פותחים שנה חדשה: ראש כרוב שלם במילוי לוביה ודלעת
כשמגיע ראש השנה ואיתו הברכות המסורתיות לחג, אצלנו בבית משאירים את בעלי החיים מחוץ לשולחן ומברכים "שנהיה לראש" על ירקות ססגוניים. הנה כך
לא כולם יודעים, אבל גם ראש השנה הוא סוג של ארוחת סדר וגם בארוחה הזו יש ברכות מיוחדות, שנועדו לשלוח מעלינו את הצרות ולזמן לעצמנו בשורות טובות. רוב הברכות מתבצעות על קעריות של חומרי גלם נהדרים מהצומח כמו כרישה, רימונים, דלעת, לוביה, סלק ועוד. אבל ברכה אחת – "שנהיה לראש ולא לזנב" – במקום להביא איתה שמחה, בהרבה מקרים גורמת לצער עבור אלה שאינם משתתפים בחגיגה, בעלי החיים. אצלנו בבית המנהג הזה קיבל רענון טעים במיוחד, כשאת הראש מייצגים סוגים שונים של ירקות: ראש סלרי, ראש חסה והמנצח של השולחן, הלא הוא ראש כרוב. המתכון הבא יראה לכם איך אפשר ליהנות מכל העולמות – לברך על השנה החדשה כמו שצריך ולהגיש לכבוד הגעתה המשמחת מנה חגיגית, מרשימה ואפילו מפתיעה, שכולם ישמחו לאכול. שנה טובה וטעימה ומלאת חמלה לכולם!
עוד המון מתכונים לראש השנה ממש כאן
המתנה הכי טעימה לחג ב 49.90 ש"ח בלבד!
ראש כרוב שלם במילוי לוביה ודלעת
לא רק את העלים אפשר למלא – גם את הראש כולו! התוצאה המרשימה היא קערת כרוב מבושלת ברוטב, במילוי של ירקות משולחן ברכות החג: לוביה ודלעת. מי שרוצה יכול להעשיר את המגוון בכרישה וגזר, גם הם משתתפים במסורת הברכות.
חומרים ל 6-8 מנות
1 כרוב לבן בלאדי (פחוס) או עגול, בינוני (קוטר כ-16 ס"מ)
למילוי:
כ-3 כפות שמן זית
1 בצל סגול, קצוץ
3 שיני שום, קצוצות
1 כוס דחוסה דלעת או דלורית מגורדת גס
1 כוס דחוסה עשבי תיבול (נענע, פטרוזיליה, בצל ירוק, שמיר)
1/2 1 כוסות לוביה מבושלת (אפשר להחליף בשעועית)
חופן נדיב צנוברים קלויים על מחבת יבשה
1 כפית גדושה נענע יבשה
1 כפית שטוחה בהרט
מלח, פלפל שחור גרוס
לרוטב:
כ-3 כפות שמן זית
1 בצל סגול, קצוץ
3 שיני שום, קצוצות
800 מ"ל עגבניות מרוסקות
מלח, פלפל שחור גרוס
להגשה:
פטרוזיליה קצוצה
צנוברים קלויים
+ מרוקנים את הכרוב: מניחים את הכרוב על קרש חיתוך כך שהגזע פונה כלפי מעלה. חותכים סביב חרוט בסכין גדולה ומחלצים החוצה. בעזרת כף וסכין מגרדים ומרוקנים את הכרוב כך שיישארו 3 ס"מ של דפנות מסביב וחלל גדול למילוי במרכז, כמו קערה (שומרים כוס מהכרוב שהוצאתם ומהיתר מכינים סלט). אם הכרוב עגול ולא פחוס, חותכים מעט מהבסיס לרוחב כדי שיוכל לעמוד יציב.
+ מכינים את המילוי: יוצקים לסיר בינוני (קצת יותר גדול מהכרוב) שמן זית ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. מטגנים את הבצל והשום במשך כ-5 דקות, עד שהם רכים וזהובים. מוסיפים דלעת מגורדת ואת הכרוב ששמרנו בצד וממשיכים לטגן כ-5 דקות נוספות. מוסיפים עשבי תיבול ומערבבים.
+ מעבירים את הלוביה המבושלת למעבד מזון וטוחנים בכמה פולסים (רק לא להפוך אותה למשחה!), לחילופין אפשר למעוך אותה קצת במזלג או במועך פירה. מוסיפים לסיר יחד עם הצנוברים והתבלינים ומערבבים. מטגנים עוד 2 דקות, טועמים וומתקנים תיבול במידת הצורך. מסירים מהאש.
+ ממלאים את הכרוב בתערובת המילוי ודוחסים היטב.
+ מכינים את הרוטב: יוצקים שמן זית לאותו סיר שהכנו בו את המילוי ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. מטגנים את הבצל והשום כ-5 דקות, עד שהם רכים וזהובים. מוסיפים רוטב עגבניות, מלח ופלפל ומערבבים.
+ מניחים את הכרוב הממולא בתוך הרוטב ומביאים לרתיחה. יוצקים על הכרוב מהרוטב בעזרת כף, מכסים ומנמיכים את הלהבה. מבשלים שעה עד שעה וחצי, עד שהכרוב מתרכך לחלוטין וסופג טעם.
+ מוציאים בזהירות את הכרוב מהסיר ומניחים על צלחת הגשה. פורסים למנות, יוצקים עליהן רוטב, מפזרים פטרוזיליה קצוצה וצנוברים ומגישים.
תגיות: לוביה, קטניות, ממולאים, מנה עיקרית, כרוב, ראש השנה
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
היי אורי, נראה נפלא! האם חייבים לטחון את הלוביה או שיש אפשרות לבשל אותה שלמה?
היי, תודה! הלוביה צריכה להיות מבושלת מראש. רק אחרי הבישול מועכים או טוחנים אותה. מקווה שעכשיו ברור 🙂
שמים את הכרוב ברוטב כשהצד שמילאנו כלפי מטה?
היי סיגלית, לא! המילוי כלפי מעלה וזה בסדר שהוא לא מכוסה בנוזל. תקחי מעט מהנוזל עם כף ותצקי עליו מלמעלה ותכסי במכסה. בהצלחה!
תודה! ינוסה בחג 🙂
מחכה לעדכון!! שנה טובה 🙂
יצא טעים מאוד! מרוב שפחדתי שיתפרק לי השארתי דפנות קצת עבות מסביב.. אבל עם המילוי והרוטב זה מעולה
קצת אמונה בתוצרת של הטבע!! 😛 סתם, מבינה את החשש ואיזה כיף שיצא מוצלח!
יש אפשרות להכין את הכרוב הממולא יום קודם ולבשל אותו רק ביום הארוחה? (מניחה שכן, אבל מוודאת).
וגם- 800 עגבניות מרוסקות זה פאסאטה?
1. אני באמת לא רואה סיבה שלו, רק תעטפי אותו היטב.
2. כן אפשר פאסאטה ואפשר גם משימורים (הבקבוקים זה 700 גרם אבל לא נורא)