פסח טבעוני: מנה עיקרית בקלי קלות
אפילו בפסח אתם לא חייבים למלא ירקות אחד אחד או להנדס שכבות רבות רושם. הגישו קדרה חגיגית למרכז השולחן ותצאו מעבדות לחירות
פסח נחשב, כנראה שבצדק, לאחד החגים הקולינאריים המתאגרים. שילוב של הימנעות מוחלטת מגלוטן, דרישות מסורתיות מצד המשפחה והתעקשות על מנות סופר-חגיגיות ומורכבות לא ממש עוש את החיים קלים, במיוחד למאותגרי זמן, מטבח או כח באופן כללי. אחד הפתרונות שאני מציעה להתמודדות עם האתגר הוא להגיש כמנה עיקרית קדרה עשירה. היא לא פחות טעימה, בטוח שמשביעה ומספקת וגם מרשימה, כשהיא מונחת אחר כבוד בסיר כבד או כלי חרס חגיגי ומוגשת ישר מהתנור למרכז השולחן. אתם ממש לא חייבים לספר שרק זרקתם פנימה כמה חומרים והלכתם לנוח.
קדרת שעועית לימה וירוקים עונתיים
ימי החג הם שעתם היפה והטרייה ביותר של הירקות הירוקים והזדמנות נהדרת להפוך את השולחן לחגיגה אביבית מעוררת תיאבון. הקדרה הזו תקבל באהבה את כולם (אלתרו בכיף עם קולרבי, תרד או קייל, פול ירוק, לבבות ארטישוק ועוד), יחד עם שעועית לימה מתקתקה ונימוחה.
חומרים ל 6 מנות
500 גרם שעועית לימה
2 פקעות שומר, פרוסות
2 קישואים או זוקיני, חתוכים לפלחים
8 שיני שום מעוכות או 1 ראש שום ירוק, קצוץ (אפשר עם הגבעולים הרכים)
4-5 עלי מנגולד, קרועים גס
1 לימון, פרוס ומנוקה מגרעינים
עלים מ 3-4 גבעולי טימין
מיץ מ-1 לימון
1/3 כוס שמן זית
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס
+ מניחים את השעועית בסיר גדול, ממלאים בשפע מים (ללא מלח) ומביאים לרתיחה. מנמיכים מעט את הלהבה, מכסים חלקית וממשיכים לבשל שעה עד שעה וחצי, עד שהשעועית רכה אך לא מתפרקת. מסננים ומעבירים לקערה גדולה.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מוסיפים לקערה את כל יתר החומרים, מערבבים היטב ומעבירים לסיר כבד שמתאים לתנור. אופים כשעה עד שכל הירקות מתרככים ומעמיקים טעמים.
אורי שביט מתארחת לסדנה במעדנייה של משק ברזילי
קדרת לילה בניחוח פרסי
מדובר למעשה בסוג של חמין – קדרה מלאת כל טוב בתיבול פרסי, שנאפית כל הלילה בתנור ומאפשרת לכם לשבת רגל על רגל עד שתגיע השעה לצאת לארוחת החג. אם רוצים, אפשר להוסיף לסיר נתחי סויה יבשים גדולים, שיתקבלו בסיום האפייה רכים וטעימים.
חומרים ל 8-10 מנות
1 כף זרעי כמון, כתושים
1 כף זרעי כוסברה, כתושים
2 בצלים סגולים גדולים, חצויים ופרוסים
10 שיני שום מעוכות או 2 ראשי שום ירוק, קצוצים
1 דלורית, מקולפת וחתוכה גס
2 גזרים גדולים, חתוכים גס
1 שומר גדול, חתוך לרבעים
1 חציל בלאדי, חתוך לקוביות גדולות
2 כפות חמוציות מיובשות ללא תוספת סוכר
1/3 כוס רכז רימונים
2 כפות נענע מיובשת
1 לימון פרסי, שבור או 1-2 כפות לימון פרסי טחון
1/2 צרור שמיר קצוץ
3 ענפי סלרי קצוצים
2-3 עלי דפנה
2 כוסות גרגירי חומוס, מושרים במי ברז למשך לילה
2 כוסות שעועית מש, שטופה
1/2 1 כוסות אורז אדום, שטוף
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס
שמן זית
להגשה:
שמיר קצוץ גס
+ מחממים תנור ל-100 מעלות.
+ מחממים שמן זית בסיר כבד שמתאים גם לתנור ומטגנים את זרעי הכמון והכוסברה במשך כדקה, עד שהם מפיצים ניחוח. מוסיפים את הבצל מטגנים כ-5 דקות נוספות, תוך כדי ערבוב מדי פעם.
+ מוסיפים בזה אחר זה את הירקות – דלורית, גזר, שומר וחציל – ומטגנים תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהירקות עטופים בשמן, מתרככים מעט ומעמיקים צבע.
+ מוסיפים לסיר חמוציות, רכז רימונים, נענע מיובשת, לימון פרסי, שמיר, סלרי ועלי דפנה, מערבבים ומטגנים עוד 2-3 דקות.
+ מסננים את החומוס ממי ההשרייה ומניחים על הירקות שבסיר. לצד החומוס מניחים את האורז והמש ומתבלים בנדיבות במלח ובפלפל.
+ יוצקים מים לכיסוי ומביאים לרתיחה. מכסים, מעבירים לתנור החם ואופים למשך הלילה. אם החלק העליון נראה מאד יבש, אפשר להוסיף תוך כדי האפייה עוד מעט נוזלים.
+ מגישים את הקדרה לשולחן, מחלקים לצלחות הגשה ומפזרים שמיר קצוץ.
תגיות: שעועית, פסח, מתכונים לפסח, פסח טבעוני, קדירה, לימה, פרסי
קטגוריות: מהיר וטבעוני, פוסט נבחר
נראים מעולים. האם אפשר להשתמש בסוטאז' כמו זה לקדירה? או שחייבים סיר מסוג ספציפי, מה מומלץ?
היי ענת, אפשר להשתמש בכל סיר שמתאים לאפייה בתנור בטמפרטורת שמצויינות במתכון. זה בדרך כלל כתוב על הסיר למטה או על האריזה. בהצלחה!
היי אורי, תודה רבה על המתכונים. לגביי השעועית לימה האם ניתן להחליפה בשעועית לבנה ואדומה ??? או רק לבנה ? תודה על המענה וחג פסח כשר ושמח !!!
היי מור, בהחלט! אבל הלימה.. הו הלימה כל כך טעימה 🙂
תודה רבה רבה, אני מקוה שיצליח לי ולמשפחה הטבעונית שלי- חג שמח וכשר