שבועות טבעוני: עוגת שמנת ופירות של פעם
אם יש עוגה אחת שאתם הולכים להכין לשבועות הקרוב, זאת חייבת להיות העוגה הזאת. מינימום חומרים, מקסימום טעם והכי הרבה רושם שאפשר לייצר בקלות ובמהירות
צילום: שקמה יעקובי
זוכרים את שיתוף הפעולה הכיפי של עם שקמה, שהניב את פאי התותים הנוסטלגי המהמם הזה? אז כיאה לשתי גרגרניות משוגעות על אוכל, לא הסתפקנו בעוגה אחת ובמטבח הקטן של שקמה, שממוקם ממש שוק לוינסקי המופלא, רקחנו לכם באותו הבוקר שתי עוגות. התחרות ביניהן אמנם צמודה אבל אם צריך לבחור אחת, זו ללא עוררין העוגה הזאת, שהולכת להפיל בנוק אאוט את כל המתחרות שלה על שולחן החג. לא רק בגלל שהיא טעימה מאד, אלא גם בגלל שהיא קלילה – גם להכנה וגם לאכילה ומשאירה הכי הרבה טעם של עוד.
כמו במקרה של המתכון עם התותים, גם כאן העליתי באוב עוגה נוסטלגית, הפעם כזו שהייתי נוהגת בימים שלפני הטבעונות להכין בכל הזדמנות, בדיוק מאותן סיבות. כשדיברתי עם שקמה על הרעיון, יש לציין שהיא היתה די סקפטית לגבי היכולת לבצע את המתכון הזה, שהתבסס כולו על מוצרי חלב, בגרסה טבעונית מוצלחת. אבל כמו שתי עקשניות שאוהבות אתגרים כמובן שניסינו (לא לפני שהכנסנו כמה שדרוגים משמעותיים למתכון המקורי) וההצלחה היתה פשוט מסחררת. אז ללא מילים נוספות קבלו את ה-עוגה שלנו לשבועות. אני ממליצה להכין שתיים.
עוגת שמנת משי ופירות
בהשראת הספר "חדווה קלה" של רחל אהרונוביץ, חיה מטרסו ודינה רוזנבאום
חומרים לתבנית קפיצית בקוטר 20 ס"מ
לקלתית:
2 כוסות שקדים קלויים שלמים (חומים, לא מולבנים)
2 כוסות שיבולת שועל (לא משנה הגודל)
1/4 כוס סוכר חום בהיר
4-6 כפות שמן קוקוס
לשמנת משי:
700 גרם (2 אריזות קרטון כחולות) טופו משי מוצק
4 כפות מיץ לימון (אפשר להוסיף גם גרידת לימון אם אוהבים)
1 כפית תמצית וניל
3 כפות קמח (חיטה/ כוסמין/ אורז/ קוקוס)
לפירות:
2 כוסות פירות (אגס ומלון חתוכים לקוביות, ענבים חצויים)
*אפשר לגוון עם נקטרינה, אפרסק, קיווי, מנגו ועוד.
2/3 כוס סוכר חום בהיר
לעיטור:
1 כוס קוביות פירות טריים
עלי נענע
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מלטשים את הפירות הקשים: מניחים בקערה את האגס והענבים, מוסיפים את הסוכר ומלטשים את הפירות בין כפות הידיים, עד שהסוכר נמס מעט. משהים בקערה על מנת שהפירות יתרככו ויגירו עסיס. את המלון, שהוא פרי רך ועסיסי יותר, אין צורך ללטש.
+ מכינים את הקלתית: טוחנים במעבד מזון את השקדים, שיבולת השועל והסוכר עד לקבלת פירורים דקים. מעבירים לקערה, מוסיפים בהדרגה את שמן הקוקוס ומערבבים עד שניתן לייצר מהתערובת כדור מהודק אך לא שומני מדי.
+ משטחים את התערובת על תחתית התבנית על נייר אפייה בשכבה אחידה ומהדקים היטב. מאחסנים במקרר.
+ מכינים את השמנת: טוחנים את כל החומרים בעזרת בלנדר מוט, עד לקבלת קרם חלק.
+ מוסיפים את קוביות המלון ואת השמנת לקערה עם הפירות המלוטשים ומערבבים בעדינות, עד שהפירות והנוזלים נטמעים בשמנת.
+ מוציאים את התבנית מהמקרר ויוצקים עליה את תערובת השמנת והפירות. משטחים ואופים 20-25 דקות, עד שהעוגה שחומה בדפנות, יציבה וקפיצית למגע. מוציאים ומניחים להצטנן לטמפרטורת החדר. טיפ שקיבלתי: אם רוצים להימנע משברים, מתחילים באפייה של 5 דקות להתייצבות, מפרידים מסביב בסכין חדה את העוגה מהתבנית וממשיכים לאפות כרגיל.
+ מאחסנים במקרר ל 6-8 שעות לפחות, מעטרים בפירות טריים ועלי נענע ומגישים.
עוד מתכונים מתוקים לשבועות:
מוס דובדבנים עם קרם שוקולד
סיגרים של תפוחים ופיצוחים בקרם שקדים וניל
לפתן פירות מתובל
תגיות: שבועות, פירות, גבינה, עוגת גבינה, עוגה, טופו משי
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
האם ניתן להשתמש בטופו קדיתא?
בהחלט 🙂
תודה על המתכון
האם יעבוד ללא הפירות?
תודה
היי נועה, אני מחליפה את אורי בזמן שהיא בחופשה. 🙂
נראה לי שהפירות תופסים כאן נפח די משמעותי בעוגה, אז אני מנחשת שהיא תצא קצת שטוחה בלעדיהם. הייתי מנסה להגדיל את כמות השמנת – אולי להכפיל ב-1.5.
בהצלחה ותעדכני איך יצא!
מה הכוונה במלטשים? מערבבים מועכים? האם אפשר שקדים רגילים לא קלויים? בתודה מראש מירי
היי מירי, אפשר להשתמש בשקדים לא קלויים. לגבי הפירות, הכוונה לעסות אותם בסוכר בעדינות בכפות הידיים.
היי אורי, אני מכינה העוגה כעת, יתכן שישנה טעות במתכון, מאחר שהכמויות לקלתית עבור תבנית בקוטר 20 ס"מ תופסים נפח של כמעט מחצית מהתבנית ולי עוד יש תבנית גבוהה יחסית, בעוד בתמונה שצילמת הקלתית נראית דקה לעומת המילוי.
היי מיכל, מצטערת שלא הגבתי מיד, אני לא בארץ.. בכל מקרה העוגה כמובן נבדקה היטב והכמויות אמורות להיות מדוייקות, תראי את הפרוסה החתוכה בשביל להבין מה גובה הקלתית. אם היא יצאה עבה מדי מאיזו שהיא סיבה, כמובן שאפשר להפחית את הכמות. אשמח לשמוע מה קרה בסוף 🙂 מחזיקה אצבעות!
נראה מהמם! האם אפשר להכין עם טופו רך או טופו מוצק? לא מצאתי טופו משי מוצק
היי, אם את מוצאת טופו משי מקירור זה יכול לעבוד (יש כאלה מתוצרת סינגפור במקררים, למשל בחצי חינם ובמזרח מערב) וגם חצי-מוצק יעבוד (semi firm). אולי הטופו של קדיתא יצליח.. כי הוא ממש רך יחסית. אבל טופו רגיל יהיה נורא!!
יש תחליף לשמן הקוקוס?
תודה.
היי גילה, כן, אפשר גם עם שמן צמחי רגיל כמו חמניות או זרעי ענבים. עשיתי את זה במתכון לקיש עם שמן זית וזה עבד מצוין! רק תראי שאת מגיעה למרקם הנכון, יכול להיות שתצטרכי להוסיף קצת יותר כי שמן קוקוס הוא מאד שומני.
הי אורי, אם ארצה להכין בתבנית 24, האם להכפיל או להגדיל ל 1.5 את כמות החומרים? תודה 🙏
היי, בדקתי במחשבון המרת תבניות (חפשי המרת תבניות בגוגל) – יש להכפיל את החומרים במתכון המקורי פי 1.44 🙂 אני מניחה שפי 1.5 יעבוד!