לפצח את פסח: מלאו כיסיי באגוזים
פסח הוא תירוץ מושלם לשלב את כמוסות האושר המתפצחות והממכרות האלה, בשלל מאכלים שמתאימים לחג ולאירוח בכל ימות השנה
מאחורי הבית של דודתי האהובה אורה התנשא עץ ענקי, שזרועותיו המפוארות כיסו כמעט את כל השמיים של החצר האחורית שלה. אני זוכרת את עצמי כילדה קטנטנה, מביטה על העץ אדיר המימדים, מתפעלת מהצורה שהוא לובש ופושט לאורך השנה, מתלהבת מהעלעלים הראשונים שמתחילים לבצבץ מענפיו, וקצת פחות מהימים בהם גויסנו למשימת גירוף העלים, שנשרו ממנו עם בוא הסתיו. השוס הכי גדול היה לאסוף את האגוזים הטריים והנהדרים מהאדמה, להחזיק שניים מהם יחד ביד אחת קטנה, ולהצליח בכח הפיצוח לחשוף את האוצר הטעים שמסתתר מתחת לקליפה החומה של פרי הפקאן.
הרבה שנים עברו מאז, את הפקאנים שלי אני כבר קונה קלופים באחד מדוכני התבלינים בשוק, אבל האהבה לאגוזים המתקתקים הללו ולמגוון חבריהם לא חלפה – ההפך, מאז המעבר לטבעונות רק הלכתי והתאהבתי בהם יותר, מגלה את שלל האפשרויות הקולינאריות שכמוסות האושר הקטנות האלה צופנות בתוכן, יחד עם המון יתרונות תזונתיים מעולים. מבחינתי, פסח הוא בשבילי רק תירוץ לפאר בעזרתם את המנות שאגיש אל שולחן החג, במפגשים המשפחתיים של חול המועד ובעצם, לאורך כל השנה.
ממרח עדשים שחורות, אגוזי מלך ובצל
סוג של קלאסיקה – שילוב שבאופן מסוים מזכיר את אלה של הכבד הקצוץ שכבר נפרדתי ממנו. למי שמחפש דמיון, מומלץ להחליף ביניהם גם על שולחן החג. הוא יהיה נפלא על מצה, עם או בלי חזרת חריפה.
500 גרם עדשים שחורות, מבושלות לריכוך במים ללא מלח
1 בצל גדול, פרוס גס
1/2 כוס אגוזי מלך
1/4 צרור פטרוזיליה, קצוצה גס
2 גבעולי בצל ירוק (החלק הירוק בלבד), קצוצים דק
שמן זית
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
+ מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים את הבצל במשך 5-8 דקות, עד לריכוך והזהבה. מסירים מהאש.
+ מניחים במיכל של מעבד מזון את העדשים המבושלות, הבצל המטוגן, האגוזים והפטרוזיליה. יוצקים מעט שמן זית ומעבדים לקבלת משחה גסה או חלקה (ניתן להוסיף מעט מים למרקם חלק יותר).
+ מוציאים לקערה, מוסיפים את הבצל הירוק ומתבלים במלח ובפלפל. טועמים ומתקנים תיבול.
סלט לבבות ארטישוק, ארוגולה וקשיו
בעונה הכי כיף להשתמש בארטישוק טרי, אבל אין שום בעיה להחליף אותו בלבבות ארטישוק קפואים ומופשרים. אם רוצים אפשר לטחון יחד את כל המרכיבים ולקבל ממרח טעים ולא שגרתי.
6-8 ארטישוקים צעירים או –
400 גרם (חבילה) תחתיות ארטישוק קפואות, מופשרות
חופן אגוזי קשיו לא קלויים, שבורים גס
1/4 צרור ארוגולה קצוצה גס
מיץ וקליפה מגורדת מ 1/2 לימון
שמן זית איכותי
מלח גס ים, פלפל שחור גרוס טרי
+ אם משתמשים בארטישוקים טריים: מרתיחים מים עם מיץ מחצי לימון (אפשר להשאיר בפנים גם את הקליפה). חותכים את עלי הארטישוק מסביב לפרח וחושפים את הלב. מחלצים את הקוצים הקטנים ומניחים את הלב המנוקה בתוך המים הרותחים. ממשיכים כך עם יתר הארטישוקים ומניחים להתבשל במי הלימון 5-10 דקות נוספו, עד שהלבבות מתרככים מעט.
+ את הלבבות המופשרים אין צורך לבשל כלל.
+ פורסים את הלבבות לפרוסות דקות, מניחים בקערת ערבוב, מוסיפים מיץ מחצי לימון ומערבבים היטב כך שכל הפרוסות יהיו עטופות בלימון.
+ מוסיפים את עלי הארוגולה, הקשיו, שמן זית, מלח ופלפל ואת קליפת הלימון המגורדת. מערבבים, מתקנים תיבול ומגישים מיד.
מיני-בטטות צלויות בחמאת אגוזי לוז, זוקיני ושום ירוק
למי שטרם התנסה בהכנת חמאת אגוזים בבית, מזומן כאן גן עדן של ממש – קלייה קצרה בתנור וטחינה במעבד מזון תייצר לכם חמאת בוטנים, קשיו, לוז.. כיד הדמיון הטובה עליכם. לבסיס הזה הוספתי תיבול עונתי ירוק, בדיוק מה שהבטטות צריכות כדי להשלים את טעמן המתוק. מומלץ להכין כמות כפולה ולהשתמש גם כממרח.
חומרים ל-12 בטטות
12 בטטות קטנות, שטופות היטב על קליפתן
100 גרם אגוזי לוז טבעיים
1/2 זוקיני גדול, מגורד על פומפיה גסה
3 שיני שום + גבעול של שום ירוק, קצוצים (כשאין אפשר להסתפק ב 1-2 שיני שום יבש)
1/2 פלפל ירוק חריף, קצוץ
חופן קטן של עלי נענע טריים, קצוצים
שמן זית
מלח ים
להגשה: מעט אגוזי לוז טבעיים קצוצים.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ משטחים את האגוזים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וקולים בתנור כ-10 דקות, עד שהאגוזים משחימים מעט וקליפתם נפרדת בקלות.
+ מגלגלים את האגוזים הקלויים בין כפות הידיים (אם הם מאד חמים אפשר להיעזר בנייר סופג) כדי להפריד את הקליפות ומעבירים למיכל של מעבד המזון. טוחנים היטב עד לקבלת משחה סמיכה.
+ מניחים את הבטטות השטופות על אותה תבנית וצולים בתנור במשך כ-30 דקות, עד שהן מרככות לחלוטין.
+ בינתיים מחממים מעט שמן זית במחבת ומאדים את שיני השום, גבעולי השום, הפלפל החריף והזוקיני המגורד במשך כ-5 דקות, לריכוך קל.
+ מוסיפים את הירקות המטוגנים ואת הנענע הקצוצה לחמאת הלוז שבמעבד המזון ומעבדים עיבוד קצר (אפשר בכמה פולסים) לאיחוד. בשלב זה ניתן לשמור במקרר.
+ מוציאים את הבטטות הרכות מהתנור וחוצים אותן לאורכן. ממלאים כל בטטה בחמאת הלוז, מפזרים מעט אגוזי לוז קצוצים ומגישים.
פולנטה צלויה של תירס וקשיו עם צ'ימיצ'ורי עשבי תיבול ואגוזים
גרסה טעימה במיוחד של המנה האיטלקית הקלאסית – קרם הקשיו העשיר מוסיף לקמח התירס מתקתקות ורכות, אותן משלים צ'ימצ'ורי אגוזי חמצמץ. אל תחמיצו.
חומרים ל 4-6 מנות
1 כוס קמח תירס
1/2 ליטר מים
1/2 ליטר חלב סויה לא ממותק או חלב צמחי אחר (ניתן להחליף במים)
1 כפית מלח ים
1 כף גדושה שמן קוקוס
לקרם קשיו (מומלץ להכין כמות כפולה):
3/4 כוס אגוזי קשיו, מושרים במים למשך לילה
1/4 כוס מים
1 שן שום
1/4 כפית מלח
לצ'ימצו'רי:
2 כוסות תערובת עשבי תיבול, קצוצים דק מאד (נענע, פטרוזיליה, בזיליקום, כוסברה, גבעולי שום ירוק וכדומה)
1 כוס אגוזי מלך, קצוצים דק
1 פלפל צ'ילי, קצוץ
מיץ טרי מלימון אחד
1/4 כוס שמן זית איכותי
מעט מלח ים
+ מכינים את הצ'ימצ'ורי: מחממים מחבת יבשה וקולים עליה את אגוזי המלך הקצוצים במשך 2-3 דקות. מסירים מהאש.
+ מערבבים היטב את כל חומרי הצ'ימיצורי ומניחים בצד לאיחוד טעמים.
+ מכינים את קרם הקשיו: טוחנים היטב את כל חומרי הקרם במעבד מזון (שימו לב – הכמות קטנה, מומלץ להכין כמות כפולה) למרקם הרצוי – גרגירי מעט או חלק לגמרי.
+ מכינים את הפולנטה: מרתיחים את המים וחלב הסויה בסיר כבד. מוסיפים את המלח ומערבבים להמסה. מוסיפים לאט ובהדרגה תוך כדי בחישה במטרפה את קמח התירס למים המבעבעים, על מנת שלא יווצרו גושים.
+ בוחשים בעזרת כף עץ ומביאים לרתיחה (זהירות, היא קצת משפריצה), מנמיכים את הלהבה ומניחים להתבשל במשך כ-20 דקות תוך בחישה מדי פעם (השגיחו שלא ייחרך), עד שהפולנטה מסמיכה מאד ונפרדת מדפנות הסיר. מסירים מהאש.
+ מוסיפים לפולנטה שבסיר את שמן הקוקוס וקרם הקשיו ומערבבים היטב. משטחים בתבנית כך שגובה הפולנטה יהיה 2-3 ס"מ ומניחים להתקרר ולהתגבש במשך לפחות 15 דקות (אפשר להכין עד יומיים מראש ולאחסן במקרר).
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ חותכים את הפולנטה המוצקה למשולשים או מלבנים וצולים בתנור החם במשך כ-10 דקות, עד שהיא הופכת פריכה ומשחימה מעט. לחילופין, ניתן לצלות על מחבת גריל משני הצדדים.
+ מניחים את הפולנטה הצלויה על צלחת הגשה ומעליה כף מרוטב הצ'ימיצ'ורי ומגישים.
חיתוכיות אגוזים, מייפל ושוקולד
תקראו לזה ממתק, חטיף או קינוח – קשה להתנגד לשילוב הנפלא של אגוזים ושוקולד, במיוחד כשמכינים אותו בקלי קלות.
חומרים לכ-30 ממתקים
200 גרם תערובת אגוזים קצוצים גס (מלך, פקאן, לוז, קשיו, שקדים – מה שבא)
200 גרם שוקולד מריר איכותי 60% מוצקי קקאו
120 מ"ל קרם קוקוס
1/4 כוס סירופ מייפל טבעי
+ מחממים מחבת יבשה וקולים עליה את האגוזים הקצוצים במשך 5-8 דקות, תוך כדי ערבוב. מוסיפים את המייפל (זהירות, זה יבעבע) ומערבבים מיד כך שכל שברי האגוזים יצופו. מסירים מהאש.
+ משטחים את האגוזים הממותקים בתבנית בשכבה אחידה בגובה של 1-2 ס"מ ומאחסנים בינתיים במקרר או במקפיא.
+ בסיר קטן מעל להבה נמוכה ממיסים את השוקולד עם קרם הקוקוס, תוך כדי בחישה (להקפיד שלא ייחרך), עד שמתקבל קרם חלק.
+ מוציאים את התבנית עם האגוזים ויוצקים עליהם את קרם השוקולד החם. משטחים היטב ומעבירים למקרר למשך שעתיים לפחות, להתמצקות (אפשר לזרז תהליכים במקפיא).
+ חותכים לקוביות ומגישים. אם נשאר משהו – שומרים במקרר.
תגיות: אגוזים, מתכונים טבעוניים, אורי שביט, ליל סדר טבעוני, מתכונים לפסח
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
חיתוכיות אגוזים נראות נהדר אבל האם אפשר להשתמש בחלופה פחות מתוקה למייפל? אולי אפשר בלי מייפל בכלל?
עקרונית אפשר בלי, פשוט לערבב את האגוזים הקצוצים לתוך השוקולד ולשטח בתבנית. זה לא יהיה בדיוק אותו הדבר אבל אמור לעבוד 🙂
אורי שלום
שמי מיה, יש לי רעיון לסדנא בחיפה.
אשמח אם תצרי עימי קשר.
בברכת חג שמח,
מיה פלפלי
שאלה קצת מפגרת, אבל היא רלוונטית למיליון מתכונים אז אשאל בכל זאת –
כשכתוב למשל כף שמן קוקוס האם הכוונה לשמו הקוקוס במצבו הנוזלי או במצבו המוקשה?
כשאני לוקחת שמן קוקוס נוקשה רוב הסיכויים שלאחר המסה זה יהיה אפילו 2-3 כפות וההבדל בכמויות עלול להיות משמעותי.
תודה!
את צודקת במיליון! כתבתי כף גדושה הסקתי מזה שזה יהיה ברור שזה מוצק. בנוזל זה 2 ואפילו 3 כפות, המזל הוא שהכמויות לא כאלה דקדקניות במתכון כזה 🙂
ממרח העדשים יעבוד גם עם עדשים ירוקות? מחסור פתאומי השחורות בשני הסופרים האחרונים בהם ביקרתי.
לדעתי כן, אבל התוצאה תהיה קצת שונה
הכנתי עכשיו עם עדשים שחורות ופטרוזיליה שהתגלתה ככוסברה. יצא טעים! נראה אם אצליח למכור למשפחה את זה. הכל זה שיווק, יוצג כממרח עדשים ואגוזים. דש ונשיקות. רותם (זו שפעם שלחה לך פי די אפים מקסימים)
היי אורי לגבי החיתוכיות אגוזים לאיזה גודל של תבנית התכוונת
וגם האם אפשר להחליף את הקרם קוקוס בחלב שקדים?
תודה וחג שמח לכולם 😀
היי
אני הכנתי בתבנית אובאלית – בערך 23 על 15 פלוס מינוס..
אפשר להחליף את הקרם בחלב אבל תשתמשי בכמות קטנה יותר, כי החלב דליל יותר ואת רוצה שהשוקולד יישאר יחסית סמיך ויתגבש.
שלום 🙂 שתי שאלות:
הראשונה: פעם ראשונה שאני עושה סדר פסח כטבעוני.
מי שעושה סדר פסח, מה אתם עושים כשצריך לברך על ביצה ועל רגל עוף(או משהו כזה)?
השנייה היא בקשר למתכון, מה עושים כשיש רק את כ
המייפל של הפנקייקים?
תודה!
היי, לגבי צלחת החג, הנה יש הגדה טבעונית שאפשר להיעזר בה
http://banana.potrim.com/hagada.pdf
לגבי המתכון – נראה לי שגם המייפל הפשוט יעבוד הוא פשוט פחות מוצלח וגם פחות בריא.
כזללת מתוק שלא יכול להיגמל, כמובן שהחיתוכיות אגוזים ושוקולד קנו אותי. ובמיוחד התוספת של המייפל המעניינת.
הי אורי אני בארה"ב ותוהה אם במתכון פולנטה שלך האם קמח תירס שווה ל cornmeal ?
אכן כן 🙂
לגבי המתכון של החטיפי שוקולד… איזה גודל תבנית? תודה 🙂
רשום שכבה אחידה בגובה של 1-2 ס"מ. אני מניחה שלגבי הגודל זה תלוי בכך
הגודל הוא בערך 10 על 20 ס"מ 🙂
תודה, אורי!
האם לדעתך אפשר להחליף חצי מכמות המייפל בסירופ אגבה?
אני לא בטוחה אם הוא סמיך מספיק כדי "לתפוס" את האגוזים 🙂
היי,
יש בעיה ביחס בין השוקולד לאגוזים במתכון.
יש הרבה יותר מדי אגוזים ביחס לשוקולד, כך שהשוקולד אפילו לא מכסה את תחתית האגוזים.
אודה לך אם תבדקי את העניין ותתקני את המתכון!
היי, לא אמורה להיות בעיה ביחסים – התבנית צריכה להיות בגודל של בערך 10 על 20 ס"מ.
המתכון נוסה הרבה פעמים בשבוע האחרון, זה אמור לעבוד.
הכנתי את ממרח העדשים ואת חיתוכיות השוקולד.
יצא מעולה. גמרו לי את הכל עוד לפני שהספקתי להתישב 😉
אורי,
אני כבר שבעה חודשים טבעוני "למהדרין" 😀
חלק נכבד בהחלטה להפוך לטבעוני היה השראה למנות מעולות מהאתר שלך.
אז תודה רבה לך,
וחג חירות שמח.
איזה אושר, תענוג 🙂
וואו החיתוכית שוקולד יצאה מדהים 🙂 😆
היי אפשר להחליף בחיתוכיות שוקולד את המייפל בסילאן?
אני מניחה שכן, למרות שלא בטוחה לגבי שילוב הטעמים.