עוגת קצף וקצפת נוסטלגית
רוהאן פלאות משחזר את אחת העוגות הנוסטלגיות מימי ילדותו, בגרסה פראית יותר וקלה בהרבה להכנה. מתכון מושלם להמתקת ימי הסגר
מאת: רוהאן פלאות, צילום: עופר שחר
לפעמים הדברים הכי פשוטים הם אלו שפותחים לנו את הפתחים המופלאים מכולם.
קחו למשל את העוגה הזו – עוגת קצף וקצפת. בעבורי היא סוג של נוסטלגיית ילדות, ועדיין אחת העוגות הכי פשוטות שיש: בצק פשוט שבפשוטים, קצפת, שברי מרנג, וקצת שוקולד מומס למעלה – וישר העולם נהיה נעים יותר.
ככה זה, לפעמים הדברים הפשוטים ביותר הם אלו שפותחים את הפתחים המופלאים ביותר.
מאחר ומגיל צעיר מאד חונכתי בתוך עולם הערכים השאמני, אחד המשפטים ששמעתי שנים רבות ופעמים רבות הוא:
סערה קוראת לסערה. מלחמה קוראת למלחמה, ואהבה קוראת לאהבה.
המשפט המאד פשוט הזה (שיש לו המשך, אבל זה לא למתכון הזה…) נותן בעיני את המפתח לפתח הגדול מכולם – המציאות בתוכה אנו חיים.
אפשר לבחור לסעור בחיינו, וסערות נוספות יבואו. אפשר לבחור מלחמות, ואלו תמצאנה את דרכן אלינו עוד ועוד, ואפשר לבחור לאהוב. ואהבה תמלא את חיינו.
הבחירה היא תמיד שלנו.
ככה זה, לפעמים הדברים הפשוטים ביותר הם אלו שפותחים את הפתחים המופלאים ביותר.
ואם כבר אהבה – אז למה לא בצורה של עוגת קצף וקצפת פשוטה ונוסטלגית?
הספר החדש שלי "חגיגה טבעונית" יצא לאור ויש מבצע מיוחד לחברים!
עוגת קצף וקצפת של רוהאן
אני יודע שיש גרסאות לעוגה הזו בהן מסמנים בעיפרון את קוטר התבנית ומורחים בדייקנות את המרנג, ואז אופים אותו כגוש אחיד שאח"כ מניחים אחר כבוד על הקצפת. אז גם זה קצת יותר טריקי לעשייה במרנג חומוס מאשר מרנג ביצים כי הוא מתרחב יותר בחום, אבל בעיקר – אמרנו פשוט לא? אז אני מציע לכן/ם לעשות מה שאני עשיתי – לשבור ולפזר. רק טוב יצא לכן/ם מזה.
הכמויות לעוגה בתבנית פיירקס בגודל 22X30 ס"מ.
לבצק:
2 כוסות (280 גרם) קמח
4 כפות (40 גרם) סוכר
100 מ"ל (טיפה יותר מ-1/3 כוס) שמן – אני מעדיף זרעי ענבים
4 כפות רסק תפוחים / חלב קוקוס
למרנג:
מים מקופסת שימורים אחת של גרגירי חומוס (מהגרגירים אפשר להכין למשל חומוס אבוקדו מטורף)
350 גרם (3/4 1 כוסות) סוכר
לקצפת:
750 מ"ל קרם קוקוס מתוצרת CHAOKOH, מקורר כמה שעות במקרר
4-6 כפות (40-60 גרם) סוכר
כמה טיפות תמצית וניל / 1 שקית סוכר וניל
לזיגוג שוקולד:
100 גרם שוקולד מריר
1 כוס (240 מ"ל) חלב צמחי ללא תוספת סוכר
+ מחממים תנור ל-100 מעלות.
+ מתחילים בהכנת מרנג: מקציפים את מי החומוס עם 350 סוכר עד לקבלת מרנג יציב מאד. זה יכול לקחת גם 10 דקות, לחצו על הקישור לטיפים להכנת מרנג טבעוני.
+ מורחים את המרנג על נייר אפייה לקבלת שכבה אחידה ועבה. עדיף לאפות את המרנג בתוך תבנית, מאחר ויש לו נטייה להתרחב מאד באפייה ולנקות אותו אח"כ מהתנור זה סיוט – TRUST ME. מעבירים לתנור החם ואופים כ-3 שעות, עד שהמרנג פריך ויציב.
+ מעלים את חום התנור ל-180 מעלות.
+ מעבירים את כל רכיבי הבצק לקערת המיקסר או לקערה רגילה ולשים באמצעות וו גיטרה או בידיים, עד שמתקבל בצק אחיד ונוח לעבודה.
+ משמנים את התבנית ומשטחים את הבצק לשכבה אחידה (וגם אם תשכחו לשמן , כמו שקרה לי, אף אחד לא ישים לב…).
+ אופים בתנור החם 10-15 דקות, יד שהבצק מזהיב אך עדיין רך למגע. מניחים להתקרר לטמפרטורת החדר.
+ בינתיים מכינים קצפת: מעבירים את קרם הקוקוס הקר לקערה – אני אוהב להשתמש בחלב הקוקוס של CHAOKOH לקצפת, מאחר וכשהוא קר מספיק לא צריך לעסוק בהפרדות – כמו שהוא נכנס למיקסר ונהיית אחלה קצפת, רק חשוב שהוא יהיה קר. אם עובד לכן/ן עם סוגים אחרים של קוקוס – לכו על זה.
+ מוסיפים לקרם הקוקוס הקר סוכר ותמצית או סוכר וניל ומקציפים עד לקבלת קצפת יציבה. מעבירים למקרר עד להרכבה.
+ ממיסים יחד במיקרוגל או בסיר קטן תוך כדי ערבוב והשגחה (שלא ייחרך) את השוקולד עם החלב, עד לקבלת רוטב נוזלי.
+ מרכיבים את העוגה: משפריצים מעט מים על פני הבצק כדי לרכך אותו מעט ומורחים עליו את הקצפת. שוברים את המרנג ומניחים על הקצפת בעדינות. מזלפים את רוטב השוקולד בנדיבות לפי העין, הלב, או הנשמה. אוכלים בצורה לא סימטרית 😊
הכנתם?? בואו להשוויץ בקהילה הנהדרת של טבעוניות נהנות יותר ותייגו אותי באינסטגרם
עוד מתכונים נהדרים של רוהאן שכדאי לכם לנסות:
תגיות: שוקולד, קצפת, מרנג, עוגה, רוהאן פלאות, עוגת
קטגוריות: מתוק, קינוחי פלאות, פוסט נבחר
תודה על המתכון, נראה מעולה.
בנוגע לקרם קוקוס: נכשלתי כבר פעמיים בהכנת קצפת מקרם קוקוס. זה די מתסכל. אשמח להמלצה ספציפית יותר על קרם שעושה את העבודה (הוא כתב chaoko אבל יש המון סוגים ברשת). תודה!
היי אבי, הסוג שהומלץ כאן הוא אחד מאלה שבאמת תמיד מצליחים, בלי צורך בהפרדה. אני עושה את זה גם עם הקרטון הירוק של AROY D. אם רוצים להיות על הצד הבטוח – תמיד אפשר להשתמש בפחית עם אחוזי שומן גבוהים ולהפריד את מוצקי השומן כדי להקציף רק אותם.
הי, האם יש תחליף לחלב/ קרם קוקוס , שאפשר להשתמש בו לבישול ולהכנת קינוחים ?
היי מיכל, תלוי באיזה הקשר – במקרה של העוגה הזו עקרונית אפשר להשתמש בשמנת צמחית (אני פשוט מעדיפה להימנע).
היי, תמיד רציתי לשאול: מי חומוס חייב להיות משימורים של חומוס? אני לא יכולה לבשל חומוס ופשוט לשמור את מי הבישול?
היי ורד, לגמרי אפשרי אלא שכדי שזה יעבוד היטב את צריכה לצמצם את הנוזלים כמה שיותר, שאחוז החלבון בהם יהיה גבוה. אז זה קצת יותר טריקי. בקופסת שימורים הם מאד מרוכזים וזו גם כמות די קבועה אז יותר נוח כשצריך למתכון.
ברשת יש פרסומים נגד chaoko בטענה שהם מנצלים קופים לקטיפת הקוקוס. יש למישהו מושג אם זה נכון?
אני מאד זהירה בד"כ עם פרסומים כאלה, אבל זה מופיע כחקירה של PETA ושרשתות גדולות בארה"ב הפסיקו למכור אותם בגלל זה.
אשמח מאד לשמוע שזה שטויות או לפחות הופסק בעקבות הפרסומים. שלא לדבר על זה שאם הטענות נכונות אז סביר שיש עוד שנוהגים בשיטה זו
היי נגה, לא יודעת לגבי החברה הספציפית הזו, בגדול זה די נדיר ממה שאני יודעת שמשתמשים בקופים. את יכולה להחליף ל AROY D בקרטון הירוק, רק להקפיד לקרר ממש טוב.
תודה!
הי,
איך אפשר להפוך את העוגה ל-לל"ג?
אני מניחה שיש קמחים ייעודיים שיכולים להחליף את הקמח בקלתית, כמו קמח תמי וכדומה.