הלהיט המתוק של פורים: גביניות המן טבעוניות
מלאו את משלוחי המנות שלכם בהפתעה המושלמת לחג פורים – גביניות טבעוניות מטריפות, שהתחפשו לאוזני המן הכי שוות במשלוח! שמרו וגזרו את המתכון לפחות עד שבועות
סליחה מראש בפני כל המכורים, אני חייבת להתוודות: לא ממש סובלת אוזני המן. כאילו, זה נחמד והכל אבל תכלס הבצק שלהן די מחניק, פרג לא ממש אהבתי אף פעם (חוץ מהעוגה הזאת, שהתמכרתי אליה) וכל הקונספט איכשהו לא ממש עושה לי את זה. תביאו לי עוגיית שוקולד צ'יפס במקום אוזן המן כל יום, או במילים אחרות, כנראה שיש סיבה שקוראים לאוזניים האלה על שם המן הרשע 🙂
לכן בכל פורים אני מוצאת את עצמי בבעיה – מצד אחד הכי רוצה לפנק במתכונים שווים לחג, מצד שני איכשהו אני לא כל כך מתחברת למנהג הקולינארי הכי בולט שלו. השנה החלטתי להתמודד עם הבעיה בדרך מקורית – להכין את אחד המאפים שהיו הכי אהובים עלי בתור ילדה בצורה של אוזן המן, אחרי הכל זה חג התחפושות, לא? לתפקיד הראשי בחרתי בגביניות המתוקות, הרכות והדביקות, שתמיד קרצו אלי מארגז המאפים במכולת של עליזה. ככה זה, בצק שמרים רך ומתוק ומילוי קרמי בניחוח וניל עושים לי את זה הרבה יותר מאוזניים פריכות ויבשות (גם כשממלאים אותן בשוקולד, צטערת!).
בעיתוי מושלם נפל לידיים שלי (או יותר נכון הגיע למקררי המרכולים) מעדן סויה חדש, שרק יצא לחנויות וכבר נכנס לתפקיד של קרם הגבינה בצורה מושלמת. מדובר במעדן סויה Bio בטעם טבעי, שמצטרף לסדנת מעדני הסויה מבית תנובה, רק שהגרסה הזו למרבה השמחה נייטרלית בטעמה, לא ממותקת ולטעמי ממש מוצלחת. המעדן נהדר כתחליף ליוגורט – אפשר לאכול אותו כמו שהוא עם פירות וגרנולה, לאפות איתו בצקים או עוגות בחושות וכמו במתכון הבא, למלא בו גביניות בצורת אוזני המן או בכל צורה אחרת שאתם מעדיפים. ועוד בונוס, אפשר להשיג אותו בכל מקום, ככה שאין לכם תירוצים – רוצו להכין את הלהיט הבא של פורים וספרו לי איך יצא!
עוד מתכונים מצויינים למשלוח מנות:
עוגיות שוקולד צ'יפס מושלמות
טראפלס שוקולד הכי מהירים וקלים להכנה
חיתוכיות ריבה ממכרות
מתכון לגביניות טבעוניות
גם מי שחוששים קצת משמרים יסתדרו עם המתכון הזה מצוין, פשוט מכיוון שהבצק לא צריך לתפוח יותר מדי – אנחנו רוצים שהוא יישאר דק יחסית, כדי שהצורה של האוזניים תישמר (יכול להיות שהמן היה בכלל חייזר??). הקפידו על רידוד דק ככל הניתן ואל תלושו את הבצק יותר מדי, כדי שהגלוטן לא ימהר להתפתח.
חומרים ל 15-20 מאפים
לבצק:
3/4 1 כוסות (245 גרם) קמח
3 כפות (30 גרם) סוכר
1/2 כפית שמרים יבשים
1/2 כוס (120 מ"ל) חלב סויה לא ממותק, חמים
1/4 כוס שמן קוקוס מומס
1 כפית תמצית וניל
קורט מלח
למילוי:
2 גביעים (250 גרם) מעדן סויה טבעי (אפשר להחליף בגבינת סויה רכה)
1 כפית תמצית וניל
מעט קליפת לימון מגוררת (לא חובה אבל מוסיף)
1 כף גדושה אבקת סוכר (או יותר, לפי הטעם)
1/2 כפית קמח טפיוקה או קורנפלור
כ-30 אוכמניות, אפשר מופשרות
לציפוי:
3 כפות חלב סויה לא ממותק
1 כפית סילאן
מעט ריבה מומסת עם מעט מים, להברשה
אבקת סוכר, לעיטור
גיוונים ושינויים:
- אפשר להכין מקמח כוסמין לבן. קמח מלא יכביד על השמרים, אז הייתי מוסיפה מהם מעט יותר.
- אפשר להשתמש בסוכר גבישי אחר, אך זה עלול להשפיע על הטעם (למשל סוכר קוקוס).
- אפשר להשתמש בחלב צמחי אחר, כמו חלב שקדים.
- טעם קוקוס בכלל לא מורגש בבצק, אבל מי שרגיש יכול להשתמש בשמן קוקוס מזוכך, שהוא נייטרלי לגמרי.
- אין לכם אוכמניות? אפשר להחליף בפירות יער אחרים או קוביות תות קטנות או להוסיף למילוי מעט ריבת פירות יער.
+ מתחילים בהכנת הבצק: מערבבים בקערת המיקסר קמח, סוכר ושמרים יבשים. מוסיפים חלב סויה, שמן קוקוס, וניל ומלח ומעבדים בעזרת וו לישה כ-5 דקות, עד שמתקבל בצק אחיד וחלק. מכסים במגבת נקייה ומשהים לתפיחה במקום חמים במשך כשעה – הבצק יתפח ממש מעט וזה בסדר גמור.
+ מכינים את המילוי: מניחים את כל החומרים חוץ מהאוכמניות בקערה, ומערבבים היטב. טועמים ואם צריך מוסיפים עוד אבקת סוכר או קליפת לימון. מאחסנים במקרר עד להכנה.
+ מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח מעט ומרדדים לעלה דק ככל הניתן, בעובי של 2-3 מ"מ. קורצים מהבצק עיגולים בקוטר 7-8 ס"מ, מניחים במרכז כל עיגול כפית מהמילוי ומוסיפים 2 אוכמניות.
+ מרטיבים במעט מים את שולי העיגול ומהדקים היטב לצורת משולש, כך שיישאר פתח קטן במרכז (הדקו היטב כדי שהבצק לא ייפתח בזמן האפייה). מעבירים את הגביניות המשולשות לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומשהים למשך כחצי שעה.
+ מחממים תנור ל-170 מעלות.
+ מערבבים היטב בכוס חלב סויה וסילאן, אם נשארים גושים אפשר לחמם מעט. מברישים את הבצק בתערובת ואופים בתנור החם כ-15 דקות, עד שהמאפים תפוחים וזהובים. מניחים להתקרר מעט.
+ מחממים ריבה (אני השתמשתי בריבת פירות יער) עם מעט מים ומערבבים היטב. מברישים בנדיבות את המאפים, לתוספת של ברק ומתיקות. מניחים להתקרר לחלוטין לטמפרטורת החדר, בוזקים אבקת סוכר ומגישים.
תגיות: משלוח מנות, בצק, שבועות, פורים, עוגיות, גבינה, שמרים, גביניות, מאפי בוקר
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
תודה אורי, נראה מדהים.
אפשר להכין יום לפני שמגישים? זה יהיה טעים ופריך למחרת?
היי, תודה! הן לא צריכות להיות פריכות אלא רכות! וכן, הייתי אפילו מקפיאה (עוטפת ממש טוב) אבל גם בקופסא אטומה במקרר וחימום קצת בתנור לפני ההגשה יהיה סבבה 🙂
היי אורי,
האם אני יכולה להחליף בקמח או תערובת קמחים ללא גלוטן? אני בדרך כלל מנסה לערבב קמח שקדים ו/או שיבולת שועל. יש לך רעיון?
תודה רבה! אין עליך!!
היי קרן, תודה רבה!! 🙂 לגבי קמח ללא גלוטן, במקרה של בצק שמרים הייתי מנסה קמח ייעודי ולא תערובת ביתית. יש את קמח תמי, כרגיל וכו, אני חושבת שיש בהם סוגים שמתאימים יותר לבצק שמרים.