חמין טבעוני. צילום: אורי שביט

חמין טבעוני, הדור הבא

פברואר 7, 2013 מאת:

 על אף הדימוי המחמיר והמתנזר, טבעונות היא ממש לא בהכרח בריאותנות. אז איך זה קורה שהחוצפנית הזאת ממשיכה להתגנב אלי כל הזמן לצלחת, שלא לומר לסיר החמין?

 אחת התגובות שאני מקבלת מפעם לפעם על כתבות ומתכונים היא "מה, מותר לכם קמח?" או לחילופין "מה טבעוני בזה אם יש בזה סוכר!". המגיבים נוזפים בי מעבר לצג בתוכחה, כאילו תפסו אותי בקלקלתי הנוראה ואני בעצם טבעונית מתחזה, שבטח אפילו לא נהנית יותר. אז ברשותכם, בזמן שהקטניות בהשריה, כמה מילים על הקשר שבין טבעונות לבין בריאות, ממרום חוסר ההשכלה הרשמית שלי בתזונה, אבל גם לא מעט ידע שאספתי במהלך העיסוק האינטנסיבי שלי בנושא.

טבעונות היא ממש לא בהכרח בריאותנות. אפשר להיות טבעוני ולאכול חומוס עם פיתה וצ'יפס, להרוות את הצימאון בכוס קולה ולקנח בטבלת שוקולד עם קצת במבה בצד. טבעונות במשמעה הבסיסי ביותר, היא הימנעות מצריכת מוצרים מן החי. ומה לעשות, שבעולם שלנו יש גם אוכל לא ממש בריא שעשוי ממרכיבים צמחיים ולא רק נבטוטים, כמו שרבים חושבים.

היי, מה זה, טעים וגם בריא?

היי, מה זה, טעים וגם בריא וזה לא נבטוטים?

זאת כמובן לא המלצה לאכול שטויות מזיקות ובשורה התחתונה, אני מכירה מעט מאד טבעונים שניזונים מג'אנק טהור. עם זאת אני מכירה הרבה מאד טבעונים, שעצם המחשבה על המזון שהם מכניסים לגוף שלהם, גורמת להם למודעות הרבה יותר גבוהה למרכיביו השונים, ולהשפעה שלהם על הבריאות. רובם אוכלים יותר פירות וירקות, נמנעים מרוב המוצרים המעובדים (במילא יש בהם כמעט תמיד מרכיבים מן החי) וכללית, לא מזלזלים באספקט הזה של המשולש בריאות-איכות סביבה-מוסריות, שמגולם באורח החיים שהם מקיימים.

עוד מתכוני חמין ותבשילים טבעוניים:
חמין טבעוני עם חיטה ירוקה ועדשים שחורות
חמין טבעוני עם ירקות שורש ופירות יבשים
תבשיל שעועית אדומה בעגבניות

יש הרבה מחקרים לגבי ההשפעה של הטבעונות על הבריאות שלנו ואני לא אכנס לויכוחים בנושא, כי לא יהיה לזה סוף ויש פה מתכון שצריך להגיע. אבל כללית ניתן לומר (באישור הדיאטנית הקלינית, החברה והקולגה טל חייקין) שאיגוד הדיאטנים האמריקאי, שנחשב לאוטוריטה הגבוהה ביותר בתחום התזונה קבע, שתזונה ללא מוצרים מן החי המבוססת על פירות וירקות, היא הטובה ביותר למניעת תחלואי העולם המערבי (אתם מכירים אותם בטוח, למרבה הצער). הקביעה הזאת הגיעה אחרי מחקרים רציניים של בתי הספר לרפואה של הארוורד וקורנל, לא בדיוק מוסדות זניחים בעולם המדע.

אבל אני, אני באה מעולם האוכל ולא מתיימרת להבין או להכין אוכל שהוא בריאותי פאר-אקסלאנס. אני משתדלת לבשל ולאכול טוב, אבל לא מתנזרת משום חומר גלם צמחי באופן גורף (אם לא סופרים מרגרינה בעצם, ובטח עוד כמה מוצרים). לכן אני כן אכין בורקס (מבצק פילו דקיק או בצק עלים על בסיס שמן) וכן אמתיק מדי פעם בסוכר. וכן, אני שותה קפה בבוקר וגם אוהבת שוקולד ונותנת בפסטה פה ושם. אבל משתדלת רוב הזמן לאכול בריא וטרי ומגוון ומאוזן. תכלס, מה שלא אעשה, מעצם זה שאני טבעונית (שלא אוכלת רק ג'אנק) אני כבר אוכלת הרבה יותר בריא ביחס לתזונה שכוללת מוצרים מן החי. ואיזה כיף שזה הבונוס. קודם כל לא פוגעים בבעלי חיים, אחר כך שיהיה טעים וכל היתר – כבר יגיע לבד.

רק שלאחרונה, לא ברור איך זה קרה, התחיל גם נושא הבריאות לקפוץ לי למחשבות ולצלחות. לא בגלל התגובות שציטטתי למעלה, אלא בזכות תהליך טבעי של חקירה ושאלות, היחשפות למידע מעניין ורצון להתנסות בחומרי גלם שעוד לא הגעתי אליהם. זה בקטנה ממש, אבל נחמד לגלות שהרבה פעמים מתכון תמים שאלתרתי יוצא מאד טעים וגם מאד בריא, בלי שבכלל התכוונתי. זה בדיוק מה שקרה לי עם החמין המוצלח הזה.

מה כדאי שיהיה בבית: מדריך קניות למטבח הטבעוני

להרצאה מעניינת עם מלא מידע בענייני טבעונות ובריאות

חמין שעועית, אורז מלא וקינואה אדומה
העיקון דומה לחמין החיטה שהכנתי לאחרונה, אבל המרכיבים שונים לגמרי והנה, מגיע לו מתכון משלו. ממש עכשיו הגיעה למרכולים שעועית לבנה קטנה ועדינה, בגודל של שעועית שחורה (האהובה עלי מכולן), סיבה מעולה לשלב בחמין את שתיהן. יחד עם אורז בסמטי מלא וקינואה אדומה וטעימה (שהיא גם חלבון איכותי ומלא), קיבלתם קדירה עמוקת צבע ומלאת טעם וכן, גם בריאות.

חמין שחור-לבן. צמד שעועיות

חמין שחור-לבן. צמד שעועיות

חומרים ל 4-6 מנות

1 כוס שעועית שחורה מושרית כ-8 שעות, מסוננת ושטופה
1 כוס שעועית לבנה עדינה מושרית כ-8 שעות, מסוננת ושטופה
1 כוס אורז בסמטי מלא, מושרה כשעה, מסונן ושטוף (לא חייבים להשרות)
1 כוס קינואה אדומה
3-4 תפוחי אדמה פרוסים לפרוסות עבות
2-3 גזרים פרוסים לפרוסות עבות
1 לפת חתוכה לקוביות גדולות
1 בצל לבן חצוי ופרוס
5 שיני שום מעוכות
4-5 תמרי מג'הול מגולענים
4-5 עלי מרווה טריים
2-3 עלי דפנה
1-2 כפות פפריקה מתוקה
1/4 כפית פפריקה מעושנת (לא חובה)
מלח ים, פלפל שחור
שמן זית

+ מחממים שמן זית בסיר כבד שמתאים גם לתנור. מאדים את הבצל, שיני השום ועלי המרווה במשך 5-10 דקות, עד שהירקות מתרככים ומשחימים מעט (זהירות לא לחרוך).
+ מוסיפים את פרוסות תפוחי האדמה, הגזרים והלפת ומאדים יחד כ-5 דקות נוספות. מוסיפים את התמרים המגולענים ועלי הדפנה ומשטחים מעל הכל את שני סוגי השעועית, האורז והקינואה. מתבלים במלח, פלפל ופפריקה מתוקה ומעושנת ויוצקים מים רק מעט מעל גובה הקטניות. מכסים ומביאים לרתיחה.
+ מחממים תנור ל-100 מעלות.
+ מכניסים את הסיר מכוסה לתנור למשך הלילה (לפחות 8 שעות). במידת הצורך ניתן להוסיף מעט נוזלים (האורז צריך לספוח את הנוזלים ולתפוח). ניתן להכין על פלטה או בבישול מעל להבה קטנטנה, אבל עדיף להכין בתנור כי החום עוטף את הסיר מכל הכיוונים.

כוכבות כמו קינואה אדומה לא פוגשים כל יום בחמין

כוכבות כמו קינואה אדומה לא פוגשים כל יום בחמין

עוד מתכוני חמין ותבשילים טבעוניים:
חמין טבעוני עם חיטה ירוקה ועדשים שחורות
חמין טבעוני עם ירקות שורש ופירות יבשים
תבשיל שעועית אדומה בעגבניות


גם כלבים וחתולים אוכלים בריא וגם טעים

Print Friendly

7 תגובות לפוסט

  1. מאת מירה:

    חח גם אני נתקלתי בהערות כאלה "מה טבעוני בזה עם יש בזה סוכר" ופעם כשהצעתי למישהו להכין טחינה לארוחה משותפת, הוא הזדעק "טחינה זה טבעוני? יש בזה מלה שומן" ופצח בוויכוח שטבעוני, אמור להיות דיאטטי ודל קלוריות.
    נראה יופי של מתכון. תודה.

  2. מאת אפרת:

    היי אורי,
    רק רציתי לספר שהמשפחה מתענגת ברגעים אלו על חמין זה.
    תודה רבה לך וסוף שבוע נפלא 🙂

  3. מאת מיכל:

    אם רוצים להוסיף חיטה האם צריך להשרות לפני? האם בשקית נפרדת ? בקיצור – כל עזרה תתקבל בברכה.

    • מאת אורי:

      היי, לא חייבים להשרות את החיטה אבל אפשר להשרות לשעה. לגבי שקית – זה כבר תלוי בך, אני אוהבת חמין מעורבב 🙂

  4. מאת עינת:

    על כמה מעלות צריך להיות התנור?

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט