קרעפלך טבעוניים: כיסוני בצק ממולאים
בשבועות האחרונים התחלתי לחשוב על הכנת קרעפלך (כן, עם ע' של יידיש!) ואני קצת לא מאמינה בעצמי שעשיתי את זה. הם יצאו ממש כמו שזכרתי ועם מילוי טעים שגרם לאורן ולי לטרוף בארוחה אחת את כל מה שהכנתי
מוקדש באהבה לנשות המשפחה הבשלניות שכבר לא איתנו: סבתא סיסי, דודה אורה ואמא שלי יהודית, שבטוח גאות בי מלמעלה.
שלוש נשים היו אחראיות במשפחה שלי על המרק של ראש השנה: אמא שלי על המרק עצמו (לא היה מרק יותר טעים משלה באף בית בארץ), סבתא סיסי (שרה) על הקרעפלך ולימים כשהתעייפה כבר תפסה את הפיקוד הבת שלה, אורה. אצלנו בראש השנה אכלו קרעפלך – אני זוכרת אותם עם בצק טיפה עבה שכיף לנגוס בו, במילוי שכבר מזמן יצא אצלי מהתפריט. לאחרונה נזכרתי בהם, לא יודעת למה – אולי אלה החגים שהתקרבו והגבירו את הגעגועים, אולי יום השנה של אמא שגם הוא מגיע באותה תקופה (19 שנה בחודש הבא וכאילו רק עכשיו נפרדנו) ואולי הגעגוע אל הבן שלי שחזר לניכר וכל כך אוהב קרעפלך, כאלה שאוכלים ככה, עם הרבה בצל מטוגן, מחוץ למרק.
בדיון שהתעורר בשידור החי לקראת החג בקהילה של טבעוניות נהנות יותר (כדאי מאד להצטרף!) התברר לי שיש לא מעט משפחות בהן גם בראש השנה אוכלים קניידעלך במרק. כן, הם אולי עשויים מקמח מצה אבל מתברר שזה לא מונע מאנשים להגיש את הכדורים האלה גם בימי חמץ מוחלטים (לא שאני לא מבינה אותם, אני מתה על קניידעלך!). שמעתי לזה כל מיני הסברים מעניינים וגיליתי שיש כאלה שאוכלים קרעפלך דווקא בערב כיפור ובהושענא רבה.. כל עדה וכל משפחה ומנהגיה.
אם אתם מאלה שמעדיפים קניידעלך – הנה מתכון מעולה לקניידלך בדיוק בשבילכם
לא משנה מה נהוג אצלכם במשפחה, אני ממליצה לכם בחום למצוא מועד ראוי להגשת הכיסונים היהודיים הכי טעימים בסביבה – הכנת הבצק הכי פשוטה בעולם והמילוי טעים בצורה יוצאת דופן, באחריות! מלאכת המילוי לא מסובכת בכלל וזה בדיוק הזמן להתייחד עם זכרונות הילדות מארוחת החג ולחשוב על כל הנשים הנפלאות והאהובות שאינם עוד איתנו, להרגיש חלק משרשרת של זוגות ידיים שמילאו את צלחות המשפחה בכיסונים של אהבה.
אל תפספסו את כל הטעים בואו לעקוב אחרי גם באינסטגרם!
חדשות טובות לשנה החדשה: ישראל מהמדינות המובילות את מגמת הטבעונות העולמית
בשבוע שעבר יצרה איתי קשר עורכת אתר Chef's Pencil האוסטרלי כדי לספר לי על מחקר בינלאומי שיזם האתר, שנועד לדרג את מדינות העולם לפי מידת הפופולאריות של המגמה הטבעונית, כשבסיס הנתונים הוא רמת החיפוש אחרי מידע הקשור בטבעונות בגוגל. ישראל, באופן לא מפתיע, התמקמה במקום השלישי המכובד – מיד אחרי בריטניה ואוסטרליה. בגרף הבא אפשר לראות את הזינוק שהתרחש בהתעניינות בטבעונות בישראל החל משנת 2011 ואיך ישראל הובילה בעולם משך שנים אחדות עד שהתמקמה במיקום הנוכחי.
קרעפלך טבעוניים: כיסוני בצק במילוי שעועית אדומה, פקאן ובצל מטוגן
אצלנו במשפחה הגישו אותם משולשים, עם קצוות קצת עבים ומילוי שלפעמים הציץ מהבצק – אני החלטתי לתת להם נגיעה של סטייל ולהצמיד את הפינות לצורת טורטליני. כך או כך הם יהיו טעימים לכל מי שיישב מסביב לשולחן החג.
חומרים ל 35-40 כיסונים
** ראו הערות ושינויים בסוף המתכון
לבצק:
2 כוסות קמח לבן
1 כפית שטוחה מלח
3/4 כוס מי ברז חמים
1 כף שמן זית
למילוי:
1 כוס שעועית אדומה מבושלת (אפשר מופשרת או מקופסא, שטופה)
1 בצל גדול קצוץ דק
1 כפית עלי תימין טריים
חופן אגוזי פקאן קצוצים (כ-1/3 כוס אחרי הקיצוץ)
1/4 כוס מים
4 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס
2 כפות בצל ירוק או עירית, קצוצים דק
+ מכינים את הבצק: מערבבים בקערה קמח ומלח. מוסיפים שמן ומים ולשים 2-3 דקות עד לקבלת בצק רך וחלק. אם צריך, מוסיפים מעט קמח. מכסים בניילון נצמד ומניחים בצד למשך חצי שעה.
+ מכינים את המילוי: מחממים במחבת 3 כפות שמן זית מעל להבה בינונית-גבוהה ומטגנים את הבצל עם עלי התימין במשך כ-10 דקות, לריכוך מלא. מומלץ להנמיך מעט את הלהבה במהלך הטיגון ולערבב מדי פעם, כדי שלא ייחרך.
+ מועכים או טוחנים גס (ב"פולסים") את השעועית האדומה ומוסיפים לבצל שבמחבת יחד עם הפקאנים הקצוצים. מוסיפים כף שמן זית וממשיכים לטגן עוד כ-5 דקות. מוסיפים 1/4 כוס מים, מלח ופלפל שחור ומערבבים היטב. ממשיכים לבשל עוד כ-2 דקות ומסירים מהאש.
+ מחליטים אם להשאיר את התערובת גסה (ככה אני עשיתי) או לטחון במעבד מזון לתערובת אחידה יותר (בכל מקרה אני לא ממליצה לטחון לעיסה ממש אלא להשאיר קצת גס). מוסיפים בצל ירוק או עירית, מערבבים וטועמים – אם צריך מתקנים תיבול.
+ מרדדים וממלאים: מחלקים את הבצק ל-2 או 4 חלקים שווים. מקמחים משטח עבודה ואת המערוך ומרדדים לעלה דק בעובי של כ-2 מ"מ (אפשר לרדד במכונת פסטה אם יש לכם). קורצים בעזרת כוס או קורצן עוגיות לעיגולים בקוטר 7-8 ס"מ ומרטיבים במעט מים את השוליים של כל עיגול.
+ מניחים 1/2-1 כפית מהמילוי במרכז כל עיגול ומקפלים לצורת חצי סהר. מהדקים היטב את השוליים ואם רוצים צורה כמו בצילום, מצמידים את שתי הפינות התחתונות זו לזו ומהדקים לטבעת.
+ ברור שנשאר בצק – לשים אותו ומרדדים שוב כדי שיהיו כמה שיותר קרעפלך. ממשיכים כך עד שמסיימים את כל הבצק והמילוי. מכסים את הכיסונים עד לבישול.
+ מרתיחים שפע מים עם מלח בסיר וכשהמים רותחים מכניסים בסבבים בכל פעם כמה כיסונים ומבשלים 2-3 דקות, עד שהבצק הופך שקוף והכיסונים צפים. מוציאים ומגישים עם מרק ירקות עשיר וטעים או עם רוטב יוגורט טבעוני או עם המון בצל מטוגן.
מזמינים מתנה טעימה לחג – "המטבח הטבעוני שלי" עכשיו במבצע
אוסף ענק של מתכונים לראש השנה מחכה לכם כאן
הערות ושינויים:
לא ניסיתי קמח אחר – אני מאמינה שקמח כוסמין לבן יכול לעבוד.
אפשר להשתמש בקטניות אחרות – למשל עדשים שחורות או שעועית שחורה יתאימו מאד.
אפשר להשתמש באגוזים אחרים – למשל אגוזי מלך.
שימו לב שאין קרעים בבצק, אחרת הכיסון יתמלא מים בזמן הבישול.
תגיות: איך מכינים קרעפלך טבעוניים, מרק ירקות, ראש השנה, קרפלך, קרעפלך, כיסונים, שעועית אדומה, איך מכינים קרפלך טבעוני
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
הי אורי,
אפשר להשתמש בקמח ללא גלוטן?
תודה מראש ושנה טוב ומתוקה 🍎🍯
לא ניסיתי.. אני לא יודעת איך הקמח הזה יתנהג בפסטה – אולי גוגל יידע לענות.
הי אורי
מה הדין לגבי הכנה מראש של יומיים שלושה? זה יהיה עדיין טעים?
היי אפשר להכין את הבצק ולתת לו לנוח לילה במקרר?
כן, לדעתי לא תהיה בעיה.
הי אורי 3>
תודה על העמוד הזה
את חושבת שאפשר להכין אותם יום יומיים לפני?
בטח! אפשר להכין יום לפני ולהשאיר בכלי סגור כשהם לא מבושלים או לבשל, לעטוף במעט שמן זית ולשמור ככה בקופסא סגורה עד להגשה. כמובן לשמור במקרר.
אה ואפשר גם להקפיא 🙂
תודה רבה!!
איכשהו לא מצאתי את השובה שלך ומיהרתי לשלוח שוב את השאלה- תתעלמי…
חג שמח ושנה אחרת וטובה 🙂
שנה נהדרת עירית!
הכנתי היום. טעים מאוד, מאוד.
חלק בישלתי במים רותחים וחלק אפיתי בתנור.
לשני אופני הכנה תוצאות מאוד טעימות.
תודה רבה.
איזה כיף לשמוע! לא הייתי חושבת לאפות, פשוט הברשת בשמן ואפית? או משהו אחר?
אפשר לוותר על האגוזים? לשים משהו אחר במקומם?
אפשר לוותר, פשוט להוסיף עוד קצת שעועית ובצל.
הנחתי על נייר אפייה בלי לשמן בטמפ' 180 מעלות.
לא מדדתי זמן אפייה.
הקפאתי כמות גדולה לפני בישול או אפייה. בדקתי אפייה ובישול בלי להפשיר, ישר מהמקפיא.
תוצאות היו טובות מאוד.
תודה רבה אורי.
נשמע נהדר, תודה!!
לא מבשלים אותם בתוך מרק?
אפשר אבל לטעמי פחות רצוי כי הם יכולים להשיר פירורים קטנים ולהעכיר את המרק.
הבצק יצא דביק ומאוד לא נוח לעבודה גם כשהוספתי קמח. היה בלתי אפשרי לקרוץ עיגולים שישמרו על הצורה שלהם, להכניס בו מילוי ולסגור. זרקתי אותו ואת המלית הכנסתי לדפי אורז.
היי אושרת, מצטערת לשמוע! באיזה קמח השתמשת? נתת לבצק לנוח? זה מתכון שנוסה הרבה פעמים על ידי ועל ידי אחרים אז זה מוזר..