קציצות שאריות
או איך גיליתי דרך גם לנצל שאריות, וגם להכין מאכל מהיר בריא וטעים שאפשר לשלוף מהמקפיא בכל עת
מאת אסף מבורך
אני מאוד אוהב לאלתר במטבח וכמעט אף פעם לא עוקב אחרי מתכון במדויק, אלא קורא את המתכון ומנסה להבין מה הרעיון מאחוריו. איפה יש מקום לאלתר. זה התחיל מתוך נסיון לשדרג מתכונים שיהיו בריאים יותר, וכמובן שבמעבר לטבעונות נמצא יעיל מאוד ב"טבעון" מתכונים, אבל גם קשור כנראה לצורך שלי לייצר נוסחא מהמתכון וכך להשתחרר מהתלות בו. הסיפור של הקציצות פגש עוד אהבה שיש לי, והיא בלמצוא דרכים יעילות וקצרות להכין אוכל.
כבר די הרבה זמן שאני מפנטז על קציצה בסטייל Veggie Burger, קורא מתכונים, לומד את הטכניקה. יש משהו שמאוד קוסם לי בקציצות האלה, יש בטעם שלהן הרגשה של אוכל מהיר, ג'אנקי ומנחם, שלפעמים מתחשק וחסר ממנו. מצד שני הן עמוסות בכל טוב ומהוות פצצת בריאות, במיוחד לאלה שלא אוכלים מספיק ירקות ירוקים או קטניות.
ערב אחד, בעודי לבד עם שלושת הילדים ורינת ביציאת בנות, החלטתי לנסות. זה התחיל מזה שפתחתי את המקרר, לחפש מה אפשר להכין לארוחת ערב לשלושת הפיות הרעבים שבאחריותי. כל מה שהיה שם זה שאריות משעממות מארוחות קודמות. לאכול את מה שנשאר לא התחשק, אבל גם להכין משהו חדש כשיש כל כך הרבה במקרר לא נראה לעניין…
מצאתי את עצמי מערבב בבלנדר אורז מבושל שנשאר במקרר, יחד עם תבשיל שעועית שלאף אחד כבר לא התחשק לאכול, הרבה עלי תרד וקצת טחינה. מדי פעם עלתה בי המחשבה שבסוף הכל ילך לפח וחבל על כל הטרחה, אבל העיסה נראתה לא רע אחרי כמה דקות של עבודה. אחרי שהוצאתי את העיסה מהבלנדר הוספתי לה קמח חומוס כדי לעזור לה להתגבש יותר. חיממתי מחבת ובלי שמן צרבתי את הקציצות, שקיבלו מראה וריח מעולה. להגשה גייסתי פיתות ביס ביתיות (מתכון בקרוב), שלתוכן נדחקו שתי קציצות לכל פיתה יחד עם רוטב צילי מתוק באחת ובשניה קטשופ.
119 מלים בדיוק על קטשופ, אני חושב שהקטשופ מושמץ מדי. הורים, בעיקר כאלה שהם גם אניני טעם, אוהבים לשנוא את הקטשופ כי הוא סימפטום לסגירות לטעמים מתוחכמים, בעיקר אבל לא רק אצל ילדים בררנים. יש מקרים קיצוניים של ילדים, שמצמצמים את עולמם הקולינרי ל"הכל עם קטשופ". וגם יש מקומות שבהם סופרים את הקטשופ בתור הירק של הארוחה. אבל עבור אנשים שאינם חוששים מתיוג כזה ושאוכלים בריא ומגוון, אני דווקא מציע לראות בקטשופ ידיד לעת צרה ולהשתמש בו כדי לקדם אכילת אוכל בריא. קטשופ איכותי עשוי מעגבניות ותבלינים בסך הכל, והוא איננו דבר רע. אפשר בעזרתו לקדם מאכלים שאין להם שום סיכוי אחר להגיע לפיו של ילד סרבן. כדאי לשים לב שהקטשופ לא הופך למרכיב בכל ארוחה וגם שיהיה איכותי.
אחרי הפעם השניה שהכנתי את הקציצות, קרו שני דברים חשובים שהפכו את המתכון הזה לשווה פוסט. האחד שהבנתי שיש כאן תבנית מאוד פשוטה, שאפשר לנצל איתה בכל פעם את מה שיש בבית. כל מה שצריך זה משהו ירוק (תרד, קייל, קולרד, ברוקולי, או כרובית), איזה שהוא דגן (אורז, קינואה, והכי כדאי שיבולת שועל) וקטניות בשביל הערך התזונתי והטעם (כל תבשיל שעועית או עדשים מכל סוג שהם, בטח אפשר גם אפונה אבל לא ניסיתי). מעבר לזה מוסיפים תבלינים, טחינה גולמית וקמח חומוס בשביל הגיבוש. שיבולת השועל התגלתה כמוצלחת מאד ואני ממליץ עליה. יש לשיבולת שועל יכולת לגבש את העיסה, בעיקר כשהלביבות מתקררות מעט. בנוסף יש לה טעם עדין ולא משתלט ובונוס שהיא גם ללא גלוטן.
הדבר השני שקרה הוא שהקציצות האלה הפכו לדרך מצוינת לייצר ארוחה כיפית ובריאה בזמן קצר. את הקציצות שנותרו אחרי הארוחה הקפאנו, וכך בכל פעם אפשר היה לשלוף אותן לטובת ארוחה ספונטנית, במיוחד אחרי שרינת שידרגה את צורת ההגשה שלהן והן הפכו למעדן אהוב מאוד על הבנים שלנו.
עד כדי כך ההצלחה היתה גדולה שהיום, משנגמר הסטוק שבמקפיא, מצאתי את עצמי מכין אותן מבלי שהיו שאריות. כלומר מכין גם את הדגנים והקטניות מההתחלה רק עבור הקציצות…
קציצת שאריות
הקציצות האלה נעשו עד כה ללא מתכון ולכן זה לא מדויק. אבל זה כל הקסם של הקציצות האלה – הן יספגו כל מה שתעשו ויחזירו לכם אהבה בכל מקרה. אפשר לשים יותר אורז או פחות קטניות, אפשר יותר קמח חומוס וגם פחות (עדיף פחות בשביל העסיסיות). אין כאן נכון לא נכון, יש כאן הזמנה לניסוי טעיה (ככה אני מבשל תמיד…) והזדמנות ללמוד מה טעים לכם יותר לפעם הבאה (גם בתיבול) הרעיון הוא לייצר משהו חדש וטעים ממה שיש כבר בבית ועומד מוכן במקרר. אולי אפשר גם לאפות אותן בתנור. לא ניסיתי. אולי אפשר לטגן אותן בשמן. אני לא מתכוון לנסות 🙂
תלוי בגודל שלהן, אבל מהכמויות האלה יתקבלו בערך 20 קציצות
1 כוס עדשים מבושלות (או שעועית אדומה או שחורה מבושלת או כל שאריות אחרות של קטניות)
1 כוס שיבולת שועל יבשה חלוטה במים רותחים (אפשר במי הבישול של הירוקים או העדשים) – או כל מנת דגנים שנשארה במקרר
4 כוסות עלים ירוקים או ברוקולי חלוטים במים עד לריכוך קל (תרד לא צריך לחלוט ועדיף שלא) – או כל ירק אחר כיד הדמיון הטובה עליכם. קחו בחשבון שהברוקולי הוא הכי פחות דומיננטי בטעם הסופי של הקציצה לעומת עלים ירוקים
½ כוס קמח חומוס (בערך) – אם אין אפשר להחליף בסולת
1-2 כפות טחינה גולמית
לתיבול: מעט שמן זית, שן שום, כמון, זרעי כוסברה טחונים, קינמון, קארי, אפשר גם צ'ילי חריף מיובש, מלח
+ במעבד מזון מערבבים את כל החומרים, חוץ מקמח החומוט, עד שהתערובת כמעט אחידה (עדיין רואים שאריות מהעלים הירוקים). מעבירים את העיסה לקערה ומוסיפים קמח חומוס בהדרגה עד שהעיסה מסמיכה מעט, כמו בצק רך מאד ודביק. בשלב הזה צריך להפעיל שיקול דעת, אי אפשר לדעת בדיוק כמה קמח חומוס לשים כי זה תלוי בכמות הנוזלים שיש בשאר המרכיבים. בכל מקרה כדאי לשים כמה שפחות קמח חומוס בגלל ההשפעה שלו על העסיסיות בסוף.
+ מחממים מחבת נון סטיק (או "טפלון", רצוי כבדה). יוצקים בכל פעם מעט מהעיסה בעזרת כף ליצירת הקציצות ומכסים. אחרי 1-2 דקות, כשהחלק התחתון של הקציצות משחים, הופכים אותן ומשטחים בעזרת תרווד. שימו לב – לא שמים שמן במחבת. הקציצות מוכנות כאשר שני הצדדים צרובים למראה והתוכן עדיין לא לגמרי יבש.
+ להגשה: שמים שתי קציצות בלחמניה מרוחה צד אחד בקטשופ וצד שני במיונז (טבעוני), אפשר אולי גם חרדל, וחריף. מוסיפים ירקות כמו עגבניה וחסה ומכניסים לטוסטר לחיצה לכמה דקות לצריבה של הלחמניה.
לבלוג "ילדים טבעוניים" של אסף ורינת מבורך
תגיות: ארוחת ילדים, עדשים, אורז, שיבולת שועל, תרד, קמח חומוס, אסף מבורך, קציצות, ילדים טבעוניים
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
נראה נפלא! תודה
נראה טעים ונשמע קל מאוד להכין. אידיאלי.
נראה מעולה.
זאת בדיוק הגישה שלי כשאני מכינה אוכל. "מה שאפשר ממה שנשאר"
אני הולכת לנסות את זה היום, באמת תהיתי מה אני אעשה מעלי החמציץ שיש לי במקרר
כיף של מתכון תודה
בדיוק היום הכנתי את הפשטידה הזו:
http://cooking.einatnutrition.co.il/?p=667
שהיא דומה מאד למה שאסף עשה.
כלומר, אפשר להשתמש גם בטופו בתור חומר מדביק (דמוי גבינה).
אנחנו הכנו קציצות דומות בעבר עם חוביזה מהגינה וגם עם סרפדים! בריא, ירוק וטעים. תודה על עוד פוסט מגרה ומעורר תאבון…
חוביזה? סרפדים? מה זה את נשואה לבן של ארגונום במקרה? 🙂
קציצות חובזה זה מאוד נחמד. החובזה היא מן גרסה עדינה של תרד.
סרפדים קצת יותר מידי עדינים.
היי אסף, הכנתי את הקציצות שלך ואח"כ הכנתי משהו בהשראה ויצא ממש טעים:
70 קציצות:
4 כוסות של ירקות קצוצים בפומפיה דקה:
> 2 בצלים
> 3 שיני שום
> 1 תפוח אדמה
> 3 גזרים
> 2 קישואים
1 כוס אגוזים קצוצים
2.5 כוסות שיבולת שועל (לפני השריה)
2 כוסות עדשים אדומות מבושלות (1 כוס לפני בישול)
חצי כוס קמח מלא
חצי כוס טחינה גולמית
תבלינים
—
מערבבים הכל, זה הופך לעיסה די דלילה, אך באופן מפתיע הקציצות אכן מתגבשות ולא מתפוררות. אפשר להכין קציצות בטיגון ואפשר בתנור, בשניהם יוצא טעים.
איזה כיף! ויופי של וריאציה למתכון!
אני הולך לנסות אותו 🙂
תודה על המתכון!
ניסיתי את הקציצות בגרסת השאריות הביתית (בלי ירוקים, אבל עם מבחר ירקות מגוררים בפומפייה ותבשיל חומוס בעגבניות בתור הקטניות…).
למרות ההמלצה על הכנה במחבת, אצלי כל בני המשפחה הסכימו פה אחד שדווקא אפייה עם קצת פירורי לחם וגם בלי יצאה הרבה יותר קריספית וכיפית מאשר גרסת המחבת (למען המדע הכנתי חצי כמות כזאת וחצי כמות כזאת. מאלו שבתנור לא נותר דבר) 8)
הי יעל,
תודה על התגובה! אני חושב שההבדל בין ירקות מגוררים לבין עלים ירוקים הוא בכמות הנוזלים הגדולה יותר שיש בירקות, ולכן אולי זה טוב יותר בתנור. ננסה גם 🙂
דרך אגב יש לך בלוג שווה!
בשיבולת שועל יש גלוטן, כמובן, והיות שזה עניין של בריאות ולא של בריאתנות – נא להיזהר מהצהרות זחיחות שכאלה.
מה אפשר במקום שיבולת שועל?
אפשר לנסות קמח או סולת
מה אפשר לשים במקום קמח חומוס?