המבורגר מג'דרה של אורז, עדשים ובטטה
חומרי הגלם הקלאסיים להכנת מג'דרה הם בסיס מצוין גם לקציצות עבות ועסיסיות, שהכי כיף לאכול בתוך לחמנייה ביתית טריה. קבלו מתכון להמבורגר צמחוני טבעוני מהחלומות, שישמח בימים האלה את כל המשפחה
צילומים: חגי לפלר
בימים האלה, יותר מתמיד, אני שומעת מסביבי שאנשים מחפשים אוכל צמחוני וטבעוני. אולי אלה חומרי הגלם היבשים שממלאים את המזווה אחרי שכולם סיימו לרוקן את הסופר, אולי הכמיהה לאוכל יותר מזין ובריא שעושה טוב גם על הנשמה, אולי רצון לאכול מזון קל יותר שפחות מכביד על הגוף ואולי בכלל המחשבה שגם בטווח הארוך, כדי לשמור על הבריאות ועל כדור הארץ, זאת הזדמנות מצוינת לצמצם את צריכת הבשר. האמת, כמו תמיד, היא כנראה שילוב של כל אלה והתוצאה – עלייה תלולה בחיפוש אחרי מתכונים טעימים, ביתיים וקלים להכנה, שמתבססים על חומרי גלם איכותיים מהצומח.
כדי לעזור בביצוע המשימה החלטתי לשלוף מהמזווה את מוצרי הבסיס שמלווים אותי תמיד ועכשיו אפילו יותר – אורז ועדשים. מה שנחמד באורז מבושל זה שהוא מאד עמילני ודביק ולכן משמש בעצמו כחומר קושר מוצלח להכנת קציצות. כדי להפוך את הקציצה לארוחה שלמה הוספתי לה גם ירקות מתקתקים ופירורי לחם שעוזרים לה להתייצב וגם להיות אוורירית ולא דחוסה מדי. הבונוס: אפשר להכין אותן גם בצריבה על המחבת (ממש רק מברישים את הקציצה בשמן) וגם באפייה בתנור ובשתי הדרכים תקבלו קציצות עסיסיות וטעימות במיוחד.
רוצים להכין גם את הלחמניה המעולה הזאת? המתכון מחכה לכם כאן
** המתכון בשיתוף סוגת **
עוד קציצות שאני והילדים אוהבים במיוחד:
קציצות ברוקולי וקינואה מ-5 רכיבים
פלאפל כוסמת ואפונה
חריימה טופו
המבורגר אורז, עדשים ובטטה
בהחלט אפשר להשתמש באורז מלא (אם אתם עושים זאת, אני ממליצה במיוחד על אורז מלא עגול) וגם עדשים שחורות יעשו את העבודה, למרות שהירוקות מתאימות יותר לטעמי. אם אתם רוצים להכין גרסה ללא גלוטן – החליפו את פירורי הלחם ב-1/2 כוס שיבולת שועל דקה.
חומרים ל 8-10 קציצות גדולות
3/4 כוס אורז פרסי קלאסי סוגת
3/4 כוס עדשים ירוקות סוגת
1 בטטה קטנה (100 גרם), מגוררת גס
1/2 בצל סגול, קצוץ דק
2 שיני שום כתושות
2/3 כוס פירורי לחם סוגת
1 כפית תימין ורוזמרין קצוצים
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה מעושנת
1/2 כפית כמון
מלח, פלפל שחור גרוס
2 כפות שמן זית
שמן זית להברשה
+ מבשלים את האורז לפי ההוראות שעל האריזה, מפוררים במזלג ומניחים להתקרר. יתקבלו 1/2 2 כוסות אורז מבושל.
+ במקביל, מבשלים את העדשים בשפע מים ללא מלח, עד שהן רכות אך לא מתפרקות. מסננים ומניחים להתקרר. יתקבלו 2 כוסות עדשים מבושלות.
+ מעבירים את האורז המבושל ו-1/2 1 כוסות עדשים מבושלות למכל של מעבד מזון. מוסיפים בטטה מגוררת וטוחנים בכמה פולסים למרקם פירורי גס ודביק (לא משחה!). מעבירים לקערה.
+ מוסיפים לקערה את העדשים שנשארו ואת יתר החומרים ולשים בידיים נקיות לתערובת אחידה. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך חצי שעה.
+ יוצרים קציצות עבות ושטוחות מהתערובת. אם רוצים קציצות אחידות ממש – משטחים את תערובת הקציצות על נייר אפייה בצורת מלבן בגובה אחיד וקורצים בעזרת כוס או קורצן קציצות אחידות.
+ אם מטגנים: מלהיטים מחבת נון סטיק מעל להבה גבוהה. לא יוצקים שמן למחבת!! רק משמנים מעט כל קציצה משני הצדדים וצולים כמה דקות מכל צד, להשחמה יפה.
+ אם אופים: מחממים תנור ל-200 מעלות ומניחים את הקציצות על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן. משמנים מעט גם מלמעלה ואופים כ-20 דקות, עד שהקציצות זהובות ויציבות.
+ ממתינים כ-5 דקות שהקציצות יתקררו ויתייצבו מעט ומגישים בצלחת או בלחמניה, עם תוספות שאוהבים.
אוסף מתכונים לילדים מחכה לכם ממש כאן
הצטרפו אלי גם באינסטרם, טעים שם!
תגיות: לחמניות, עדשים, מג'דרה, ילדים אוהבים, בורגר, אורז, אורז פרסי, לחמנייה, סוגת, איך מכינים המבורגר, איך מכינים המבורגר טבעוני, המבורגר, מתכונים לילדים
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, דגנים, כריכים, ממרחים והברקות, קטניות, קציצות טבעוניות
הי אורי! האם אפשרי וכדאי להחליף את הבטטה בפטריות?
והאם לא כדאי להוסיף איזשהו תחליף ביצים כמו 2 כפיות טחינה או 2 כפיות זרעי פשתן טחונים?
תודה! וחג שמח וטעים!
היי עדי, פטריות יכולות להחליף את הבטטה לדעתי אבל קצוצות דק מאד. לגבי החומר הקושר – יש כאן פירורי לחם והאורז העמילני והדביק מייצב את העניינים. מבחינתי זה מספיק – אפשר כמובן להוסיף אם רוצים.
איזה תחליף מתאים לפסח יכול להיות לפירורי לחם?
היי, קמח עדשים כתומות, קמח אורז, קמח חומוס ואפילו קמח מצה 🙂
הי אורי !
במתכון כתוב 3/4 כוס עדשים ואח"כ כתוב להוסיף כוס וחצי עדשים? יש כאן איזשהו בלבול
ותודה על המתכונים המגוונים והמעולים
היי נורית, באהבה <3 לגבי הכמות כתוב בהוראות שאחרי הבישול מתקבלות כ-2 כוסות עדשים 🙂