אורי Vs. סייטן: מערכה ראשונה

דצמבר 15, 2011 מאת:

מי שעקב אחרי מתחילת הדרך (מי היה מאמין, עוד אין לבלוג הזה חודשיים אפילו) יודע שאם יש משהו שאני ממש לא מוכנה להתפשר עליו, זה עניין הטעם. לכן מוטב לא לדבר איתי על תחליפים. אני לא מנסה למצוא משהו "בטעם" או ש"ירגיש כמו בשר". אני לא מחפשת תחליפי גבינה לפיצה אלא אוכלת אותה בלי גבינה. אני לא מוסיפה שבבי סויה לצ'ילי נון קרנה, אלא מכינה אותו משעועית ועגבניות. אני אוכלת טופו כי זה מקור לחלבון וחומר גלם בפני עצמו (לא, זה לא תחליף בשר, תשאלו את היפנים והסינים שמבשלים איתו כבר אלפי שנים) וכן, משתמשת בחלב סויה בשביל הקפה. בזה זה נגמר.

לכן לא מפתיע שאני מהאנשים שבאמת מזדהים עם המושג המשעשע "כת הסייטן". למה לי לדחוף לגוף שלי גלוטן שלא לצורך? (סייטן עשוי מחלבון חיטה, זה שחולי צליאק לא יכולים לגעת בו). וזה גם בטוח לא טעים! כל העסק נראה לי מיותר לחלוטין. אני רוצה אוכל אמיתי! של אנשים! בדרך כלל גם מוכרים את הסייטן בגושים גדולים (טריים או קפואים) או בכל מיני תערובות לא מעוררות תיאבון. לא ניסיתי. מה אני מבינה.

איזה יופי שכל מגדל הקלפים העקשני הזה התמוטט על רצפת המטבח של אבישג בננה המקסימה, שבזמן שאפינו את עוגת השוקולד המצטיינת שלה, תקתקה ביד השניה קציצות סייטן לעצמה ולבן זוגה אוכל הבשר. זה נראה טוב. זה הריח טוב. ומה לומר, זה גם היה ממש ממש טעים. הבטחתי לה שאנסה את זה בבית.

אבישג השתמשה לקציצות בסייטן קצוץ (תודה לאל שלא הייתי צריכה להתמודד עם הגוש) ב"טעם כפרי" – לא היה פירוט של תבלינים על האריזה, אבל הכיוון היה קצת מזרחי כזה, אולי כמון (אני עוד אברר). שמחתי לגלות שיש את אותו מוצר "טבעי" (עד כמה שהוא יכול להיות כזה) – כלומר בלי תוספי טעם, מה שמאפשר לי לתבל אותו מלכתחילה בעצמי.

זה נראה למישהו כמו בשר? סייטן בסגנון טבעי מחכה לגורלו

בבוקר המיוחל הוצאתי בחשש את האריזה מהמקרר (זה מגיע טרי ולא קפוא) והנחתי על השיש, כדי לאפשר לחומר הגלם להגיע לטמפרטורת החדר ולא להיות ממש קר במגע עם השמן במחבת (תמיד רצוי). אלא שלכלבה החדשה שלי היו תכניות אחרות – היא גנבה את הסייטן מהשיש וחיסלה את תכולת החבילה (350 גרם!) על הספה. במקום להתבאס על ארוחת הצהריים שנבלעה, ראיתי בזה סימן מצוין! הרי אי אפשר לעבוד על כלבים. הסייטן הזה כנראה באמת טעים!

כלבים, אוהבים סייטן?

 שוב ניגשתי לסופרמרקט היותר בריא, שוב רכשתי סייטן קצוץ "בסגנון טבעי" והפעם דאגתי להרחיק אותו מטלפיה של בלה, הכלבה הרעבה בעלת הנטיות הטבעוניות. ותקשיבו, זה יצא פשוט מעולה! אני לא מכינה את זה כל יום, ממש לא. אבל בהחלט כשמתחשק אוכל ביתי כזה, עם פירה נימוח וחמים וקציצות ריחניות, אני אכין קציצות כאלה בשמחה רבה.

1:0 לכת הסייטן במערכה הראשונה.

קציצות סייטן ביתיות
אם תשקיעו בתיבול מוצלח, תקבלו קציצות נהדרות וניחוחיות. העיסה דווקא נדבקת היטב (ממש לא צריך ביצה!) אבל אחרי הטיגון נוטה קצת להתפרק, אז הפכו את הקציצות בזהירות. כדאי לטגן היטב (לא לשרוף, אבל כמעט) כך שיתקבלו קציצות פריכות מבחוץ ועסיסיות מבפנים. צריך להיזהר מהשפריצים של השמן (זה בגלל הנוזלים), אבל מצד שני הקציצות האלה עושות הרבה פחות ריח של טיגון בבית (עוד יתרון!). הכמות שמתקבלת לא עצומה, אז אם מתכננים ארוחה משפחתית כדאי להכין כמות כפולה. קדימה, לעבודה.

**בעקבות תגובות הגולשים: בכמה ניסיונות שלי התערובת התאחדה ונדבקה היטב. אבל כנראה שסמיכות הסייטן לא תמיד זהה. במקרה שאתם מרגישים שהתערובת לא נתפסת ומתפרקת, ניתן להוסיף טחינה גולמית ו/או פירורי לחם.

חומרים לכ-15 קציצות

1 חבילה (350 גרם) סייטן קצוץ בסגנון טבעי

1 קישוא מגורד (לא חובה)

3-4 שיני שום כתושות

1/2 צרור כוסברה קצוצה

1/2 פלפל חריף מנוקה מגרעינים וקצוץ דק (אפשר טבסקו במקום)

מיץ מחצי לימון

1-2 כפיות תרכיז רימונים (מעט סילאן גם יעבוד. אני מצאתי בבית סירופ סיגליות)

1 כף חרדל דיז'ון

1 כף שמן זית

מלח ופלפל שחור גרוס טרי

שמן קנולה לטיגון

+ מערבבים את כל חומרי התערובת בקערה ומתבלים לפי הטעם במלח ובפלפל.

המצולם איננו בשר.

+ מחממים שמן לטיגון במחבת רחבה. יוצרים מהתערובת קציצות קטנות ושטוחות (מעט יותר רחבות מכדור פלאפל, נניח) ומהדקים מעט. מניחים את הקציצות בשמן ומטגנים 4-5 דקות עד שהצד התחתון משחים היטב. הופכים בזהירות (רצוי עם תרווד בתמיכה של כף) ומטגנים 2-3 דקות נוספות.

+ מוציאים את הקציצות המוכנות אל צלחת מרופדת בנייר סופג ומגישים.

תגלית מרעישה: סייטן זה טעים!

 בואו לבקר את הטבעוניות שנהנות יותר גם בפייסבוק

Print Friendly

30 תגובות לפוסט

  1. עינת הגיב:

    אני גם לא אוהבת תחליפים, אבל זה באמת נראה טעים 🙂
    פעם הבאה לאפות בתנור במקום לטגן :))

  2. יסמין הגיב:

    אני עדיין לא משוכנעת לגבי סייטן, וגם בישלתי בעצמי וגם אכלתי בחוץ… מעדיפה להכין קציצות משעועית או עדשים ולסגור עניין. כי מי צריך באמת לאכול אוכל כזה מעובד… לא אחת הסיבות שבגללן נהיינו טבעוניות מלכתחילה? כדי שלא ידחפו לנו לצלחת אוכל מהונדס ומתועש?…

    • אורי הגיב:

      צודקת יסמין, גם אני מעדיפה אוכל לא מעובד. אבל השכנעתי לנסות והניסוי היה מאד חינני ואף מפתיע למישהי שכל כך נרתעת מזה כמוני. לגבי הסיבה לטבעונות – גם קודם המעטתי מאד באכילת מזון מעובד, ככה שזה לא היה ממש המניע, אם כי בהחלט ערך מוסף מבחינתי בכל סוג של תזונה. אני פשוט מעדיפה קודם כל שאף אחד לא ישלם בחייו או בסבל וייסורים עבור האוכל שלי, אחר כך שיהיה לי טעים ובסוף כל שלל הבונוסים 🙂 לרוב, למרבה השמחה, זה הולך ביחד!

    • מוני הגיב:

      יסמין, אני לא חושבת שכל הטבעונים בקטע של בריאות. אצלי ואצל החבר שלי, למשל, זה עניין אידיאולוגי נטו. הבריאות הנלווית באופן טבעי זה רק בונוס, אבל כל המוצרים האורגנים ודומיהם לא ממש הקטע שלי וזה נחמד גם לאכול שטויות טבעוניות.

    • מוני הגיב:

      ניסיתי את המתכוןאחד לאחד רק בכמות כפולה- וזה אפילו לא הראה רמזים של להידבק. לא משנה כמה הידקתי, או ניקזתי, פשוט התפרק מיד…:/

      • אורי הגיב:

        אוי לא! מוזר מאד.. עשיתי אותו כבר פעמיים עם אותו סוג סייטן ולא היתה שום בעיה. זה ממש עיסתי כזה, רק צריך להיזהר בטיגון כמו שכתבתי. יכול להיות שזה סוג אחר של סייטן?

  3. אלה הגיב:

    נשמע טעים! אנסה בסופשבוע!

  4. לימור הגיב:

    נראה מעולה! חייבת להכין כאלה!

  5. גלעד הגיב:

    אני אופה את הקציצות ונמנע מהשמן הרב שהן סופגות בטיגון(במקרה כזה כדאי להוסיף כף שתיים של שמן זית לתערובת). הן מתפרקות פחות באפייה. בנוסף אני ממליץ להשתמש ברינג ליצירת הקציצות כדי לקבל קציצות יותר פוטוגניות.

    • אורי הגיב:

      תודה גלעד! האם אתה רומז שהן לא הצטלמו יפה? 🙂

    • ענת הגיב:

      גלעד,
      אשמח לדעת איך אתה אופה אותן.
      אני ניסתי פעם אחת את המתכון והן ממש לא עברו אפייה.

      אני חושבת לתת לזה הזדמנות נוספת, אבל אני לא אוכלת מטוגן 😥

  6. Greene הגיב:

    נראה מעולה! ואת כותבת מדהים, כזה כיף לקרוא.

  7. דניאל הגיב:

    יש אולי תחליף לכוסברה?

    • אורי הגיב:

      היי דניאל, בטח – אפשר להשתמש בכל עשב תיבול שאת/ה אוהב/ת – פטרוזיליה, נענע (לא המון), סלרי קצוץ דק, בזיליקום (הוא לא שורד מצויין בבישול אבל יכול לבוא נחמד בטיגון קצר) – או בתערובת שלהם.

  8. עומר הגיב:

    היי אורי,
    האתר שלך הוא הדבר הכי טוב מאז חלב סויה…
    אני שמח לשמוע את שמך נשמע שוב ושוב בביצה הטבעונית של תל אביב.

    השבוע המשפחה הקרניבורית של החברה מגיעה לארוחת חנוכה ואני הולך לעשות כמה ניסויים טבעוניים איתם (כולל מנה שלא ברא הסייטן, או שכן…). יהיה מעניין.
    מזל שיש לי אותך ואת מתכוניך לצידי…

    • אורי הגיב:

      וואו עומר, איזה כיף ואיזה מחמאות, אני מסמיקה פה באופן טבעוני 🙂 תודה רבה, המון בהצלחה וממש אשמח לשמוע מה הכנת ואיך יצא. חג שמח!

    • בר הגיב:

      ביצה טבעונית. משעשע מאוד :mrgreen:

  9. ירקו הגיב:

    מצטרף למחמאות. עוקב אחרי הכתבות והמתכונים שלך.
    בתור טבעוני עסוק, אני לא מרבה לבשל דברים מורכבים מדי, אבל החלטתי לחרוג ממנהגי עבור המתכון הזה.

    לא ממש עקבתי אחרי המתכון אחד לאחד, וגם אצלי הכל התפרק בתור המחבת. ליתרת הכמות הוספתי טחינה גולמית שדווקא שיפרה את יכולת העמידה של הקציצות במחבת.

    יצא מאוד טעים והמטבח יצא מאוד מלוכלך 🙂

    המון תודה על האתר!

    • אורי הגיב:

      היי ירקו, תודה לך! מצטערת שוב לשמוע על ה"התפרקות" – כנראה שהמוצר לא תמיד אחיד ב"דביקות" שלו. ראה ההערה שהוספתי בגוף הפוסט. תודה על התגובה 🙂

  10. מלכה הגיב:

    אם טבעוניים,למה לאכול מוצרים כל כך רחוקים מן הטבע? סייטן עשוי מגלוטן שהוא חלבון החיטה והרבה מאד אנשים רגישים אליו,גם אם הם לא מודעים לכך. ויש כל כך הרבה תוספי טעם וצבע. בכלל,יותר מדי חלבונים (כן,גם מן הצומח) זה ממש לא בריא.

  11. Koliyah הגיב:

    Very nice glad to hear good things about the sietan

  12. שרית הגיב:

    הדבקת "קציצות" – אני משתמשת בקמח חומוס (שימו לב, לא קמח לגונדי)
    הוא סופח נוזלים, כמעט ולא משנה את הטעם- ואם כבר, לטובה – ובהחלט עוזר להאחדת התערובת.

  13. טבחית קטנה הגיב:

    אוקיי קניתי אתמול אם כי אני קצת חוששת מהתעסקות עם החומר הזה. חשבתי לנסות להכין ממנו דוקא בולונז סטייל – נראה לך שזה יכול לעבוד? חוץ מזה מה עם טמפה? זה גם אמור להחליף בשר לא? אני מחכה לפוסט בנושא… תודה על הבלוג, בזכותך אני כבר צמחונית – לטבעונות טרם הגעתי רק כי עוד לא מצאתי את תחליף החלב המתאים לקפה שלי

    • אורי הגיב:

      היי טבחית! בטוחה שזה יכול לעבוד כבולונז, אם כי לפי מה ששמעתי – שבבי סויה יותר מתאימים לזה. לגבי טמפה, יש לי פה גוש במקפיא שקיבלתי ואנחנו עדיין מסתכלים אחד על השניה. נגיע גם לזה 😉 שמחה לשמוע שאת כבר בדרך! גם אני לא יכולה לוותר על ה"חלב" – הפתרון האישי שלי הוא חלב סויה ללא סוכר וללא מלח, אני מוצאת אותו הכי נייטרלי ומוצלח. אבל פשוט כדאי לעשות נסיונות, יש המון אפשרויות: סויה, אורז, שקדים, אגוזי לוז.. בטוחה שתמצאי 🙂 יום נהדר!

  14. Michal הגיב:

    אם את חוששת מהכימיקלים שבפנים, אפשר להכין לבד סייטן מגלוטן. זה סופר פשוט. לשים כמות שווה של גלוטן ומים עם תבלינים, יוצרים קציצה עגולה ושטוחה ועוטפים באלומיניום ושמים בסיר אידוי חצי שעה. אח"כ מתייחסים לתוצר בדיוק כמו בשר.

    • בר הגיב:

      מיכל, למה הכוונה ״בדיוק כמו בשר״? אם אני רוצה להכין צ׳ולנט, למשל, גם להתייחס לזה אותו דבר כמו לבשר? וגם בבישולים בסיר לחץ?

  15. רמי הגיב:

    בזמן האחרון אני לא מוצא סייטן בסניף של הסופרמרקט הרגיל רק בריא ששם תמיד רכשתי היכן ניתן עוד להשיג אותו?

    • אורי הגיב:

      היי רמי, אני לא זוכרת שראיתי את המוצרים האלה במקומות שהם לא "רשתות טבע" למיניהן – עדן, ניצת הדובדבן, טבע קסטל.. וחנויות טבע אחרות. מקווה שתמצא!

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games