מוסקה יוונית טבעונית
חופשת הקיץ שלנו ביוון כנראה לא תצא לפועל השנה, מתוקף הנסיבות. כדי להתנחם, נכנסתי למטבח והכנתי מוסקה יוונית ביתית, עם שכבות של תפוחי אדמה וחצילים ורוטב בשמל, בגרסה טבעונית
בקיץ שעבר נסענו ליוון, לאי מתוק וקטן בשם סקיאתוס. זה היה הקיץ השני ברציפות שבו נסענו לחופשה ארוכה יחסית שכולה בטן-גב, התקופה היחידה בשנה שאני יכולה להגיד שאני באמת מצליחה לנוח. להיות בחופש מוחלט. אני לא טובה בזה, אני מודה, אני קצת מכורה לעבודה שלי.. ודווקא בגלל זה החופש המוחלט הזה כל כך יקר לליבי. השנה, למרבה הצער, כנראה שנשאר בבית – אני לא יכולה לדמיין את עצמי עולה בקרוב על מטוס, יושבת במסעדות או מצטופפת על חוף הים. שלא לדבר על המצב הכללי והכלכלי, שמכניס גם אותי לדריכות ולזהירות לגבי הוצאות שהן לא הכרחיות (למרות שהיי, חופש זה לגמרי הכרחי).
כדי להתעודד, החלטתי להביא את יוון אלי הביתה ואחרי המתנה יותר מדי ארוכה, להכין את הגרסה שלי לאחת מהמנות הנהדרות שאכלנו בחופשה הנפלאה ההיא – מוסקה. אכלנו שם שתי גרסאות למנה האהובה הזו, אחת שהזכירה לי יותר פאי רועים (עוד מנה שאני ממש רוצה להכין) ואחת שהיתה יותר מוקרמת ומאז כבר כמעט שנה שאני מתכננת להכין את המנה הזו בעצמי. יש הרבה מתכונים למוסקה וכל אחד יכול להכין אותה בסגנון שלו, מה שחשוב שיהיו בה שכבות נהדרות של חצילים ורוטב עגבניות טעים.
חדש! סדנת בישול ביתי טעים מהצומח ב-149 ש"ח במקום 199 ש"ח עם קוד קופון foody50
עוד מתכונים למאפים חגיגיים וטעימים:
לזניה לבנה של תרד ופטריות
מאפה זריז של טופו וירקות
קיש כפרי של ירקות אביב
מוסקה חצילים וטופו עם בשמל טבעוני
אני העדפתי להכין את שכבת ה"בולונז" שלי עם טופו אבל אפשר על אותו בסיס להכין אותה גם עם טחון מהצומח, עדשים כתומות או שבבי סויה קטנים, שעברו הרתחה וסחיטה מוקדמת. ראו למטה עוד הערות וגיוונים.
חומרים לתבנית בגודל 20X30
3 חצילים יפים, מבריקים ומוצקים (ככל שהם קלים יותר, ככה יש בהם פחות גרעינים)
3 תפוחי אדמה
שמן זית
מלח גס
לשכבת הטופו:
600 גרם (2 חבילות) טופו קשה טבעי, מפורר לפירורים קטנים
1 בצל גדול סגול או לבן, קצוץ
5 שיני שום, קצוצות (אני הוספתי גם גבעול שום ירוק קצוץ)
2-3 גבעולי סלרי, קצוצים
חופן נדיב צנוברים
3 כפות רסק עגבניות
2 עגבניות טריות, חתוכות לקוביות
1 כוס עגבניות מרוסקות מבקבוק
1 כוס ציר ירקות או מים
1 כפית גדושה אורגנו מיובש
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כמון
1/2 כפית קינמון
מעט אגוז מוסקט מגורר
מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם
2 כפות שיבולת שועל דקה או טחונה*
2 כפות שמן זית
לרוטב בשמל (לא חובה, ראו הערות):
1/4 כוס קמח
1/4 כוס שמן זית
2 כוסות חלב סויה או שקדים ללא תוספת סוכר
1/4 כוס יין לבן יבש
1 כף שמרי בירה (אפשר גם יותר)
1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
מלח לפי הטעם
+ מחממים תנור ל-200 מעלות על טורבו.
+ פורסים את החצילים לאורך לפרוסות בעובי כ-1 ס"מ ואת תפוחי האדמה לפרוסות בעובי כ-1/2 ס"מ. מסדרים בתבניות מרופדות בנייר אפייה בשכבה אחת, מברישים בשמן זית ומפזרים מעט מלח גס. צולים בתנור 15-20 דקות עד שהירקות מתרככים ומזהיבים. מוציאים ומניחים להתקרר.
+ בינתיים מכינים את תערובת הטופו: יוצקים שמן זית לסיר רחב ונמוך ומטגנים יחד מעל להבה בינונית-גבוהה בצל, שום, צנוברים וסלרי במשך כ-5 דקות, לריכוך והזהבה קלה. מוסיפים את פירורי הטופו ומטגנים יחד 2-3 דקות, תוך כדי ערבוב מדי פעם.
+ מוסיפים לטופו רסק עגבניות, מערבבים ומטגנים עוד דקה. מוסיפים עגבניות וממשיכים לבשל יחד עוד 2 דקות.
+ יוצקים לסיר עגבניות מרוסקות וציר ירקות או מים ומתבלים. מערבבים, מבשלים עוד 5 דקות, טועמים ואם צריך מתקנים תיבול. מסירים מהאש, מוסיפים שיבולת שועל ומערבבים. מניחים להתקרר מעט.
+ מכינים בשמל: יוצקים לסיר בינוני שמן זית ומוסיפים קמח. מבשלים אותם יחד תוך כדי טריפה במטרפה ידנית, עד שמתקבל קרם אחיד. מוסיפים את יתר החומרים מלבד המלח וממשיכים לבשל לרתיחה קלה תוך כדי טריפה, עד לקבלת רוטב חלק וסמיך. טועמים, ואם יש צורך מוסיפים מלח. מסירים מהאש ואם הבשמל מסמיך מאד מוסיפים עוד מעט חלב סויה. ראו הערה למטה איך להימנע מגושים!
+ מחממים שוב את התנור ל-180 מעלות.
+ מרכיבים את המאפה: משמנים תבנית בשמן זית ומסדרים עליה בצפיפות את תפוחי האדמה האפויים. מסדרים עליהם שכבה של חצילים ויוצקים עליהם את תערובת הטופו. מכסים בשכבה נוספת של חצילים ומכסים ברוטב בשמל. אופים במשך כ-30 דקות, עד שהמאפה יציב וזהוב.
+ מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר לפחות רבע שעה לפני שפורסים.
לחצו כאן לכל שלבי ההכנה בתמונות ובוידאו
הערות וגיוונים:
- אפשר להחליף את הטופו בעדשים כתומות (יש לבשל אותן לריכוך מוחלט ברוטב ולהוסיף נוזלים לפי הצורך), טחון מהצומח או שבבי סויה (יש לבשל אותם במים רותחים ולסחוט היטב)
- אפשר לוותר על רוטב הבשמל ולכסות את המאפה 1. בשמיכה של רוטב טחינה 2. בפרוסות יפות של עגבניה ועשבי תיבול
- לא חייבים להשתמש בכל התבלינים – זה לגמרי עניין של טעם.
- שיבולת השועל נועדה לייצב את התערובת ולספוח נוזלים – אפשר להחליף אותה למשל בפירורי לחם.
- אם הבשמל שלכם הסמיך והתקרר לגמרי אני ממליצה לטחון אותו בבלנדר מוט או מעבד מזון כדי שלא יהיו בו גושים.
תגיות: מוסקה, מתכונים לשבועות, מוסקה טבעונית, בשמל, איך מכינים מוסקה, איך מכינים מוסקה טבעונית, מתכונים טבעוניים לשבועות, חצילים, שבועות
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, מאפים
היי 🙂
אם אין לי יין לבן לבשמל – אפשר להחליף במשהו אחר?
המממ הייתי מוותרת פשוט. תעצימי את הטעמים האחרים
יצא מושלם!!! ממש טעים👌
תודה רבה!! איזה כיף 🙂
כמה זמן לאפות כאשר פלחי עגבניות מכסים את המוסקה ?
היי שוקי, אין פלחי עגבניות במתכון. בתחתית יש פרוסות תפוחי אדמה, אחר כך חצילים ואחר כך טופו, שוב חצילים ובסיום בשמל.