מתכונים טבעוניים שעושים וואו
אחרי שתכינו לאורחים שלכם צלי דלורית בתבלינים ותפוזים על מצע אורז מלא בכל טוב, אף אחד כבר לא יגיד לכם שאוכל טבעוני הוא דל, אפור, עצוב ומשעמם
כשאני חושבת על מתכון חדש, הרבה פעמים הרעיון הראשון מתחיל בתמונה שיש לי בראש. ככה נולדה גם המנה הזאת – דמיינתי לעצמי תבנית גדולה, צבעונית וריחנית, שאפשר להביא למרכז השולחן בארוחת שישי או חג, מנה שאפשר לפרוס ולהגיש לעיני הסועדים, כשהניחוחות של התבשיל המהביל מתפרצים לכל עבר. כזאת שהנשימה של האורחים תיעתק מול המראה שלה ורק אחר כך שגם יתמוגגו מהטעם.
היום כבר ברור לי שאת ה"וואו" הזה אפשר לבצע גם בלי להזדקק למוצרים מן החי. עם ירקות שאפשר לצלות ולהגיש בשלמותם, עם השפע הצבעוני של חומרי הגלם מן הצומח, שמוכיחים לי שוב ושוב שאין דבר רחוק יותר מלומר על אוכל טבעוני שהוא דל, אפור, עצוב או משעמם. יצאתי לסיבוב הקניות הסתווי שלי בשוק, שזרח כולו בצבעים כתמתמים של פירות הדר והמון סוגים של דלועים יפהפיים, והמנה פשוט הופיעה לנגד עיני כאילו מעצמה. כדי להשלים את התמונה – הוספתי גם קינוח כיפי ומרענן.
רוסט דלורית בתבלינים ותפוזים על אורז מלא
דלורית צלויה בשלמותה בעלת טעם עמוק ומתקתק ונימוחות נפלאה, עטופה בניחוח תבלינים והדרים. מנה שעושה וואו.
חומרים ל 6-8 סועדים
2 דלוריות גדולות, קלופות בשלמותן
לציפוי תבלינים:
1 כפית פלפל שחור שלם או גרוס גס
1 כפית מלח ים
1 כפית תרמילי הל
1/2 כפית זרעי כמון
1/2 כפית זרעי שומר
1/2 כפית גרגרי פלפל אדום (לא חובה)
2 כוכבי אניס
2 מסמרי ציפורן
קליפה מגורדת מתפוז אחד
1/2 כוס שמן זית איכותי
לאורז:
1/2 1 כוסות אורז בסמטי מלא
3-5 כוסות מים רותחים
1/2 כוס שקדים פרוסים, קלויים
חופן חמוציות קצוצות
חופן עלי מרווה קצוצים
חופן עלי טימין טריים
מיץ מתפוז קטן
3 כפות שמן זית
מלח ים
1 תפוז פרוס דק
1 בצל גדול פרוס לטבעות
8 שיני שום שלמות
להגשה: פטרוזיליה קצוצה
+ מכינים את ציפוי התבלינים: כותשים גס את כל התבלינים, רצוי במכתש ועלי. מעבירים לקערית ערבוב, מוסיפים את שמן הזית וקליפת התפוז המגורדת ומערבבים היטב.
+ מתבלים את האורז: שוטפים את האורז, מסננים ומניחים בקערה. מוסיפים שקדים, חמוציות, מרווה, טימין, מיץ תפוזים, שמן זית ומלח ומערבבים היטב.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ משמנים תבנית גדולה בשמן זית ומשטחים על התחתית את טבעות הבצל. עליהן משטחים את האורז המתובל בשכבה אחידה, מוסיפים את שיני השום ומניחים עליו את פרוסות התפוזים.
+ עוטפים היטב את הדלוריות הקלופות בתערובת השמן והתבלינים ומניחים על האורז שבתבנית. יוצקים בזהירות 3 כוסות מים רותחים ומכסים היטב – רצוי במכסה אטום או בשתי שכבות מהודקות של נייר אלומיניום. מידת האיטום של התבנית תשפיע על מהירות בישול האורז.
+ מכניסים לתנור וצולים במשך שעה. מוציאים, פותחים את הכיסוי ובודקים אם האורז רך. במידה ולא, מוסיפים 1-2 כוסות מים רותחים, מכסים ומחזירים לתנור לחצי שעה נוספת.
סלט אנונה והדרים
סלט פירות מרענן וממכר, שילוב של המתיקות והמרקם החלק של האנונה עם העסיסיות והחמצמצות ההדרית. עיקר העבודה הוא ניקוי האנונות, מאמץ קל ששווה כל ביס.
חומרים ל-4 מנות
4-6 אנונות בשלות, מפורקות לנתחים ומנוקות מגרעינים
2 תפוזים מפולטים לפלחים (ללא הציפוי הלבן)
1 אשכולית אדומה מפולטת לפלחים (ללא הציפוי הלבן)
קליפה מגורדת ומיץ מתפוז קטן
מיץ מלימון קטן
להגשה: חופן עלי נענע טריים, פרוסים לרצועות
+ מניחים בקערה את נתחי האנונה, פלחי התפוז והאשכולית, מיץ לימון ותפוז וקליפת התפוז. מערבבים.
+ מעבירים לקעריות הגשה, מפזרים רצועות נענע ומגישים.
תגיות: מתכון חגיגי, דלורית, אורי שביט, פסח, ראש השנה, צלי טבעוני
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
נראה קל להכין וטעים עד מאוד. ככל הנראה זאת תהיה הארוחה הערב!
בהחלט מנה שעושה וואו.
התבלבלתי והוספתי את המרווה והטימין לציפוי הדלורית במקום לאורז ובכל זאת יצא מעולה (בעצם מה יכול להיות רע במרווה וטימין על דלורית?). מהציפוי השמטתי את השומר והאניס שאני לא אוהבת, ובאורז החלפתי את השקדים בגרעיני דלעת ואת החמוציות בצימוקים כי זה מה שהיה.
בתבנית שכוסתה בנייר אלומיניום הצלייה לקחה כשעה וחצי, ועוד כמה דקות בלי הכיסוי לאידוי נוזלים והשחמה.
נשמע נהדר!
אני מעוניינת להכין את הדלורית בלבד ללא האורז (זה לליל הסדר ואצלנו לא אוכלים אורז בחג), האם לאפות את הדלוריות בתנור אחרי ציפוי בתבלינים עטופות בנייר אלומיניום או פשוט בתבנית?
לעטוף בנייר אלומיניום אפילו עדיף!
גם אנחנו לא אוכלים אורז..חשבתי לעשות על מצע קינואה.
אגב אלומיניום מאדדד לא בריא! אני לא מביאה ניר אלומיניום במגע עם אוכל בחימום. ממליצה לעטוף בניר אפיה ורק לאחר מכן באלומיניום ואפשר פשור לכסות תבנית בשתי שכבות ניר אפיה ומעליו אלומיניום
מסכימה, עדיף שלא ייגע במזון.
הכנתי לכבוד הטבעוני שלנו לארוחת החג, אחד לאחד רק בלי הל, ויצא פשוט מטורף! אכלו מהמנה הזו כולם, כולל ילדים, הכנתי עם אורז אדום ושחור, והריח היה מדהים, והטעם היה מהמם! תודה רבה!
איזה כיף, שימחת אותי כל כך 🙂 שנה טובה!