חיוניים אבל הייתי מנסה להחליף אותם בפטריות מטוגנות, אפילו פשוט מטגנת מלא פטריות מכמה סוגים עם הבצל, זה יצא מהמם אין מצב שלא 🙂
אני מכינה את המתכון הנפלא הזה כבר כמה שנים רצופות בפסח, ואנחנו מאד אוהבים אותו. השנה ניסיתי גיוון קטן, והוא יצא כל כך מוצלח שהייתי חייבת לשתף.
הפעם טיגנתי כמות מרובעת (!) של הבצל, עם קצת סויה וסילאן, טיגון ממש ממושך עד שהכל התקרמל והושחם היטב. גם כשטחנתי הכל, הוספתי עוד קצת סויה וסילאן לפי הטעם. המתקתקות של הסילאן יחד עם האומאמי של הסויה פשוט מעיפים את הטעמים לגבהים חדשים!
חג שמח ואביבי לכולם ?
היי שלולי, נשמע מושלםםםם!! תודה על השיתוף 🙂 וחג שמח!
סליחה על התשובה המאוחרת, איזה כיף שאהבתם! אני מקווה שלא זרקת 🙂 אין בעיה לשמור כמה וכמה ימים ובלבד שהכלי נקי ושלא מכניסים כפית מהפה בחזרה לממרח.. כדאי גם לכסות בשכבה דקה של שמן זית.
פשוט מעולה!
תודה
תודה נעמה!
היי אורי,
קודם כל – חג שמח ! 🙂
אני רוצה להכין את המתכון הזה לערב החג מחר, ובהיעדר עדשים שחורות, תהיתי אם עדיין ייצא מוצלח במידה שאכין עם שעועית אדומה במקום.
הגעתי למתכון שלך – שגרף הרבה מחמאות, אחרי שלא מצאתי מתכון שפעם השתמשתי בו והיה עם שעועית אדומה.
תודה מראש! 🙂
האמת שאני חושבת שזה ייצא טוב בהחלט!
היי אורי אין לי אגוזי מלך יש לי מעט פקאן סיני או שקד טחון
מה אפשרי במקום?
היי, תשתמשי בפקאנים ותפציצי בבצל מטוגן ויהיה אחלה 😍
המון תודה!! חג שמח!
חג שמח!!
האם אפשר להקפיא?
היי רבקה, אפשר.
היי , רשמת 200 גר'… אז חצי קילו או 200 גר'
אודה להסברך
חג שמח
חצי קילו זה המון ממרח, לכן הפחתתי את הכמות. כמובן שאפשר להכין יותר 🙂
הכנתי לחג. יצא מדהים, תודה רבה.
עזרת לי לשמח את אמא שלי ובן זוגי. שניהם לא טבעוניים
תענוג לשמוע!
הכנתי עכשיו בפעם השנייה.
הפעם מעדשים ירוקות. עופפתי. הייתי בטוחה שיש לי עדשים שחורות, אבל אין.
כך או כך, אין לי מספיק מילים להסביר כמה שזה טעים.
בפעם הראשונה הכנתי כהפתעה. דמעות ההתרגשות בעיניים של אמי היו שוות הכל.
השנה זה כבר מתכון שמבקשים שאכין שוב.
פשוט תודה ענקית על עוד מתכון מעולה וחג שמח 3> 3> 3>
נהדר! איזה כיף לשמוע 🙂