קדרת יובה וארטישוק ירושלמי בסגנון מרוקאי
תקשיבו ותקשיבו לי טוב – מדובר באחת הקדרות הכי טעימות שהכנתי אי פעם!! הבונוס, היא אפילו טעימה יותר אחרי יום, ככה שאתם בהחלט מוזמנים להכין אותה מראש. לא מצאתם יובה? אפשר להכין אותה עם נתחי סויה מיובשים וגם עם טופו
בואו נתחיל מהשאלה הראשונה שלכם – מה זה לעזאזל יובה? למקרה שפספסתם את המתכון הקודם וגם את סרטון ההכנה של יובה שצילמתי לכם, אני אסביר בקצרה: יובה זה בעצם הקרום שנוצר על חלב סויה כשמרתיחים אותו. כן, כן, אני יודעת שזה נשמע קצת מוזר אבל זה משהו שקורה באופן טבעי בתהליך של הכנת טופו. החלב רותח ולמעלה מצטברים מוצקים שמסירים אותם ואפשר לאכול טריים או מיובשים. מה שיפה זה שמדובר במוצר טבעי לחלוטין, עתיר חלבון ויש לו מרקם.. ובכן.. זה המרקם הכי מוצלח שטעמתי עד כה ממשפחת מוצרי הסויה המיובשים – אולי כי הוא מתגבש בטבעיות ולא מעובד בצורה אינטנסיבית. ממש מוצלח!!
עוד דבר שיפה ביובה זה שהיא מתרככת בקלות אחרי השרייה קצרה במים קרים, בלי סיבוכים. נשנשתי אותה סתם ככה אחרי ההשרייה ואין לה שום טעמי לוואי מבאסים וריחות חזקים. בדומה למוצרי סויה אחרים היא אלופה בספיחת טעמים ולכן המתכון הזה, ששואב השראה מהתבשילים המרוקאיים הנהדרים, כל כך מתאים לה. כרגיל הוא נולד מתוך צורך – צורך למצוא מה להכין עם ארטישוק ירושלמי שנשלח אלי בהפתעה מהחקלאי האורגני שלי והתוצאה היתה פשוט מושלמת שהיינו צריכים להתאפק לא לחסל את כל הסיר מיד. השוק היה שמה שחיממנו למחרת היה אפילו עוד יותר טעים! כל הטעמים השתלבו, הירקות עוד יותר התרככו ומה אני אגיד לכם, לא חושבת שיהיה מישהו מסביב לשולחן החג או השבת שיסרב לאכול את זה. וזה קל ממש להכנה, כבר אמרתי?
ואם אין לי יובה? השמועות אומרות שמשלוח חדש של יובה, שאפשר להשיג למשל ברשת דרגון או ב"מנדי טבעונות", עושה את דרכו בימים אלה לארץ. אם אין לכם יובה בבית, תוכלו להחליף אותה בנתחי סויה מיובשים או אפילו בטופו. את נתחי הסויה יש להשרות במים רותחים כחצי שעה ולסחוט היטב לפני השימוש.
עוד המון מתכונים לראש השנה תמצאו כאן
הירשמו עכשיו לסדנת המתוקים לחג!
קדרת יובה וארטישוק ירושלמי בסגנון מרוקאי
השראה מטנזיה? לא אכחיש! רק קחו בחשבון הכמויות במתכון הזה אמנם לארבעה עד שישה סועדים, אבל מהניסיון שלי, אם תניחו את הסיר על השולחן תגלו שהוא התרוקן מהר יותר ממה שציפיתם. כרגיל אני ממליצה להכין כמות כפולה.
חומרים ל 4-6 סועדים
150 גרם (חצי חבילה) יובה בצורת בומרנג ("כנפיים")
500 גרם ארטישוק ירושלמי (אם אין או אם אתם ממש לא אוהבים – אפשר להחליף בקולרבי ואפילו בתפוחי אדמה)
2-3 גזרים
1 בצל גדול, קצוץ
3 שיני שום מעוכות
4-5 עלי מרווה טריים (אפשר להחליף ב-1 כפית עלים טריים של אורגנו או תימין)
חופן צימוקים כהים או חמוציות
5-6 משמשים לחים (רצוי אוזבקים) קצוצים
2-3 כפות שמן זית
1/2 כפית מכל תבלין: כמון, כורכום, פפריקה חריפה, פפריקה מעושנת, קינמון
מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם
ציר ירקות או מים לכיסוי
להגשה:
שבבי שקדים קלויים
כוסברה קצוצה
+ מעבירים את היובה לקערה ומשרים במי ברז קרים 15-30 דקות, לריכוך. מסננים ואם צריך סוחטים משאריות נוזלים.
+ בינתיים מקרצפים את הארטישוקים הירושלמים (לא צריך לקלף) ומקלפים את הגזרים. חותכים אותם לפרוסות אלכסוניות בעובי כ-1 ס"מ. אם הן גדולות מאד, אפשר לחצות אותן לאורך.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מחממים שמן זית בסיר רחב וכבד שמתאים לתנור ומטגנים בצל, שום ועלי מרווה מעל להבה בינונית-גבוהה במשך כ-5 דקות, לריכוך והזהבה קלה.
+ מוסיפים את היובה המסוננת ומטגנים היטב עוד 5 דקות, כך שהיובה תזהיב מעט. מוסיפים את הירקות, הפירות המיובשים והתבלינים, מערבבים היטב ומטגנים יחד 5 דקות נוספות.
+ יוצקים לסיר ציר ירקות או מים כך שיכסו את התכולה לחלוטין ומביאים לרתיחה. מכסים, מסירים מהאש ואופים בתנור כ-40 דקות, עד שכל הרכיבים רכים וטעימים. מומלץ להציץ באמצע האפייה ולוודא שיש בסיר מספיק נוזלים – אם צריך אפשר להוסיף קצת.
+ מפזרים שבבי שקדים קלויים וכוסברה קצוצה ומגישים.
הכנתם? אל תשכחו להשוויץ ולתייג אותי באינסטגרם או בקהילה המקסימה של טבעוניות נהנות יותר
מזמינים את רב המכר "המטבח הטבעוני שלי" במתנה לחג ב-59 ש"ח בלבד
תגיות: קדרה טבעונית, ראש השנה, מתכון טבעוני, יובה, מתכון עשיר בחלבון, ארטישוק ירושלמי, פסח
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
היי אורי (:
מה הכוונה בקרצוף הארטישוק הירושלמי? פשוט לשטוף טוב במים?
אני קרצפתי עם סקוטש ברייט 🙂
במטרה פשוט להוריד את כל העפר/אדמה?
(מנסה להבין את מטרת הקרצוף, בניגוד לשטיפה🙂
אם זו טרמינולוגיה לטכניקה כלשהי שייחודית לארטישוק ירושלמי. בחיים לא התעסקתי איתו.)
היי, כן. לארטישוק ירושלמי יש קליפה דקה שאין בעיה להשאיר אותה אבל מצד שני היא מחוספסת ולכן האדמה/עפר "נתפסים" עליה. אם רק תשטוף לא בטוח שזה יהיה מספיק נקי, כמובן לשיקולך 🙂
יש לי ״רצועות סויה״, בקופסה, של soy joy.
האם גם עליהם לשפוך מים רותחים לחצי שעה? או שמבשלים אותם במים למשך זמן כלשהו? (על הקופסה רשום שמבשלים במים רותחים חצי שעה (עם כף קארי…?)
היי יוסף, כן כדאי לבשל אותם – הם מתנהגים אחרת מיובה. אפשר להוסיף למים תבלינים אם רוצים. אחרי שהם מתרככים לסחוט היטב ולהמשיך כמו במתכון.
היי, האם אפשר להכין ללא תנור בבישול על הכיריים? ולאיזה גודל לחתוך את הארטישוקים?
היי, אפשר על להבה קטנטנה. חותכים את הארטישוק גס או אם הוא מגיע בחתיכות לא עצומות אפשר גם להכניס ככה.