"גראטן" תפוחי אדמה וקרם בטטה

אוקטובר 16, 2012 מאת:

מכירים גראטן תפוחי אדמה? מאפה פרוסות תפוחי אדמה מוקרם ומושחת שאין דברים כאלה. שאלתי את עצמי איך אפשר להגיע לתוצאה דומה והחלטתי לנסות להגיע למרקם הקרמי המענג באמצעות קרם בטטה, שיכול להיות תוספת מצויינת בפני עצמה. אפשר כמובן להכין בכלי מרכזי אחד אבל כלים אישיים יהפכו את כל העסק לאקסטרה חגיגי ואף אחד אחר לא יוכל ליישר לכם את הקצוות.

חומרים לכ-6 מנות אישיות

12 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים ופרוסים דק ככל הניתן
6 בטטות בינוניות, קלופות וחתוכות לקוביות
כ-4 כפות שמן קוקוס מזוכך (נייטרלי, ללא טעם וריח)
כ-4 כפות שמן זית
אגוז מוסקט מגורר
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
1 צרור קטן טימין טרי
2-3 אגוזי ברזיל

6 כלים אישיים מתאימים לאפייה בתנור

+ מבשלים את קוביות הבטטה בסיר עם מים רותחים ומומלחים במשך כ-20 דקות, עד שהבטטות רכות לחלוטין.
+ מסננים את הבטטות ושומרים מעט ממי הבישול. מעבירים למעבד מזון, מוסיפים שמן קוקוס, שמן זית, אגוז מוסקט מגורד, מלח ופלפל שחור גרוס טרי. טוחנים ובמידת הצורך מוסיפים מעט ממי הבישול, עד לקבלת קרם חלק ולא סמיך מדי. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מברישים כלי אפייה אישיים במעט שמן קוקוס. מסדרים שכבה דקה וצפופה של פרוסות תפוחי אדמה, מפזרים עליהם מעט מלח ועלי טימין טריים ומזלפים מעט שמן זית. מורחים על תפוחי האדמה שכבה דקה של קרם בטטה – הם קצת זזים אז לא להתבייש להיעזר באצבעות נקיות אם צריך. ממשיכים כך עד שמגיעים ל-3 שכבות – בוחרים אם לסיים בשכבת קרם או בשכבת תפוחי אדמה.
+ מפזרים טימין טרי מלמעלה ומגרדים מעל שבבים של אגוז ברזיל. מכסים בנייר כסף ואופים במשך כ-45 דקות עד שתפוחי האדמה רכים לחלוטין. מסירים את הנייר ואופים 5 דקות נוספות להשחמה.

Print Friendly

22 תגובות לפוסט

  1. מיכי הגיב:

    היי אורי

    יש ירק אחר מלבד בטטה שיכול להשתלב בגרטאן הזה? גם אין לי וגם השותף פחות אוהב כתומים

    תודה!

    • אורי הגיב:

      היי מיכי, לבטטה יש את הקרמיות שלה לכן קצת קשה להחליף.. אבל אולי הייתי מנסה עם דלעת ערמונים או בלית ברירה דלעת אחרת (דלורית?) או אפילו אם מבשלים ממש לריכוך וטוחנים היטב, עם גזר, גם בשביל המתקתקות והצבע.

      • עידית הגיב:

        היי אורי ומיכי,ישנה בטטה לבנה. הטעם שלה שונה מהרגילה.זה יכול לעזור לצבע הנקי של הגראטן

  2. דפנה הגיב:

    שלום אורי
    הייתי רוצה לדעת לגבי השימוש בשמן קוקוס – האם הוא "נורא לא בריא?" זאת הרכילות האחרונה ששמעתי עליו… משהו שקשור לשומנים מוקשים כולסטרול וכו' מה את יודעת עליו?

    • אורי הגיב:

      היי דפנה, יש הרבה חילוקי דעות מחקריים לגבי שמן קוקוס – יש גם מחקרים ותזונאים שנשבעים בו כשמן הבריא ביותר. מה שאני יודעת זה שאין בו כולסטרול, אם כי יש בו שומן רווי מן הטבע. למיטב ידיעתי, בניגוד לשומן רווי מן החי, הוא בנוי משרשרת חומצות קצרה יותר (סליחה אם אני טועה במינוחים, אני לא תזונאית או דיאטנית) ולכן אינו שוקע בעורקים וגורם נזק שאנחנו מכירים משומן רווי אחר. בכל מקרה, בכמויות קטנות כאלה, אני מרגישה שלא מדובר בחשש גדול לבריאות, כמובן לשיקולך.

      • אירית הגיב:

        בקוקוס ובשמן קוקוס יש כולסטרול. א-ב-ל זה לא עושה את שמן הקוקוס לא בריא. כמו בכל דבר – שימו לב למינונים, לכמויות וכד'. אם אתם סובלים מעודף בכולסטרול רע – אז המון שמן קוקוס לא מתאים, וקצת זה לא נורא.

    • ליטל הגיב:

      דפנה, חומצות השומן של שמן הקוקוס הן באורך בינוני. ככאלה, אינן משתקעות בגוף כשומן אלא מומרות לאנרגיה זמינה, כך שבאזור הזה שמן קוקוס עוזר בשמירה על משקל ואף הרזיה לכל הפחות. כולסטרול יש רק במזון מן החי. שומן מוקשה הוא שומן שעבר תהליך עיבוד שהקשה אותו, שמן הקוקוס הוא שמן במצב טבעי.

  3. איריס הגיב:

    היי,

    המתכון נראה נהדר!

    האם אגוזי הברזיל ניתנים להחלפה באגוז אחר?

    תודה וחג שמח,

    איריס

    • אורי הגיב:

      תודה 🙂 הייתי מגרדת או טוחנת קשיו, שהוא אגוז מתקתק שיתאים בול. אפשר גם לוותר על האגוז

      • איריס הגיב:

        תודה על התגובה המהירה! קשיו דווקא יש בנמצא 🙂

        הגראטן צפוי לככב מחר אצלנו בסדר (יחד עם קציצות כרישה טבעוניות וטרפלס טבעוני)יאמ!

  4. משה הגיב:

    ניסיתי, בלי אגוז ברזילאי ועם זעתר וטימין מיובש ויצא מעולה! תודה רבה לך!

  5. סיווון הגיב:

    היי אפשר לשים טופו ? זה מתחבר מתקשר ?
    תודה

  6. בר הגיב:

    הלפ !! עשיתי הכל כמו במתכון
    ומשום מה הבטטה לא מתקשה .. נשארת נוזלית ויהי מה ואני אחרי שעה בתנור

    • אורי הגיב:

      לא בטוחה שהבנתי.. הבטטה אמורה להיות קרם, היא לא אמורה להיות נוזלית אך גם לא להתקשות.

  7. ענבל הגיב:

    היי,
    אני רוצה להכין את המתכון בתבנית אחת (במקום כלים אישיים), איזה גודל של תבנית מתאים לדעתך?

  8. דפנה הגיב:

    היי,
    רציתי לדעת אם אפשר לוותר על שמן הקוקוס/ להחליף במשהו אחר

    תודה!

    • אורי הגיב:

      אפשר לנסות לוותר אבל המרקם לא יהיה קרמי באותה המידה.. אפשר אולי להוסיף מעט שמן זית.

  9. סבינה הגיב:

    אין לי כלים אישיים, אפשר להכין בתבנית גדולה?
    כמה זמן אפיה צריךבמקרה כזה?

    • אורי הגיב:

      בהחלט אפשרי. זמן האפייה לא אמור להשתנות משמעותית, תבדקי בנעיצת סכין חדה שהכל רך.

      • גל הגיב:

        הכנתי את המתכון אבל התפוחי אדמה קשים. היה צריך להרתיח אותם?

        • אורי הגיב:

          היי, לא ממש לא צריך לבשל אותם. או שהם לא פרוסים ממש דק או משהו אחר, בכל מקרה תמשיכים לאפות עד שיתרככו. זה לא אמור לקחת הרבה יותר זמן ממה שכתוב במתכון.

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games