שבלולי ארטישוק וזיתים
עונת הארטישוקים עדיין רחוקה וגם בעונה, מעטים המשוגעים (אני) שמקלפים ארטישוקים טריים ומוציאים להם את הלב. אפשר להשתמש בקפואים ומי שממש רוצה להשקיע – ירכוש ארטישוקים משומרים איכותיים תוצרת ספרד או איטליה (להשיג במעדניות המתמחות). שימו לב – את הלבבות המופשרים לא צריך לבשל! את עלי הפילו לא צריך להבריש אחד אחד ולערום בשכבות! אמרתי שזה מהר וקל, לא?
חומרים ל-10 מאפים בינוניים
10 דפי פילו, מופשרים
400 גרם לבבות ארטישוק (1 חבילה של לבבות קפואים), מופשרים
חופן זיתים (רצוי קלמטה) מגולענים
2-3 שיני שום
חצי צרור קטן של כוסברה, קצוצה גס (אפשר להחליף בפטרוזיליה, שמיר, נענע, בזיליקום – כל עשב וכיוון הטעם שלו)
מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית איכותי
לעיטור: שומשום או קצח
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ במעבד מזון טוחנים יחד את לבבות הארטישוק עם הזיתים, השום, הכוסברה ומעט שמן זית, עד לקבלת תערובת אחידה. מתבלים במלח (בעדינות, הזיתים מלוחים) ובפלפל שחור, טועמים ומתקנים תיבול.
+ מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים את הנייר במעט שמן זית.
+ מניחים את ערימת דפי הפילו על משטח עבודה. מברישים במעט שמן זית את הדף שבראש הערימה ומקפלים לשניים למלבן צר וארוך. מברישים שוב במעט שמן ומניחים במרכז ולאורך המלבן "שורה" עבה של מלית הארטישוק. מגלגלים לגליל ואת הגליל – לשבלול, כאשר את הקצה תוחבים מתחת לשבלול, שלא ייפתח. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מברישים בשמן זית ומפזרים שומשום או קצח. ממשיכים כך עם יתר הדפים.
+ אופים את השבלולים במשך כ-5 דקות, עד שהבצק זהוב ופריך. מגישים מיד.
תגיות: זיתים, בורקס מהיר, מתכון בורקס, מאפה ארטישוק, ארטישוק, אורי שביט, בורקס טבעוני
קטגוריות: מאפים
אמאל'ה פילו!
אבל איתך אני באש ובמים. רק במה צריך להבריש אותם, ומה זה אומר לערום אותם, כל בורקס מורכב מיותר מדף פילו אחד?
ואם פותחים חבילת עלי פילו חייבים להשתמש בכולה? או שיש דרך להוציא חלק ולהשאיר את השאר במקפיא?
כמו שכתוב – לא צריך לערום! זאת שיטת קיפול שמשתמשים בה בדף אחד כל פעם. הדפים מאד דקים, אין סיכוי להפריד חלק, את מה שנשאר עוטפים חזרה היטב בניילון ומאחסנים במקרר עוד יום מקסימום יומיים.
את האיור עשיתי לבורקס שוקולד, אבל זה אותו רעיון:
vegansontop.co.il/vegan-chocolate-rolls/draw
איור גאוני
אז כל בורקס הוא רבע עלה פילו בעצם?
יש מצב שזה יעבוד עם עלי סיגר וזהו?
ובמה להבריש?
אויש, בשבלולי שוקולד עשיתי רבע כנראה. זה אמור להיות חצי או עלה שלם.. לא ניסיתי עם עלי סיגר, לא נראה לי שתהיה בעיה אבל זה מרקם אחר. להבריש בשמן זית 🙂
על החיים ועל המוות, נראה לי שאני מנסה את זה מחר
את קורעת אותי 🙂 זה משהו שאני גומלת ממנו אנשים בסדנאות, הפחד מהפילו, בהההההה!
אמאלה, לא הבנתי כלום! את אומרת שכל שבלול מורכב מדף פילו אחד? אבל בתגובה כתבת שאי אפשר להפריד אותם!
זה פשוט נראה לי אחלה מתכון לעשות טבילת אש עם פילו..
התכוונתי שאי אפשר להפריד רק חלק מהחבילה הקפואה ואת השאר להחזיר להקפאה.. מפשירים את כל הגליל, רצוי 24 שעות במקרר. ואז פותחים – מגולגלים בו כ-10 דפים גדולים יחסית ודקים מאד – להפריד אותם בעדינות רק אחרי הפשרה. בהצלחה!! 😉
הכנתי, זה נסיון ראשון שלי עם פילו, והיה מדהים! הטעם נהדר, והם התחסלו ראשונים בארוחת השבועות שלנו! מה שכן, השבלולים יוצאים גדולים והמלית הספיקה לשישה רק..
אז כנראה מילאתם אותם בנדיבות! 🙂 בכל מקרה תמיד כדאי להכין כפול.. זה אכן נחטף!
תודה רבה רבה,
הכנתי את זה לשבועות , היה להיט!כל כך טעים.
המילוי טוב אפילו כממרח.
תודה על מתכון מעולה! הכנתי לשבועות וזה היה ההיילייט של הארוחה, כולם ממש התלהבו.
היי
יש איך לקצר תהליכים- להכין מראש?
נניח, להכין את השבלולים, לשים במקרר ולאפות לפני ההגשה?
או שהבצק יתייבש ככה?
תודה רבה 🙂
עדיף לא מקרר – הייתי אופה 2-3 דקות, מקפיאה ואז משלימה אפייה אחרי ההקפאה.