עוגה טבעונית לפסח: מתוקה וגם מלוחה
לקראת חג האביב נפגשתי עם רות אופק מהבלוג המצליח "שמח במטבח" כדי להכין יחד שתי עוגות טבעוניות לפסח. היה כיף וטעים!
צילום: רות אופק
הייתי בת 12 או אולי 13 כשהרומן שלי עם החדר החשוב ביותר בבית (המטבח, כמובן) התחיל ללבלב. באופן מפתיע, היה זה דווקא תחום האפייה שכבש אותי. באותם ימים אפיתי ללא הרף עוגות ועוגיות, ואפילו עוגה עם קמח תפוחי אדמה לדודה הצליאקית שהגיעה לביקור מלונדון בימים שאף אחד לא ידע מה זה צליאק. מאז התהפכו היוצרות – למרות שלמדתי בין היתר קונדיטוריה מקצועית, בתור אישה שאוהבת לעבוד עם האינטואיציה, חסרת סבלנות לשלבים ארוכים, לא דייקנית בעליל ובעל יכולת עיצוב מוגבלת מאד, היה די טבעי שאמצא את עצמי מתמקצעת יותר בבישול מאשר באפייה. כשסיפרתי את זה השבוע לרות אופק, מלכת האפייה מהבלוג (הלא טבעוני) "שמח במטבח", היא מיהרה להרגיע אותי שגם אצלה הדברים לא תמיד מושלמים, שאנחנו עוסקות באפייה ביתית ולא בעוגות ויטרינה מצוייצות של קונדיטוריה מקצועית, ושזה לא נורא אם משהו לא יוצא מושלם. נחמד מצידה, בהתחשב בזה שכל מה שהיא מכינה נראה מיליון דולר.
ההתרגשות ממפגש הפסגה היתה גדולה במיוחד, לא רק בגלל אושיית האפייה שרות הפכה להיות בשנתיים האחרונות (מי לא זוכר את צמת השמרים שלה ששברה את האינטרנט, שלדעתי אפשר בהחלט להכין בגרסה טבעונית), אלא גם בגלל הדרך הארוכה ששתינו עשינו מאז שהיא היתה "טופיפי", מנהלת פורום האפייה התוסס של אתר "על השולחן", בשנים בהן עשיתי את צעדיי הראשונים בעיתונות האוכל, כעורכת של אותו אתר. את מפגש האיחוד המרגש בינינו אנחנו מתכננות כבר זמן מה, אך לוחות הזמנים הצפופים גרמו לו להידחות עד לקראת פסח. נועזות שכמותנו, החלטנו לקפוץ על ההזדמנות ולהכין יחד מנות שהן גם טבעוניות וגם מתאימות לחג (כלומר נטולות גלוטן).
לרגל המאורע, החלטתי לחרוג ממנהגי ולהכין עוגה, אבל כמובן מהסוג שמתאים למי שהאהבה שלה נתונה לצד המלוח של המטבח. רות מצידה, הפגיזה בפאי מפתה של קרם שוקולד מהאגדות עם קצפת, כזה שהאורחים שלכם פשוט לא יוכלו שלא לטרוף (גם אני לא יכולתי, אבל אל תגלו למאמנת הכושר שלי). יש לי תחושה חזקה ששני המתכונים האלה הולכים ללוות אותי כל השנה, ממש לא רק בחג נטול החמץ.
עוד מתכונים מעולים לפסח, מתוקים וגם מלוחים
סדנאות בישול טבעוניות עם אורי שביט
עוגת פולנטה במילוי שעועית אדומה וקרם שקדים
את הטריק להכנת העוגה הזו למדתי ממתכון של איילת לטוביץ', שהכינה אותה בגרסה חלבית ועם מילוי של אפונה טרייה. בגרסה שלי, השימוש בשעועית אדומה הופך את העוגה הצהובה למנה עיקרית משביעה, בזכות נוכחות הקטניות, והניחוח הפרסי החמוץ-מתוק – ללהיט בטוח על שולחן החג. את קרם השקדים אפשר להחליף בקרם קשיו, למי שמעדיף ומי שרוצה צבע אדום בוהק יותר למילוי, יכול לגרד פנימה גם איזה חצי סלק קטן, מה רע.
בונוס – אפשר בהחלט להכין יום מראש!
אם הכנתם מראש ושמרתם במקרר יתכן שתצטרכו לאפות את העוגה מעט יותר, כדי שהמרכז יתחמם. איך בודקים? נועצים על למרכז סכין דקה וארוכה או שיפוד מתכת ומניחים אותו על השפתיים – אם הוא מרגיש חמים, הכל טוב.
חומרים ל-6 מנות
1/4 1 כוסות פולנטה מהירת הכנה
2 כוסות מים
2 כוסות חלב שקדים ללא סוכר
1 כף שמן קוקוס מזוכך (אפשר להחליף ב-2 כפות שמן זית)
מלח
לקרם שקדים:
1/2 1 כוסות שקדים טבעיים, מושרים במי ברז למשך הלילה
כ-1/4 כוס מים
2 כפות שמן זית
1 שן שום גדולה (או 2-3 שיני שום ירוק טרי, בעונה)
מלח
למילוי:
1/2 2 כוסות שעועית אדומה מבושלת
1 בצל סגול, קצוץ גס
1 ראש שום ירוק עם הגבעול, קצוצים (או 3-4 שיני שום)
1-2 כפות רכז רימונים
1/2 כפית בהרט
1/2 כפית לימון פרסי טחון
מעט סוכר
מלח, פלפל שחור גרוס
3-4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
חופן גדול כוסברה, קצוצה
שמן זית
+ מכינים את קרם השקדים: מסננים את השקדים ממי ההשריה ומסירים את הקליפות (אם צריך משרים כמה דקות במים רותחים, כדי שהקליפה תשתחרר בקלות. אפשר כמובן לטחון שקדים קלופים ויש כאלה שמשתמשים בכלל בשקדים טחונים). מעבירים למעבד מזון או בלנדר חזק וטוחנים יחד עם שאר החומרים, עד לקבלת קרם רך וחלק. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מכינים את המילוי: מחממים שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הבצל והשום כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומזהיבים מעט. מוסיפים את השעועית המבושלת, רכז רימונים ואת התבלינים, מערבבים וממשיכים לבשל 2-3 דקות נוספות. מסירים מהאש.
+ מעבירים את השעועית למיכל של מעבד מזון וטוחנים בעזרת פולסים, לתערובת עם חתיכות גסות (ממש לא ממרח!). מעבירים לקערה, מוסיפים בצל ירוק וכוסברה, מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול. כדאי שהטעמים יהיו עזים, כך ישתלבו היטב עם ציפוי הפולנטה.
+ מכינים את הפולנטה: יוצקים לסיר את המים וחלב השקדים, מוסיפים שמן קוקוס ומלח ומביאים לרתיחה. כשהנוזלים רותחים, מכניסים לסיר את הפולנטה בזילוף דק תוך כדי ערבוב מתמיד בכף עץ. מנמיכים מעט את הלהבה וממשיכים לבחוש עוד מספר דקות, עד שהפולנטה מסמיכה. מסירים מהאש ומוסיפים חצי מכמות קרם השקדים. מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול. מניחים להצטנן מעט.
+ מרפדים קערה בנפח של כ-1 ליטר (מינימום 750 מ"ל) בניילון נצמד. בעזרת מרית מרפדים את התחתית ושולי הקערה בשכבת פולנטה בעובי של כ-2 ס"מ.
+ ממלאים את הפולנטה בתערובת השעועית כמעט עד לקצה ומהדקים. מורחים עליה את קרם השקדים שנותר ומיישרים.
+ סוגרים את הקערה עם יתרת הפולנטה, מהדקים את השוליים ומיישרים (אפשר בעזרת האצבעות). חשוב שהפולנטה תהיה ישרה בקו אחד עם שולי הקערה. מכסים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר במשך כחצי שעה, להתייצבות.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ הופכים צלחת חסינת חום או תבנית עגולה ושטוחה על הקערה. הופכים לצד השני ומרימים את הקערה. מסירים את הניילון הנצמד ומברישים בשמן זית.
+ מכניסים לתנור החם. אופים כ-10 דקות ומגבירים את החום ל-250 מעלות (אפשר על מצב גריל). צולים עוד כ-5 דקות להזהבה קלה (שימו לב לא לייבש את הפולנטה).
+ מוציאים מהתנור, משהים כ-5 דקות ופורסים בסכין חדה. אם רוצים, אפשר להגיש עם סלסה טרייה של עגבניות.
פאי שוקולד עם שיש קצפת
בעוגה הזאת יש את כל מה שצריך – היא קלה להכנה, יש בה קצפת קוקוס נהדרת, הבצק הפריך שלה הוא טריק נפלא וטעים במיוחד והיא מרשימה שאין דברים כאלה. בדיוק מה שאתם צריכים על שולחן החג. למתכון של רות אופק
תגיות: עוגת שוקולד, פסח, מתכונים לפסח, פולנטה, ללא גלוטן, פאי שוקולד
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
אם משתמשים בשקדים טחונים, איזה כמות צריך והאם צריך להוסיף נוזלים?
תודה
היי אורנה, משתמשים באותה כמות וכמובן שצריך נוזלים. אפשר להוסיף בהדרגה עד שמגיעים לסמיכות הרצויה אבל בלי מים לא יווצר קרם.
האם ניתן להחליף את הפולנטה בסולת? האם יחס נוזלים לחומרים יבשים נשאר אותו הדבר?
היי, לא חושבת. זה מרקם שונה לחלוטין.
פשוט מעולה! מתכון מצויין וטעים מאוד מאוד… מומלץ!