איך מכינים ציר ירקות קל, מהיר ובחינם ב-4 צעדים פשוטים
שאני אכין ציר ירקות? למי יש כח וזמן לטרחה הזאת? זה מה שחשבתי במשך שנים עד שגיליתי את השיטה הכי נוחה ומהירה, שהיא גם חסכונית וגם אקולוגית והכי חשוב – גורמת לאוכל שלי להיות הרבה יותר טעים. קבלו אותה
תמיד ידעתי שציר הוא נוזל שמשדרג כל מנה שזקוקה לנוזל. כשכתוב "ציר או מים", מבחינה קולינארית ברור שאתם צריכים לבחור בציר. אבל מבחינה מעשית? אין מצב! שאני אטרח, אקנה ירקות, אקלף ואקצוץ, ארתיח ואבשל והכל במקום להוסיף קצת מים? למי יש זמן או כח ובטח שלא השטות הזו של להקפיא את הציר במנות קטנות (באיזה כלים ולמי יש מקום במקפיא?) שלא לומר בתבנית קרח (כן כי להפשיר כל פעם כמות של שתי כפות ממש יעזור לי בחיים). בקיצור, ידעתי היטב שציר זה נהדר והשארתי אותו למשוגעים לדבר.
עד שהכל השתנה ובמהלך נסיעה ללימודי תזונה וניקוי אי שם בקליפורניה, השף המקומי שמתמחה בבישול בריא דיבר שוב בשבחי הציר והעמקת הטעמים שהוא מביא איתו. ואז סיפר שהם כל שבוע מכינים ציר מכל השאריות שיש במטבח, ככה שהם מנצלים בעצם את כל חלקי הירק (לפחות את רובם) ולא משקיעים בזה תקציב או זמן בכלל, הכל כבר ממילא שם.
הנה הדרך הכי טובה, זולה ויעילה להכין ציר ירקות ביתי כל שבוע:
- בכל פעם שמכינים אוכל, שומרים בכלי או שקית את שאריות הירקות המתאימים: קליפות גזר, זנבות בצל, קצוות סלרי, עלים וגבעולים מיותמים של עשבי תיבול, קליפות דלעת, עלי כרובית, גזע הכרוב, עגבניה בשלה מדי, חתיכת פלפל מתוק וכדומה. מה לא נכנס לסיר? קצוות מלפפון למשל, דברים שלא הייתם מכניסים למרק. את השאריות צוברים במהלך כמה ימים עד שבוע ושומרים במקרר.
- ביום שיש לכם רגע לבשל, מרוקנים את השאריות ששמרתם לסיר גדול וממלאים בשפע מים. אם רוצים אפשר להוסיף עלי דפנה, שום, טימין ופלפל אנגלי – את כולם או חלקם.
- מביאים לרתיחה מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כחצי שעה ברתיחה קלה (אין טעם לבשל הרבה יותר מזה, הירקות ממצים את הטעם שלהם די מהר).
- מסננים לכלי גדול ושומרים במקרר במשך השבוע, עד להכנת הציר הבא.
מה אני עושה עם ציר הירקות הזה?
הציר שהכנתי משמש אותי לכל דבר שאני מכינה במטבח: למשל כשצריך להוסיף קצת נוזלים למוקפץ, כשאני "מטגנת" בצל בלי שמן בכלל, כמובן כשאני מבשלת מרק או תבשיל שמצריך הוספת נוזלים, מוסיפה לחמין וקדרות אחרות שנכנסות לתנור ואם נשאר ציר ולא השתמשתי בו כמה ימים, אבשל בו אורז או קינואה – אתם לא מאמינים כמה הם ייצאו טעימים!
כמה מתכונים שציר ירקות יעשה להם רק טוב:
תגיות: מרק ירקות, ציר ירקות, טיפים, ציר
קטגוריות: כריכים, ממרחים והברקות, מרקים, פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
גם כשמבשלים חומוס, כרובית, תירס, אפונה ירוקה, שעועית לבנה וכל ירק אחר, שימרו על הנוזלים מהבישול. למים של חומוס יש ריח המזכיר עוף, וכן למים של שעועית לבנה למי שאוהב. כמו כן המים האלה טובים לבריאות מערכת העיכול.
צודקת! מי בישול של חומוס אפשר כמובן גם להקציף למרנג.
עלתה שאלה במטבחנו בהקשר של שאריות לציר-
מה לגבי ריסוסים שמצטברים בקליפות?
תודה
היי, אני מאד משתדלת לקנות אורגני ככה שפחות מוטרדת מזה. וגם מאמינה שכשמרססים הריסוס חודר לצמח וזה לא ממש משנה.. כמובן גם אפשר לשטוף עם חומר חיטוי.