בורקס שמש: מאפה חמנייה במילוי תרד וטופו
שבועות מתקרב בצעדי ענק וסוף סוף נראה שנוכל לחגוג אותו כמו שצריך. סיבה מעולה להרשים את בני המשפחה במאפה חמנייה יפהפה שכל אחד יכול לתלוש ממנו עלה כותרת ולא לגלות לאף אחד כמה הוא היה קל להכנה
הנה זה קורה. אחרי תקופה ממש ארוכה ולא פשוטה (במיוחד לסבים ולסבתות!) הגיע איחוד המשפחות המיוחל והשחרור ההדרגתי מהבידוד החברתי שנכפה עלינו בחודשים האחרונים. אם לא יקרה שינוי לרעה (הלוואי אמן), הרי שהחג הבא שמתקרב אלינו, שבועות, יהיה בסימן של ארוחות קצת יותר חגיגיות, עם יותר אורחים אהובים סביב השולחן. ויודעים מה, גם אם הוא עדיין יהיה אינטימי מהרגיל, אין שום סיבה שלא נרים לעצמנו בחג שבועות עם מתכונים שווים ומרשימים, במיוחד אם הם כל כך קלים להכנה כמו המתכון הזה.
אז מה יש לנו כאן? בצק עלים, קוביית טופו ועלי תרד (גם קפואים זה סבבה) וזה כמעט כל מה שאתם צריכים בשביל להתחיל. הבעיה היחידה עם המתכון הזה הוא סכנת ההתמכרות – החמנייה שאפיתי הפכה לכוכבת המשחק הידוע "אוהב-לא אוהב". כל מי שתולש עלה חייב לסיים לאכול אותו והאחרון שנשאר זוכה בעיגול המרכזי השווה – נסו זאת בעצמכם!
היכנסו לאוסף מתכוני השבועות הגדול של טבעוניות נהנות יותר
זוכרים את מאפה השמש הראשון בבלוג?
הצטרפו לקהילת טבעוניות נהנות יותר בפייסבוק ובואו להשוויץ במה שאתם מכינים!
מאפה חמנייה במילוי תרד וטופו
מאפה קלי קלות מעורר התפעלות, שיקבל באהבה שינויים וגיוונים כמו תוספת בצל למילוי, החלפת התרד במנגולד (רק החלק הירוק), טופו בטעמים שונים וכדומה. כל עוד עקרון ההכנה נשמר – הניצחון על שולחן החג בכיסכם.
חומרים למאפה אחד בקוטר 24 ס"מ (מומלץ להכין שניים מראש!)
1 בצק עלים, מופשר
400 גרם תרד טרי או מופשר וסחוט היטב
150 גרם (1/2 חבילה) טופו (אפשר מתובל בבזיליקום), מגורר על פומפייה גסה
2-3 שיני שום קצוצות
חופן שקדים טבעיים, קצוצים גס
2 כפות שמן זית + לזילוף
מלח, פלפל שחור גרוס
מעט אגוז מוסקט מגורר
לעיטור והברשה:
1/4 כוס משקה שקדים (או אחר) ללא סוכר, מעורבב עם קורט כורכום
חופן שומשום לבן ושחור (אפשר להחליף בקצח)
+ מתחילים בהכנת המילוי: מחממים 2 כפות שמן זית במחבת גדולה או סיר רחב ומאדים את התרד עם השום במשך 2-3 דקות, עד שהעלים מתרככים והשום מפיץ ריח. מוסיפים את הטופו המגורר והשקדים הקצוצים, מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט ומערבבים. ממשיכים לבשל/לערבב עוד כ-2 דקות ומסירים מהאש. מניחים להתקרר.
+ מרכיבים את המאפה: יוצרים מהבצק המופשר 2 עיגולים בקוטר 24 ס"מ (אני חתכתי בסכין מסביב לתחתית של תבנית קפיצית) ומעבירים עיגול אחד לתבנית מרופדת בנייר אפייה. משטחים את המילוי על הבצק כך שנשארים מסביב שוליים ריקים בעובי כ-1 ס"מ.
+ מניחים את עיגול הבצק השני על המילוי ומהדקים באצבעות או בעזרת מזלג את שולי הבצק זה לזה. מניחים כוס הפוכה במרכז העיגול וחורצים את הבצק מהכוס אל שולי הבצק במרווחים של 1-2 ס"מ, כך שיווצרו רצועות בצק ממולא מסביב. מסירים את הכוס.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ תופסים קצה של כל רצועה ומסובבים רבע סיבוב, כך שהמילוי ייחשף כלפי מעלה. מברישים את מרכז הבצק ואת שולי הרצועות במשקה שקדים עם כורכום (זה בשביל הצבע אם תהיתם) ומפזרים שומשום לבן ושחור במרכז.
+ אופים בתנור החם 20-25 דקות, עד שהמאפה אפוי ומזהיב יפה. מנתקים בעדינות מנייר האפייה, מעבירים לצלחת ומגישים חם.
אפשר להכין מראש: אופים כמה דקות פחות, מניחים להתקרר לחלוטין, עוטפים היטב ומאחסנים במקרר (ליום יומיים) או במקפיא (עד חודשיים). לפני ההגשה מחממים תנור ל-180 מעלות ומסיימים את האפייה.
מה עושים עם שאריות הבצק: אפשר להכין מילויים מגניבים אחרים לבורקס או להכין כמות כפולה של המילוי הזה ולהפוך לבורקס בצורות שונות (זה מה שאני עשיתי!).
הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם כדי שאוכל לשתף את היצירות שלכם
תגיות: מאפה חמנייה, מאפה פרח, איך מכינים בורקס תרד, טופו, מאפה תרד טבעוני, תרד, בורקס, בורקס טבעוני, בצק עלים, שבועות, מאפה, מאפה שמש
קטגוריות: פוסט נבחר
אפשרי לאפות עם מנגולד במקום תרד (יש בגינה כרגע).
היי רותי, בהחלט! רק עם החלק הירוק (בלי הגבעולים הקשים)
הי אורי
1. אפשר להשתמש בפילו במקום בבצק עלים? 2. במקום טופו תתאים גבינת קשיו? בתודה מראש, שלומית פרי
היי שלומית, יהיה קשה הרבה יותר לייצר את הצורה מבצק פילו אבל זה לא בלתי אפשרי.. כל שכבה צריכה להיות בעצם עשוייה מ-3 דפי פילו שכל אחד מהם מוברש בשמן. וכן, את יכולה לעבוד עם גבינת קשיו ובכלל לשחק עם חומרי המילוי.
שלום, אנחנו אחרי החג. המילוי מעולה והיה הצלחה. כמה דברים שלא ידעתי על הבצק… כל חבילנ מספיקה לכמות אחת. חלק תחתון חלק עליון. לתחושותיי התחתית יצאה קצת פחות אפויה ועדיף היה לרדד ולהוריד קצת בעובי. את החתיכות שהורדתי בפינות גדי לייצר עיגול חיברתי מחדש באמצע הצלעות. חוץ מזה היה מעולה.
היי אפרת, נהדר ותודה על המשוב! לגבי הבצק ייתכן שיש הבדלים בין סוגים (וכמובן בין תנורים..), אבל שמחה שאהבתם 🙂
את קונה בצק עלים רגיל, עם מרגרינה?
לא הצלחתי להכניס אותו לעגלה 😅
יש לכם בסופר משהו יותר ידידותי?
לצערי זה הכי נפוץ.. מבינה את הקושי! אפשר למצוא במאפיות בצק עלים תוצרת בית שמבוסס על שמן ולא על מרגרינה (למשל בבורקס לוינסקי בשוק לוינסקי)
אורי יקרה
מתכון מצוין! הכנתי את המאפה עם בצק המיועד למאפים עם מילוי, העדפתי להכין אותו בעצמי, הוספתי לו טימין
תודה רבה על המתכון:)