קושארי: תבשיל אורז, אטריות וקטניות מהמטבח המצרי
עצרו הכל – לפניכם אחת המנות המפתיעות, שכמה שהיא נשמעת כמו ערבוביה סתמית של רכיבים, ככה היא פשוט נהדרת. מה הפלא שהמצרים הפכו אותה למנת הדגל המזוהה ביותר עם המטבח שלהם?
מתכון וצילומים: אורלי פלאי ברונשטיין
לא ברור איך קרתה התקלה האיומה הזו, אבל השבוע התוודעתי לראשונה לאחת המנות הכי נפוצות במזרח התיכון בואכה אפריקה, שבכלל לא ידעתי שהיא קיימת. ולא רק שהיא קיימת היא גם טעימה בטירוף, גם פשוטה להכנה וגם טבעונית למהדרין, כמו שהיא, מן המקור. מסוג המנות שצריכה להיות שגורה במטבחנו ממש כמו חומוס ופלאפל, גם הן מנות שאימצנו מהמטבחים השכנים והפכו בנות בית בכל פינה בישראל. איך עד היום, בכל שנותיי, לא הכנתי ולא אכלתי קושארי??
מזל שיש לי חברה נהדרת, יפהפיה ומוכשרת בשם אורלי פלאי ברונשטיין. אורלי ואני מכירות כבר המון שנים, מהיום בו צעדתי לראשונה לתוך מערכת על השולחן ושם היא היתה, עומדת במטבחון, צוחקת במלוא החיוך המהפנט שלה למראה הכניסה המלכותית שלי אל המשרד (נופפתי לכל קיוביקל משל הייתי מלכת אנגליה, בחיי). ואז היא גם נתנה לי את אחת המחמאות ההיסטריות שקיבלתי בחיי (עזבו שאין לה קשר למציאות) ואמרה שאני דומה לקייט בלאנשט. נו, איזו אופציה היתה לי חוץ מלהתאהב בה?
אז אורלי לא רק היתה העורכת של מגזין על השולחן וכתבה בו מתכונים וטורים שנים ארוכות. היא גם חתומה על עשרות ספרי בישול כמחברת וכעורכת ועל אלפי מתכונים שפיתחה לאורך השנים, ככה שגם אם השם שלה לא מצלצל לכם מוכר, אין סיכוי שלא בישלתם פעם משהו מתוך מתכון שלה. בשנים האחרונות היא מתחזקת בלוג שהקימה יחד עם הצלם נמרוד סונדרס בשם "סירפלא" שיש בו גם מתכונים טבעוניים ופרוייקט הדגל האחרון שלה הוא ספר יפהפיה ועב כרס בשם "חומוס", שכתבה יחד עם אריאל רונזטל ("הקוסם" מהפלאפל המפורסם בתל אביב), שהפך ללהיט בינלאומי וכבר זכה בפרסים ברחבי העולם.
כשהצעתי לאורלי, סוף סוף, להתארח בעמוד האינסטגרם שלי לכבוד חודש הטבעונות הבינלאומי, היא מיד ידעה מה היא רוצה להכין. "קושארי", היא פסקה, מנת הרחוב הפופולארית ממצרים, שמופיע גם בספר החומוס בפרק שמוקדש לקהיר. כשהכנו יחד את המתכון למדתי שהמנה הזו התחילה את דרכה כ"אוכל של עניים" והתחבבה כל כך על המצרים, עד שכיום היא מככבת גם במסעדות היוקרה הנחשבות ביותר. כי כמו שאני תמיד אומרת, אוכל טעים זה אוכל טעים.
צפו באורלי מלמדת אותי להכין קושארי:
View this post on Instagram
בואו לבקר אותי גם באינסטגרם – יש שם המון עניינים מעניינים!
קושארי: תבשיל אורז, אטריות וקטניות מהמטבח המצרי
זו כאילו מנת בלאגן לא ברורה, אבל וואו – היא כל כך טעימה! השפיץ שלה מגיע מהרוטב החריף-חמוץ המשגע, שלו הייתי אתם, הייתי מכינה אותו בכמות הרבה יותר גדולה.
חומרים ל-6 מנות
לקטניות:
2 כוסות גרגרי חומוס מבושלים
1 כוס עדשים שחורות או ירוקות מבושלות (לא חובה)
לבצל המטוגן:
4 בצלים, פרוסים לטבעות
6 כפות שמן זית
לאורז עם אטריות:
2 כוסות אורז יסמין או אורז לבן אחר
150 גרם אטריות דקות
4 כפות שמן
מלח
1 כפית כמון
3 כוסות מים רותחים
לרוטב עגבניות:
1 בצל קצוץ
2 כפות שמן זית
2 שיני שום קצוצות
1 קילו עגבניות קלופות וקצוצות לקוביות קטנות (אפשר להשתמש ב-800 גרם עגבניות מרוסקות מקופסא)
1 כף רסק עגבניות
1/2 כוס מים
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
לרוטב חמוץ-חריף (תכפילו כמויות):
3 שיני שום כתושות
1 כף פפריקה
1/2-1 כפית צ׳ילי יבש גרוס או רוטב שאטה מותסס (להשיג במכולות וירקניות ערביות)
מיץ סחוט מלימון שלם
1 כפית כמון
1 כפית כוסברה יבשה
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
+ מכינים בצל מטוגן: מחממים שמן זית בסיר בגודל בינוני ומטגנים את טבעות הבצל כ-30 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהן מזהיבות מאוד ואפילו משחימות. מוציאים בכף מחוררת ומצננים במסננת. משאירים את השמן בסיר.
+ במקביל מכינים רוטב עגבניות: יוצקים מחצית משמן טיגון הבצל לסיר אחר ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. מטגנים את הבצל לריכוך, מוסיפים שום ועגבניות, מערבבים ומבשלים 10 דקות. מוסיפים רסק עגבניות, מים, מלח ופלפל ומבשלים עוד 5 דקות. אם משתמשים בעגבניות טריות, מרסקים את הרוטב בבלנדר מוט.
+ מבשלים את האורז: מחממים את השמן שנשאר בסיר הבצל (אם צריך מוסיפים עוד) ומטגנים את האורז והאטריות כ-5 דקות או עד להזהבה יפה. מתבלים במלח ובכמון. יוצקים מים רותחים, מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 18 דקות.
+ מכינים את רוטב התיבול: מערבבים את כל החומרים בקערית, טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם. אפשר להוסיף לרוטב 2 כפות מרוטב העגבניות המבושל.
+ מרכיבים את המנה ומגישים: עורמים בצלחת אורז עם אטריות ועליו רוטב עגבניות. מוסיפים גרגירי חומוס ועדשים, עוד רוטב עגבניות ובסיום בצל מטוגן ואת רוטב התיבול.
נפתחה ההרשמה לסדנה הבאה: סדנת קציצות ולביבות לכבוד חנוכה
תגיות: קושארי, אורז עם אטריות, מצרים, מתכון מצרי, איך מכינים קושארי, איך מכינים אורז עם אטריות, אורז, חומוס, עדשים, אורלי פלאי ברונשטיין
קטגוריות: פוסט נבחר, שפים מבשלים, מהיר וטבעוני
היי, איזה סוג של אטריות?
היי מורן, אטריות דקות הכי פשוטות, כמו אלה ששמים במרק.