ומה לנו יש?
בזמן שישראל מגששת אחרי עצמאותה הקולינארית, המאכלים הלאומיים שלה עדיין נשענים על מסורות מקומיות אחרות. כל עוד הם טעימים וטבעוניים – למי אכפת
כמה פעמים בחיים שלכם אכלתם חומוס? כמה מנות פלאפל יצא לכם ללעוס? מזל טוב, אכלתם אוכל טבעוני. כן, שניים מהמאכלים הלאומיים המרכזיים והאהובים שלנו (אז מה אם "השאלנו" אותם מהשכנים) מתבססים על חומרי גלם מן הצומח בלבד. אז איך זה שגם כאן ממשיכים לשאול אותי "אז מה את אוכלת??", כשכל כך קל להיות טבעוני בישראל?
לקראת יום העצמאות, החלטתי לעשות כבוד למנות הנהדרות האלה. יחד עם החומוס, שיתפתי במסיבה הרבה חברות למשפחת הקטניות: שעועית מאש, שעועית לבנה ושעועית אזוקי וגם עדשים משני צבעים, ולקחתי את הכדור העגול למסע טעמים עולמי בהשראת הפלאפל המקומי שלנו. צירפתי לכל העסק פיתות ביתיות חמימות ליצירת חלבון מלא – שילוב של דגנים וקטניות, שמספק לגוף את כל חומצות האמינו שהוא זקוק להן. ואם כבר מחשבות על בריאות, החלטתי להשאיר את השמן העמוק מחוץ לחגיגה (יש מספיק עשן בחוץ, אתם לא חושבים?) ולאפות את הכופתאות הפריכות בתנור. זה קצת טריקי, כי הן עלולות להתייבש (אהמ, זה קרה גם לי בסיבוב הראשון), אבל שימו לב לטיפים ותצלחו את המשימה. אה, ויש גם סלט חצילים פשוט פשוט וטעים טעים, למה לא.
[showad]
פיתות כיס ביתיות
מתכון של חברי הטוב אסף מבורך, שמתגורר בפורטלנד, מבשל מעולה וכותב נהדר. הוא, בת זוגו רינת ושלושת ילדיהם הפכו לטבעונים בקיץ האחרון, ומאז גם אני זוכה ליהנות מהמתכונים המצויינים שלהם ולקרוא על חייהם החדשים בגולה בבלוג המשפחתי שפתחו. כשגוברים עליהם הגעגועים לארץ, אסף מכין פיתות נהדרות וגם חומוס מצטיין (המתכון כבר מגיע). עד שלא ניסיתי לא הבנתי כמה זה קל, ואיזה אושר יכולה לגרום הצפייה בהן כשהן מתנפחות בתנור. שילובי הקמחים באחריותכם – אפשר רק קמח לבן ואפשר לשלב סוגי קמח בריאים יותר (קמח כוסמין מלא עם קמח חומוס או קמח מלא, קמח לבן וקמח עדשים). מהבצק ניתן להכין גם פיצה וגם פיתות מחבת דקות, אם רוצים.
חומרים לכ-15 פיתות קטנות
5 כוסות קמח (אני הכנתי מ-3 כוסות קמח כפרי כהה ו-2 כוסות קמח פיצה לבן)
500 מ"ל מים חמימים
1/3 כוס שמן זית (אפשר גם פחות)
1 כף מלח
2 כפות סוכר חום
1 כף שמרים יבשים
עלי זעתר או אורגנו מיובשים (לא חובה)
+ ממיסים את הסוכר והמלח במים החמימים ויוצקים לקערה גדולה. מוסיפים את השמן, הקמח, העלים (אם מוסיפים) ולבסוף את השמרים. מערבבים ולשים לבצק מוצק וגמיש. אם הוא דביק מדי אין מה להיבהל, זה משתנה לפי סוגי הקמח ואפשר להוסיף קמח עד שהבצק נוח לעבודה (אבל לא יבש מדי). אל תלושו יותר מדי, רק כמה שצריך.
+ מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים לבצק לתפוח לפחות שעה בטמפרטורת החדר ועד לילה במקרר.
+ מחממים תנור לחום המקסימלי (לפחות 250 מעלות).
+ מוציאים את הבצק מהקערה למשטח גדול ומקומח בנדיבות. מרדדים במערוך לעלה דק ואחיד, בעובי 3-4 מילימטר (שוב, לא להתעסק איתו יותר מדי). קורצים עיגולים בעזרת כוס גדולה, רינג או טבעת להכנת פנקייק (קחו בחשבון שהבצק אלסטי ומתכווץ מעט). מניחים על תבנית שטוחה ומקומחת.
+ מאחדים את השאריות לכדור בצק, מניחים בקערה מכוסה בניילון למשך דקות אחדות, מרדדים שוב וקורצים פיתות נוספות.
+ מכניסים את הפיתות לתנור החם ואופים 5-10 דקות עד שהן מתנפחות (ככה רואים שנוצר ה"כיס") ומשחימות מעט. מוציאים מהתנור ומכסים במגבת למניעת התייבשות. אחרי שהפיתות מתקררות, ניתן להקפיא.
חומוס ביתי
את המתכון קיבלתי מאסף, אבל את הטחינה הרגילה החלפתי בטחינה משומשום מלא, לא רק בגלל הבריאות אלא בעיקר בגלל הטעם. יודעי דבר אומרים שכמה שיותר טחינה, ככה החומוס יוצא יותר טעים. זאת ההזדמנות שלכם לשחק עם הכמויות של הטחינה, הלימון, השום והכמון, עד שתגיעו לחומוס המושלם שלכם. אסף מבשל 500 גרם גרגירי חומוס, משתמש בשליש מהכמות ואת היתרה מקפיא עם מי הבישול, לפעם הבאה שיתחשק. זה כדאי, כי כמה שתכינו יותר פעמים, ככה ייצא לכם חומוס יותר טעים. באחריות.
150 גרם (או 500 גרם) חומוס קטן מזן "הדס", מושרה במים לפחות 24 שעות (מחליפים את המים כל כמה שעות, בלילה אפשר לאחסן במקרר)
1/2 כוס (או יותר) טחינה איכותית רגילה או מלאה
מיץ מ-1 לימון
3-4 שיני שום כתושות
3 כפות שמן זית
1/2 כפית מלח, כמון לפי הטעם
+ מסננים את גרגירי החומוס ממי ההשריה ומעבירים לסיר גדול. ממלאים במים נקיים מעט יותר מכיסוי ומבשלים 3-4 שעות, עד שהגרגירים רכים מאד (בסיר לחץ זה ייקח בערך שעתיים). אפשר להוסיף למי הבישול בצל שלם, אבל לא להמליח אותם.
+ מסננים את הגרגירים, שומרים את מי הבישול ומניחים להתקרר מעט. להכנת הממרח משתמשים ב 1/2 2 כוסות חומוס מבושל.
+ מכניסים את הגרגירים לקנקן הבלנדר (אפשר גם בבלנדר מוט או במעבד מזון), מוסיפים את מיץ הלימון, השום, שמן הזית המלח ומעט כמון. מוסיפים ממי הבישול ששמרתם כמעט עד כיסוי הגרגירים (או קצת פחות) וטוחנים עד לקבלת עיסה אחידה (כמה היא תהיה חלקה תלוי במכשיר, ברצון ובסבלנות שלכם לחכות. אני הכנתי חומוס גרגירי). העיסה צריכה להיות דלילה כדי להיטחן כמו שצריך.
+ מוסיפים את הטחינה (אפשר להוסיף אפילו כוס) וממשיכים לטחון עד שהמחית מתאחדת. מגישים עם שמן זית, פפריקה מתוקה, סומאק, צנוברים או גרגירי חומוס שלמים חמימים, איך שאוהבים.
[showad]
פלאפל עולמי אפוי
למה רק חומוס? החלטתי לגוון עם כל מיני סוגים של קטניות ולייצר כדורונים פריכים בהשראת הפלאפל הישראלי האהוב, עם השפעות מרחבי הגלובוס. האפייה היא החלק הטריקי – מצד אחד אנחנו רוצים מעטפת פריכה ומצד שני לשמור על עסיסיות. עושים את זה עלי ידי הכנה של תערובות רטובות יחסית ושמירה על ציפוי שומני. כדאי למתוח את זמני ההשרייה (שעועית תשמח למשל ל-24 שעות אפילו), רק אל תשכחו להחליף מדי פעם את המים ואם צריך, להעביר ללילה למקרר. כמובן שאפשר לאמץ רק מתכון אחד או שניים ולא להשתגע (כמוני) עם כל הקטניות בבת אחת.
פלאפל שעועית אזוקי (כ-25 כדורים)
1 כוס שעועית אזוקי אדומה, מושרית למשך לילה לפחות
1/2 צרור קטן פטרוזיליה קצוצה
1/2 בצל סגול קצוץ
2-3 שיני שום
3-4 כפות שקדים קלויים גרוסים
1 כף קמח (אפשר מלא)
1 כף פירורי לחם
1-2 כפות שמן זית
מעט מים או מי סודה לפי הצורך
מלח
פלאפל שעועית לבנה (כ-15 כדורים)
1 כוס שעועית לבנה מושרית למשך 24 שעות, מבושלת כשעה במים, לחצי ריכוך (אפשר להחליף ב-2 כוסות שעועית קפואה מופשרת)
1/2 צרור קטן שמיר קצוץ
2 בצלי שאלוט קצוצים
1 שן שום
מיץ מ-1/2 לימון
1 כף קמח (אפשר מלא)
1 כף פירורי לחם
1-2 כפות שמן זית
מעט מים או מי סודה לפי הצורך
מלח
פלאפל עדשים כתומים בניחוח הודי (כ-20 כדורים)
1 כוס עדשים כתומים, מושרים למשך 4 שעות לפחות
1/2 צרור כוסברה קצוצה
1 כפית זרעי כמון, קלויים מעט על מחבת יבשה ושבורים במכתש ועלי
1 כפית זרעי הל, קלויים מעט על מחבת יבשה ושבורים במכתש ועלי
1/2 פלפל צ'ילי קצוץ, עם או בלי הגרעינים (יותר חריף עם גרעינים)
2-3 שיני שום
1 כפית ג'ינג'ר מגורד
1 כף קמח (אפשר מלא)
1 כף פירורי לחם
1-2 כפות שמן זית
מעט מים או מי סודה לפי הצורך
מלח
פלאפל עדשים ירוקים בניחוח תאילנדי (כ-22 כדורים)
1 כוס עדשים ירוקים, מושרים למשך 4 שעות לפחות
1-2 כפיות מחית קארי תאילנדי ירוק
1 כפית גרגירי כוסברה, קלויים מעט על מחבת יבשה ושבורים במכתש ועלי
1/2 צרור כוסברה קצוצה
2 שיני שום
3-4 כפות בוטנים קלויים גרוסים
1 כף קמח (אפשר מלא)
1 כף פירורי לחם
1-2 כפות שמן זית
מעט מים או מי סודה לפי הצורך
מלח
פלאפל שעועית מש מונבטת (כ-15 כדורים)
1 כוס שעועית מש מונבטת במשך יום או יומיים, ללא בישול
1-2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
חופן אגוזי מלך
1-2 שיני שום
1 כף קמח (אפשר מלא)
1 כף פירורי לחם
1-2 כפות שמן זית
מעט מים או מי סודה לפי הצורך
מעט קינמון טחון
מלח
לאפייה
פירורי לחם טחונים דק, שמן זית
או בקבוקון ריסוס מלא בשמן זית (את הבקבוקון ניתן לרכוש בחנויות המתמחות)
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ טוחנים את החומרים של כל סוג פלאפל לעיסה אחידה ודביקה (אם היא יבשה מדי, מוסיפים מעט מים או מי סודה). טועמים את התערובת ומתקנים תיבול במידת הצורך – היא צריכה להיות מתובלת בעוז, הטעמים ידהו מעט אחרי האפייה.
+ מערבבים פירורי לחם במעט שמן זית, ליצירת תערובת פירורית ולחה.
+ בכפות הידיים או בעזרת כף פלאפל יוצרים כדורונים ומצפים אותם בעדינות בתערובת הפירורים. לחילופין, אפשר לרסס אותם בשמן זית.
+ מניחים את הכדורים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, תוך שמירה על רווחים של 2-3 ס"מ (חלק מהכדורים ישתטחו או יתפחו מעט). אופים כ-10 דקות, עד שהכדורים משחימים מעט (אפשר להגביר מעט את חום התנור לקראת הסיום). מוציאים מהתנור ומגישים מיד.
טיפ: נשארו פלאפלים? אל תשליכו! אפילו למחרת אפשר לחמם מעט שמן זית במחבת ולגלגל בו מעט את הכדורים האפויים. מעדן.
5 סודות הפלאפל האפוי
נכון, הוא לעולם לא יהיה בדיוק כמו הפלאפל המטוגן בדוכן האהוב עליכם, אבל הנה כמה עקרונות שכדאי להקפיד עליהם כדי לשחק אותה עם פלאפל שיצא מהתנור:
+ העיסה צריכה להיות לחה ומשחתית. אם היא מוצקה ונוחה מדי לעבודה, סביר שהכדורים ייצאו יבשים. אל תתביישו להוסיף לה מים עד שתגיע למרקם הנכון.
+ אל תשאירו אותה לחכות! הקטניות סופחות נוזלים ואם תחכו, היא שוב תתייבש. אם זה קרה בטעות, נסו להוסיף שוב מעט מים או מי סודה ולערבב היטב. מתקנים תיבול אם צריך.
+ צבע זה לא הכל. עדיף שהכדורים יהיו מעט פחות שחומים ויותר עסיסיים.
+ דואגים לציפוי עסיסי. פירורי לחם לחים משמן, תרסיס שמן איכותי או אפילו ידיים משומנות מעט לציפוי הכדור יעשו לו רק טוב. אני מעדיפה את אופציית הפירורים הפריכה.
+ מגישים מיד. מכניסים את התבניות לתנור ממש לפני הארוחה, המתנה ממושכת לא תעשה לפלאפל טוב. מגישים מיד, רצוי עם מטבלים וממרחים כמו טחינה, גוואקמולי, צ'ימיצ'ורי או פסטו.
על ההנבטה
ההנבטה הראשונה שלי (שעועית מש לכתבה הזאת) התגלתה כהצלחה מסחררת. זה כל כך פשוט – משרים במים למשך כמה שעות, מסננים ומשאירים במסננת מעל קערה. מדי פעם מרטיבים את הקטניות במים, כך שיישמרו לחות (זוכרים את השעועית עם הצמר גפן משיעורי הטבע?). זה הכל. כבר למחרת יתחילו לצוץ נבטוטים קטנטנים ואחרי יום נוסף, יצמחו לתפארה. חוץ משמחת ההצלחה (נהדר להכין עם הילדים), למה בכלל לעשות את זה? כי הקטניות ניתנות לאכילה בטריותן כשהן מונבטות (או אחרי בישול קצר בלבד), כי הן מתעכלות יותר בקלות ובעיקר – כי הקטנית מרכזת את כל יכולותיה בשביל להצמיח את הנבט והופכת בתוך כך לפצצת בריאות מזינה. נסו ותיהנו!
חצילים קלויים עם בצל ירוק
חצילים היו תמיד חלק בלתי נפרד מהשולחן הישראלי, הרבה לפני ש"חציל בטחינה" הפך למכת תפריטי המסעדות. אני אוהבת להשאיר אותם קרובים למקור ולהתענג על בשרם המוצק והטעים של חצילי בלאדי טריים. אם אתם לא נרתעים מהבלאגן, קלייה על אש ישירה תנפיק תוצאה טעימה אפילו יותר.
2-3 חצילים "בלאדי" גדולים ומוצקים
2-3 גבעולי בצל ירוק, קצוץ דק
1/2 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק (לא חובה)
3 שיני שום פרוסות דק
מיץ מ-1 לימון
שמן זית איכותי
מלח גס אטלנטי
+ מחממים תנור לחום מקסימלי (לפחות 250 מעלות).
+ מניחים את החצילים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים בתנור 45 דקות עד שעה, עד שהחצילים רכים ושחומים (אפיית יתר תייבש ו"תעלים" חלק מהבשר). אני לא מחוררת אותם כלל.
+ מניחים את החצילים הקלויים על קרש חיתוך וחותכים בסכין גדולה את אחת הפאות שלהם. מחלצים את בשר החציל החם מהקליפה למסננת שמונחת מעל קערה. מניחים להגיר נוזלים כ-15 דקות.
+ מעבירים את בשר החצילים חזרה לקרש החיתוך ו"חותכים" אותו מעט בעזרת כף עץ שטוחה (מגע עם סכין מתכתית יגרום לו להתחמצן ולהשחיר). מערבבים בקערה עם שאר החומרים, טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.
[showad]
תגיות: קציצות, ממרח חומוס, מתכונים טבעוניים, מאש, ארוחה טבעונית, מש, אורי שביט, שעועית לבנה, הודי, פלאפל אפוי, עדשים כתומות, סלט חצילים, תאילנדי, אזוקי, עדשים ירוקות, חצילים, פיקניק טבעוני, בריא, חומוס, יום העצמאות, פיתות ביתיות, שעועית, פלאפל, קטניות, חומוס ביתי
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
הובכן, אני צמחונית עוד מעט שנה 🙂
מה עם ענייני הb12' כל הברזל וכד'??
מלחיצים אותי בטירוף- שיחסר לי ברזל, היריונות וכו'..- איך את מתמודדת עם זה?
אם כתבת על זה או יש מתכון רלוונטי, יעי- אשמח להפניה.
כיף פה! תודה על השיתוף!!!
עינבל
היי ענבל, תודה על המילים הטובות וברוכה הבאה 😆
את שואלת שאלות חשובות! אני לא מתיימרת להיות מומחית תזונה בשום צורה, אבל נכון – אם לא שומרים על תזונה מאוזנת, גם בצמחונות ובטבעונות יכולים להיווצר חוסרים (יש אוכלי בשר שחסר להם ברזל ובי 12, אגב). בי 12 בדרך כלל חסר מכיוון שאין לנו כבר שום דרך לספוג אותו דרך הטבע. ברזל, לעומתו, בהחלט יש. אני חושבת שצריך פשוט להיבדק – בדיקות רציניות צריכות לכלול גם מגנזיום וברזל וויטמין D ו B12 כמובן ועוד כמה דברים שהם לאו דווקא בסטנדרט הבדיקות הרגיל. ואז לנהוג בהתאם לתוצאות. לדעתי אין ממה לחשוש כל עוד יודעים ומשלימים את החסר אם צריך – בצורת תוסף או בתזונה. אני מכירה מספיק אמהות טבעוניות וילדים טבעונים בשביל להיות בטוחה שהם חיים ממש טוב
יש פורומים של הורים טבעוניים וגם המון חומרים ברשת. ואת הבלוג הנהדר של אסף מבורך, ידידי http://wearemevorach.wordpress.com/
בהצלחה!!
הי ענבל!
כצמחונית מזה 14 שנים, טבעונית בהתהוות ותלמידה במכון לתזונה איטגרטיבית, יצא לי לבחון לא מעט את עניין ה-B12. להלן המסקנות:
ישנן אצות כמו כלורלה וספירולינה המכילות כמויות אדירות של B12. הרבה טבעונים וטבעונאים (אוכלי אוכל חי) צורכים אותן כדי להשלים את החסר. הבעיה איתן: הרבה מהויטמין באצות האלו מופיע בצורתו הלא פעילה, כך שהן לא ממש מפצות על החסך ולעיתים אף יכולות להזיק (כאשר החלקיקים הלא פעילים תופסים את מקומם של אלו הפעילים בתאים). כמובן שהאצות האלו מכילות עוד שלל רכיבים סופר בריאים כמו חלבון בכמויות, כלורפיל ושאר נפלאות שרק בזכותם שווה לצרוך אותם 🙂
בשורה התחתונה, המסקנה שהגעתי אליה לאחרונה בעניין הB12: אין מנוס מתוסף. תוסף כזה קטן, שלוקחים פעמיים בשבוע מתחת ללשון. יש שלל חברות שמייצרות את התוסף ואפשר למצוא אותו בכל בית טבע. מומלץ מאוד – כי עם B12 לא כדאי לשחק. הנזק לטווח ארוך יכול להיות עצום.
ובעניין הלחץ שמופעל עליך – תיהי רגועה. אם את צמחונית בסך הכל שנה אין לך מה לדאוג. לגוף יש יכולת לשמור מאגרים של הויטמין הזה גם לתקופה של 3-4 שנים בכיף 🙂
ובעניין הברזל – כמה שיותר עלים ירוקים! מכל הסוגים. תרד מעולה. קיטניות כמו בשלל המתכונים כאן גם תומכות. אגוזי קשיו גם לא רעים בכלל.
וכמו שאורי אמרה – תמיד טוב להיות במעקב, להתייעץ עם הרופא ואם צריך לקחת תוספים פה ושם. 8)
בקיצור, תהני מהצמחונות ותרגישי טוב!
רוני.
יקירתי, איזה פוסט מושקע ושווה! ויפה כמובן.
2 טיפים – בעניין ההנבטה, "כמה שעות" זה לא מספיק מדוייק… בקיץ יתכן ויספיקו 12 שעות, ולמען הסר כל ספק אני משאירה את המאש במים 24 שעות. בחורף, שימי לב לא כולם משמינים מנחת (הכוונה לקטניה כמובן) ויש לברור ולהוציא את אלו שממשיכים "לישון" אחרת אנחנו מסתכנים בשבירת שן או סתימה, לא עלינו…
ובעניין הפיתות – טיפ שלמדתי (בקריאה) מסמדר זורע ברמק – למי שאין לבנת שמוט (ולי אין כזו), מכניסים לתנור את תבנית התנור ה פ ו כ ה בזמן החימום. זו אוגרת חום רב, ואז מניחים את בצקי הפיתות עליה (כ-5 פיתות בכל נאגלה) ונוצר קסם הפיתות! אללי! בעצם מניחים על ניא אפיה, ואותו מגלישים (יש מילה כזו?) על התבנית הלוהטת. רק בזהירות!
תודה לך יקירה!
תודה רבה לך יקירתי! 😆
מקסים!
פלאפל אוהב לחות… לכן כדאי להנביט, כל קיטניה שמתגלגלת לפלאפל
אפשר גם להוסיף שייקים של ירקות שעושים צבעים ומוסיפים עוד לחות
יפה לך שהיצלחת לאפות, אפשר להחליף את הקמח בקמח חומוס ואת הציפוי בשומשום ויצא גם ללא גלוטן שזה בכלל להיט.
הטיפים שלך לאפיה ינוסו…
חייבת להגיד שבעיני פלאפל חייב טיגון כי משהו בקסם של הפלאפל הוא המים והאש או הלחות שניצרבת ברגע בשמן הלוהט
מזמינה אותך לבלוג של הפלאפל שלי שיש בו עוד מלא על הפלא הזה
http://nettawnevet.wordpress.com
חג שמח
היי איה, תודה! אציץ בבלוג
מסכימה איתך שאין תחליף לטיגון מבחינת טעם ועסיסיות
אבל מהניסיון של הפוסט הזה – יש עתיד גם באפייה 🙂
הנסיונות שלי עד כה בפיתות, חומוס ופלאפל ביתיים לא היו מבריקים – כולם הרבה יותר מוצלחים בחומוסיות/פלאפליות ארצנו ולעתים, כמה שלא נעים להודות, אף בסופר. כשגרנו בחו"ל התוצרים הביתיים שלנו בתחום היו כמובן הטובים בשטח!
אני אתן צ'אנס נוסף למתכונים שכאן.
רוצה לעדכן לגבי הפיתות: הכנתי כבר אי אילו פעמים לפי המתכון של אסף שכאן והוא פשוט נפלא! אני שמה 3 כוסות קמח מלא ו-2 כוסות קמח לבן איזה שיש בבית (רגיל, פיצה, לחם…) ולפחות 75% מכל נגלה מקבלות כיס מרשים והטעם – פנטסטי.
הפסקנו לקנות פיתות!
עכשיו אני צריכה גם מתכון ללחם מתאים לסנדוויצ'ים שלא צריך להתחיל יום מראש ובכלל אני מסודרת.
תודה גדולה לך ולאסף!
כתבת ש"אפשר להוסיף בצל". מה זה נותן?
התכוונתי בזמן בישול החומוס. מה נותן שמוסיפים למים בצל?
טעם 😛
יש גירסא הודית לפלאפל, העשויה מעדשי דאל לבנים. מצויין
http://www.youtube.com/watch?v=fnpp8v9NbmY
מגניב, תודה! 😛
עשית לי חשק להכין פלאפל. אולי השבוע אעשה, מזמן לא הכנתי.
אחלה פוסט.
תודה! 😆
נראה אליפות… אורי, יש איזה טחינה איכותית (מלאה) שאת ממליצה עליה?
היי נדובו, תודה! זה לגמרי עניין של טעם אישי.. יש כמה טחינות מלאות שאני אוהבת, כמו למשל "הנסיך" ו"אל ארז" ויש גם טחינה אורגנית מונבטת ועוד טחינות טובות ואיכותיות. תנסה ותטעם – אני מאמינה שהטעם הקובע הוא בטעימה הגולמית ישר מהקופסא (וכדאי לשים לב שתאריך התפוגה רחוק ככל הניתן – זה אומר שהיא טריה). אני גם מאחסנת במקרר – אפילו כשהיא סגורה – זה מאט את תהליך היפרדות המוצקים מהשמן והיווצרות הגושים המעצבנים בקרקעית (המהדרין הופכים את הקופסא על הראש ובחזרה כל כמה ימים). בהצלחה 🙂
תודה!
מוכן לאתגר, להפוך קופסאות על הראש ובחזרה זה שמי השני…
שלום אורי ראיתי את הכתבה וממש התלהבתי
יש לי שאלה – פירורי הלחם הם חלק מהתערובת או רק לציפוי?
ואם הם חלק מהתערובת האם אפשר תחליף כלשהו (אני רגישה לחיטה)?
ש. שועל? שומשום?
תודה
היי סופיה, תודה!
לגבי שאלתך – פירורי הלחם והקמח הם חלק מהתערובת. אני מניחה שניתן להחליף את שניהם בקמחים חלופיים, כמו קמח חומוס. יש שמכינים פלאפל רק עם אבקת אפייה ו/או סודה לשתיה, אבל צריך לעשות נסיונות. בסופו של דבר התפקיד של הקמח והפירורים הוא לאחד ולייצב את העיסה. אני מציעה לטחון את הכל ולהוסיף מעט קמח חומוס עד שהעיסה יציבה לכדרור עדין (ולא יבשה!). אפילו תאפי כדור או שניים ותראי אם צריך לדלל או להוסיף כדי שלא ייצאו יבשים. בהצלחה!
וואי וואי וואי… הכל נראה כל כך טעים!!!
פלאפל אזוקי היר איי קאם!
אורי, פלאפל אזוקי יוצא אליפות!! אפילו הילדים הבררניים שלי אהבו (את הגרסה המטוגנת) אבל הסכימו לוריאציה בשמחה. יצא ממש טוב. תודה על ההשקעה!
איזה כיף לשמוע! תודה
מעולה! הפוסט הזה יככב מעתה בראש רשימת הקישורים למתכוני עצמאות אצלי באתר 8)
http://shiatsutao.wordpress.com/%D7%AA%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%94/%D7%9C%D7%99%D7%95%D7%9D-%D7%94%D7%A2%D7%A6%D7%9E%D7%90%D7%95%D7%AA/
אז תודה, גם על הפלאפל ובכלל על כל העבודה שלך, שמביאה ברכה בכל-כך הרבה מובנים.
תודה רבה! 🙂