חצילים שלמים במילוי ראגו עדשים שחורות בסגנון פרסי
גם הפעם היתה זו חמותי, שהגישה לשולחן השבת חצילים שלמים ועשתה לי חשק. אני שידכתי אותם לתבשיל עדשים ניחוחי, שיככב בפני עצמו גם על מצע של אורז למשל.
חומרים ל 6-8 סועדים
2 חצילים גדולים, ארוכים, מבריקים ומוצקים
שמן זית
מלח ים אטלנטי
לתבשיל עדשים:
1/2 2 כוסות (כ-500 גרם) עדשים שחורות, שטופות (אפשר להשרות כמה שעות, לא חובה)
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים דק
1/2 כוס תמרים מסוג מג'הול, קצוצים
1/2 כוס רכז רימונים
1 ראש שום ירוק קטן עם הגבעול (החלקים הרכים בלבד)
3 גבעולי סלרי, קצוצים עם העלים
1/2 כפית זרעי כמון, כתושים
1 כפית זרעי כוסברה כתושים
1 כף נענע יבשה
2 כוסות מים
שמן זית
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
להגשה:
נענע טריה קצוצה, פרוסות שקדים קלויות
+ מניחים את העדשים בסיר עם שפע מים (בלי מלח!), מביאים לרתיחה ומבשלים כ-20 דקות עד שהעדשים מתרככות מעט אך עדיין נגיסות. מסננים.
+ בינתיים מכינים את הרוטב: מחממים מעט שמן זית בסיר רחב ומטגנים את השום הקצוץ, הסלרי, זרעי הכוסברה והכמון במשך 2-3 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח (זהירות לא לחרוך). מוסיפים את האגוזים והתמרים ומטגנים יחד 2 דקות נוספות. מוסיפים רכז רימונים ונענע יבשה ויוצקים 2 כוסות מים. מערבבים ומביאים לרתיחה.
+ מוסיפים לסיר את העדשים המבושלות למחצה וממשיכים לבשל אותן ברוטב במשך 15-20 דקות נוספות, עד לריכוך. מוסיפים מעט מים במידת הצורך. מתבלים במלח ובפלפל, טועמים ומתקנים תיבול. מסירים מהאש ומניחים להצטנן מעט.
+ מכינים את החצילים למילוי: שוטפים את החצילים וחורצים אותם לרוחב במרחק של 2-3 ס"מ בין החריצים, כמעט עד הסוף, כך שיווצרו פרוסות עבות המחוברות זו לזו. משמנים היטב בשמן זית מבחוץ ובין הפרוסות ומתבלים אותם בין הפרוסות במלח ופלפל.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ ממלאים את החצילים: מניחים את החצילים בתבנית משומנת ויוצקים עליהם מעט מנוזלי הרוטב כך שיחלחלו לחריצים. ממלאים בזהירות את החריצים בתבשיל העדשים, אפשר לדחוס את התבשיל באצבעות בין הפרוסות. את יתרת התבשיל יוצקים מסביב ובין החצילים שבתבנית.
+ אופים את החצילים ללא כיסוי במשך 45 דקות עד שעה, עד שהחצילים רכים ומשחימים מעט. אם מכינים מראש, ניתן לכסות בסיום ולאפות כמה דקות לפני ההגשה, לחימום. מגישים חם עם נענע טרייה קצוצה ופרוסות שקדים.
לא מצאתי רכז רימונים
יש תחליף ראוי?
לא ממש.. זה טעם מאד ספציפי. אולי אפשר לגוון עם חומץ בלסמי, אבל רק אם אוהבים את האפקט שלו במנות חמות. אם לא, אפשק חומץ בן יין אדום, כדי לתת קצת יותר עניין ועומק.