כדורי טופו ברוטב לימוני של תרד ועדשים ירוקות
יש מתכונים שאתם מסיימים להכין אותם, טועמים ויודעים שיש לכם פיצוח! המתכון הזה הוא ללא ספק אחד שראוי להיכנס לפנתיאון הקבוע שלכם. יש בו כמה הישגים טעימים ובריאים (הדרדרתי, אין ספק) – מכדורי טופו שחומים מבחוץ ורכים כענן מבפנים, דרך רוטב לימוני קליל וניחוחי ועד שילוב של שני סוגי קטניות באותה המנה בלי להרגיש כבדות או הגזמה. כמובן שאפשר לגוון בכל מיני דרכים: להכין גרסה ללא גלוטן עם קמח חומוס או עדשים או אורז (שתי האופציות האחרונות עדיפות כי הן יותר קלילות ופחות דומיננטיות בטעם), לגוון בעשבי תיבול ובתבלינים, להחליף את פירורי הלחם במחצית הכמות שיבולת שועל טחונה דק מאד (שוב, המרקם לא יהיה בדיוק זהה), וכמובן להחליף רטבים (אני כבר זוממת על גרסה עם הרוטב של הקציצות האלה). כשלימדתי להכין את המנה הזו בסדנת הבישול האחרונה שלי, אחת התלמידות הציעה להשתמש בקציצות האלה כמקבילות קניידלעך בפסח (לאוכלי קטניות) – רעיון נפלא שאני מאמצת מיד. מזמינה אתכם לנסות!
חומרים ל 6-8 מנות
לקציצות:
600 גרם טופו מוצק
1 בצל קטן
3 שיני שום
1 כף זרעי כוסברה כתושים
חופן גבעולי פטרוזיליה, קצוצים
חופן גבעולי שמיר, קצוצים
1/2 כוס פירורי לחם (לגרסה ללא גלוטן או לפסח משתמשים בקמח עדשים כתומות)
מלח, פלפל שחור גרוס
שמן זית
לרוטב:
1 קופסא גדולה עלי תרד או צרור מנגולד/תרד תאילנדי/תרד טורקי שטופים היטב
1/2 1 כוסות (300 גרם) עדשים ירוקות, שטופות
1 בצל, חצוי ופרוס דק
3 שיני שום, פרוסות דק
מיץ וקליפה מגורדת משני לימונים
1 כף זרעי כוסברה כתושים
מלח, פלפל שחור גרוס
שמן זית
להגשה:
פטרוזיליה קצוצה, קליפת לימון מגורדת
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מכינים את הקציצות: חותכים גס את הטופו והבצל ומניחים במיכל של מעבד מזון. מוסיפים שום ו-3 כפות שמן זית ומעבדים לקבלת משחה סמיכה. מעבירים לקערה.
+ מוסיפים לטופו הטחון זרעי כוסברה, עשבי תיבול קצוצים, פירורי לחם, מלח ופלפל שחור ומערבבים היטב בעזרת הידיים. טועמים ומתקנים תיבול.
+ יוצרים מהטופו כדורים בגודל של כדור פינג פונג ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מזלפים מלמעלה שמן זית ומגלגלים בו את הכדורים בעדינות כדי שייעטפו בשמן.
+ אופים בתנור החם במשך 15-20 דקות עד שהכדורים מוצקים ושחומים. מוציאים מהתנור.
+ בינתיים מכינים את הרוטב: מחממים שמן זית בסיר רחב. מטגנים את הבצל, השום וזרעי הכוסברה כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח. מוסיפים את העדשים ומטגנים כ-5 דקות נוספות.
+ מוסיפים תרד, מיץ לימון ופלפל שחור גרוס (לא מוסיפים מלח) ומטגנים עוד 2-3 דקות עד שהתרד מתרכך מעט. מוסיפים מים עד 2 ס"מ מעל גובה תכולת הסיר ומביאים לרתיחה.
+ מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-15 דקות או עד שהעדשים רכות אך לא מתפרקות. ממליחים, טועמים ומתקנים תיבול.
+ מוסיפים לסיר את כדורי הטופו האפויים ומבשלים אותם ברוטב כ-10 דקות. מסירים מהאש ומגישים עם אורז או כל תוספת אחרת שאתם אוהבים.
תגיות: טופו, תרד, קציצות, עדשים, מנה עיקרית, כדורי טופו
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, קציצות טבעוניות
נשמע טעים. במה אפשר להשתמש במקום בפירורי לחם? תחליף ללא גלוטן.
היי מלי, כתבתי גם בפתיח – אפשר להשתמש בקמחים כמו קמח חומוס, עדשים או אורז ובשיבולת שועל טחונה דק (בהנחה שהיא בטוח ללא גלוטן). עדיף לדעתי הקמח אורז, בכל מקרה זה ישפיע על המרקם שיהיה יותר דחוס אבל עדיין טעים!
הי איפה ניתן להשיג טמפה בקריות?
תודה
היי, אם יש סניפים של ניצת הדובדבן או טבע קסטל באזור, חפשי שם.
לא יצא משהו. הקציצות כשלעצמו ישר מהתנור טעימות למדי. הרוטב כשלעצמו טעים. בתוך הרוטב הקציצות הופכות למעין ספוג חסר טעם. לתחושתי קציצות הטופו צריכות להשתכשך ברוטב על בסיס יותר כסף טעם וסמיך (למשל על בסיס עגבניות או חלב קוקוס) ולא מים לימוניים עם קצת גרגירי כוסברה. ולרוטב הטעים כשלעצמו אולי מתאים יותר קציצות מטחון מהצומח או משהו שלא סופג והופך ספוגי. יש לציין שהכנתי על בסיס קמח עדשים, אולי עם פירורי לחם זה אחרת אבל אני בספק כי הכנתי כבר קציצות טופו עם רטבים שונים ולדעתי רוטב דליל מדי לא מתאים להן.
היי מורן, מצטערת לשמוע שלא אהבת.. זה אחד המתכונים הכי מצליחים בבלוג אז אני מניחה שזה באמת עניין של טעם. יש קציצות דומות ברוטב חריימה וגם קציצות בקארי – מוזמנת לנסות 🙂
מתכון מעולה מכינה באופן קבוע❤️
איזה כיף!
טעים טעים טעים!
אוי! כמה שזה טעים!! אלוהים!!!!
טעים בטירוף! גן עדן עלי אדמות!!!!
יצא מעולה!
במקום עדשים הוספתי שעועית לימה שכבר הייתה מוכנה לי,
מאמינה שעם העדשים יצא אפילו יותר טעים (בגלל הטעם של הבישול שלהם).
ארוחה נהדרת:)
יצא טעים כולם אהבו אצלי
איזה כיף לשמוע אושרה!
יצאו כדורים מושלמים.
עשיתי אותם ברוטב קארי – חלב קוקוס במקום .. יצא מעולה !
תודה רבה! מעולות! שנה טובה 🙂
וזה המתכון איתו חנכתי את מעבד המזון הראשון בחיי. מנה מפוארת ("כמו במסעדה", בעלי). תודה!
איזה כיף לשמוע!!
הי במידה ואני רוצה להשתמש ברעיון הגאוני להכין בתור קניידעלך למרק מה ההנחיות? המון תודה ושנה טובה
תודה 🙂 ובכן, את מכינה הכל עד שלב האפייה של הכדורים. אחרי שהמרק מוכן, את מניחה אותם בקערת ההגשה ויוצקת עליהם את המרק. קל!!
כולל אפייה?
בהחלט, אחרת יתפוררו במרק.
אין צורך להשרות את העדשים לפני?
היי עדי, לא – עדשים ככלל אינן זקוקות להשרייה, כמו גם אפונה ירוקה וצהובה. אפשר כמובן להשרות, אבל לא חובה.
פשוט מעולה
תודה על מתכון כה פשוט וכה טעים
מה את חושבת על להכניס לימון פרסי אחד לרוטב?
לא חושבת שיש סיכוי שזה יעשה משהו רע 🙂 בטוח ייצא טעים
הכנתי ויצא מעולה! החלפתי את העדשים בשעועית מש, ואת השמיר בכוסברה. נכנס למועדפים שלי, ואני בכלל לא אוהבת טופו. 🙂
איזה כיף!
היי! נראה מעולה והתגובות מהללות!!
אני רוצה להכין לארוחת ערב גדולה מחר. מה ניתן להכין מראש ומה חייב להיות לקראת ההגשה?
סליחה נועה, לא הייתי בארץ ולא יכולתי להגיב.. מה עשית בסוף?
נראה טעים מאוד. עם מה אפשר להחליף את התרד?
היי, כל עלה אחר כמו מנגולד, בק צ'וי וכדומה
קמח חומוס יעבוד פה פחות טוב מאשר קמח עדשים? או אולי אפשר חצי פירורי לחם חצי ק.חומוס?
היי, שתי האופציות יעבדו. שילוב של פירורים וקמח חומוס עדיף מבחינת טעם ומרקם לדעתי, העניין היחיד הוא הגלוטן (אם יש מישהו שזה מפריע לו). ספרי איך יצא!
היי, אפשרי עם טופו רך?
היי, תלוי עד כמה רך.. אם רך כמו קדיתא זה לא יהיה מספיק יציב. אם פשוט קצת יותר רך אבל עדיין טופו קשה שאפשר לחתוך לקוביות יציבות, לא אמורה להיות בעיה.
היי, אפשרי להקפיא את הקציצות? אם לא, לכמה זמן מומלץ לשמור במקרר? חוששת שהכמות תצא גדולה מידי 😁
היי, לא ניסיתי אבל לא אמורה להיות בעיה. את מקפיאה את הקציצות לבד או הכוונה עם הרוטב? אני הייתי מקפיאה לבד אחרי אפייה כמובן.
נראה טעיםםם!
האם ניתן להחליף עדשים ירוקת בעדשים שחורות (פשוט כי זה מה שיש כרגע בבית)?
בכיף, למה לא 🙂
היי אורי, יצא חמוץ מידיי. אולי לא היה צריך להוסיף את הגרידת לימון?
היי עוז, קליפת הלימון לא מאד חמוצה, יותר מעניקת טעם. בפעם הבאה אם חמוץ לך מדי, אפשר להפחית את המיץ דווקא. אני מאד אוהבת אותו ככה, פעם ראשונה שמישהו כותב שחמוץ לו 🙂
יש המלצה לגרסה עבור מי שלא אוהב רטבים חמוצים?
בטח – אפשר להכין חריימה באותו סגנון https://vegansontop.co.il/tofu-chramee/
ואפשר בקארי https://vegansontop.co.il/curry-tofu-balls/
או בכל רוטב אחר שאוהבים 🙂
הכנו לארוחת החג. יצא יפה ומאד מאד טעים!
איזה כיף!!
היי! נראה מעולה
משחימים את
הכדורים בטורבו או עליון תחתון? תודה!
אני עובדת בדרכ עם חום עליון ותחתון. אפשר גם טורבו, אבל תיזהרי לא לייבש אותם מדי.
הכנתי כמות גדולה.
איך כדאי לשמור?
את הקציצות בתוך הרוטב? או כל אחד בנפרד…?
תודה
היי אלה, שתי הדרכים יעבדו.. אבל אם רוצים להיות בטוחים שהקציצות לא יתרככו מדי ויספגו נוזלים – בנפרד.