בסיר אחד: הקינואה הכי טעימה שתכינו בחיים
לא יודעת איך אתם מבשלים אותה בדרך כלל, אבל כשמכניסים קינואה לסיר עם המון דברים טובים ומאפסנים בתנור, היא הופכת להכי רכה, תפוחה ועסיסית שהיא יכולה להיות. קבלו מתכון שאתם חייבים לנסות
להמון אנשים יש אישיו עם קינואה. אני זוכרת את הימים שהגרגר מהרי האנדים (לא בדיוק דגן, יותר זרע) כבש את תפריטי בתי הקפה עם גרסאות דומות מדי של אותו סלט – חמוציות, קצת עלים ירוקים, זילוף בלסמי ויאללה לשולחן. חומר הגלם החדש שנחת במטבחים לא עורר אצל השפים יותר מדי יצירתיות ובעיקר סגר להם פינה של עוד סלט בריא כזה, לטובת הצמחונים ומנשנשי הנבטים למיניהם. את ההתפעלות היחידה שאני זוכרת הצליח לעורר בי השף דיוויד פרנקל בימיו הראשונים ב"פרונטו", שהכין מקינואה פופקורן פריך ומתפצח ואני די סגורה על זה שהייתי הראשונה לחלץ ממנו את המתכון עבור מגזין "על השולחן" (הטכניקה: מבשלים-מייבשים-מטגנים אם אני זוכרת נכון). בקיצור, קינואה לא הסעירה אותי מעולם מבחינה קולינארית והיא בעיקר נשאה את ההילה המוכרת בשם "אוכל של ציפורים" ושאר בדיחות גרועות על צמחונים וטבעונים.
אבל זה לא האישיו היחיד – גם היום, אחרי שהיא הפכה לבת בית בהמון בתים בישראל וגם במסעדות כבר יודעים שאפשר להגיש אותה בעוד כמה דרכים ואפילו בלי חמוציות, יש מי שעדיין לא בטוחים איך מכינים קינואה ואחרים שוברים את הראש מה צריך לעשות בשביל שהיא תהיה טעימה ולא מרירה. אחרים תוהים איך יודעים שהיא מוכנה ומה לעזאזל אפשר לעשות כדי שגם קינואה שחורה תהיה ממש רכה (רמז: הסיכוי היחיד שלכם הוא כנראה המתכון הבא). גם אם המצב לא חמור כמו זה של דוחן (אוכל של תוכים, אם לדייק) או אמרנט (מי?) – החלטתי להיחלץ לטובת המתקשים, המתלבטים, הנרתעים, המשתדרגים וסתם כל מי שאוהב אוכל טעים ולעשות סדר בעניינים, במיוחד כשהיום היא בת בית קבועה ואהובה אצלי במטבח. אחרי ההסברים – מתכון לדרך המוצלחת ביותר להכין אותה, שהוא גם קל מאד להכנה וגם ממש ממש טעים. לא תנסו??
ההרשמה לסדנת הבישול הקרובה בעיצומה!
כדאי לדעת
קינואה כאמור היא לא דגן אלא זרע/גרגיר והיא אחד הצמחים היחידים בטבע (יחד עם חברתה, סויה) שהוא חלבון מלא בפני עצמו. היא נמכרת בישראל בשלושה צבעים: לבן, אדום ושחור. האדום נחשב מוצלח במיוחד בזכות נוגדי החמצון האופייניים לצבע והשחור ידוע בעיקר בסרבנות הריכוך שלו.
5 כללי הזהב שלי לבישול קינואה
שוטפים היטב – תדאגו למסננת מאד צפופה ותנו לקינואה שלכם שטיפה הגונה (כמובן שאפשר גם השרייה), זה מה שעוזר להיפטר מהמרירות האופיינית לקליפה שלה.
מבשלים כמו אורז – מתחילים בטיגון במעט שמן זית, ממליחים ומוסיפים 2 כוסות מים רותחים על כל כוס קינואה. מרתיחים שוב, מנמיכים להבה ומבשלים 18 דקות עד שכל המים נספגו והקינואה רכה.
אפשר גם כמו פסטה – מרתיחים סיר עם שפע מים מומלחים ומבשלים את הקינואה עד שהיא רכה. מסננים. הגולשת עליזה יתום שיתפה אותי במתכון לאידוי קינואה כמו קוסקוס, גם השיטה הזו יכולה לעבוד, ביתר הצלחה אחרי השרייה ממושכת והנבטה של הקינואה. למה לא!
ממתינים לנבט – הקינואה מוכנה כאשר הסליל הלבן, הוא הנבט שלה, מציץ החוצה מתוך הגרגיר והיא רכה ונעימה לאכילה. כן, היא עדיין יכולה להתפצפץ, במיוחד אם היא שחורה.
מגוונים במתכונים – כמובן שאפשר להכין סלט עם עשבי תיבול וחמוציות אבל גם קציצות, ממולאים, מרקים ותבשילים יקבלו באהבה את הגרגיר. התחילו לשחק! מוטב עם המתכון הבא, שפשוט יגרום לכם להתאהב או לחילופין, עם המתכון הכי פופולארי באתר (!) לקציצות של עדשים כתומות וקינואה אדומה.
עוד מתכונים מעולים עם קינואה
מרק פטריות עם קינואה
נגיסי ברוקולי וקינואה מ-5 מרכיבים
חמין עם קינואה
הספר החדש שלי "חגיגה טבעונית" יצא לאור ויש מבצע מיוחד לחברים!
קדירת קינואה, עדשים וירקות בתנור
ההתלהבות העונתית מקדרות שפשוט זורקים לתנור, הביאה לגילוי שהשילוב הבא הופך את הקינואה למושלמת: מעטפת חום רב-כיוונית של תנור, שימוש בנוזלים עתירי טעם והוספה של שלל ירקות עונתיים. התוצאה – גרגירים תפוחים ורכים במיוחד והכי חשוב, טעימים. קלות ההכנה והריח שמתפשט בכל הבית הם רק בונוס למקרה שלא התארגנתם מראש על חמין.
חומרים ל 6-8 מנות
2 כוסות קינואה לבנה או צבעונית (לבן-אדום-שחור), שטופה
1 כוס עדשים ירוקות, שטופות
1 סלסילה פטריות יער, קרועות לרצועות
2 קישואים, מגורדים גס
1 דלורית קטנה, מקולפת וחתוכה לקוביות
1 כרובית אלמוגים (רומנסקו) קטנה, מפורקת לפרחים (אפשר להחליף בברוקולי או כרובית)
1 בצל סגול, קצוץ
3-4 שיני שום פרוסות
חופן פטריות פורצ'יני מיובשות
3-4 עלי דפנה
1 כף עלי תימין טריים
4 כוסות ציר ירקות או מים
מלח ים, פלפל שחור גרוס
שמן זית
להגשה:
פטרוזיליה קצוצה
טחינה
** אפשר להחליף את הקינואה בדגן אחר: אורז כמו במתכון הזה, בורגול גס, גריסים וכדומה
** אפשר להחליף את הירקות: כרובית או ברוקולי במקום רומנסקו, שמפיניון במקום פטריות יער, גזר מגורד במקום קישוא וכדומה
** אפשר להחליף את העדשים: בכל קטנית אחרת שמתבשלת מהר וללא השרייה כמו עדשים שחורות, אפונה צהובה או שעועית מאש. עוד אפשרות היא להוסיף קטניות כמו חומוס ושעועית, שבושלו מראש.
** אפשר להוסיף מה שרוצים: קוביות טופו? הולך.
+ משרים את הפטריות המיובשות בקערה עם 2 כוסות מים רותחים במשך כחצי שעה.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מחממים 2-3 כפות שמן זית בסיר כבד שמתאים לתנור ומטגנים את הבצל והשום במשך כ-5 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם, לריכוך ולהזהבה. מוסיפים קוביות דלורית ופרחי כרובית, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות. מוסיפים קרעי פטריות וקישוא מגורד, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים.
+ מוציאים את הפטריות המיובשות ממי ההשרייה (לא לשפוך אותם!), קוצצים גס ומוסיפים לסיר. מוסיפים קינואה, עדשים, עלי דפנה ותימין ומערבבים. ממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות.
+ יוצקים לסיר את מי ההשרייה של הפטריות (שימו לב שאתם לא מוסיפים גם חול שנשר לקרקעית הקערה) ואת ציר הירקות או המים. מביאים לרתיחה, מכסים ומכבים את האש.
+ מעבירים את הסיר לתנור ואופים כ-40 דקות, עד שהקינואה מאד רכה. כדאי להציץ מדי פעם ואם נראה שממש חסרים נוזלים, להוסיף קצת. אפשר להסיר את המכסה ב-5 דקות האחרונות, לקבלת שכבה זהובה ופריכה. מגישים עם פטרוזיליה קצוצה וזילוף טחינה.
הספר החדש שלי "חגיגה טבעונית" יצא לאור ויש מבצע מיוחד לחברים!
תגיות: קינואה, כרובית, עדשים, קדרה, קדירה, רומנסקו, בסיר אחד, מתכונים מומלצים, פטריות, מתכון לקינואה, קינואה מתכון, חמין
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
אשמח שתורידו את פרטי העסק של "בר קינוחים טבעוניים" מהאתר. העסק נסגר.
תודה
אין בעיה, תודה על העדכון.
יוצאת כמות גדולה מאוד.
סיר מלא…
יצא לי בדיוק כמו בתמונה, יפה וצבעוני ומבולגן.
אבל התיבול כל כך חדגוני
זה לא אוכל לילדים או משפחה
יותר כדי לקחת בקופסא לעבודה למשך המוןןן זמן….
לא יודע
הכותרת קצת מוליכה שולל.
תודה בכל אופן
היי סעדיה, לגבי הכמות זה מצוין במתכון (6-8 מנות), כמובן שאפשר להכין כמות קטנה יותר באופן יחסי. לגבי הטעם, מצטערת לשמוע שפחות התחברת, לטעמי מבחינת טכניקה הקינואה יוצאת ככה הכי רכה וטעימה, כמובן שאם רוצים אפשר להוסיף תיבול ומרכיבים אחרים שאוהבים.
היי אורי, קודם כל תודה על המתכונים הנהדרים. שנית, איזה תיבול/רוטב היית ממליצה להוסיף. יצא לי תפל לפי מתכון בטוח אפשר לשדך משהו לתבשיל המעולה הזה…
תודה טלי! לגבי רוטב, אפשר תמיד להכין צזיקי מטופו משי, למשל. או לחילופין להוסיף סויה/סילאן/שום כתוש
שאלה לגבי המים – מוסיפים את 2 כוסות המים מההשרייה ו4 כוסות ציר, כלומר סך הכל 6 כוסות מים?
תודה!
נכון מאד!