מתכון לימי קורונה: קציצות ירק אפויות
המון בצל וירוקים עונתיים, קיצוץ גס ואפייה להשחמה יסדרו אתכם עם קציצות ירקות בומביליות בריאות ומשביעות, שהן בדיוק מה שאתם צריכים להכין בימי קורונה. מה הקשר? תשובות ומתכון בפנים
כבר הבנתם מפוסט אוזני ההמן השוקולדיות שלי, שאני חולקת את חיי עם מורה בישראל, מה שאומר שבימים אלה הוא בחופשה יחד עם כל התלמידים. במקרה התבטלו לי גם כמה תכניות וכך מצאנו את עצמנו יחד בבית, ביום שמשי של אמצע השבוע. הזדמנות מעולה לקחת את הכלבים לטיול משפחתי בפארק המלבלב, שהוכיח לנו קבל עם ופרחים שהאביב כבר ממש מתקרב. רגע לפני שעלינו הביתה, ארזתי לעצמי צרור נאה של עלי חוביזה, שבקרוב יתחילו לקמול ואז יבוא שופל גדול ויכסח את כל מה שיישאר מהם לקראת בואו של הקיץ.
זאת פעם שניה בימים האחרונים שאני מצטיידת בעלים הבשרניים והירוקים האלה ומכינה מהם מתכונים מגוונים (עוד אחד יגיע לקראת סוף השבוע, יש למה לחכות!). איזה כיף זה כשיש שדה מאכל ממש מתחת לבית (גם אתם בטוח יכולים למצוא חוביזה איפה שהוא בסביבה בעונה הזו), הכי "מהשדה לצלחת". המחשבה הזו הביאה אותי למסקנה נוספת, לאור רעשי המצור, החרדות וההצטיידות המוגזמת במזון בימים אלה – הנה יש בחוץ אוכל! והוא בחינם! אז הנה סיבה ראשונה לעוט על מרבדי החוביזה הירוקים ולהכניס אותם למטבח.
הסיבה השנייה היא שלא מדובר בסתם עלים שיכולים להשביע אתכם בשעת דחק של משבר עולמי, אלא בעלים מזינים במיוחד. יש בהם אחוז חלבון גבוה יחסית (4 גרם), סידן וברזל בכמות נאה (מתי כבר יפסיקו לשאול אותי מאיפה אני משיגה אותם?), חומצה פולית וסיבים תזונתיים וגם ויטמינים חיוניים מקבוצות A, B ו-C. כאילו בכל אלה אין די, מתברר שלחוביזה מייחסים תכונות נהדרות כמו חיזוק מערכת החיסון וסיוע בטיפול במחלות הקשורות בדרכי הנשימה. אתם זוכרים מה התסמינים המרכזיים של נדבקי קורונה, כן?
בכל מקרה עזבו אתכם מתירוצים, קבלו קציצות ירקות פשוט טעימות והכי קלות וכיפיות להכנה. הכנתי אותן גדולות במיוחד וגם קצצתי את הרכיבים שלהן ממש גס, הכל כדי לייצר ביס מכובד. וזה לגמרי הצליח! אז הנה סיבה אחרונה ומצויינת לצאת החוצה בימים אלה, עם או בלי חופשה, ולחזור הביתה עם זר ירוק של עלים נהדרים.
מילה נוספת על קציצות ירק: כשאומרים לי "קציצות ירק" אני מדמיינת קציצות ירוקות ממש, כאלה שמכילות בעיקר עלים ירוקים, לא משנה מאיזו עדה. אצל רוב האנשים מדובר בקציצות של ירקות כמו גזא וקישואים עם קצת עשבי תיבול, זה מאד טעים אבל מבחינתי קציצות ירק זה לא 🙂
נשארו לכם עלים ירוקים? הוסיפו אותם לקדרת מג'דרה בתנור עם חיטה ירוקה ועדשים
קציצות ירק, בצל ועגבנייה
אני עונה לשאלה עוד לפני שעלתה: לא חייבים להכין אותן עם חוביזה!! אני שילבתי עלי חוביזה ובוק צ'וי, אפשר להשתמש גם במנגולד וקייל באיזה שילובים שרוצים, העיקר שיהיו הרבה עלים ירוקים ובשרניים (תרד פחות יתאים כי הוא רך מאד ומתכווץ). הדבר הכי חשוב הוא לסחוט כל קציצה ולהדק היטב לפני האפייה, כדי שיתקבלו קציצות יציבות.
גיוונים ותשובות לשאלות בסוף המתכון.
חומרים לכ-15 קציצות גדולות ועבות
כ-700 גרם עלים ירוקים בשרניים (חוביזה, בוקצ'וי, מנגולד, קייל)
2 בצלים קצוצים
1 גבעול שום ירוק, קצוץ או 5 שיני שום קצוצות
4-6 עלי מרווה קצוצים (לא חובה ואפשר להחליף בתימין)
1 עגבנייה בשלה, קצוצה
1/2 כוס קמח עדשים כתומות
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית שטוחה כורכום
1/2 כפית אבקת שום
מלח, פלפל שחור גרוס
שמן זית
+ שוטפים היטב את העלים (רצוי גם להשרות כמה דקות בקערה גדולה מלאה מים קרים). מסננים ומחזירים לקערה, יוצקים על העלים מים רותחים מקומקום ומשהים למשך כמה דקות. מסננים ומשאירים במסננת להגרת נוזלים.
+ מלהיטים מחבת נון סטיק (עם או בלי שמן) ומטגנים או צורבים בצל קצוץ, שום ועלי מרווה קצוצים תוך כדי ערבוב מדי פעם, לריכוך ולהזהבה.
+ בינתיים סוחטים היטב את העלים וקוצצים. אפשר ורצוי להשתמש גם בגבעולים, רק שימו לב שיהיו חתוכים היטב. מוסיפים את העלים הקצוצים למחבת ומערבבים.
+ מעבירים את הבצל והעלים חזרה לקערה ומוסיפים את יתר החומרים. מערבבים היטב לפיזור אחיד, משטחים ומאחסנים במקרר למשך חצי שעה לפחות.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ יוצרים מהתערובת קציצות גדולות, סוחטים היטב מנוזלים (הן מגירות לא מעט) ומהדקים בין כפות הידיים. מסדרים על תבנית עם נייר אפייה משומן. מברישים את הקציצות במעט שמן זית ואופים 15-20 דקות, עד שהקציצות מתייצבות ומשחימות.
+ מוציאים מהתנור ומשהים בחוץ למשך 10 דקות נוספות לפני שמגישים לצד סלט, טחינה, אורז או כל מה שרוצים.
הספר החדש שלי "חגיגה טבעונית" יצא לאור ויש מבצע מיוחד לחברים!
מוזמנות ומוזמנים לעקוב ולתייג אותי גם באינסטגרם!
עוד קציצות שבטח תאהבו:
גיוונים ושינויים:
אפשר להחליף את הקמח לקמח אחר – חומוס, אורז, שיבולת שועל, כוסמין וגם קמח חיטה רגיל – רק שימו לב שה"חוזק" שלהם שונה ולכן כמות הקמח עשויה להשתנות.
אפשר להשתמש באיזה עלים שאתם מעדיפים – כדי לשמור על המרקם והנגיסות, עדיף לבחור כאלה שהם יותר קשים ובשרניים.
אפשר לטגן כאמור אבל לדעתי הן יוצאות פחות מוצלחות בטיגון מאשר באפייה (כן, זה יכול לקרות!)
תגיות: בוק צ'וי, קייל, קציצות אפויות, חוביזה, איך מכינים קציצות טבעוניות, מתכון לקציצות טבעוניות, קציצות טבעוניות אפויות, ירק, קציצות, ירוקים, מנגולד
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, קציצות טבעוניות
האם אפשר להחליף בירק אחג אם אין בקצוי?
היי מיטל, בהחלט, כתבתי דוגמאות של ירוקים מתאימים שאפשר לשלב (גם במקום חוביזה)
יצא לנו פחות ירוק משום מה, אבל טעים לאללה
רציתי להכניס לתגובה תמונה, אבל אין אפשרות, אז תדמייני את הקציצות עם חריף אדום מלמעלה ועליו פטרוזלייה 🙂
איזה תענוג לשמוע!! <3 שלחי תמונה בפייסבוק/אינסטגרם
הוספנו גם אספרגוס בר שליקטנו ועלי סלרי ( ללא הגבעול).
יצא פצצה!
תודה על המתכון. 😋
איזה יופי!! תודה!
ואווווי אורי יצא מעולה. פעם ראשונה נפגשת עם בוקצוי ונהנתי מכל ביס.
קל, פשוט, טעים ובריא.
יאאאא איזה כיף!!
בדךר להכין, ורוצה לנסות עם עלי ברוקולי ביחד עם תרד ומונגולד.. מה אומרת, יעבוד לדעתך ?
וגם הייתי שמחה להכניס לרוטב.. אחד מהרטבים שלך יכול להתאים כאן לדעתך, אהובה ויקרה..
תודה על כל המתכונים המעולים שלך… ממש !!!
תודה רבה!! כן בטח אפשר להוסיף עלי ברוקולי. לגבי רוטב – אחרי האפייה אפשר להכניס לרוטב עגבניות אבל לבישול קצרצר. או לחבר ביניהם על הצלחת. או להגיש עם מטבל כלשהו. ותודה על המילים הטובות!!
יש ירק אחר שאפשר להכניס במקום עגבניה?🙏
זוק'יני מגורר
באיזה טפרטורה
היי, כנראה פספסת – כתוב "מחממים תנור ל-180 מעלות".