מהיר לחג: גלילות פילו במילוי תרד ובמילוי חצילים
שני מאפים חגיגיים ומרשימים שיגנבו את ההצגה מיתר המנות שעל השולחן. הבונוס: הם הכי קלים להכנה
הרבה פעמים קורה שדווקא מתכון שלא בדיוק תכננתי אלא אלתרתי על הדרך ובלי יותר מדי מחשבה, הופך להיות כוכב הארוחה. זה בדיוק מה שקרה עם המאפים האלה בערב ראש השנה – הכנתי אותם בצורת גלילה גדולה שנפרסה על השולחן, ברור שאפשר גם למלא בהם מאפי פילו אישיים, מאפי בצק עלים ואפילו לשטח על בצק פריך לקיש. כשזה טעים – זה פשוט טעים!
מאפי פילו במילוי תרד או חצילים
6 דפי פילו מופשרים
שומשום לבן/שחור לעיטור
שמן זית להברשה
למילוי תרד:
1 צרור תרד טורקי או קופסא גדולה תרד רגיל, שטוף היטב
200 גרם טופו מגורד
1-2 שיני שום כתושות
חופן צנוברים קלויים
1/4 כפית אגוז מוסקט מגורד
מלח, פלפל שחור גרוס
1 כף שמן קוקוס עדין (לא חובה)
שמן זית
למילוי חצילים:
3 חצילים בינוניים בלאדי
1 גבעול כרישה, פרוסה דק
1/4 פלפל ירוק חריף, קצוץ
חופן אגוזי קשיו
מלח, פלפל שחור גרוס
+ מכינים את מילוי החצילים: מחממים תנור ל-250 מעלות. מניחים את החצילים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים כ-45 דקות, עד שהחצילים רכים לחלוטין (בודקים בנעיצת סכין). מוציאים מהתנור, חותכים לרוחב את החלק העליון של הקליפה ומחלצים את בשר החציל למסננת פלסטיק, להגרת נוזלים (אם יש הרבה גרעינים, עדיף לא להכניס אותם למילוי).
+ מחממים מחבת יבשה וקולים עליה את אגוזי הקשיו במשך כ-5 דקות, עד שהם משחימים מעט (זהירות לא לשרוף). מסירים מהאש, קוצצים גס ומניחים בצד.
+ מחממים מעט שמן זית במחבת ומאדים את הכרישה והפלפל החריף במשך כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח. מסירים מהאש.
+ מעבירים לקערה את בשר החציל, הכרישה והקשיו השבור, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מכינים את מילוי התרד: מחממים מעט שמן זית ושמן קוקוס במחבת ומאדים את עלי תרד במשך 2-3 דקות, עד שהם מתחילים להתרכך. מוסיפים את הטופו המגורד והשום וממשיכים לאדות כ-3 דקות נוספות. מסירים מהאש ומעבירים למסננת להגרת נוזלים.
+ מעבירים את תערובת התרד לקערה ומוסיפים צנוברים, מוסקט, מלח ופלפל. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ ממלאים את הבצק: מניחים עלה פילו על משטח עבודה ומברישים בשמן זית. מניחים עליו עלה שני ומברישים שוב. מניחים עלה שלישי ומברישים. מניחים את מילוי החצילים לרוחב העלה, קרוב אל הקצה הקרוב אליכם – משאירים שוליים פנויים גם בקצה הקרוב אליכם וגם משני הצדדים.
+ מקפלים את הפאה הקרובה אליכם על המילוי, מקפלים את שני הצדדים פנימה ומגלגלים לרולדה. מניחים את הגלילה על תבנית משומנת היטב, מברישים בשמן זית מכל הצדדים ומעטרים בשומשום.
+ חוזרים על אותה פעולה עם שלושת העלים שנותרו, ממלאים במילוי התרד והטופו ומגלגלים. מניחים בתבנית לצד גלילת החצילים.
+ מברישים את הגלילות בשמן זית ומעטרים בשומשום. אופים בתנור החם במשך כ-10 דקות, עד שהמאפים זהובים ופריכים. מעבירים לקרש גדול, מגישים לשולחן ופורסים לעיני האורחים.
תגיות: ראש השנה, פילו, מאפה תרד, מאפה חצילים, אורי שביט
קטגוריות: מאפים, פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
משהו אחר חוץ מפילו שאפשר למלא בו את התערובת? 🙂
היי ענת, כמו שכתבתי בפתיח – אפשר להכין איתו בורקסים מבצק עלים למשל (עדיף על בסיס שמן ולא מרגרינה) או להשתמש כמילוי לקיש על בצק פריך טבעוני.
אפשר לשים על בצק של פיצה ואז לשים עוד בצק מעל ולאפות? מה את חושבת?
היי רויטל, בצק של פיצה הוא עבה בהרבה וזקוק לזמן אפיה ממושך. להניח בצק כזה בשתי שכבות עלול לדעתי ליצור מצב שבו המרכז לא אפוי. אם כבר הייתי מרדדת עיגול, ממלאת וסוגרת לכצי סהר, כמו קלצונה.
ממש אתמול הכנתי את מאפה השמרים בלינק והבצק יצא מעולה.(מאפה כדורי שמרים במילוי תרד, בצל וצנוברים)המלית שם פחות מצאה חן בעיני והמלית של אורי נשמעת הרבה יותר טוב.
http://www.xnet.co.il/food/articles/0,14567,L-3102452,00.html
היי אורי,
המתכונים נראים מעולה!
אפשר להחליף את התרד בקייל?
אהלן, תודה! אני מאמינה שכן, אם כי יש לו טעם מובחן ופחות עדין מלתרד והוא גם סיבי יותר כך שתצטרכי לרכך אותו היטב – הייתי חולטת במים רותחים לפני.
אני רוצה להכין את הגלילות לארוחה חגיגית. הייתי מעדיפה להכין הכל עד לשלב האפיה ואז קצת לפני הארוחה לאפות.. כמה זמן מראש אפשר להכין?
היי עדי, אני מאמינה שכמה שעות מראש לא יזיקו. תברישי היטב גם מלמעלה שהדפים לא יתייבשו ותכסי את התבנית בניילון. וחשוב שיהיו מינימום נוזלים במילוי כדי שהוא לא יקרע את הבצק
יש אפשרות להכין את רק את מילוי התרד יום מראש ולשמור בקירור ואז למחרת למלא את הבצק ולאפות?
אפשר, רק לסנן היטב כי סביר שיגיר נוזלים.
תודה אורי!
מחכה כבר לבקר במסעדה החדשה 🙂 בהצלחה!
יאמי יאמי!
תודה!
היי,הבלוג שלך מדהים חיפשתי בסופר דפי פילו אבל מצאתי רק את הגלילים. האם זה גם יעבוד? ואםכן, לאיזה גודל "דף" לחתוך כל אחד? תודה!
היי, אלה לא גלילים, אלא דפים מגוגלים יחד. כאשר תפשירי ותפתחי את החבילה תגלי שאלה דפים נפרדים 🙂 תודה!!
האם אפשר להקפיא אחרי האפיה? תודה!
סליחה על העיכוב, התפספסה לי התגובה! אישית לא הייתי מקפיאה במילוי עלים, אבל אני מניחה שזה יכול לעבוד.. עם החצילים גם. עדיף לאפות כמעט עד הסוף ואז כשמוציאים מהמקפיא לתת מכת חום של סיום האפייה
היי.המטפה פילו נראה מדהים, אבל האם אפשר להקפיא את המאפה פילו? ואם כן, על מנת להגישו האם מוציאים ישר מההקפאה אל התנור? לכמה זמן? תודה☺
היי רונית, תודה! אני חוששת שהתרד ייצא פחות מגניב בהקפאה וגם יגיר נוזלים, החצילים נשמעים לי כמו רעיון יותר מתאים להקפאה ואפשר גם להקפיא גלילות של כרובית בטחינה https://vegansontop.co.il/tahini-recipes/. אני ממליצה לאפות את המאפה כמעט לחלוטין, להוציא ולקרר לגמרי. לעטוף בניילון נצמד ואחכ בנייר כסף ולהקפיא. כשרוצים להגיש, מפשירים ומכניסים לתנור לגמר אפייה וחימום.