פלאפל יווני: פלאפל אפונה צהובה ועלי גפן
חזרתי מיוון עם משקל עודף ורשימה לא קצרה של רעיונות למתכונים שאני מתכננת להכין, בהשראת חופשה נפלאה במיוחד. לפניכם אחד הנהדרים והקלים שבהם, פלאפל פאבה שאצלנו מכינים עם אפונה צהובה
לנו יש חומוס וליוונים יש פאבה, ממרח צהוב קרמי ומשגע שהם מכינים מאפונה צהובה (יש מתכון והוא ממש כאן). עכשיו, האפונה הזו שלהם קצת שונה מהאפונה שמוכרים אצלנו (איפה משיגים? יש לחברת סוגת ויש גם במשקל בחנויות התבלינים וברשתות הטבע). היא קטנה ועדינה יותר, אבל האפונה שלנו תמלא את מקומה בהצלחה רבה גם בתור ממרח וגם בתור מרק (הנה אחד שאני מכורה אליו, עם בטטה, רק שיתקרר קצת!).
ביום האחרון לחופשה שחזרנו ממנה לא מזמן, אכלנו צהריים במעדניה-מסעדה שיקית ויקרה להחריד במרכז העיירה התיירותית שהסתובבנו בה עד לטיסה. זאת היתה הפעם הראשונה שנתקלנו בפלאפל ובאופן הכי טבעי בעולם, הוא היה עשוי מאותה אפונה נהדרת (יש עוד קטנית אחת נפוצה במטבח היווני, שעועית לימה עצומה שנאפית בתנור ברוטב). וכך נוסף הפלאפל הצהבהב לרשימת הרעיונות שחזרתי איתם ארצה יחד עם שקית של פאבה אמיתית, כשאני החלטתי להוסיף לכדורי הצבע הבריאים האלה מרכיב מפתיע, שהופך את כל העסק לקצת חמצמץ והרבה יותר טעים.
תנו לעצמכם מתנה לשנה החדשה! הירשמו עכשיו לקורס ועברו יחד איתי לאורח חיים טעים ובריא
פלאפל אפונה צהובה עם עלי גפן ונענע
למתכון הזה השתמשתי בעלי גפן מצנצנת, ששטפתי קלות מהמלח לפני שקצצתי אותם. אם נפלתם על העונה הטרייה, אם העלים קטנים ורכים אפשר לקצוץ אותם ככה אבל הם הם יותר גדולים וסיביים, כדאי לחלוט אותם במים רותחים לכמה שניות.
חומרים לכ-15 כדורים
250 (1/4 1 כוסות) אפונה צהובה יבשה, מושרית במי ברז למשך הלילה
1 בצל סגול, קצוץ גס
3 שיני שום
1 כפית שורש כורכום מגורר (או 1/2 כפית אבקת כורכום)
5-6 עלי גפן גדולים מצנצנת, שטופים וקצוצים
חופן נדיב עלי נענע טריים, קצוצים
מלח, פלפל שחור גרוס
2 כפות שמן זית
אם מטגנים:
שמן זית או שמן אחר לטיגון
להגשה:
טחינה גולמית או רוטב טחינה
עלי נענע טריים (לא חובה)
+ מסננים את האפונה ממי ההשרייה ומעבירים למיכל של מעבד מזון.
+ מחממים 2 כפות שמן זית במחבת ומטגנים את הבצל כ-5 דקות מעל להבה גבוהה, לריכוך והזהבה קלה. מסירים מהאש.
+ מוסיפים למעבד המזון בצל מטוגן ושיני שום וטוחנים היטב לקבלת עיסה רכה. מעבירים לקערה.
+ מוסיפים לקערה שורש כורכום מגורר, נענע ועלי גפן קצוצים ומתבלים במלח ובפלפל. מערבבים וטועמים (זה יהיה מריר וזה בסדר) ואם צריך מתקנים תיבול.
+ לטיגון: מחממים שכבה של כ-1 ס"מ שמן במחבת נון סטיק מעל להבה בינונית-גבוהה, ומטגנים את הכדורים כמה דקות מכל צד, להזהבה יפה. מעבירים לנייר סופג ומגישים מיד עם טחינה ועלי נענע טריים.
+ לאפייה: מחממים תנור ל-170 מעלות. מניחים את הכדורים על תבנית מרופדת בנייר אפייה (מומלץ לשמן את הנייר) ואופים כ-10 דקות, רק עד שהפלאפל יציב (אל תייבשו אותו!). מגישים מיד עם טחינה ונענע טרייה.
+ אם רוצים להכין מראש (פחות מומלץ) מעבירים את הפלאפל בעודו חם לקופסא סגורה ומאחסנים במקרר. מחממים על מחבת עם מעט שמן.
רעבים לעוד? בואו לבקר אותי גם באינסטגרם, טעים שם מאד 🙂
עוד פלאפל שבטח תאהבו:
פלאפל אפונה ירוקה עם זוקיני וכרישה
תגיות: פלאפל, עלי גפן, יוון, אפונה צהובה, אפונה
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
עשיתי וזה התפורר לי לגמרי בטיגון.. חלק הצלתי ושמתי כפתיתים במקרר, אולי אערבב עם אורז
היי סיגלית, זה מאד מוזר בגלל שהן מאד מאד יציבות.. יכול להיות שהאפונה היתה מבושלת? או לחילופין שאולי התערובת יצאה גרגירית ולא "נתפסה"? (סימן שלא נטחנה מספיק)
אולי האופציה השניה… אנסה שוב. תודה
האם אפשר להחליף את עלי גפן במשהו אחר?
אפשר בעשבי תיבול שאת אוהבת
אפשר, בעשבי תיבול.