טמפה (או טופו) ברוטב פטריות ושעועית ירוקה
בשנים האחרונות הטמפה האהובה עלי נעלמה ממדפי המרכולים בישראל, בגלל נסיבות טכניות. מזל שיצרנים קטנים ואיכותיים מאפשרים ליהנות מהטעם הייחודי והערכים התזונתיים המעולים שלה. לא השגתם טמפה? המתכון הזה יעבוד נפלא גם עם טופו
זו לא סתם נוסטלגיה – אלה הם געגועים אמיתיים לימים בהם אפשר היה למצוא טמפה בכל סופר או לפחות ברשתות הטבע. אחרי שמתאהבים בה (לי זה קרה במסעדה אינדונזית באמסטרדם) ומבינים עד כמה היא מזינה ובריאה – קשה מאד לחזור אחורה. אבל בזמן שהיא מככבת במקומות אחרים בעולם, עוד לפני שהספקתי להכיר אותה למספיק אנשים (תראו כמה מתכונים עם טמפה יש בבלוג!) היא כבר נעלמה מהמדפים. משק וויילר עברו מפעל ונאלצו להפסיק לייצר אותה, עוד יצרן קטן חזר לייצור ביתי, ומפה לשם – אין טמפה, רק בהזמנה אישית במשלוח עד הבית (זה מה שאני עושה מדי פעם, מזמינה כמה יחידות ומחזיקה במקפיא).
המצב היום לא טוב בהרבה, אבל שמחתי מאד לגלות שליצרן שכבר הכרתי הצטרפה לאחרונה שחקנית חיזוק בשם "טמפה ישראל", שגם ממנה אפשר להזמין הביתה (כרגע בין ראשון לציון לחדרה, גם ירושלים בפנים) את מלבני הפלא האלה. הבונוס – היא מוכרת גם טמפה טרייה, שעברה רק הקפאה קצרה ומוכנה לשימוש מיידי. ניסיתי והתאהבתי! הטמפה שלה רכה, טעימה, עדינה וללא טעמי לוואי או מרירות בכלל. אפשר למצוא את כל הפרטים ואיך מזמינים כאן.
למה טמפה?
חוץ מהטעם האגוזי העמוק ואינסוף המנות שאפשר להכין ממנה, טמפה – שנוצרה לפני אלפי שנים במטבח האינדונזי – היא למעשה אחותו הבכירה של הטופו. בניגוד אליו, מכינים אותה מפולי סויה שלמים, כך שכל הערכים התזונתיים המעולים שלהם נשארים בפנים. היא עתירה בחלבון, בברזל ובסידן ויש בה עוד מינרלים וויטמינים רבים. עוד המון מידע על טמפה ומתכונים תוכלו למצוא בכתבה הזו.
עוד מתכונים מעולים עם פטריות:
ספגטי אלפרדו
לזניה פטריות ותרד
קיש פטריות וכרישה
הצטרפו אלי גם באינסטגרם! כיף וטעים שם
טמפה ברוטב פטריות ושעועית ירוקה
מתכון פשוט וטעים שאפשר בהחלט להכין גם עם טופו. מומלץ להגיש עם אורז או אטריות אסייתיות שאתם אוהבים.
אורי שביט מבשלת איתכם בזום! לחצו כאן לפרטים על הסדנאות הבאות
חומרים ל-4 סועדים
1 חבילה (330 גרם) טמפה טרייה או מופשרת
2 כפות רוטב סויה
1 כף שמן זית
2 שיני שום כתושות
פלפל שחור גרוס
לרוטב:
250 גרם פטריות טריות, חתוכות גס או מופרדות (אפשר סוג אחד או תערובת: שמפיניון, פורטובלו, שימג'י, יער)
100 גרם שעועית ירוקה, רצוי טרייה, חתוכה למקטעים של 3-4 ס"מ
1 בצל סגול גדול, קצוץ
3 שיני שום, קצוצות
1 כפית גדושה ג'ינג'ר מגורר
250 מ"ל (בערך כוס) קרם קוקוס
1 כף רוטב סויה
פלפל שחור גרוס
שמן זית
להגשה:
כוסברה קצוצה
אורז או אטריות מבושלים
+ חותכים את גוש הטמפה לרוחב לשני מלבנים דקים. חותכים כל מלבן לקוביות בגודל כ-3 ס"מ ומעבירים לקופסא.
+ מערבבים סויה, שמן, שום כתוש ומעט פלפל שחור ויוצקים על הטמפה. מערבבים בעדינות בידיים (לטמפה יש נטייה להתפרק מעט), מכסים ומשהים למשך כ-30 דקות (אפשר להעביר למקרר למשך לילה).
+ מחממים מעט שמן זית במחבת רחבה נון סטיק ומעבירים אליה את קוביות הטמפה עם נוזלי המרינדה. מטגנים במשך כ-5 דקות מעל להבה גבוהה להזהבה מכל הצדדים. מעבירים לצלחת.
+ יוצקים עוד מעט שמן למחבת ומטגנים בצל, שום וג'ינג'ר תוך כדי ערבוב מדי פעם במשך כ-5 דקות, עד שהירקות מתרככים ומפיצים ריח.
+ מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן יחד כ-3 דקות, עד שהפטריות מתרככות ומתכווצות מעט (לא סמרטוטיות). מוסיפים את השעועית הירוקה וממשיכים לטגן יחד עוד 2 דקות.
+ יוצקים למחבת את קרם הקוקוס והסויה, מתבלים בפלפל שחור ומביאים לרתיחה. מעבירים את קוביות הטמפה למחבת ומבשלים יחד עוד כ-2 דקות. מסירים מהאש.
+ מגישים עם אורז או אטריות ומפזרים מעל כוסברה קצוצה.
תגיות: מוקפץ, חלב קוקוס, טמפה, אסייתי, קוקוס, שעועית ירוקה, איך מכינים טמפה, פטריות, איפה קונים טמפה, טופו
קטגוריות: קטניות, פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
האם אפשר להחליף את קרם הקוקוס בשמנת לבישול של אלפרו?
היי, מניחה שכן! זה ישנה את הטעם אבל לדעתי יהיה מוצלח
הכנו אתמול, יצא מעולה! תודה
נהדר!
אפשר לדעתך להחליף את חלב הקוקוס בשמנת קשיו עם כמה טיפות של תמצית קוקוס?
בהחלט.