מתכונים לראש השנה: שיהיה מלא ברימון
למה להסתפק במלא כרימון? ראש השנה הזה יכול להיות גם מלא ברימון, שיפתח את השנה החדשה עם טעמו החמוץ-מתוק הממכר, הצבע האדום הכובש וגם בריאות מלוא החופן. לפניכם שלושה מתכוני חג רימוניים
עוד המון מתכונים נפלאים לראש השנה
הרומן שלי עם הרימון החל אי שם בחטיבת הביניים. אני הייתי זו שעומדת תמיד בחוץ (שלא תעזו לקרוא לי פחדנית!) בזמן שדניה והילה היו מדלגות מעל הגדר וחוזרות עם שלל – פירות אדמדמים שבראשם כתר מלכות מהחצר של השכנים. היינו מתיישבות על גדות המדרכה, מטיחות את הפרי הבשל באספלט עד שהתפצח, וזוללות גרעינים נוטפי עסיס.
מאז ידעו יחסינו עליות וירידות, לא בגלל שהוא נראה לי חלילה מפתה פחות, אלא פשוט מכיוון שעברו כמה שנים טובות עד שגיליתי את השיטה המוצלחת ביותר (לפחות בשבילי) לחלץ ממנו את הגרגירים בלי שאצטרך לנפץ אותו על הכביש. אימצתי בחום את שיטת הקערה וכף העץ (השבוע התברר לי שיש לה גרסה עם מצקת) – מפנים את הכיור ומניחים בו קערה גדולה ונקיה. חוצים את הרימון, מחזיקים אותו בתוך כף היד כאשר הצד החתוך פונה כלפי מטה ומכים בו בגב כף העץ (מושלם למי שזקוק לשחרור כעסים). הגרגירים פשוט נושרים פנימה אל כף היד וממנה אל הקערה.
ראש השנה הוא הזדמנות מעולה ליהנות מכל הטוב שיש לרימון להציע, בדיוק כשהוא מופיע בהמוניו בשווקים – הגרגירים היפהפיים שלו משדרגים את המראה של כל מנה, יש להם טעם מתוק חמוץ ייחודי ועוקצני, וכמה שהם קטנים, ככה הם אדירים בכל מה שקשור לערכים תזונתיים. המחשבה על המנות הרימוניות החלה כרגיל מציור בצבעים – הפעם הצטיירו בדמיוני שילובים של לבן, ירוק ואדום, בלי שום קשר לדגל איטליה. אם ממש רוצים למצוא תירוץ – יש בצלחות הללו לבן נקי כמו דף חדש שעומד להיפתח, ירוק של שגשוג וצמיחה ואדום של חיים, אהבה ושמחה – כל מה שאנחנו רוצים לאחל לעצמנו ולאהובים עלינו.
ואי אפשר בלי ברכה לשנה החדשה – שתהיה מלאה כרימון בנתינה, דאגה ומחשבה על האחר, חמלה כלפי החלשים מאיתנו, הקשבה לעצמנו ולגופנו, הגנה על הסובב אותנו, טעמים נהדרים מכל השפע שנתן לנו הטבע, וכמובן, המון רימונים עסיסיים. שנה טובה לכל בעלי החיים!
טאבולה כרובית עם רימונים
וריאציה כיפית במיוחד על הסלט המוכר. את הבורגול מחליפה כרובית טריה וגרעיני הרימון מוסיפים לו קראנצ'יות מתוקה-חמצמצה.
1 כרובית, שטופה ומפורקת לפרחים
1 כוס גרגירי רימון טריים
1/2 צרור ארוגולה, קצוצה
1/4 צרור פטרוזיליה, קצוצה
2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
חופן גפרורי שקדים מולבנים
לויניגרט רימונים:
1/4 כוס רכז רימונים
2 כפות שמן זית
1 כף חומץ בן יין אדום
1 כף מיץ ליים או לימון טרי
1/2 כפית שום כתוש
1/4 כפית סוכר
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
+ קולים את גפרורי השקדים על מחבת יבשה תוך כדי ערבוב, להזהבה קלה. מסירים מהאש ומעבירים לצלחת, לצינון.
+ טוחנים את פרחי הכרובית במעבד מזון, עד לקבלת תערובת פירורית דמויית בורגול. מעבירים לקערה.
+ מכינים את הויניגרט: מניחים את כל החומרים בצנצנת, מנערים היטב.
+ מוסיפים לקערת הכרובית את עשבי התיבול, השקדים וגרגירי הרימון. יוצקים את הרוטב, מערבבים ומגישים.
מיטלס בולז – כדורי טמפה אפויים בתבשיל סלק ורימונים פרסי
אני אוהבת לעבוד עם טמפה, בת הדודה האינדונזית של הטופו, אבל זאת הפעם הראשונה שאני מנסה להכין ממנה כדורים, כלומר קציצות. הן יצאו עד כדי כך מעולות, אפילו בלי קשר לגרסה שלי ל-אָשֶה עָנֶר (נזיד רימונים פרסי) שמלווה אותן כאן. גם אם עד היום לא חיבבתם טמפה, זה ללא ספק מתכון לפנתיאון.
חומרים ל 4-6 מנות
כ-20 כדורי טמפה
למיטלס בולז:
1 חבילה (250 גרם) טמפה, מופשרת
1/2 כוס קוואקר טחון דק
1 בצל גדול, קצוץ
4 שיני שום, פרוסות
3/4 כוס קשיו טבעי
1/2 כוס פירורי לחם
חופן פטרוזיליה, קצוצה
חופן שמיר, קצוץ
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
לנזיד רימונים:
3 סלקים קטנים, קלופים וחתוכים לפלחים
1 בצק גדול, קצוץ
4 שיני שום, מעוכות ופרוסות
3 גבעולי סלרי קצוצים (אפשר עם העלים)
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/2 כוס שמיר קצוץ
1/4 כוס רכז רימונים
1 כף לימון
1 כף סילאן
1 כפית זרעי כוסברה, כתושים
1 כפית זרעי שומר, כתושים
1 כוכב אניס
1 לימון פרסי, שבור
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/4 כפית פפריקה מעושנת
1/4 כפית קינמון
1/4 כפית הל טחון
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
להגשה:
אגוזי קשיו שבורים
גרגירי רימון טריים
פטרוזיליה קצוצה
+ מכינים את נזיד הרימונים: מניחים בסיר רחב את זרעי הכוסברה והשומר הכתושים ומחממים למשך כדקה, עד שהם מעלים ניחוח. מוסיפים מעט שמן זית ומערבבים. מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים יחד 5-10 דקות עד להזהבה (זהירות שהשום לא ייחרך).
+ מוסיפים לסיר את פלחי הסלקים והסלרי ומערבבים וממשיכים לטגן כ-5 דקות נוספות.
+ מוסיפים רכז רימונים, מיץ לימון, סילאן, כוכב אניס ולימון שבור ואת כל התבלינים, מערבבים ומכסים במים בגובה כפול מתכולת הסיר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-45 דקות, עד שהסלקים מתרככים והרוטב מעמיק טעמים.
+ מסירים את המכסה, מוסיפים את הפטרוזיליה והשמיר הקצוצים, מערבבים וממשיכים לבשל כרבע שעה נוספת ללא מכסה, על מנת לאפשר לרוטב להצטמצם מעט. מכסים ושומרים חם.
+ בינתיים מכינים את הקציצות: מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים את הבצל והשום במשך כ-5 דקות, לריכוך ולהזהבה קלה. מסירים מהאש.
+ חותכים את הטמפה לקוביות גדולות ומניחים במיכל של מעבד המזון. מוסיפים את הבצל והשום המטוגנים ואת הקשיו וטוחנים לקבלת תערובת אחידה. מעבירים לקערה.
+ מוסיפים לתערובת הטמפה את הקוואקר, פירורי הלחם, עשבי התיבול, מלח ופלפל ומערבבים היטב לקבלת עיסה יציבה.
+ יוצרים מהתערובת כדורים קטנים ומניחים על צלחת. מחממים שכבה דקה של שמן זית במחבת רחבה ומניחים בשמן את הכדורים. אחרי שהצד התחתון הופך זהוב ופריך, מנענעים את המחבת ומגלגלים את הכדורים עד שהם זהובים מכל הכיוונים (זה קורה די מהר). במידת הצורך נעזרים במלקחיים.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מעבירים את הכדורים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור החם 10 דקות, עד שהכדורים פריכים מבחוץ ונימוחים ומבושלים מבפנים.
+ מעבירים את כדורי הטמפה לסיר עם נזיד הרימונים ומנענעים את הסיר בעדינות כדי שהכדורים ייעטפו ברוטב. מבשלים יחד כ-5 דקות, כדי לאפשר לכדורים לספוג מעט את הנזיד.
+ מגישים חם עם אורז בסמטי ומעטרים בקשיו שבור, גרגירי רימון טריים ופטרוזיליה קצוצה.
מוס שקדים עם רימונים וקולי נענע
איזה כיף שסוף סוף יש בארץ טופו משי! לא ייאמן אילו פלאים אפשר לייצר מחומר הגלם האינסופי הזה, אפילו קינוחים, מוסים, שייקים ועוגות. אפשר למצוא אותו בחלק מהמרכולים, ברשתות הטבע ובחנויות האסייתיות.
חומרים ל-4 כוסות
למוס:
1 חבילה (350 גרם) טופו משי מוצק (Firm)
3 כפות טחינת שקדים (שקדיה)
2-3 כפות סירופ מייפל (תלוי כמה מתוק רוצים)
1 כף ליקר אמרטו או קוניאק (לא חובה)
1 כפית תמצית וניל איכותית
קליפת לימון מגורדת מחצי לימון
לקולי נענע:
1/2 כוס מים
1/2 כוס סוכר לבן
2 כפות מיץ ליים או לימון
1/2 כוס דחוסה עלי נענע טריים (בלי גבעולים), קצוצים דק
1 כוס (או יותר) גרגירי רימון טריים
+ מכינים את המוס: מניחים בכלי צר וגבוה (רצוי מד ליטר) את כל חומרי המוס. טוחנים בבלנדר מוט לקבלת קרם חלק.
+ מניחים בתחתית כל כוס הגשה 1-2 כפות של גרגירי רימון ועליהם יוצקים את קרם הטופו. מעבירים למקרר למשך חצי שעה לפחות, להתייצבות.
+ בינתיים מכינים סירופ סוכר: מביאים לרתיחה בסיר קטן את המים, הסוכר והלימון. מסירים מהאש, יוצקים לקערית ומעבירים למקרר למשך כרבע שעה, עד שהסירופ מתקרר ומסמיך (אבל לא יותר מדי – אם הסירופ התקשה אפשר לחמם אותו במשך כמה שניות במיקרו, לריכוך).
+ מוסיפים לקערית הסירופ את עלי הנענע הקצוצים ומערבבים. בעזרת כף יוצקים שכבה דקה של סירופ על פני מוס הטופו. מעטרים בגרגירי רימון טריים ושומרים במקרר עד ההגשה.
תגיות: כרובית, ראש השנה, רימון, רימונים, טופו משי, טופו, טמפה, אורי שביט
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
שלום,
רציתי לשאול מה יכול להחליף את חלבון הביצה בקציצות?
את הבשר החלפתי לקמח חומוס אני מוסיפה בצל קצוץ ובצל מטוגן עם השמן שלו תבלינים ותפוח אדמה מבושל ומעוך.
יש לך רעיון?
תודה
היי עפרה, אם את מכינה קציצות מקמח חומוס, את לא צריכה להוסיף עוד משהו להדבקה, הקמח יתפוס את התערובת.
היי מהממת! להחליף את הליקר בברנדי או רום נראה לך שזה יצא טוב?
בטוח 🙂
הי אורי! הכל נראה נפלא 🙂
שאלה: ברכיבים של קציצות הטמפה מופיעה חצי כוס קוואקר, שנעלמה מהוראות ההכנה… איפה היא משתלבת?
תודה!
צודקת! אני כבר מתקנת. היא נכנסת עם הטמפה.
היי אורי.. העיסה של הקציצות מאד יבשה.. מה בעצם מרטיב אותה?
שנה טובה!
התערובת אמורה לצאת סמיכה מאד, קלה לכדרור כדורים. יש בה ירק ובצל מטוגן וגם הטמפה עצמה איננה חומר גלם יבש – אלה קטניות מבושלות בעצם. אבל אם את מרגישה שמשהו לא עובד לך במרקם, נסי להוסיף מעט (!) שמן זית.
היי אורי ,
יש מרכיב אחר שאני יכולה לשים בקציצות טמפה במקום פירורי לחם ?
היי, אפשר להוסיף קצת יותר שיבולת שועל. פירורי הלחם מוסיפים אווריריות, אבל אני מאמינה שיהיה בסדר גם בלעדיהם.
נזיד הרימונים נראה נפלא, אבל לצערי ממש קשה להשיג עכשיו טמפה. האם אפשר להחליף את הטמפה בטופו? זה יעבוד?
היי, אפשר בהחלט, הייתי מוותרת על עניין הטיגון הקל ומסתפקת באפייה כמו במתכון לכדורי טופו ברוטב לימוני שבבלוג.