תבשיל או מרק? מתכון לדאל הודי טעים ומהיר
תקראו לו נזיד, תבשיל או מרק, מבחינתי דאל הודי הוא תשובה מהירה, קלה להכנה והכי טעימה בעולם לכל רגע של רעב. הנה הגרסה שלי, שאתם כמובן מוזמנים לשנות ולגוון לפי הטעם
תמיד שואלים אותי מאיפה הרעיון שלי למתכונים ואני בדרך כלל עונה שאלה חומרי הגלם שמהם הכל מתחיל.. יש חומר גלם מסויים – זה יכול להיות ירק או פרי, קטנית או דגן, אפילו תבלין שפתאום עושה חשק ואז אני חושבת מה בא לי להכין איתו, לפעמים אפילו מדמיינת איזה שהוא כיוון של צבע, צורה, את הצלחת הסופית של המנה, משהו שייתן לי השראה. וזה בדיוק מה שקרה בשבוע שכבר, כשקלטתי שיש לי במזווה 2 קילו עדשים שמזמן לא הכנתי איתן שום דבר מעניין.
עכשיו תראו, אני מתה על עדשים! הן מגיעות בכל מיני צבעים ומרקמים, אפשר להכין מהן מיליון מנות שונות ובעיקר הן חביבות עלי בגלל שהן כל כך ספונטניות – קופצות מהמזווה לסיר ותוך 15 דקות עד מקסימום 40 במקרה שרוצים עדשים שחורות מאד רכות, הן כבר מוכנות, ממש לא חייבים להשרות (כדאי אם יש רגישות בעיכול או אם רוצים להגביר את הערכים התזונתיים שלהן או אם רוצים להנביט אותן. אבל כדי שתהיה ארוחה מהירה וטעימה? לא חייבים בכלל).
מחפשים מתכונים לראש השנה? כולם ממש כאן!
מצד שני, וואלה פתאום קצת שעמם לי ולא היה לי רעיון מה להכין איתן (היו לי גם צהובות, החצויות הדקיקות האלה וגם ירוקות) אז העליתי שאלה לעמוד של טבעוניות נהנות יותר בפייסבוק וקיבלתי מטר משגע של רעיונות: סלטים, תבשילים, מרקים, מילוי למאפים, שניצל (אני אהיה חייבת לנסות את זה!), כדורי "כמו בשר", קציצות ועוד רעיונות. אני בטוחה שלהרבה מהם אחזור, אבל הייתי כל כך רעבה שהלכתי על הכיוון הכי מהיר, הכי משביע ושהכי עשה לי חשק באותו רגע.
דאל! דאל הודי הוא מין מרק-תבשיל מתובל, שאוכלים בדרך כלל כמין תוספת בקערית קטנה לצד אורז וחברים בארוחת "טאלי" הודית. אפשר להכין אותו מכל מיני סוגים של קטניות מפוצלות (כלומר חצויות) ואצלנו הכי נפוץ דאל עדשים. במקרה שלי הכנתי אותו מעדשים צהובות שהן ממש דקיקות ומתבשלות במהירות, אבל כמובן שעדשים כתומות יעבדו באותה מידה. אני עפתי עם התיבול כמו שאני אוהבת, לרוב זה יהיה תבשיל עדין יותר, שמתבסס על בצל, כורכום, ג'ינג'ר וכמון. היו אתם אדוני התבלינים.
עוד מתכונים טעימים עם עדשים:
בולונז עדשים כתומות
נזיד הודי של עדשים ושורשים
סלט עדשים עם תאנים טריות
דאל הודי טעים ומהיר
אצלנו בבית עפנו על התוצאה, חבר שטעם את המרק אמר שהוא "נורא מתובל". מסקנה – תבלינים הם עניין של הרגל וטעם, אני ממליצה להוסיף בהדרגה, לא חייבים את כולם, וללכת לפי תחושת הבטן והחך שלכם. מה שבטוח, התבלינים הופכים את התבשיל הזה לפצצה של בריאות שאפשר להגיש כמו מרק ואפשר לצד אורז.
חומרים ל 6-8 מנות
500 גרם עדשים צהובות או כתומות, שטופות
1 בצל גדול, קצוץ
2-3 שיני שום קצוצות
חופן עגבניות שרי צבעוניות, פרוסות
1/2 צרור כוסברה, קצוצה עם הגבעולים
כמה גבעולי בזיליקום, קצוצים עם הגבעולים
1 כפית זרעי כוסברה
1 כפית זרעי כמון
1/2 כפית זרעי חרדל
1/2 כפית זרעי אניס (לא חובה)
1 כף שורש ג'ינג'ר טרי מגורר
1 כף שורש כורכום טרי מגורר (או 1-2 כפיות תבלין כורכום)
1/2 כפית תבלין קארי
1/2 כפית הל טחון
1/2 כפית קינמון טחון
מלח ים, פלפל שחור גרוס
מעט שמן זית או שמן צמחי אחר (לא חובה)
להגשה:
כוסברה או בצל ירוק קצוץ
פלפל צ'ילי טרי פרוס דק (לא חובה)
+ כותשים גס (רצוי במכתש ועלי) את התבלינים השלמים וקולים בסיר רחב במשך כדקה תוך כדי ערבוב, עד שהם מעלים ניחוח. יוצקים בזהירות מעט שמן ומוסיפים בצל ושום. מערבבים וממשיכים לטגן כ-5 דקות לריכוך והזהבה קלה.
+ אם לא רוצים להשתמש בשמן: "מטגנים" את הבצל ללא שומן בכלל לצריבה, מוסיפים מעט מים או ציר ירקות ורק אחר כך את השום. ממשיכים כרגיל.
+ מוסיפים עגבניות פרוסות, עשבי תיבול קצוצים, ג'ינג'ר, כורכום, הל וקינמון, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות, עד שהעגבניות מתררכות מעט ומגירות עסיס.
+ מוסיפים עדשים, מערבבים ומטגנים עוד כשתי דקות. יוצקים מים עד לגובה של כ-2 ס"מ מעל תכולת הסיר ומביאים לרתיחה.
+ מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים 20-30 דקות עד שהעדשים רכות מאד והטעמים מעמיקים. אם צריך מוסיפים עוד מים.
+ יוצקים לקערות הגשה, מעטרים בעשבי תיבול טריים ואם רוצים מוסיפים פלפל חריף.
אל תשכחו לצלם ולתייג אותי באינסטגרם – כדאי לעקוב, מאד טעים שם 🙂
יצא טעים מאוד. מתכון מצוין
תודה הדס!
אפשר להשתמש במחית קארי במקום אבקה (זה מה שיש לי בבית)? אם כן – באיזה כמות והאם צריך לשנות משהו במתכון בעקבות השינוי (קראתי שמשחה שמים בשלב אחר בבישול מאשר אבקה)?
היי אורית, אפשר – אם כי אלה טעמים אחרים לגמרי. תוסיפי בין 1/2 כף לכף ממש בהתחלה עם טיגון הבצל (תלוי במידת החריפות של המשחה).