שישי חופשי: ארוחת שבת טבעונית אצל יונית צוקרמן
מלכת המטבח, הלא היא יונית צוקרמן, פתחה שולחן של שבת לכבוד המיזם "שישי חופשי" והוכיחה שגם ארוחת שישי מרוקאית אמיתית יכולה להיות ללא מוצרים מן החי בכלל. ומה אמר בן הזוג שלה על הקציצות שהכינה? עוטו על המתכונים המעולים
עשר בבוקר. אני נכנסת להיכל הקודש של הבישול המרוקאי – הלא הוא מטבחה של יונית צוקרמן, כותבת הבלוג מלכת המטבח ובשלנית בחסד. לנגד עיני נגלה האזור המפורסם ביותר בבית, הלא הוא גרם המדרגות, עליו מניחה יונית את הסירים המלאים אחרי שסיימה לבשל. את המדרגות האלה הכרתי עד השבוע רק מעמוד האינסטגרם המצליח שלה, שלרוב גדוש במתכונים לא כל כך טבעוניים. והנה הפעם המדרגות עמוסות כל טוב מן הצומח: הר קוסקוס ענקי, מרק ירקות לקוסקוס, פטריות ברוטב, זיתים מרוקאיים ברוטב אדום, תבשיל של דלעת ובצלים, תבשיל אפונה ירוקה ופטריות, אורז.. והשעה כזכור רק עשר בבוקר! מה אני אגיד לכם, התאפקתי לא לפצוח בריקוד.
הרשמו עכשיו לסדנת בישול עם אורי שביט
הסיבה לביקור המרגש בבית של יונית הוא המיזם החדש "שישי חופשי", שמאתגר משפחות ישראליות לאמץ מנהג של ארוחת שישי אחת בחודש שכולה מן הצומח. ככה אוכלים בריא יותר, מצמצמים בהוצאות האדירות על מזון מן החי, מפחיתים צער בעלי חיים (איסור מן התורה!) וגם מסייעים בשמירה על הסביבה. לא סתם אמרנו שזו ארוחת שבת שטובה לכולם! הצעתי ליונית להראות שארוחת שישי מרוקאית מסורתית יכולה להיות על טהרת הצומח ולכלול את כל התבשילים האהובים והמפורסמים, כדי שאף אחד לא יצטרך לוותר על האוכל שהוא אוהב. היא נענתה בשמחה לאתגר (מלכה או לא מלכה?) ועד שהגעתי כבר כמעט כל הארוחה היתה מוכנה. תוך כדי שאנחנו מפטפטות, אני מצלמת וטועמת והיא ממשיכה לתקתק מנות – טנזיה מתוקה של פירות יבשים ואגוזים וגם קציצות טבעוניות מטריפות עם טעם של בית. כשהיא מבשלת היא כמעט מחבקת את הסיר ואין לי ספק שזה התבלין הסודי שלה, שמוסיף לתבשילים טאץ' ייחודי והמון אהבה.
"אם אני יכולה לעשות ארוחה כזאת, כולם יכולים!" התלהבה יונית בזמן שהכינה את הפירות היבשים לטנזיה החגיגית ("מנה שמגישים כשרוצים לשמוח"). "מי שמכיר אותי יודע שיש לי סירים מהצד השני.. והיום לראייה אפשר לעשות ארוחה מפוארת, מרוקאית ומשפחתית גם כשהיא טבעונית". יונית הסבירה לי שבמקור הרבה מהמאכלים המרוקאיים היו צמחוניים ורק בארץ הוסיפו להם מרכיבים מן החי. הטעמים, התיבול והירקות – היו שם תמיד כמרכז המנה, כך שבעצם זה מטבח שהוא מאד ידידותי לצמחונים ולטבעונים.
עד שסיימנו לדבר (תוך כדי שיונית מעבירה ספונג'ה וזורקת כדור לכלב), הטנזיה ירדה מהאש, החלה היפהפיה יצאה מהתנור והשולחן המפואר של בית צוקרמן התמלא במנות טבעוניות נהדרות. בעיתוי מושלם נכנסת הביתה פסח, בן הזוג של יונית. מכל המאכלים שעל השולחן, תפסו את תשומת ליבו הקציצות, אלה שיונית אמרה לי רגע קודם שאין סיכוי שהוא יאכל אותן כי הוא "איש של בשר". והנה, נעלמה לה עוד קציצה ועוד קציצה ומה אני אגיד לכם, כבר באותו יום נרכש מלאי נוסף של חומרי גלם כדי להכין אותן. עד כדי כך הוא התלהב 🙂
מבין מיליון המנות שיונית הכינה באותו יום, קבלו שני מתכונים מעולים שבמעולים שאני ממליצה בחום להכין אותם לשבת הקרובה. שישי חופשי שמח לכולם!
מדריך המסעדות הטבעוניות והידידותיות לטבעונים הגדול בישראל
המתנה המושלמת לחג מחכה לכם ממש כאן – במחיר מיוחד!
קדרת פטריות ובצל בתבלינים
את המנה הזאת מכינים בדרך כלל באירועים חגיגיים בגרסה מן החי, אבל כמו שיונית אומרת – התיבול הוא אותו תיבול ופטריות הן "הבשר הכי הכי שיש!". את התבלינים הטחונים מוסיפים לפי הטעם.
2 סלסלות פטריות
לרוטב:
3 בצלים פרוסים
3 כפות שמן
8 שיני שום שלמות
תבלינים:
מלח
פלפל שחור
כורכום
אגוז מוסקט מגורר
2-3 מקלות קינמון
3 עלי דפנה
4 גרגירי פלפל אנגלי
1 כף סוכר
1 כף חוויאג' למרק
+ מחממים שמן בסיר בגדול בינוני מעל להבה בינונית-גבוהה. מטגנים את הבצל במשך כ-5 דקות, עד שהוא מתרכך ומזהיב מעט. מוסיפים את שיני השום השלמות ואת הפטריות וממשיכים לטגן ולערבב מדי פעם עד שהפטריות מתרככות ומצטמקות.
+ מוסיפים את התבלינים, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות לפתיחת הטעמים, תוך כדי ערבוב מדי פעם. מוסיפים מים לכיסוי הפטריות, מערבבים ומביאים לרתיחה.
+ מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל עוד חצי שעה. מגישים חם.
קציצות סויה וירקות
ממש רציתי שיונית תכין לי קציצות ("אפשר לקרוא להן כיפתה או מפרום") והיא הפתיעה אותי עם חבילה של פתיתי סויה יבשים קטנים, שהיינו צריכות לחשוב איך "לתפוס" לקציצה – גם בשבילי זו היתה פעם ראשונה. אז הלכנו על תפוח אדמה מגורד וקמח, כשמי שמעדיף יכול להשתמש בקמח חומוס, אורז או עדשים. כבר אמרתי שפסח טרף אותן?
חומרים ל-4 מנות (כ-16 קציצות)
1 כוס פתיתי סויה יבשים קטנים
4 כוסות מים רותחים
1 בצל, מקולף וחתוך גס
1 תפוח אדמה, מקולף וחתוך גס
3 שיני שום
1/4 צרור כוסברה קצוצה
1/4 צרור פטרוזיליה קצוצה
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כורכום
1 כפית בהרט או ראס אל חנות (או תבלין קציצות שאוהבים)
1/4 כפית קינמון
מלח לפי הטעם
2 כפות שמן
1 כוס קמח חיטה (אפשר גם חומוס, אורז או עדשים)
1 כפית אבקת אפייה
לטיגון:
קמח לציפוי
שמן
+ מניחים את הפתיתים היבשים בסיר בינוני ומוסיפים מים רותחים. מבשלים מעל להבה בינונית-גבוהה כ-5 דקות, עד שהפתיתים רכים ותפוחים. מסננים וסוחטים – אבל לא יותר מדי, אנחנו צריכים את הנוזלים שיקשרו לנו את התערובת. מעבירים לקערה.
+ טוחנים גס את הבצל, תפוח האדמה והשום במעבד מזון (אפשר גם לגרד על פומפיה גסה) ומעבירים ולקערה עם הפתיתים. מוסיפים את כל יתר החומרים ולשים היטב בידיים במשך כמה דקות, עד שמרגישים שהמרקם משתנה והתערובת מתאחדת. מאחסנים במקרר למשך חצי שעה.
+ מכדררים מהתערובת קציצות הדוקות ומניחים על מגש. מכינים קערה עם קמח ומחממים במחבת רחבה שמן לטיגון חצי-עמוק.
+ טובלים כל קציצה בקמח כך שיתקבל ציפוי דק מכל הצדדים ומטגנים בשמן החם להזהבה. הופכים ומזהיבים גם את הצד השני. אפשר להוציא לנייר סופג אבל האמת שהקציצות כמעט לא סופחות שמן.
+ מעדיפים לאפות? אפשר! ב-200 מעלות למשך כ-15 דקות, עד שהקציצות מתייצבות. אם אופים אפשר לוותר על ציפוי הקמח.
בונוס! המתכון של יונית לקדרה של דלעת ובצלים ממש כאן
סדנאות בישול טבעוניות עם אורי שביט
תגיות: יונית צוקרמן, מרוקאי, פטריות, סויה, שבת, קציצות, שישי חופשי
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
הקציצות מעולות! שמתי חצי קמח רגיל וחצי קמח חומוס. ואפיתי. חסר קצת מלח.. אבל הן ממש טובות! אולי בפעם הבאה אוסיף עוד ירק כמו קישוא או גזר. אבל זה בסיס מעולה.
נהדר!! שמחה לשמוע 🙂