קדרה מהירה של עדשים, פטריות וערמונים
מבין כל חומרי הגלם, אין ספק שליד ההגדרה של המילה "חורף" במילון תמצאו תמונה של האגוזים הרכים והאהובים האלה, שממלאים אותנו געגועים לטיולים חורפיים באירופה. הפעם שידכתי את הערמונים המלכותיים לעדשים ירוקות, לא תאמינו כמה שזה שידוך מהאגדות
לא יודעת אם אלה סיפורי האימים על ערמונים שהתפוצצו בתנור או סתם עצלנות, איכשהו עד היום לא קליתי ערמונים בעצמי. לאחרונה גיליתי תגלית מרעישה – שאפשר בעצם לבשל אותם במים רותחים (אחרי שחורצים איקס בתחתית הקליפה). אבל בואו, הדרך הכי קלה ופשוטה ליהנות מהאגוזים הנפלאים האלה היא פשוט לחזור מהמכולת עם שקית או שתיים של ערמונים מקולפים, שרק מחכים שנעשה איתם משהו מעניין במטבח.
בגלל שאני אוהבת ערמונים מאד, בכל טיול בו נתקלתי בערמונים קלויים על חבית ברחוב (בפעם האחרונה זה היה בסתיו לפני שנתיים, בברצלונה) מיד רכשתי לי שקית. הכי קרוב לזה שאני יכולה לעשות בארץ, זה להצטייד בשקיות של ערמונים מוכנים כמעט בכל פעם שהן צצות מולי כשאני עושה קניות. וככה המזווה שלי מתמלא בהם ואני צריכה לחשוב על עוד רעיון מעניין מה לעשות איתם במטבח.
תכלס, הם מתאימים להמון סוגים של מנות – מרק ערמונים נשמע לי כמו חלום (בחיים לא הכנתי) וגם קינוחים עם ערמונים הם נהדרים. אבל כשהתייעצתי עם העוקבים שלי באינסטגרם (בואו לבקר אותי גם שם!) הרוב המוחלט בחרו באופציה המתבקשת של קדירה. החלטתי ללכת על קדירה קלה להכנה ומהירה, כי יש לי תחושה שבסגר הזה כבר לא נשארה לאנשים (וגם לי) יותר מדי סבלנות לבלות במטבח. רוצים אוכל טעים ועכשיו! אז הנה, פשוט שולפים עדשים וערמונים מהמזווה, עוד כמה ירקות ויש לכם את זה.
כדאי לדעת: ערמונים זה בריא?
ובכן, כן, יותר ממה שאתם חושבים! ערמונים אמנם שייכים למשפחת האגוזים, בגלל הקליפה הקשיחה שלהם, אבל הם דלים בשומן ובקלוריות, עשירים בפחמימות (מכאן שהשילוב עם העדשים החלבוניות מתאים בול) ויש בהם המון ויטמין C, ויטמינים מקבוצה B, חומצה פולית, אשלגן וגם סיבים תזונתיים. לפי הרפואה הסינית הם נחשבים לחומר גלם מחמם, שמיטיב עם פעילות הכליות ומשפר את זרימת הדם.
עוד מתכונים טעימים עם ערמונים:
תבשיל כוסמת של לנדוור עם ירקות וערמונים
קדרה מהירה של עדשים וערמונים
מה שהכי הלהיב אותי בדקה הזו, הוא הצבע העמוק והטעם העשיר שיש לה, למרות שמשקיעים בה בפועל ממש דקות אחדות של בישול. ראו למטה הערות לחיזוקים וגיוונים.
חומרים ל-6 מנות
1 בצל סגול גדול, קצוץ
3 שיני שום קצוצות
2 גבעולי סלרי קצוצים, עם העלים
חופן קטן של עלי תימין טריים
3 גזרים פרוסים גס באלכסון
1 סלסילה של פטריות טריות – שיטאקי, מלך היער או פורטובלו – קצוצות
1/2 1 כוסות עדשים ירוקות או מנומרות
200 גרם ערמונים בואקום, קצוצים גס
1 כף שמרי בירה
2 כפות חומץ בלסמי
מלח, פלפל שחור גרוס
3 כוסות ציר ירקות או מים
2-3 כפות שמן זית (לא חובה)
+ יוצקים שמן זית לסיר רחב ונמוך (סוטאז') ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. מטגנים בצל, שום, סלרי וטימין כ-5 דקות, עד שהירקות מתרככים ומעלים ריח טוב. אם לא משתמשים בשמן אפשר פשוט לצרוב אותם ולהניח להם להגיר מעט נוזלים (אם הם נחרכים, הוסיפו מעט מים או ציר).
+ מוסיפים את הגזר וממשיכים לטגן עוד 2 דקות. מוסיפים את הפטריות הקצוצות ומטגנים יחד 2 דקות נוספות, עד שכולם מתרככים ומעמיקים צבע.
+ שוטפים את העדשים ומוסיפים לסיר יחד עם הערמונים הקצוצים, שמרי בירה וחומץ בלסמי. מתבלים בפלפל שחור גרוס, מערבבים ומבשלים יחד עוד 3 דקות.
+ יוצקים את הציר או המים לסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות, עד שהעדשים רכות. טועמים וממליחים לפי הצורך.
לוח הסדנאות החדש התפרסם!! לחצו כאן לכל הפרטים ולהרשמה
שדרוגים ושינויים:
אפשר לגוון בירקות – הוספה של ארטישוק ירושלמי למשל או שומר פרוס תהיה מבורכת.
אפשר להעמיק טעמים עוד יותר באמצעות הוספה של כף רוטב סויה או 2-3 כפות יין לבן (אפשר גם אדום, תכלס).
אפשר להוסיף עוד נותני טעם כמו עלי דפנה, פלפל אנגלי ועלי מרווה.
הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם שאראה איך יצא לכם או להשוויץ בקהילה של טבעוניות נהנות יותר בפייסבוק
תגיות: פטריות, האם ערמונים זה בריא, חורף, עדשים, ערמונים, קדרה, עדשים ירוקות, תבשיל עדשים, קדירה, מתכונים בריאים
קטגוריות: מהיר וטבעוני, קטניות, פוסט נבחר
מה אפשר במקום שמרי בירה וחומץ בלסמי אם אני לא מתחברת? (אני לא צמחונית/טבעונית)
היי לינוי, אפשר לוותר עליהם ולהוסיף במקום הבלסמי רוטב סויה (ואז להוסיף פחות מלח)
תבשיל טעים… הוספתי קוביות טופו יצא מאוד טעים.
שאלה, האם הבישול בסיר סגור או פתוח? נשארו לי נוזלים בתבשיל, למרות שהוספתי 3 כוסות מים כמו במתכון?
תודה!
היי, אחרי הרתיחה הראשונה מכסים. צריך להישאר מעט נוזל, אבל לא מרק 🙂
עכשיו כשאת שואלת אני גם תוהה, אני חושבת שכיסיתי, אבל אפשר לכסות חלקית כדי שחלק מהנוזלים יתאדו. בכל מקרה התבשיל לא יבש, יש בו קצת נוזלים (אבל לא מרק)
הי
תודה על המתכון!
איזו כמות עדשים יש להשרות בשביל להגיע לכוס וחצי מושרית?
היי מיכל, במתכון העדשים לא מושרות ולא חייבים להשרות, אם את רוצה להשרות אין בעיה – אפשר גם להסתפק בהשרייה של שעה. הכמות לא תגדל משמעותית וגם במתכון כזה אין חשיבות גדולה לדיוק בכמות. בהצלחה!
מה אפשר לשים במקום ערמונים?
היי, אין לערמונים תחליף מדויק, אפשר לחשוב להשמיט אותם ולהוסיף יותר פטריות מכמה סוגים. עוד אפשרות היא להוסיף פלחי בצל סגול צלויים בתנור.