מעורב ארטישוק ירושלמי
מה עושה בחורה רעבה שהצטברה אצלה בבית כמות נאה של ארטישוק ירושלמי? במקום ליפול לקלישאות (הטעימות) של מרק או קדרה, מחליטה להכין מעורב בפיתה. כל כך כדאי לכם גם
זה כבר מזמן לא סוד שלשורש המכונה ארטישוק ירושלמי אין שום קשר לא לארטישוק ולא לירושלים (הראשון ניתן לו בגלל הדימיון לטעם והשני הוא שיבוש של השם "חמנית" באיטלקית), חמנית הפקעות או בטטה קסביה יהיו הרבה יותר מדוייקים. אבל כשקלטתי שכבר כמה משלוחים שדותן ממשק אורגני המעפיל שולח לי ארטישוק ירושלמי ואני לא מצליחה לחשוב על משהו מעניין לעשות איתו (או זמן לעשות את זה), ההשראה הפתאומית שנחתה עלי הגיע דווקא מהשם המשובש שלו. אם הוא נקרא ירושלמי, אולי נכין ממנו מעורב ירושלמי? וזהו, זה כל מה שהיה צריך בשביל להקים אותי מהמחשב למטבח. זה, והעובדה שהייתי ממש רעבה.
איך בכלל מכינים מעורב ירושלמי טבעוני? שאלתי את עצמי. התשובה שלי היתה פשוטה – אצלנו הרי מערבבים רק מה שצומח, אז נערבב כמה חומרי גלם שיש להם מרקמים וטעמים שונים, שהם נגיסים ועסיסיים, נוסיף להם את התיבול העז שנהוג בהכנת מעורב, הרבה בצל זה ברור ו… ווואו. אבל וואו ענק. כמה שהמנה הזו יצאה נהדרת!! עוד הוכחה חד משמעית שהנאה מאוכל ברוב המקרים נשענת יותר על התיבול, טכניקת ההכנה וצורת ההגשה ולאו דווקא על חומרי הגלם הבסיסיים שמרכיבים את המנה.
הגרסה של אבי ביטון למעורב ירושלמי טבעוני
מרק ארטישוק ירושלמי
בשישי הזה – סדנת חמין חד פעמית! ועוד סדנאות טעימות ומיוחדות לימי הסגר מחכות לכם כאן
מעורב ארטישוק ירושלמי
מסוג המנות שאני מוכנה לאכול כל יום. אם חסר לכם אחד החומרים, אל תהססו לאלתר – אפשר להכין גם עם שניים מתוך השלושה או להוסיף ירק אחר שמתחשק לכם (כרובית תהיה אופציה ממש טובה).
חומרים ל 3-4 מנות
400 גרם ארטישוק ירושלמי מקולף, פרוס בעובי כ-1/2 ס"מ
300 גרם טופו, חתוך לקוביות
200 גרם פטריות מלך היער (או פטריות בשרניות אחרות כמו יער, פורטובלו או שיטאקי, אפשר ומומלץ לערבב)
1 כפית זרעי כוסברה כתושים
1 בצל סגול חתוך לטבעות דקות
1 בצל לבן חתוך לטבעות דקות
3-4 שיני שום פרוסות
1 כפית כמון
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית סומק
1 כף עמבה
חופן נדיב בצל ירוק פרוס (החלק הירוק בלבד)
3 כפות שמן זית
להגשה:
בצל ירוק פרוס
פטרוזיליה קצוצה
טחינה
עמבה
פיתות
+ מעבירים את פרוסות הארטישוק הירושלמי לסיר בגודל בינוני ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות מעל להבה בינונית, עד שהפרוסות רכות אך יציבות. מסננים.
+ בינתיים מלהיטים מחבת רחבה מעל להבה בינונית-גבוהה וקולים עליה את זרעי הכוסברה הכתושים במשך כחצי דקה. מוסיפים שמן זית ואת הבצל ומטגנים כ-5 דקות, לריכוך ולהזהבה.
+ מוסיפים את השום והטופו וממשיכים לטגן עוד 3-4 דקות.
+ חותכים את הפטריות לפרוסות או קוביות בגודל ביס (תלוי בסוג הפטריות. את הרגל של מלך היער חציתי לאורך ופרסתי ואת הכובע שלה חתכתי לרצועות). מעבירים למחבת, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 3 דקות.
+ מוסיפים את פרוסות הארטישוק המבושלות, מערבבים ומטגנים עוד 2 דקות.
+ מוסיפים כמון, פפריקה, סומק ועמבה, מערבבים היטב וממשיכים לטגן יחד עוד 2 דקות. אם המחבת מתייבשת אפשר להוסיף מעט מים (אני לא הייתי צריכה).
+ מוסיפים בצל ירוק קצוץ, מערבבים ומבשלים עוד דקה. מסירים מהאש ומגישים מיד בפיתה או בצלחת עם פטרוזיליה קצוצה, טחינה ועמבה.
הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם שאראה איך יצא לכם או להשוויץ בקהילה של טבעוניות נהנות יותר בפייסבוק
תגיות: ארטישוק ירושלמי, שווארמה טבעונית, עמבה, מעורב ירושלמי, מעורב ירושלמי טבעוני, פטריות, טופו
קטגוריות: כריכים, ממרחים והברקות, פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
מתכון מדהים! כבר פעם שניה שמכינים ומתענגים. אלופה שאת!
איזה כיף שאהבתם, תודה!!