פשטידת כרובית טבעונית: להיט בתבנית
שבועות המתקרב הוא בסימן שיתופי פעולה עם בלוגרים נהדרים, והפעם מתכון שנולד עת התארחתי לאחרונה בבלוג של עז תלם. התוצאה המרנינה: פשטידת כרובית נפלאה
את עז תלם המקסים אני מכירה כבר לא מעט שנים, ממש מתחילת ימיי הטבעוניים. אני הייתי עיתונאית אוכל ותיקה ובלוגרית מתחילה, שהולכת אל הלא נודע בעולם שטבעונות וקולינאריה עוד נחשבו בו להפכים מוחלטים. הוא היה כתב קולינאריה מתחיל ומי שארגן אז סדנאות בישול בחלל הפרטי של מסעדת קיטשן מרקט בשוק הנמל. שם ערכתי את סדנאות הבישול הראשונות שלי, בהן בכלל לא בישלתי – רק פטפטתי ללא הרף לצידו של השף המוכשר יוסי שטרית, שהכין מנות טבעוניות נהדרות לשמחת המשתתפים.
מאז עשינו שנינו דרך ארוכה, שהצטלבה לעיתים, במיוחד בימים בהם שקד עז על הוצאת ספר הכרובית המהולל שלו. בזכות שיתוף הפעולה בינינו, כל מתכוני הספר זכו לגרסאות טבעוניות מוקפדות ומוצלחות ופה ושם גם סייעתי בעצה ורעיון איך לבצע את ההתאמות. כשעז הזמין אותי להתארח בבלוג לקראת שבועות ולכבוד הספר שזה עתה יצא, שמחתי מאד – הכי כיף לשתף פעולה עם קולגות שאת מעריכה. רציתי מאד להכין לעז את הבורקיטס כרובית שלי (אלא מה?) אבל עז התעקש שצריך להכין מנה פופולארית יותר כמו פשטידה. כדי ששנינו נהיה מבסוטים, לקחתי את בסיס הטעמים של מילוי הבורקיטס והפכתי אותו למתכון של פשטידה מהסוג המצטיין, כזה שתוכלו לשלב בו גם ירקות אחרים כמו קישואים, בצל, ברוקולי ועוד.
פשטידת כרובית, קוקוס וטרגון
כדי שהפשטידה שלכם תהיה ייצוגית, חשוב להקפיד על כלל פשוט – לקרר אותה היטב לפני ההגשה להתייצבות, ולפני ההגשה לחמם שוב. אם לא מצאתם טרגון או שאתם ממש לא אוהבים רמז לטעמי אניס, תוכלו להחליף אותו בשמיר, פטרוזיליה או בצל ירוק.
חומרים לתבנית בגודל 20X28 ס"מ
1 כרובית גדולה, קצוצה
1 בצל סגול גדול, קצוץ
4-5 שיני שום קצוצות
1 כף זרעי כוסברה כתושים
4-5 כפות שמן זית
לבלילה:
300 מ"ל (1/4 1 כוסות) קרם קוקוס
300 גרם טופו משי
3 כפות קמח עדשים או קמח חומוס
1 כוס קמח תופח לבן או מלא
1 כף שמרי בירה
1 כפית בהרט
מלח ים, פלפל שחור גרוס
חופן עלי טרגון טריים, קצוצים
לעיטור:
1 בצל סגול, פרוס לטבעות
חופן צנוברים
+ מחממים שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הבצל, השום וזרעי הכוסברה כ-5 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהירקות מתרככים ומזהיבים מעט.
+ מוסיפים את הכרובית הקצוצה, מערבבים וממשיכים לטגן כ-2 דקות נוספות, לריכוך קל וספיגת טעמים. מסירים מהאש.
+ מחממים תנור ל-190 מעלות.
+ מניחים בקערה את חומרי הבלילה מלבד עלי הטרגון וטוחנים היטב לקבלת בלילה חלקה. מוסיפים את הירקות המטוגנים ועלי טרגון קצוצים ומערבבים. טועמים ואם צריך משפרים תיבול.
+ משמנים תבנית פיירקס בשמן זית ויוצקים אליה את הבלילה. מעטרים בטבעות בצל ובצנוברים קלויים ומזלפים עוד מעט שמן זית.
+ אופים כ-40 דקות עד שהפשטידה מזהיבה ומתייצבת. מוציאים ומניחים להצטנן לחלוטין לפחות שעתיים או יותר (אפשר במקרר) לפני שמגישים.
תגיות: טרגון, כרובית, קרם קוקוס, פשטידה טבעונית, פשטידה, טופו משי
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
משאלה: האם תוכלי מידי פעם, לטובת מאותגרי הפחמיימות, הסוכרתיים ואחרים, תחליפים לקמחים ולדגנים השונים? האם ,למשל, קמח שקדים יכול להחליף בפשטידה את הקמח ה"אמיתי"?! תודה.
היי אבישי, יש מתכונים שאני ממש משתדלת בכך ויש כאלה שזה פחות אפשרי. במתכון הזה אפשר להחליף את כל קמח החיטה בקמח עדשים או חומוס ולהוסיף אבקת אפייה, בדומה למתכון הזה: https://vegansontop.co.il/vegan-veg-pie/. מקווה שזה עוזר 🙂
בוקר טוב
שאלה מאתגרת: במה/האם ניתן להחליף את הטופו? ושאלה נוספת, האם חשוב שהשמרים יהיו שמרי בירה?
הממ אכן מאתגרת.. טופו רגיל הולך? אפשר לוותר על שמרי הבירה, לא לשים שמרים רגילים 🙂
היי,
לא הבנתי, לא לשים שמרים רגילים?
היי נטע, אני מחליפה את אורי בזמן שהיא בחופשה.
התפקיד של שמרי הבירה הוא לא להתפיח, אלא לתת טעם גבינתי (מדובר בשמרים לא פעילים). הקמח התופח יעשה את עבודת התפיחה 🙂
אז לא, אין צורך בשמרים רגילים.
תודה על כל שאת עושה למעננו, עוקבת אחריך בשמחה מאז השתתפת עם בנך בתחרות המתכון הטבעוני המנצח באוניברסיטת בן גוריון לפני שנים.
ולשאלה בעניין המתכון הנוכחי: האם אפשר להחליף את כל כמות הכרובית בברוקולי (כי למנה ראשונה מתכננת את מרק כרובית החצילים שלך ולא רוצה כרובית על כרובית). ואם כן, האם גם ברוקולי קפוא יעבוד?
מלא תודה ושבת שלום.
היי עפרה, איזה כיף לשמוע ותודה רבה! כן, אני לא רואה סיבה שזה לא יעבוד נפלא עם ברוקולי 🙂 תהנו!
תודה על המתכון הנהדר
רציתי לדעת האם אפשר להחליף את קרם הקוקוס בחלב שקדים או אורז?
תודה סער
היי סער, תודה! לדעתי זה יעבוד אבל התוצאה תהיה פחות עשירה (שומן..) וכן הייתי מפחיתה בכמות כי החלב דליל יותר. שים לב לא להשתמש בחלב ממותק! 🙂
היי, הכנתי את הפשטידה הזו כבר פעמיים והיא טעימה מאוד ,אלא שהצבע שלה אצלי ממש לא דומה לשלך, אצלי היא יותר אפורה כזו ולא זהובה מקורמלת שכזו…
הממ יש סיכוי שזה בגלל תנור פחות חם, נסי לאפות בחום קצת יותר גבוה ולא לשכוח לזלף שמן זית מלמעלה.
אפשר להשתמש בכרובית קפואה קצוצה? אם כן, שקית סנפרוסט תספיק?
היי רוני, עקרונית כן – מציעה להפשיר, לסחוט ואפילו לייבש במגבת. לדעתי מה שיישאר יהיה מאד דל מבחינת נפח ולכן 2 או אפילו 3 שקיות.. תחושת בטן, לא ניסיתי 🙂
היי אורי,
קרם קוקוס??
הפשטידה תהיה בטעם קוקוס ויהיה לה ריח קוקוס? עבורי הוא רכיב זר במתכון פשטידה.
ראיתי שכתבת שאפשר לערבב טופו רגיל ומשי במקום קרם קוקוס.
מה הכמות המדוייקת של 2 הטופו?
היי, לא אין טעם קוקוס חזק. אפשר להחליף באותה כמות, חצי משי וחצי קשה ולטחון לקרם חלק.