חמין בורגיניון
נזכרתם ברגע האחרון שבא לכם חמין ולא השריתם קטניות? אין בעיה! הכינו את החמין המשגע ועמוק הטעמים הזה, הכלאה בין התרבות היהודית לקדירות העשירות של חבל בורגון הצרפתי. נסו ולא תצטערו
ההשראה למנה הזו הגיעה בזכות סדנת החמין שהתקיימה ממש לאחרונה, בה הכנו שני סירי חמין שונים. רציתי להראות שתי טכניקות הכנה שונות, אז הכנו חמין אחד קלאסי וחמין אחד קצת יותר מעניין. הראשון דרש באופן טבעי להשרות חומוס ושעועית ואילו השני לא דרש שום הכנות מוקדמות. את הראשון סידרנו בסיר בשכבות ואת השני ערבבנו יחד כמו קדירת יין אדום מהחלומות.
והיא באמת יצאה חלומית! השילוב של המרכיבים הבשרניים – פטריות ויובה (לא להיבהל, אפשר להשמיט או להחליף אותה) עם היין האדום, העדשים השחורות ואורז הבר עשו את שלהם והחמין החתיך והטעים הזה זכה לשם הפיוז'ני שאותי לפחות הוא ממש מלהיב – חמין בורגיניון. יש בו כל מה שצריך כדי להרגיש שאתם אוכלים חמין חורפי אמיתי ומצד שני, הוא לא מתבייש להיות קצת אנין ומיוחד, חמין עילאי ומתנשא. למרבה המזל הוא ממש קל להכנה (תכל'ס, חמין זה מתכון די קל ברגע שקולטים את הפרינציפ) אז אין לכם תירוץ לא להכין אותו לסופש הקרוב.
מתכוני חמין נוספים שכדאי להכין:
חמין בורגיניון – ללא השריות מראש!
החמין הזה הוא בית ספר להעמקת טעמים בבישול טבעוני – יש בו הרבה נותני צבע וטעם, שהופכים אותו לקדירה עשירה במיוחד. אפשר להשמיט ולהחליף חלק מהרכיבים, ראו שינויים וגיוונים בתחתית המתכון.
חומרים לסיר אחד גדול (8-6 סועדים)
1-2 כוסות רצועות סויה מיובשות או יובה (לא חובה, זה ייצא מצוין גם בלי)
2 כוסות עדשים מנומרות או שחורות
2 כוסות אורז אדום או אורז פרא
חופן פטריות פורצ'יני או פטריות מיובשות אחרות (לא חובה אבל מומלץ)
3 בצלים חתוכים לקוביות
1 ראש שום חצוי לרוחב
4 סלסלות פטריות טריות, עדיף בשרניות כמו פטריות יער, מלך היער, פורטובלו, שיטאקי טריות
2 שקיות (או יותר) ערמונים בואקום (או 200 גרם ערמונים מבושלים מקולפים)
3 בטטות מקולפות וחתוכות גס
1/2 דלורית או נתח דלעת חתוך גס
4-5 עלי מרווה טריים (אפשר גם מיובשים)
חופן נדיב עלי תימין
חופן קטן מחטי רוזמרין
1 כף אורגנו מיובש
1 כף בזיליקום מיובש
3 עלי דפנה
1/2 כוס יין אדום יבש (לא חובה)
2 כפות חומץ בלסמי
2 כפות סילאן
מלח, פלפל שחור גרוס
1 כוס ציר ירקות או מים
שמן זית
+ אם משתמשים ברצועות סויה או ביובה, משרים אותם במים רותחים למשך 20-30 דקות. מסננים, שוטפים במי ברז וסוחטים היטב.
+ מחממים 2-3 כפות שמן זית בסיר שמתאים גם לתנור ומטגנים את הבצל יחד עם פטריות מיובשות, עלי מרווה, תימין, רוזמרין ועלי דפנה במשך כ-10 דקות מעל להבה בינונית-גבוהה תוך כדי ערבוב מדי פעם, לריכוך ולהזהבה.
+ מחממים תנור ל-100 מעלות.
+ מוסיפים לסיר את רצועות הסויה או היובה, מערבבים ומטגנים כ-5 דקות נוספות.
+ מוסיפים לסיר בטטות ודלורית או דלעת, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות.
+ בינתיים קורעים או חותכים גס את הפטריות ומעבירים אותן לסיר יחד עם הערמונים, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 2 דקות.
+ מערבבים בצנצנת גדולה יין אדום, חומץ בלסמי, סילאן, אורגנו, בזיליקום, מלח ופלפל שחור עם כוס ציר ירקות או מים.
+ שוטפים את העדשים והאורז במי ברז ומעבירים לסיר. יוצקים מעל את תכולת הצנצנת ומערבבים היטב. מניחים את חצאי ראש השום בין הרכיבים, מוסיפים ציר ירקות או מים עד לגובה התכולה ומביאים לרתיחה.
+ טועמים את הנוזל ומוודאים שהוא מלוח מספיק, במידת הצורך מוסיפים עוד מלח. בשלב הזה אפשר לכסות, להנמיך את הלהבה ולהמשיך לבשל עד שעתיים לפני שמעבירים לתנור.
+ מעבירים את הסיר הסגור לתנור ואופים, רצוי במשך 8 שעות לפחות. במידת הצורך ניתן להוסיף עוד נוזלים.
הספר החדש שלי "חגיגה טבעונית" יצא לאור ויש מבצע מיוחד לחברים!
שינויים וגיוונים:
אפשר להחליף את כל או חלק מהבצלים בכרישה פרוסה דק.
אפשר לוותר על חלק מעשבי התיבול הארומטיים או להחליף/להוסיף עלי אורגנו טריים.
אפשר להחליף את הסילאן בתמרים מגולענים וקצוצים, במייפל או לוותר לגמרי.
אפשר להחליף את הבטטה והדלורית בתפוחי אדמה, ארטישוק ירושלמי, דלעת וכדומה.
אפשר להחליף את נתחי הסויה או היובה בקוביית טופו קרועה לנתחים בגודל ביס.
תגיות: נתחי סויה, טופו, יובה, אורז אדום, בורגיניון טבעוני, חמין, רצועות סויה, טשולנט, איך מכינים חמין טבעוני, עדשים, חמין מתכון, אורז בר, אורז פרא, חמין טבעוני, חמין צמחוני, פטריות, מתכון לחמין
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
היי
האם אפשר לבשל על הגז בלבד? וכמה שעות?
היי לי, בעקרון כל חמין אפשר גם להכין על הגז מעל להבה קטנטנה או על פלטה. בדרכ לפחות 4 שעות.
מה אפשר במקום אורז?
היי ליהי, כל דגן אחר שאת אוהבת – גריסים, קינואה, חיטה, פריקי, כוסמת..